Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Γιατί να στειρώσω το σκύλο μου;
1.       Για να περιοριστεί η επιθετικότητα έναντι άλλων αρσενικών σκύλων και η εκδήλωση κυριαρχικότητας έναντι των μελών της οικογένειας του ιδιοκτήτη.
2.       Για να σταματήσει να οριοθετεί με τα ούρα το χώρο του (σταματάει στο 50% των στειρωμένων σκύλων).
3.       Για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων όπως: καρκίνος των όρχεων, περιπρωκτικά αδενώματα, υπερπλασία του προστάτη και των επακόλουθων της υπερπλασίας του προστάτη (δυσκοιλιότητα, περινεϊκή κήλη).
4.       Για να μειωθούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση θηλυκού και συνεπώς να μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων καθώς και οι πιθανότητες να χαθεί.
5.       Για να συμβάλλω στην πρόληψη του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, σε περίπτωση που ο σκύλος καταφέρει να έρθει σε επαφή με αδέσποτο θηλυκό, καθώς και για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αν στο σπίτι υπάρχει μη στειρωμένο θηλυκό.
 
Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρωθεί ένας αρσενικός σκύλος;
Εξαρτάται από τη φυλή και από ατομικούς παράγοντες. Η επιλογή της βασίζεται στη συνεκτίμηση του οφέλους και πιθανών κινδύνων. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει πλήρης βιβλιογραφία για όλες τις περιπτώσεις και η έρευνα εξελίσσεται.
 
Τί επιπτώσεις έχει η στείρωση στη συμπεριφορά και την υγεία του σκύλου;
Η στείρωση επηρεάζει το σκύλο μόνο σε ότι εξαρτάται από τις ορμόνες που παράγονται από τους όρχεις. Συνεπώς αλλάζει μόνο η σεξουαλική συμπεριφορά ενώ η διάθεση για παιχνίδι, η φιλικότητα και η κοινωνικότητα παραμένουν ανεπηρέαστες. Παρ’ όλα αυτά ακόμη κι ένας στειρωμένος σκύλος ενδέχεται να δείξει ενδιαφέρον για θηλυκό που βρίσκεται σε οίστρο και να επιχειρήσει επίβαση. Η επίβαση όμως δεν συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά αλλά και με την έκφραση κυριαρχικότητας.
Σε ορισμένες φυλές έχει αναφερθεί αυξημένη πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης αρθρίτιδας και ορισμένων μορφών νεοπλασιών όταν η στείρωση γίνεται πολύ νωρίς.
Πώς γίνεται η στείρωση;
Η διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων περιλαμβάνει:
1.       Προεγχειρητική κλινική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο σκύλος μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία και να χειρουργηθεί με ασφάλεια. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, η στείρωση όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
2.       Στέρηση φαγητού για 10 περίπου ώρες και νερού για 1-2 ώρες πριν την επέμβαση.
3.       Ορχεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των όρχεων μετά από μικρή τομή προσθίως του οσχέου).
4.       Νοσηλεία για μια ημέρα κατά την οποία χορηγούνται αντίδοτο του προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονο και αντιβιοτικό. Είναι πολύ σημαντικό το ζώο να παραμείνει υπό περιορισμό, σε κλωβό νοσηλείας, την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση για την αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών.
5.       Κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση.
 
Τί πρέπει να κάνω αφού πάρω το σκύλο στο σπίτι μετά τη στείρωση;
Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων εφαρμόζεται ειδικός τρόπος ραφής κατά τον οποίο τα ράμματα τοποθετούνται μέσα στο δέρμα και δεν φαίνονται εξωτερικά. Έτσι δεν προκαλούν ενόχληση και δεν απαιτείται η χρήση αντιλειξικού περιλαιμίου. Αν παρ’ όλα αυτά ο σκύλος σας γλείφει επίμονα το χειρουργικό τραύμα, προσκομίστε τον στον κτηνίατρο για να τοποθετηθεί το περιλαίμιο.
Το όσχεο είναι συχνά πρησμένο τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, οδηγώντας μερικούς ιδιοκτήτες ζώων να αμφιβάλλουν για το αν έγινε η στείρωση. Αν η στείρωση έγινε σε μικρή ηλικία, το όσχεο προοδευτικά θα έρθει στο ίδιο επίπεδο με το δέρμα ενώ αν έγινε σε ενήλικο σκύλο, θα συρρικνωθεί και θα παραμείνει ως πτυχή του δέρματος. Επίσης για λίγες μέρες μπορεί η περιοχή της επέμβασης να είναι μελανιασμένη, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας ούτε προκαλεί επιπλέον πόνο.
Χορηγήστε το αντιβιοτικό που σας έχει δοθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
Φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα, απομακρύνοντας τρίχες ή χνούδια που ενδέχεται να κολλήσουν πάνω του σκουπίζοντάς το ελαφρά με μια γάζα βρεγμένη με οξυζενέ.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:
·         Έντονη αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.
·         Οίδημα στην περιοχή της χειρουργικής τομής.
·         Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
·         Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.
 
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση του σκύλου σας.
Photo by Pixabay on Pexels.com

84 σχόλια

 1. Πόση ώρα μετά την επέμβαση πρέπει να ξυπνήσει ο σκύλος και είανι καλύτερο να ξυπνήσει μόνος του ή με αντίδοτο?

  1. Ο χρόνος που θα χρειαστεί έως την πλήρη ανάνηψη εξαρτάται από το είδος και τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας καθώς και από την ιδιοσυγκρασία και τη φυσική κατάσταση του ζώου. Κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες.

   Κατά κανόνα προτιμάται η χορήγηση αντιδότου (αν φυσικά έχουν χορηγηθεί φάρμακα για τα οποία υπάρχει αντίδοτο) διότι επιταχύνει την ανάνηψη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο κτηνίατρος μπορεί να κρίνει ότι δεν πρέπει ή δεν χρειάζεται να χορηγηθεί αντίδοτο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

  2. Γεια σας!
   Εχουμε ενα αρσενικο τσιουαουα 4 χρονων.Γενικα νομιζω οτι ειναι λιγο επιθετικα σαν ρατσα .Αλλα ο δικος μας ειδικα τις τελευταιες μερες εχει αγριεψει, δαγκωνει και δεν καθεται με τιποτα να του βαλουμε το λουρι.Επισης ψαχνει ολο θυληκα σκυλια,και κανει την κινηση σε ενα σεντονι και στην μια μου κορη.Εαν στειρωθει θα αλλαξει κατι απο αυτα???
   Α και μηπως εχει επηρεασει που ακομα τρωει την τροφη που ετρωγε και κουταβι?? Και τρωει αυτη επειδη δεν του αρεσει η αναλογη της ηλικιας του και ο κτηνιατρος που παμε μας ειπε να τρωει αυτη που ετρωγε και οταν ηταν μικρο κουταβι.

   1. Αγαπητή κα Παπαντίνα,

    Η αντιμετώπιση της επιθετικότητας γίνεται κυρίως με συμπεριφορική προσέγγιση. Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά σε κάποιες περιπτώσεις αλλά συνήθως δεν αποτελεί από μόνη της λύση.

    Η επιθυμία για ζευγάρωμα ελαχιστοποιείται με τη στείρωση αλλά στην ηλικία των 4 ετών δεν είναι βέβαιο ότι θα εξαλειφθεί.

    Η τροφή δεν σχετίζεται με την επιθετικότητα.

 2. Εγω εχω 3 σκυλακια, βελγικα λυκοσκυλα, 2 αρσενικα και 1 θυλικό, προχτες εκανα στο θυλικο και ολα πηγαν καλα, σημερα ειναι 100% το σκυλακι πριν την επεμβαση. Μην ανησυχειτε για την διαδικασια, ειναι πολυ απλη, αρκει να κανουμε τα οσα εχει πει ο Γιατρος μας.

  Εμενα με ενδειαφερει να μαθω αν στα αρσενικα, μαζι με την αισθηση κυριαρχιας που φευγει, σταματαει αυτοματα να ειναι και φυλακας.

  Ευχαριστω.

  1. Η αίσθηση κυριαρχίας δεν φεύγει πάντα ούτε πλήρως.

   Το ένστικτο της φύλαξης δεν φεύγει με τη στείρωση, ούτε επηρεάζεται η εκπαίδευση για φύλαξη εφόσον έχει ολοκληρωθεί.

 3. Επιθυμώ να κάνω στείρωση σε δύο πεκινουά αρσενικά, 6 και 7 χρόνων, όχι τόσο γιατί κατά καιρούς το σκάνε από το σπίτι (γυρίζουν μόνοι τους) αλλά γιατί ο ένας είναι επιθετικός σε ότι δύποδο αρσενικό με πλησιάζει και τώρα που είμαι έγκυος ανησυχώ για το νέο μέλος μην κινδυνεύσει εξ αιτίας του. Είναι μια μορφή λύσης; τι μπορώ να κάνω;

  1. Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει αλλά από μόνη της δεν αποτελεί λύση. Το πρόβλημα που περιγράφετε είναι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά και για να διορθωθεί, χρειάζεται επισταμένη αντιμετώπιση με πρόγραμμα τροποποίησης της συμπεριφοράς, που θα καταρτιστεί μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού του προβλήματος και γενικότερα του τρόπου ζωής των ζώων.

 4. Σας συνιστώ, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, να απευθυνθείτε στον συνάδελφο που τη χειρούργησε και φαντάζομαι ότι την παρακολουθεί μετεγχειρητικώς.

  Πέτρος Μπεάκος
  κτηνίατρος

 5. Έχω ένα labrador αρσενικό 1 έτους κ σκέφτομαι να προχωρήσω σε στείρωση.Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι,πόσες είναι οι δύσκολες μέρες μετεγχειρητικά?ξαναμπαίνει γρήγορα στους κανονικούς του ρυθμούς? ευχαριστώ…

  1. Με τη διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων, ο σκύλος σας θα παραμείνει στο κτηνιατρείο έως την επομένη της χειρουργικής επέμβασης και όταν θα τον παραλάβετε το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε θα είναι να του χορηγήσετε για 3 ημέρες αντιβίωση (αν σας είναι δύσκολο μπορούμε να το αποφύγουμε). Ο σκύλος θα ακολουθήσει τους κανονικούς ρυθμούς ζωής (δε θα έχει εξωτερικά ράμματα ούτε αντιλειξικό περιλαίμιο). Στα μεγαλόσωμα ζώα συνήθως παρατηρείται μετεγχειρητικώς οίδημα στο όσχεο, το οποίο όμως παρέρχεται μόνο του σε λίγες ημέρες και δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Το ζωάκι σας συνιστώ να εξεταστεί μετεγχειρητικώς την 3η και τη 10η ημέρα. Οι επισκέψεις αυτές δε χρεώνονται.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 6. Έχω ένα σκύλο 6 ετών μισό chiouhahoua μισό pekinua. ¨Εδω και ένα μήνα έχει φύγει η μητέρα μου εξωτερικό και τον έχει αφήσει σε μένα, μένουμε στο σπίτι του φίλου μου. ΈΙναι πολύ επιθετικός και δάγκωσε τον φίλο μου στο πρόσωπο πολί άσχημα ένω τον χάιδευε. Πως μπορώ να τον κάνω να ηρεμήσει? Σκέφτηκα να κάνω στείρωση άλλα δεν ξέρω αν θα βοηθήσει.

  1. Η στείρωση ενδεχομένως να περιορίσει την επιθετικότητα.

   Παρά ταύτα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς στο σκύλο δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Είναι κάτι αντίστοιχο με την ψυχιατρική του ανθρώπου. Η αντιμετώπιση απαιτεί την εξέταση του ζώου και τη λήψη ιστορικού υγείας και συμπεριφοράς.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 7. Τί είναι το αντιλειξικό περιλέμι και τί το οίδημα? Παρεπιπτώντος εγώ είμαι αλλεργική και η φίλη μου που είναι επίσης αλλεργική αγόρασε ένα γιοκσαιρ και μου είπε ότι είναι το πιο αντιαλλεργικό σκυλί στον κόσμο. Ισχύει κάτι τέτοιο γιατί μέχρι και η μητέρα μου ευαισθητοποιήθηκε και το σκέφτεται πολύ σοβαρά να πάρουμε ένα σκύλι αυτής της ράτσας. Επίσης διάβσα σε ένα άρθρο ότι αν πάρουμε τέτοιο σκυλί θα χρειαστούμε έναν groodier (τουλάχιστον κάπως έτσι) τί είναι? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και περιμένω σύντομα απάντηση. Φιλάκια Ρεγγίνα

  1. Το αντιλειξικό περιλαίμιο είναι ένα χωνί συνήθως πλαστικό που τοποθετείται γύρω από το λαιμό και το κεφάλι του σκύλου και τον εμποδίζει να γλείψει το σώμα του.

   Οίδημα σημαίνει πρήξιμο.

   Αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί από την τρίχα οποιασδήποτε φυλής σκύλου. Δεν έχω υπ’ όψιν μου κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι η τρίχα των Γιορκσάιρ τερριέ είναι λιγότερο αλλεργιογόνος απ΄ότι η τρίχα άλλων φυλών. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι σε κάποιον άνθρωπο η τρίχα μιας φυλής σκύλου μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και σε κάποιον άλλο ο ίδιος σκύλος να μην προκαλέσει αλλεργία, χωρίς αυτό να μπορεί να προβλεφθεί.

   Groomer είναι ο κομμωτής ζώων.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 8. Πιστεύετε ότι θα ήταν καλό να μείνω μία ολόκληρη ημέρα μαζί με το σκύλο για να δω αν βγάζω εξανθήματα? Ή αυτό θα μου προκαλέσει μεγαλύτερο κακό? Ευχαριστώ πολύ Ρεγγίνα

  1. Δεν είναι δυνατό να προβλέψω πόσο έντονη θα είναι μια ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση. Επίσης μία ημέρα ίσως να μην είναι αρκετή για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

 9. Αυτό το λέω γιατί πριν από 2 ή 3 χρόνια ο θείος μου είχε αγοράσει μία γάτα Περσίας και την είχα όλη μέρα εγώ…την επόμενη έβγαλα εξανθήματα. Σκέφτομαι ότι μπορεί μετά από τόσο καιρό ίσως να μην είναι όσο έντονη όσο ήταν…Πάντως ακόμα έχουμε καιρό…Πάω ΄β γυμνασίου αν θα πάρουμε σκυλί θα είναι το καλοκαίρι που θα πάω στο Λύκειο… Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και περιμένω σύντoμα απάντηση σας. Φιλάκια Ρεγγίνα !!!

 10. εχω ενα σκυλο αρσενικο 1.5 με 2 χρονων και θελω να του κανω στειρωση γιατι πηδαει την μαντρα του σπιτιου μολις βλεπει θυληκο σκυλι.ειναι καλα να του κανω στειρωση σε αυτην την ηλικια????

 11. Να κανω άραγε στυρωση στο αρσενικό μου κανις,η θα μου γίνει μαμοθρευτο,γιατί τωρα παίζει ασταμάτητα

 12. έχω ενα αρσενικό καυκάσιο, ηλικίας 1,4 ετών. συζήτησα με έναν έμπειρο εκτροφέα καυκάσιων και μου είπε πως ειναι ατυχής η ηλικία της επέμβασης διότι σταματάει η ανάπτυξη του. Γράψατε: Οι σκύλοι που στειρώνονται πριν την ενηλικίωση γίνονται λίγα εκατοστά ψηλότεροι απ’ ό,τι θα γίνονταν αν στειρώνονταν σε μεγαλύτερη ηλικία. » αυτο σημαίνει πως ούτως ή άλλως σταματάει η ανάπτυξη τους; επίσης μήπως ειναι προτιμότερο να έλθει σε επαφή πριν την στείρωση ωστέ να αναπτυχθεί και να οριμάσει πλήρως;

  1. Η ανάπτυξη των σκύλων των μεγαλόσωμων φυλών, όπως είναι η φυλή Καυκάσου, σταματάει περίπου στην ηλικία των 18 μηνών. Η στείρωση δεν σταματάει την ανάπτυξη. Όταν οι σκύλοι στειρώνονται σε νεαρή ηλικία, οι ορμονικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα τα οστά να συνεχίσουν να μακραίνουν για 8 – 9 εβδομάδες περισσότερο απ’ ότι θα μάκραιναν αν ο σκύλος δεν είχε στειρωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει λίγα εκατοστά του μέτρου ψηλότερος.

   Η σεξουαλική επαφή δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη του σκύλου.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 13. Καλησπέρα, έχω ένα ημίαιμο Golden Retriever. Είναι αρσενικό και 2,5 χρονών. Θα ήθελα να το στειρώσω γιατί βγάζει επιθετικότητα με τα άλλα αρσενικά είναι αρκετά νευρικός και φοβάμαι να τον αφήσω ελεύθερο για να αποφύγω την φυγή. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής. Υπάρχει κίνδυνος στην επέμβαση να μην επανέλθει το ζωντανό από την αναισθησία? Επίσης έχω ακούσει ότι κάποια πέφτουν σε κατάθλιψη μετά την επέμβαση. Τέλος, θα ήθελα να τον ζευγαρώσω έστω μία φορά αλλά δεν έχω να δώσω κάπου τα κουτάβια του η να εμπιστευτώ κάποιον άλλο για να μην καταλήξουν αδέσποτα. Αν το σκυλί ζευγαρώσει έστω μια φορά ηρεμεί η απλά είναι κάτι το οποίο θα το αναζητά συνέχεια? Θα μπορώ να τον εμπιστευτώ μετά την επέμβαση σε θέμα συμπεριφοράς απέναντι σε άλλα αρσενικά (δεν είναι επιθετικός απλά όταν υπάρχει θηλυκό θέλει να κυριαρχήσει) και επίσης θα μπορώ να τον έχω ελεύθερο ώστε να απολαμβάνει το παιχνίδι του με άλλα σκυλιά χωρίς να φοβάμαι μην πάρει κάποια μυρωδιά από θηλυκία και φύγει? Ευχαριστώ!

  1. Αγαπητή Μαρία,

   Οι σύγχρονες μέθοδοι γενικής αναισθησίας, ιδιαιτέρως σε νεαρά υγιή ζώα, είναι ασφαλείς. Παρ’ όλα αυτά κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το απρόοπτο. Ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος και η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων (μηχανή εισπνευστικής αναισθησίας, μόνιτορ παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών) και νεότερων φαρμάκων κατά την επέμβαση, ελαχιστοποιούν τους κινδύνους της αναισθησίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τη στείρωση.

   Ζήτημα κατάθλιψης μετά από στείρωση δεν υφίσταται.

   Για το αν είναι αρκετή μια φορά ζευγαρώματος, χαριτολογώντας σας αναφέρω ότι «μία ίσον καμία»! Το ότι θα ζευγαρώσει ο σκύλος μια φορά δε συνεπάγεται την εξαφάνιση της γενετήσιας ορμής, αντιθέτως το πιό πιθανό είναι ότι μετά θα επιζητά το ζευγάρωμα περισσότερο.

   Η επιθετικότητα συχνά είναι μια πολυπαραγοντική εκδήλωση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Η στείρωση είναι ένα μόνο από τα μέτρα αντιμετώπισής της και όχι απαραιτήτως η πλήρης λύση του προβλήματος. Τέλος πρέπει να έχετε υπ’ όψην ότι οι σκύλοι ως ζωντανοί οργανισμοί, μπορεί να έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά και κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί ότι με κάποιο τρόπο δε θα εκδηλώσουν ποτέ στη ζωή τους επιθετικότητα ή δε θα απομακρυνθούν αν είναι ελεύθεροι κατά τον περίπατο. Στα έμβια όντα δεν υπάρχει εγγύηση «καλής λειτουργίας» όπως στα μηχανήματα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Καλησπέρα και πάλι και συγνώμη αν κλέβω λίγο από τον χρόνο σας. Στην ουσία η στείρωση δεν βοηθάει απαραίτητα τόσο στην συμπεριφορά τους απλά αποτρέπει ( από ότι διαβάζω ) εμφάνιση καρκίνου στους όρχεις και στον προστάτη? Κάτι τελευταίο, έχω διαβάσει ότι υπάρχουν και αντίστοιχα πολλά αρνητικά της στείρωσης όπως Bone cancer, Cardiac Hemangiosarcoma, Hypothyroidism, Orthopedic Disorders,and Other Increased Risks. Κατά πόσο ισχύουν αυτά? Υπάρχουν όντως ποσοστά που να έχουν εμφανίσει κάποια από τα παραπάνω? Η μήπως είναι μην σου τύχει που λένε. Γιατί Όπως καταλαβαίνω είτε στειρωθεί είτε όχι υπάρχουν κίνδυνοι. Δεν ξέρω πιο δρόμο να διαλέξω. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα χαριτολογώντας.
    Σας ευχαριστώ!

   2. Πριν υπεισέλθω στην ουσία του σχολίου σας, κρίνω σκόπιμο να επισημάνω ότι δε μου κλέβετε καθόλου χρόνο, η απάντηση στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ιστολογίου είναι μια μορφή κοινωνικής προσφοράς και προσφοράς προς τα ζώα και είναι κάτι που το κάνω με χαρά και εκ πεποιθήσεως. Επί πλέον, πιστεύω ότι ο ενημερωμένος κάτοχος ζώου συνεννοείται καλύτερα με τον κτηνίατρο και αυτό οφελεί και τις δύο πλευρές, με τελικό αποδέκτη του οφέλους τα ζώα.

    Επί της ουσίας του κάθε ζητήματος που θίγετε:

    1. Η στείρωση βοηθά στην αντιμετώπιση περιπτώσεων ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του σκύλου, όπως η επιθετικότητα. Είναι όμως ένα μόνο από τα μέτρα που λαμβάνονται και δε λύνει από μόνη της το πρόβλημα.

    2. Όταν η στείρωση γίνεται με τη μέθοδο της ορχεκτομής, παύει να υφίσταται κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των όρχεων διότι ο ορχεκτετμημένος σκύλος δεν έχει όρχεις (αφαιρούνται). Όσο για τον καρκίνο του προστάτη, η στείρωση δεν παρέχει προστασία. Η στείρωση αποτρέπει την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και όχι τον καρκίνο. Η υπερπλασία του προστάτη συχνά συγχέεται από το κοινό με τον καρκίνο, διότι κι αυτή προκαλεί διόγκωση του προστάτη και άλλα κοινά συμπτώματα με τον καρκίνο.

    3. Η στείρωση δεν προκαλεί ούτε καρκίνο των οστών, ούτε καρδιακό αιμαγγειοσάρκωμα, ούτε υποθυρεοειδισμό. Ορθοπεδικά προβλήματα «και άλλοι αυξημένοι κίνδυνοι» σχετίζονται με τη στείρωση, αλλά μόνο όταν γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία (κάτω των πέντε μηνών).

    Επειδή από τα όσα σας προβληματίζουν συμπεραίνω ότι έχετε επισκεφτεί ιστοσελίδες που δεν έχουν συνταχθεί από κτηνιάτρους, σας επισημαίνω ότι το ίντερνετ βρίθει ανυπόστατων φημών για τα προβλήματα υγείας των ζώων, οι οποίες διαδίδονται ανεύθυνα και επιπόλαια από ανειδίκευτους και ημιμαθείς. Επιλέξτε να ενημερώνεστε για θέματα υγείας των κατοικιδίων, από ενυπόγραφα άρθρα γραμμένα από κτηνιάτρους, στα οποία αναφέρονται και τα στοιχεία επικοινωνίας και η έδρα του κτηνιάτρου που τα επιμελήθηκε, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την αξιοπιστία τους.

    Τέλος, σας συγχαίρω για την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζετε την υγεία του κατοικιδίου σας και για την προσπάθειά σας να ενημερωθείτε και να μάθετε. Ελπίζω να συνέβαλα.

    Πέτρος Μπεάκος
    Κτηνίατρος
    Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
    τηλ./φαξ: 210 7220215
    e-mail: pbeakos@yahoo.gr
    http://kthniatreio.blogspot.com

   3. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι με βοηθήσατε αρκετά.

 14. Όπως αναφέρετε, η στείρωση μειώνει την επιθετικότητα. Από την άλλη, ήθελα να ρωτήσω, υπάρχουν στοιχεία ότι η διατροφή BARF την ενθαρρύνει; Yιοθέτησα ένα αρσενικό ημίαιμο γκριφόν κανίς 2,5 μηνών πριν μια εβδομάδα. όλα πήγαιναν καλά και είχε μορφή προβάτου ως εχτές που επισκέφθηκε τη μαμά και τον αδερφό του. Αγρίεψε πολύ και γρύλιζε στον αδερφό του και στο τέλος τον δάγκωσε στην ουρά. Η μαμά του που επιχείρησε να τον συνετίσει δέχτηκε και αυτή το επιθετικό του γρύλισμα… Αυτή τη βδομάδα που τον είχαμε ο σκύλος τρέφονταν με αρνίσια παϊδάκια… Σήμερα που είμαστε στο σπίτι μας αγρίεψε και σε μένα ενώ τον είχα αγκαλιά μου. Συνήθως ηρεμεί τόσο με τα χάδια μου που κοιμάται έτσι… Ανησυχώ για τη συμπεριφορά αυτή που είδα. Ακόμη είναι μικρός για στείρωση, φυσικά, αλλά το σκέφτομαι έντονα. Ούτως ή άλλως το σκεφτόμουν για τους λόγους υπερπληθυσμού….

  1. Εξ’ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να δείχνει ότι η διατροφή BARF ενθαρρύνει την επιθετικότητα. Για την περίπτωση που περιγράφετε τα αίτια της επιθετικότητας μάλλον πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Γι’ αυτό σας συνιστώ λεπτομερή εξέταση του ιστορικού συμπεριφοράς του κουταβιού και την κατάρτιση προγράμματος τροποποίησής της. Πάντως η αποκλειστική διατροφή ενός σκύλου 2,5 μηνών με αρνίσια παϊδάκια δεν είναι ισορροπημένη.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 15. επίσης, ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί έχω μια κόρη 2,5 ετών και φοβάμαι πιθανή επίθεση εναντίον της μιας και είναι η μοναδική που ταλαιπωρεί το σκύλο τραβώντας την ουρά και πιάνοντάς τον από το λαιμό. Την επιβλέπουμε συνεχώς αλλά ακόμα και όταν είμαστε μπροστά μερικές φορές δεν την προλαβαίνουμε..

  1. Τα περισσότερα περιστατικά εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς σκύλων εναντίον ανθρώπων αφορούν μικρά παιδιά, επειδή αυτά ταλαιπωρούν το σκύλο παίζοντας άγαρμπα μαζί του. Πρέπει με υπομονή να διδάξετε στην κόρη σας πώς να συμπεριφέρεται στο σκύλο και πώς να παίζει μαζί του ώστε να μην τον ταλαιπωρεί. Έως τότε πρέπει πάντα να βρίσκεται υπό την επίβλεψή σας όταν παίζει με τον σκύλο.

 16. σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας. όσον αφορά στη διατροφή του, εσείς τι μας προτείνετε; ωμό κρέας, μαγειρεμένο, σκυλοτροφή έτοιμη; δοκιμάσαμε να του δώσουμε και σαλάτα περασμένη στο μπλέντερ και ανακατεμένη με λίγο ελαιόλαδο αλλά δεν έδειξε καθόλου ενδιαφέρον. εντόσθια δεν έχουμε ξεκινήσει να ταϊζουμε. να δώσουμε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής; μπορεί να τρώει από το δικό μας φαγητό;

  1. Σας συνιστώ είτε να επιλέξετε κάποια έτοιμη σκυλοτροφή καλής ποιότητας, κατάλληλη για το ζωάκι σας, είτε να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο για να σας καταρτίσει σιτηρέσιο το οποίο θα παρασκευάζετε μόνη σας.

   Οι απόψεις ότι ωμό κρέας είναι καταλληλότερο ως τροφή για τους σκύλους απ’ ότι το μαγειρεμένο, δεν έχουν αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι το ωμό κρέας μπορεί να έχει μικρόβια και παράσιτα επικίνδυνα για την υγεία των ζώων, γι’ αυτό πρέπει να καταψύχεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-20 έως -24 βαθμούς Κελσίου) πριν καταναλωθεί, ώστε να σκοτωθούν οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

   Ο σκύλος δεν είναι φυτοφάγο ζώο και είναι απόλυτα φυσιολογικό το ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη σαλάτα. Το περίεργο θα ήταν να είχε δείξει! Επίσης το φαγητό για ανθρώπινη κατανάλωση δεν είναι κατάλληλο για τα κατοικίδια διότι οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές από αυτές του ανθρώπου.

   Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν κρίνει ο κτηνίατρος ότι είναι απαραίτητα. Συνήθως, στα σιτηρέσια που παρασκευάζονται στο σπίτι, προστίθεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για να γίνουν ισορροπημένα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 17. Καλησπέρα και απο μένα. Θα ήθελα να μάθω σχετικά με τη στείρωση… Έχω ένα μαλτεζάκι 1 έτους και 2μηνών, 4 κιλά, το οποίο έχει τρελαθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός του οτι οριοθετεί συνεχώς τον χώρο του μέσα στο σπίτι και η κατασταση έχει γίνει ανυπόφορη πια (σφουγγαρίζω 3 φορές τη μέρα το ελάχιστο), μασουλάει και διαλύει ό,τι βρει μπροστά του. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε μετακόμιση κάθε φορά που φεύγουμε ή πάμε για ύπνο, γιατί δαγκώνει τα πάντα. Ο γιατρός μας μας είπε οτι επειδή είναι μικρόσωμο σκυλί και άρα ανασφαλές θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφοτύμε τη στείρωση και για εμάς αλλά και για να μην ταλαιπωρείται και το ίδιο τσάμπα, αφού δε ζευγαρώνει, γιατί αυτη η συμπεριφορά δεν θα σταματησει ποτέ. Άλλτε θα εντείνεται και άλλωτε απλά θα ελαττώνεται. Μου είπε μάλιστα οτι θα πρέπει να προσέξουμε την αύξηση βάρους στο μέλλον αν κάνουμε κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι οτι ραγίζει η καρδιά μου να υποβάλλω σε τέτοια επίπονη διαδικασία ένα τόσο μικρό σκυλάκι και χωρίς μάλιστα να ξέρω 100% οτι θα συνέλθει τελείως. Μήπως θα έπρεπε να επισκεφθώ πρώτα έναν εκπαιδευτή και η στείρωση να είναι τελευταία λύση ή θα πρέπει να γίνει έτσι κι αλλιώς, για να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα υγείας; Και αν την κάνω τελικά, δεν θα πρέπει να έχει ζευγαρώσει έστω και μία φορά το σκυλί;;; Ευχαριστώ πολύ!

  1. Αγαπητή Σταυρούλα,

   Η οριοθέτηση του χώρου με ούρα μπορεί να είναι ανεπιθύμητη αλλά είναι φυσιολογική και σε μεγάλο βαθμό ορμονοεξαρτώμενη συμπεριφορά. Επομένως δεν είναι ζήτημα εκπαίδευσης. Η στείρωση βοηθά πολύ στην αποτροπή αυτής της συμπεριφοράς αν και δεν την εξαφανίζει πάντα.

   Στο ζήτημα του δαγκώματος και της νευρικότητας, η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει αφού όμως διαπιστωθεί ότι δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Γι’ αυτό σας συνιστώ να ξεκινήσετε από κτηνιατρική εξέταση, κλινική και συμπεριφοράς, και στη συνέχεια ο κτηνίατρος θα σας κατευθύνει σχετικά με το αν χρειάζεται εκπαίδευση. Οι διαταραχές συμπεριφοράς είναι σαν τα ορθοπεδικά προβλήματα, πρώτα μας εξετάζει ο ορθοπεδικός ιατρός και αυτός στη συνέχεια μας συστήνει φυσιοθεραπείες αν χρειάζεται. Όπως για τα ορθοπεδικά προβλήματα δεν ξεκινάμε από το φυσιοθεραπευτή έτσι και για τις διαταραχές συμπεριφοράς των σκύλων δεν ξεκινάμε από τον εκπαιδευτή.

   Τέλος, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να ζευγαρώσει ένας σκύλος πριν στειρωθεί.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 18. Καλησπέρα σας,
  Εχω 2 τσιουάουα, ένα αρσενικό 4 χρονών και ένα θυληκό (κόρη του) 11 μηνών. Το αρσενικό μαρκάρει υπερβολικά μέσα στο σπίτι. Επίσης έχουμε πρόβλημα όταν το θηλικό είναι σε οίστρο. Θα λυθούν και τα δύο προβλήματα αν στειρώσουμε το αρσενικό? Ποιό από τα 2 κατά τη γνώμη σας είναι καλύτερο να στειρωθεί από λόγους υγείας και συμπεριφοράς?
  Ευχαριστώ πολύ!

  1. Η στείρωση του αρσενικού θα περιορίσει το μαρκάρισμα μέσα στο σπίτι αλλά στην ηλικία των 4 ετών δεν είναι βέβαιο ότι θα το εξαλείψει. Ομοίως και με τη σεξουαλική συμπεριφορά: όταν το θηλυκό είναι σε οίστρο μπορεί να εκδηλώνεται επιθυμία ζευγαρώματος από το στειρωμένο αρσενικό χωρίς όμως να είναι δυνατή η γονιμοποίηση.

   Από πλευράς υγείας, η στείρωση του θηλυκού το προστατεύει από την ασθένεια της πυομήτρας και εφ’ όσον πραγματοποιηθεί πριν τον τρίτο οιστρικό κύκλο, περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών. Σε ότι αφορά στη συμπεριφορά, η στείρωση θα επηρεάσει μόνο τη σεξουαλική.

   Κατά τη γνώμη μου τα λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς θα έχετε αν στειρώσετε και τα δύο σκυλάκια. Από πλευράς υγείας θα συνιστούσα να δώσετε προτεραιότητα στο θηλυκό.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 19. Καλησπέρα σας,
  εχω ενα σκύλο , όχι ράτσας,3 ετών και είναι μονορχεις ,
  Τι εξετάσεις πρέπει να του κάνω ώστε να δούμε αν πρέπει να αφαιρεθεί ο όρχεις ?
  Μήπως είναι προτιμότερο να κάνουμε χειρουργείο τώρα που είναι νεαρός ασχέτως εξετάσεων (να του κάνω μαζί και την στείρωση ) ?
  Απ΄’ όσοι γνωρίζω, έστω και αν τώρα δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί, ίσως να χρειαστεί μετά από κάποια χρονιά.
  Δεν θα ήταν αυτό ποιώ επικίνδυνο και με περισσότερες επιπτώσεις στην μετέπειτα υγεία του?

  Άλλη μια ερώτηση, είναι απαραίτητο να του κάνω στείρωση καθότι δεν σκοπεύω να τον ζευγαρώσω??
  Τι θα κερδίσει ο σκύλος μου από άποψη υγείας αν τον στειρώσω?
  Γενικά, γιατί κάνουμε στείρωση σε ένα αρσενικό? Ποια τα οφέλη?
  Και αντίστοιχα ποια τα αρνητικά ?

  1. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να στειρώνονται οι κρυπτόρχεις σκύλοι διότι ο όρχις που δε βρίσκεται σε φυσιολογική θέση έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονών και νεοπλασιών.

   Κάθε χειρουργική επέμβαση, επομένως και η ορχεκτομή, γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια σε νεαρά ζώα.

   Το ότι δεν πρόκειται να ζευγαρώσει ένας αρσενικός σκύλος δεν αποτελεί λόγο στείρωσης. Αυτό ισχύει μόνο για τους θηλυκούς σκύλους που δεν πρόκειται να ζευγαρώνουν τακτικά, λόγω αυξημένων πιθανοτήτων εμφάνισης πυομήτρας.

   Οι λόγοι για τους οποίους στειρώνονται οι αρσενικοί σκύλοι αναφέρονται στην αρχή του άνωθι άρθρου. Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου από τη στείρωση δεν υπάρχουν εφ’ όσον τηρούνται τα όσα αναφέρονται στο άνωθι άρθρο. Το μόνο αρνητικό είναι ο κίνδυνος της νάρκωσης, ο οποίος όμως είναι τόσο μικρός για ένα νεαρό υγιές ζώο ώστε να μην αποτελεί λόγο να μη στειρωθεί.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 20. Καλημέρα σας!
  Διαβάζω με πολύ προσοχή τα όσα γράφετε και σας ευχαριστούμε πολύ που αφιερώνετε τον χρόνο σας για την ενημέρωση μας.
  Το δικό μου τετράποδο παιδί είναι 5 ετών (αρσενικό ημίαιμο λαμπραντόρ) και εμφάνισε επιθετικότητα σε άλλα αρσενικά, σπάνια και σε θηλυκά, πριν από ένα χρόνο περίπου. Βασικά, ήταν πολύ επιθετικός σε ανθρώπους και σκύλους όταν ήταν μικρός, αλλά με την σωστή εκπαίδευση είχε σταματήσει. Το γεγονός ότι είναι 45 κιλά καθιστά δύσκολη (κάποιες φορές) την επιβολή μου. Μιλάμε για έναν σκύλο που έχει σπάσει αλυσίδες και έχει πηδήξει μάντρα 2 μέτρων.

  Ο βασικός λόγος που θέλω να τον στειρώσω είναι για να μπορούμε να βγαίνουμε βόλτα πιο άνετα, χωρίς να φοβάμαι την εκδήλωση επιθετικότητας σε άλλα αρσενικά ή αδέσποτα τετράποδα. Αναρωτιέμαι παρόλαυτα αν θα βοηθήσει καλύτερα ο συνδυασμός στείρωσης και πειθαρχίας ή να δοκιμάσω μία πιο αυστηρή πειθαρχία.

  Η ερώτηση είναι, αν ο δικός σας 5χρονος μεγαλόσωμος σκύλος είχε αυτή την συμπεριφορά, θα τον στειρώνατε? Ή είναι πολύ αργά?

  Σας ευχαριστώ πολύ.

  1. Αγαπητή Άλκηστις,

   Είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπω ότι εκτιμάτε την προσπάθεια ενημέρωσης και σας ευχαριστώ.

   Η στείρωση ακόμη και στην ηλικία των 5 ετών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας ιδιαιτέρως έναντι άλλων αρσενικών σκύλων. Βέβαια, όπως έχει αναφερθεί σε άλλα σχόλια δεν αποτελεί από μόνη της λύση αλλά χρειάζεται και ανάλογη αντιμετώπιση από πλευράς εκπαίδευσης.

   Στη δική σας περίπτωση η επιθετικότητα δεν είναι περιστασιακή αλλά έχει καταστεί πάγιο πρόβλημα συμπεριφοράς. Στη σύγχρονη κτηνιατρική τα προβλήματα συμπεριφοράς αντιμετωπίζονται ως ασθένειες κατά τρόπο ανάλογο με τις σωματικές ασθένειες των ζώων. Η αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς ξεκινά με τη λήψη ιστορικού το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία, μερικά από τα οποία ενδεχομένως να σας φανούν άσχετα με το πρόβλημα, εντούτοις μπορεί να αποκαλύψουν αθέατες πτυχές των αιτίων της προβληματικής συμπεριφοράς. Μετά την ανάλυση του ιστορικού και την εξέταση – παρακολούθηση του ζώου καταρτίζεται πρόγραμμα τροποποίησης της συμπεριφοράς το οποίο περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου που χειρίζεστε τον σκύλο σας σε διάφορες περιστάσεις, στείρωση, ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στο περιβάλλον διαβίωση του ζώου αν αυτό είναι δυνατόν.

   Εν κατακλείδει, αν είχα ένα σκύλο με το πρόβλημα που περιγράφετε θα τον στείρωνα διότι η στείρωση ακόμα κι αν δεν αποτελεί από μόνη της λύση, μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον η στείρωση προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα τα οποία αναφέρονται στην αρχή του παραπάνω άρθρου.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Σας ευχαριστώ πολύ για την αναλυτικότατη απάντηση σας και για τον χρόνο που αφιερώνετε!

 21. Καλησπέρα..
  Έχω έναν γερμανικό ποιμενικό 10 μηνών και ακόμη δεν έχει εμφανίσει τρομερά δείγματα για σεξουαλική επαφή, αν εξαιρέσουμε το ότι με το που ανοίγει η πόρτα της αυλής τρέχει σαν τρελός να βγει έξω.. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να του κάνω στείρωση αλλά από την άλλη φοβάμαι.. Υπάρχει περίπτωση να μην ξυπνήσει ποτέ ή να μην επανέλθει πλήρως; (είναι τρομερά ενεργητικός και κινητικός)

  1. Οι κίνδυνοι της αναισθησίας σε ένα υγιές νεαρό ζώο είναι τόσο μικροί ώστε να μην αποτελούν λόγο ματαίωσης της στείρωσης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα διενεργηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος και θα εφαρμοστούν σύγχρονες μέθοδοι γενικής αναισθησίας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νάρκωση θα βρείτε σε προηγούμενα σχόλια σε αυτό το άρθρο αλλά και σε σχόλια στο άρθρο για τη στείρωση του θηλυκού σκύλου. >https://vetgr.wordpress.com/2007/05/02/η-στειρωση-του-θηλυκου-σκυλου-ολα-οσα-π/

 22. Καλημέρα σας.
  Το δικό μου σκυλάκι είναι αρσενικό ημίαιμο poodle και είναι 5 ετών. Δεν έχω πρόβλημα να στειρώσω το σκυλο μου αλλά αυτό που με προβλημάτιζε τόσο καιρό και δεν το έκανα είναι όταν ήταν πιο μικρός 2-3 φορές έπαθε κρίσης επιληψίας. Ωστόσο δεν χρειάστηκε ποτέ να πάρει φάρμακα ή να ακολουθήσει οποιανδήποτε θεραπεία. Πρόσφατα τον έχασα για 5 μέρες και από τότε που τον βρήκα προσπαθεί καθημερινά να ξαναφύγει. Δεν ξέρω πιο θα ήταν το καλύτερο για το σκυλάκι μου. Να πάρω το ρίσκο και να τον στειρώσω;

  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  1. Η ερώτησή σας δεν είναι δυνατό να απαντηθεί δι΄ αλληλογραφίας. Απαιτείται εξέταση του ζώου σας. Η απόφαση θα ληφθεί βάσει των αποτελεσμάτων του προεγχειρητικού ελέγχου.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 23. Γιατρέ καλησπέρα σας. Έχω ένα Boxer 3 ετών και έχει κατέβει μόνο ο ένας όρχις. Ο άλλος βρίσκεται στην κοιλίτσα του. Οι απόψεις περί στείρωσης διίστανται από γιατρό σε γιατρό και αυτό είναι κάτι που με μπερδεύει να πάρω μία ορθή απόφαση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το να υποβληθεί το ζωάκι σε επέμβαση είναι μεγάλη ταλαιπωρία για το ίδιο και ίσως να είναι προτιμότερο να το κάνει κανείς όταν το ζώο φτάσει σε μία μεγάλη ηλικία. Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με τα Boxer γιατί έχω διαβάσει σε πολλά άρθρα ότι έχουν ευαίσθητη καρδούλα και αυτό με ανησυχεί πραγματικά πολύ όσων αφορά την νάρκωση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Δέσποινα.

  1. Αγαπητή Δέσποινα,

   Οι σκύλοι με κρυψορχία συνιστάται να στειρώνονται διότι ο όρχις που βρίσκεται σε μη φυσιολογική θέση, προδιατίθεται σε νεοπλασίες και σε συστροφή. Ο φυσιολογικός όρχις συνιστάται να αφαιρείται επειδή η κρυψορχία είναι κληρονομική και τα ζώα που την παρουσιάζουν καλό είναι να αποκλείονται από την αναπαραγωγή. Πάντως ο φυσιολογικός όρχις μπορεί να διατηρηθεί χωρίς επιπτώσεις για την υγεία του ζώου.

   Η στείρωση σε περίπτωση κρυψορχίας είναι προτιμότερο να γίνεται όταν το ζώο είναι ακόμη νεαρό διότι σε προχωρημένη ηλικία οι πιθανότητες νεοπλασίας είναι αυξημένες και ο βαθμός επικινδυνότητας των χειρουργικών επεμβάσεων μεγαλύτερος.

   Τα Μπόξερ προδιατίθενται σε καρδιομυοπάθειες σε προχωρημένη ηλικία. Σε ότι αφορά στη νάρκωση, στα Μπόξερ αντενδείκνυται η χορήγηση μιας κατηγορίας ηρεμηστικών που ονομάζονται φαινοθειαζίνες διότι προκαλούν έντονη υπόταση και βραδυκαρδία, γι’ αυτό επιλέγουμε άλλα ηρεμηστικά.

   Στη διάθεσή σας αν χρειάζεστε περισσότερες διευκρινίσεις,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Οι απαντήσεις σας ήταν πολύ ακριβείς σε σχέση με τα ερωτήματά μου. Ήθελα να σας ρωτήσω αν θα χρειαστεί ακρωτηριασμός του υγιή όρχι αλλά προλάβατε να με καλύψετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

 24. Και κάτι ακόμα. Αν σας είναι εύκολο να με ενημερώσετε για την τιμή της όλης διαδικασίας. Και για εξετάσεις αίματος και για ότι άλλο πιθανόν να χρειαστεί. Σας ευχαριστώ πολύ.

  1. Το κόστος της όλης διαδικασίας κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 ευρώ αναλόγως των μεθόδων που εφαρμόζει κάθε κτηνίατρος και της κατάστασης του ζώου η οποία θα διαπιστωθεί μετά από κλινική εξέταση. Εκ των προτέρων σας ενημερώνω ότι στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων δε θα σας δώσουμε τη χαμηλότερη τιμή που μπορείτε να βρείτε, διότι οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι χειρουργικές επεμβάσεις (εισπνευστική αναισθησία, παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών με ειδικό μηχάνημα κ.α.) και γενικότερα η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε δε μας το επιτρέπουν.

   1. Το να ακούς την πραγματική αλήθεια όσον αφορά την τιμή και το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη κλινική το κόστος είναι υψηλότερο προσωπικά το εκτιμώ πολύ. Οι καιροί δύσκολοι, τα χρήματα λίγα αλλά προέχει η υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και του ζώου. Γιατρέ σας ευχαριστώ που απαντήσατε τόσο σύντομα. Καλό σας απόγευμα.

 25. Γειά σας,

  Εγώ θα ήθελα να πιάσω το θέμα της στείρωσης του σκύλου από την αντίστροφη πλευρά.

  Σκέφτομαι να αποκτήσω κουτάβι.
  Θα ήθελα , λοιπόν, να σας ρωτήσω-επειδή σίγουρα σκοπεύω να το στειρώσω το κουτάβι μου- αν θα με συμβουλεύατε να προτιμήσω αρσενικό ή θηλυκό ζώο.
  Σκεφτόμουν να προτιμήσω θηλυκό, γιατί στα αρσενικά σκυλιά είναι πολύ αντιαισθητική και ενοχλητική η συνήθεια της επίβασης με τη στύση (υ.γ. Μετά τη στείρωση, τα αρσενικά σκυλιά θα έχουν ακόμα στύση και θα επιχειρούν επίβαση ?).
  Απ’ την άλλη πάλι, διάβασα και περιπτώσεις ιδιοκτητών που έβγαιναν βόλτα με το θηλυκό τους σκυλί, όταν αυτό ήταν σε οίστρο, και ότι τους έπαιρναν στο κυνήγι όλα τα αρσενικά σκυλιά της περιοχής..(κι αυτή η βόλτα ακούγεται πολύ μα πολύ επικίνδυνη, τουλάχιστον πριν στειρωθεί το ζώο.)

  Δεν ξέρω τι φύλο σκυλιού να διαλέξω.
  Το αρσενικό φαίνεται ότι θα έχει λιγότερους μπελάδες μετά την επέμβαση (και αρσενικό θα προτιμούσα ως πρώτη επιλογή), αλλά αν συνεχίζει να έχει στύση και να επιχειρεί την επίβαση και μετά το χειρουργείο,
  τότε αναγκαστικά θα προτιμήσω να ψάξω καλύτερα για ένα θηλυκό.

  Σημειώστε πως γενικά δεν έχω και πολύ χώρο στο σπίτι,
  θέλω ένα σκυλάκι ήσυχο (όχι απαραίτητα φύλακα), με καλή, φιλική συμπεριφορά
  και χωρίς πολλά προβλήματα υγείας.

  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  1. Αγαπητή mariam,

   Αν ένας αρσενικός σκύλος στειρωθεί σε μικρή ηλικία, περίπου 6 μηνών, είναι απίθανο να έχει στύση και να επιχειρεί επίβαση.

   Στην περίπτωση των θηλυκών, για να αποφευχθεί η προσέλκυση αρσενικών σκύλων κατά τη διάρκεια του οίστρου, μπορούν να στειρωθούν πριν τον πρώτο οιστρικό κύκλο, διακινδυνεύοντας μια μικρή πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας ούρου, η οποία όμως αντιμετωπίζεται. Εναλλακτικώς, μπορείτε να στειρώσετε το θηλυκό σκύλο αμέσως μετά τον πρώτο οίστρο και κατά τη διάρκεια του πρώτου οίστρου, για περίπου 20 ημέρες, που θα προσελκύει τα αρσενικά να τον βγάζετε βόλτα σε ελεγχόμενο χώρο.

   Όσο για τη συμπεριφορά, τα θηλυκά είναι κατά κανόνα πιό ήσυχα και ευάγωγα από τα αρσενικά, αλλά πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του σκύλου όπως η φυλή και η ιδιοσυγκρασία.

   Το φύλο γενικώς δεν επηρεάζει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας στα στειρωμένα ζώα.

   Η συμβουλή μου είναι να μην αποτελέσει πρωταρχικό κριτήριο για την επιλογή σας η στείρωση, αλλά το σωματικό μέγεθος και ο εκτιμώμενος χαρακτήρας του κουταβιού.

   Ελπίζω να βοήθησα,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 26. Γιατρέ καλησπέρα, βρίσκω εξαιρετικά αναλυτικά τα σχόλια σας και γεμάτα αγάπη για τους αγαπημένους μας συντρόφους και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

  Έχω 2 ιμίαιμα μπόξερ αρσενικό 3 ετών και θηλυκό 2 ετων. Δυστυχώς δεν άκουσα την συμβουλή του γιατρού μου και δεν στείρωσα τη μικρή μου μετα απο την πρώτη της περίοδο και αρχές Ιουλίου είχαμε γεννητούρια. (Πραγματικά ο αρσενικός μου πέρασε απο τον τοίχο όταν λείπαμε για να κανει τη δουλεια του 😦 ) Όπως και να έχει τα κουτάβια υιοθετήθηκαν σε πολύ καλές οικογένειες!

  Το πρόβλημα είναι πως ο αρσενικός μου πλέον έγινε άντρας και σπάνια ακούει σε εντολές,είναι »επιβήτορας» που ποτέ δεν ήταν και έχουν αρχίσει τα προβλήματα στη σχέση μας.Υπάρχει φήμη πως τα αρσενικά αν ζευγαρώσουν μετά δεν πρέπει να στειρωθούν, όπου μετα απο τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω πως είναι μύθος και σκέφτομαι να προχωρήσω άμεσα σε στείρωση.

  Το κοριτσάκι μου πότε μπορώ να το στειρώσω? Γεννήσαμε 4 ιουλίου και τώρα είμαστε στην φάση όπου το γάλα απορροφάτε απο τον οργανισμό και επανερχόμαστε στο φυσιολογικό μας σώμα..Κανονικά φαντάζομαι πως μέσα Σεπτεμβρίου θα ξανα-έχουμε έμμηνα ..

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση

  Με εκτίμηση,

  Μαριάννα

  1. Αγαπητή Μαριάννα,

   Η σκυλίτσα σας μπορεί να στειρωθεί οποιαδήποτε στιγμή πριν εμφανίσει τον επόμενο οίστρο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η μεσολάβηση εγκυμοσύνης μερικές φορές (όχι πάντα) επιμηκύνει το χρονικό διάστημα μεταξύ των οίστρων κατά ένα περίπου μήνα. Αν δεν προλάβετε να την στειρώσετε πριν εμφανίσει οίστρο, πρέπει να περιμένετε 2 μήνες μετά το τέλος του οίστρου.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 27. Σκέφτομαι να στειρώσω ένα επάνιελ μπρετόν αρσενικό ενός έτους επειδή γαυγίζει πάντα στους άλλους σκύλους και μου έχει φύγει δυο φορές ήδη. Εχω πρόβλημα με τη γειτονιά λόγω της φασαρίας (στο μπαλκόνι πάντα γαυγίζει σε σκύλους και γάτες). Με τους ανθρώπους είναι πολύ φιλικός. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Η εξατομικευμένη εκτίμηση της επίδρασης της στείρωσης στη συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να γίνει μόνο μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμπεριφοράς και αξιολόγησης της ιδιοσυγκρασίας του ζώου. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση είναι επιπόλαια και αντιεπιστημονική. Στη διάθεσή σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να διερευνήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 28. καλησπερα!
  σημερα στειρωσαμε ενα αρσενικο γκριφονακι 10 κιλων ενος περιπου ετους που βρηκα αδεσποτο και τον εδωσα για υιοθεσια σε μια οικογενεια. Επειδη υπηρχε οικονομικο προβλημα εκ μερους της οικογενειας επιλεχθηκε ο πιο φθηνος κτηνιατρος στην περιοχη τους και τα εξοδα προτεινα να τα καλυψω εγω. Με εκπληψη μου διαπιστωσα οτι το συγκεκριμενο κτηνιατρειο λειτουργουσε κατω απο απαραδεκτες συνθηκες υγιεινης (τα παντα ηταν πολυ βρωμικα, υπηρχαν αιματα απο προηγουμενο ζωο στο χειρουργικο τραπεζι, τα εργαλεια δεν αποστειρωνονταν αλλα μετα τη χρηση σκουπιζονταν με ενα σφουγγαρι κατω απο το νερο της βρυσης, ο γιατρος και ο βοηθος του δεν φορουσαν γαντια κλπ.)
  Ολα αυτα με αναστατωσαν αλλα η διαδικασια ειχε αρχισει και το μονο ποου ρωτησα ηταν αν τα ζωα επιμολυνονται απο το αιμα των αλλων ζωων που υπηρχε στο χειρουργικο τραπεζι και εισεπραξα αρνητικη απαντηση. Τον σκυλο τον πηραμε αμεσως μετα το χειρουργειο στο σπιτι με κολαρο και ποτε ξυπναει και ποτε κοιμαται.
  Θα ηθελα αν μπορειτε να με ενημερωσετε αν με τις συνθηκες και πρακτικες που σας περιεγραψα υπαρχει κινδυνος επιμολυνσης του σκυλου, ποσο σοβαρος μπορει να ειναι και τι μπορουμε να κανουμε για να τον αποτρεψουμε.
  ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας

  1. Αγαπητέ κύριε Χαλαζωνίτη,

   Κατ’ αρχάς εκπλήσσομαι κι εγώ με το ότι υπάρχει συνάδελφος με άδεια λειτουργίας κτηνιατρείου που λειτουργεί όπως περιγράφετε.

   Ο κίνδυνος μόλυνσης υπό τέτοιες συνθήκες είναι μεγάλος. Ελπίζω να χορηγήθηκε μετά την επέμβαση αντιβιοτικό ή έστω να σας δόθηκε αγωγή για το σπίτι προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες μόλυνσης. Πάντως η χορήγηση αντιβιοτικών δεν αντικαθιστά τις συνθήκες ασηψίας.

   Εύχομαι να πάνε όλα καλά,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 29. το σκυλί μου είναι αρσενικό, 7 μηνών …και πολύ πιθανόν να θέλει να ζευγαρώσει …σκεφτομαι να του κάνω στείρωση αλλά φοβάμαι μην αλλάξει η συμπεριφορά του

  1. Αγαπητή Άννα,

   Με τη στείρωση αλλάζει μόνο η σεξουαλική συμπεριφορά, ήτοι αυτή που οφείλεται στις ορμόνες που παράγουν οι όρχεις π.χ. τάση για επίβαση σε θηλυκά με οίστρο, επιθετικότητα έναντι άλλων αρσενικών, ψέκασμα του χώρου με ούρα. Άλλοι παράγοντες της συμπεριφοράς όπως η διάθεση για παιχνίδι και η κοινωνικότητα δεν αλλάζουν.

   Επίσης υπάρχει μέθοδος στείρωσης χωρίς την αφαίρεση των όρχεων ώστε να παραμένει η σεξουαλική συμπεριφορά χωρίς όμως ο σκύλος να είναι ικανός να γονιμοποιήσει τα θηλυκά.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 30. έχω ένα αρσενικό τεριέ 2 χρονών και θέλω να το στειρωσω….μπορείτε να μου πείτε τα αρνήτικα της στείρωσης περί του αρσενικού σκυλιού??

  1. Αγαπητέ Χάρη,

   Στην ηλικία των δύο ετών οι αρνητικές συνέπειες της στείρωσης αρσενικού σκύλου είναι:
   α) η τάση για παχυσαρκία λόγω των μειωμένων αναγκών σε θερμίδες που έχουν τα στειρωμένα ζώα, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με κατάλληλη διατροφή και άσκηση, και
   β) η ενδεχομένως δυσκολότερη εκπαίδευση αν ο σκύλος προορίζεται για εργασία όπως φύλαξη ή κυνήγι.

   Η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αρθροπαθειών (π.χ. δυσπλασία του ισχίου) και ορισμένων προβλημάτων συμπεριφοράς (π.χ. κροτοφοβία), έχει διαπιστωθεί μόνο όταν η στείρωση γίνει σε ηλικία μικρότερη των 5 μηνών.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 31. εχω ημιαιμο τζακ ρασελ 3 ετων..εχει προβλημα μονο με αρσενικα σκυλια..ποτε πρεπει να τον στειρωσω και τι επιπτωσεις υπαρχουν για την υγεια του και για τη συμπεριφορα του???

  1. Σε όσο μικρότερη ηλικία στειρωθεί ένας αρσενικός σκύλος τόσο περισσότερο βελτιώνεται η επιθετική συμπεριφορά έναντι άλλων αρσενικών.

   Η στείρωση δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία του ούτε στη συμπεριφορά του πέραν της σεξουαλικής.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 32. υπάρχει τρόπος να ζευγαρώσει ένα θηλυκό σκυλί μετά την στείρωση του?

  1. Είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί οχεία αλλά όχι γονιμοποίηση. Στείρωση είναι η επέμβαση με την οποία ένα ζώο καθίσταται ανίκανο να αναπαραχθεί.

 33. xthes to proi steirosa to 3,5 xronon arseniko boxer mou kai o ktiniatros pou tou ekane tin epemvasi mou eipe oti tin proti mera tha tou feugei ligo aima apo tin perioxi(dn ksero poso einai to ligo pou leei o ktiniatros kai me anisixei)simera dld tin deuteri imera to aima sinexizei na vgenei me tin idia posotita….einai logiko auto?

  1. Το «λίγο» είναι σχετική έννοια και είναι ορθώς απορείτε πόσο είναι αυτό. Κι εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τί εννοούσε ο συνάδελφος που χειρούργησε το σκύλο σας, όπως δεν μπορώ να γνωρίζω ποιά είναι η ποσότητα αίματος που αναφέρετε ότι βγαίνει από την τομή. Κατά κανόνα τη δεύτερη μέρα της επέμβασης η χειρουργική τομή δεν αιμορραγεί. Προσκομίστε αμέσως το ζώο σας προς εξέταση!

 34. Ενας φίλος στείρωσε χθες το απογευμα το ενός χρόνου σκυλο του (αρσενικό) και το πρωί είδε ότι είχε αιμορραγία από πισω, όχι στην τομή. τελικά το καημένο κατέληξε… Η γιατρός που το εγχείρησε είπε ότι ήταν συμπτωση και δεν έχει να κάνει με την επέμβαση. Το σκυλί ήταν υγιέστατο ωστόσο! Πιστεύετε ότι ήταν πράγματι σύμπτωση; γιατί εγώ δεν το πιστεύω! και από την άλλη, γίνονται επεμβάσεις αργά το απογευμα; δεν πρεπει να γίνονται νωρίς για να παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της μέρας;
  Ευχαριστώ πολύ!

  1. Για την αιτία της αιμορραγίας και του θανάτου του σκύλου του φίλου σας είναι αδύνατο να έχω γνώμη, χωρίς να έχω εξετάσει το ζώο πριν και μετά ή έστω μόνο μετά την επέμβαση. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η αιμορραγία από τον πρωκτό δεν αναφέρεται ως επιπλοκή της ορχεκτομής.

   Σχετικά με το χρόνο διενέργειας της επέμβασης, είναι θέμα επιλογής του κτηνίατρου. Μικρής διάρκειας επεμβάσεις, όπως η ορχεκτομή, σε υγιή ζώα τα οποία αναμένεται να ανανήψουν σύντομα, μπορούν να γίνουν και αργά το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το χειρουργημένο ζώο πρέπει να παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του αφού ανανήψει πλήρως και εφόσον η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει. Γι’ αυτό στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων οι αρσενικοί σκύλοι επιστρέφουν στο σπίτι τους την επομένη της στείρωσης.

   1. είναι πολύ περίεργη και δύσκολη περίπτωση για να δοθούν απαντήσεις, το καταλαβαίνω! σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Να είστε καλά!

 35. Έχω ένα σκυλάκι αρσενικό pincher περίπου 8 ετών. Είναι υγιές αλλά δεν έχει ζευγαρώσει. Με τα άλλα αρσενικά δεν τα πάει πολύ καλά λόγω ότι έχει πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της κυριαρχίας. Μου είπαν ότι καλύτερα θα ήταν να το είχα στειρώσει γιατί μειώνεται η πιθανότητα να παρουσιάσει κάποια στιγμή καρκίνο και προστατίτιδα και παράλληλα θα είναι και πιο ήρεμο. Σκέφτομαι ότι έπρεπε να το είχα κάνει πολύ πιο νωρίς. Μπορεί να στειρωθεί σ΄αυτή την ηλικία; Το κυριότερο που με απαχολεί είναι ότι θέλω να μειώσω την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιο καρκίνο και πιστεύω ότι με την στείρωση ίσως είναι καλύτερα. Ποια είναι η γνώμη σας; θα βοηθήσει σε κάτι απο αυτά η στείρωση σε αυτή την ηλικία; Ευχαριστώ πολύ!

 36. Γεια σας
  εκανα στειρωση σε εναν ελληνικο ποιμενικο 3 ετων κ περιπου 40 κιλων κ ενω ολα πηγαιναν καλα την 6η μετεγχειρητικη μερα εμφανισε οιδημα στο οσχεο, ενω ειχε αρχισει να κλεινει η τομη (παρεμεινε ανοικτη σχετικα να κλεισει κατα δευτερο σκοπο) χωρις ομως να εμφανιζει σημεια φλεγμονης (ερυθροτητα ή θερμοτητα). ειναι υπο augmentin 1gr εξ΄αρχης κ εδειξε ταση υποχωρησης με ενδομυικη κορτιζονη αλλα επανεμφανιστηκε την επομενη μερα το οιδημα. Ο κτηνιατρος του το αναφερει ως σπανια επιπλοκη κ προσθετει κ flagyl κ λιγη διουρηση με 1/2 tb lasix για λιγες μερες κ ισως δωσουμε κ λιγη κορτιζονη σε μικρη δοση απ το στομα. θεωρει οτι δεν συντρεχει λογος ανησυχιας απο τη στιγμη που το σκυλι εχει ορεξη για φαγητο κ ειναι ευδιαθετο. Ομως ανησυχω , στην κυριολεξια τρεμω μηπως παθει κατι σοβαροτερο κ ειναι κ καπως δυσκολο να το μεταφερω σε αλλον κτηνιατρο για μια δευτερη γνωμη. Ποιος αλλωστε θα θελει να αναλαβει τις επιπλοκες. Δεν ειναι οτι δεν εμπιστευομαι τον κτηνιατρο μου αλλα θα ηθελα κ την αποψη σας. Με απασχολει οτι εμφανισε τοσο καθυστερημενα το οιδημα, ενω ειχα ακουσει οτι συνηθως εμφανιζεται τις πρωτες μετεγχειρητικες μερες.
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  1. Μακάρι να ήταν δυνατό να δοθεί δεύτερη γνώμη δι΄ αλληλογραφίας. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν ανεύθυνο και αντιεπιστημονικό. Αν πραγματικά επιθυμείτε μια σοβαρή δεύτερη γνώμη, σας συνιστώ να προσκομίσετε το ζώο σας για εξέταση και σε σε κάθε περίπτωση να μη βασιστείτε σε επιπόλαιες γνώμες που τυχόν θα σας δοθούν από το ίντερνετ.

 37. Καλημέρα! Με ενδιαφέρει το θέμα γιατί έχω ένα Πίντσερ 5 χρονών, ως τώρα δεν είχα πρόβλημα, αλλά τον τελευταίο καιρό αρχίζει και γκρινιάζει μπροστά στην πόρτα για να βγει, πιθανόν να έχει περάσει κάποια θηλυκά και κάνει σαν τρελός! Φοβάμαι όμως μήπως με τη στείρωση παθαίνει ουρολοιμώξεις,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: