Οστεομυελίτιδα από περιοδοντική νόσο

Η συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής στα δόντια ευννοεί την υπερανάπτυξη των βακτηριδίων του στόματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλάκας. Η πλάκα, καθ’ ότι μαλακή μπορεί να αφαιρεθεί από τα δόντια με βούρτσισμα ή κατά τη μάσηση σκληρών τροφών. Αν δεν αφαιρεθεί εγκαίρως, σκληραίνει λόγω της ενσωμάτωσης μεταλλικών στοιχείων του σάλιου και σχηματίζει την πέτρα. Η πέτρα αφαιρείται μόνο με καθαρισμό δοντιών από τον κτηνίατρο.

Αν η πέτρα δεν καθαριστεί προκαλείται ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Οι περιοδοντικοί ιστοί συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Η φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της πρόσφυσης των δοντιών στη γνάθο και η πλήρης καταστροφή τους την απώλεια των δοντιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών επεκτείνεται και στο οστό της γνάθου προκαλώντας οστεομυελίτιδα ήτοι φλεγμονή του περιοστέου του φλοιού και του μυελού του οστού.

Οστεομυελίτιδα από περιοδοντική νόσο σε σκύλο
Η άνωθι φωτογραφία είναι από ένα σκύλο Πεκινουά ο οποίος προσκομίστηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων με οστεομυελίτιδα της αριστερής γόμφιας μοίρας του σώματος της κάτω γνάθου εξ αιτίας περιοδοντικής νόσου. Εξήχθησαν και οι τρείς κάτω αριστεροί γομφίοι οδόντες και αφαιρέθηκαν οι νεκρωμένοι ιστοί υπό γενική αναισθησία.
Η οστεομυελίτιδα από περιοδοντική νόσο είναι από τις πιό δυσίατες περιπτώσεις οστεομυελίτιδας. Απαιτεί χειρουργικό καθαρισμό, μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών και συχνές πλύσεις τοπικά με αντισηπτικά διαλύματα ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος καταγμάτων της γνάθου.
Για αυτό φροντίστε για τη στοματική υγιεινή του κατοικιδίου σας και μην παραμελείτε τον καθαρισμό δοντιών όταν το συνιστά ο κτηνίατρος. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: