Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Οι εμβολιασμοί είναι μια από τις πιό συχνές αιτίες επίσκεψης στον κτηνίατρο. Πόσα όμως γνωρίζετε για αυτούς;

    Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σας λύσει τις όποιες απορίες έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα διαβείτε το κατώφλι του κτηνιατρείου για το καθιερωμένο εμβόλιο του αγαπημένου σας κατοικιδίου, να το κάνετε με πλήρη επίγνωση.

Τί είναι εμβολιασμός;
    Είναι η εισαγωγή νεκρών ή εξασθενημένων μικροργανισμών, ή τμημάτων μικροοργανισμών (ιών ή βακτηρίων) στο σώμα του ζώου. Στο σκύλο και στη γάτα γίνεται συνήθως με υποδόρια ένεση. Οι μικροοργανισμοί των εμβολίων δεν μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια αλλά διεγείρουν την παραγωγή αντισωμάτων. Έτσι, ο οργανισμός του εμβολιασμένου ζώου είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την ασθένεια σε περίπτωση που μολυνθεί από παθογόνους μικροργανισμούς.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζεται ο σκύλος ή η γάτα μου;
    Όλοι ξέρουμε ότι καλύτερα είναι να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε τις ασθένειες. Ο εμβολιασμός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των ασθενειών.

Για ποιές ασθένειες πρέπει να εμβολιάζεται ο σκύλος και η γάτα και πόσο συχνά;
    Αυτό καθορίζεται από τον κτηνίατρο αναλόγως της φυσικής κατάστασης και των συνθηκών διαβίωσης του ζώου. Συνήθως, τα υγιή ενήλικα ζώα συντροφιάς των αστικών περιοχών εμβολιάζονται ετησίως.
    Οι σκύλοι εμβολιάζονται συνήθως για την ιογενή ηπατίτιδα, την ιογενή αιμορραγική εντερίτιδα (κοινώς τύφος), τη νόσο του Καρέ (κοινώς μόρβα), τη λεπτοσπείρωση και τη λύσσα.
    Οι γάτες εμβολιάζονται συνήθως για την πανλευκοπενία, την καλυκοΐωση, την ερπητοΐωση και τη λύσσα.   
    Σημειωτέον ότι υπάρχουν εμβόλια και για πολλές άλλες ασθένειες, είναι όμως λάθος και παράλογο να εμβολιάζουμε ένα ζώο με όλα τα εμβόλια που υπάρχουν. Ο κτηνίατρος θα κρίνει αν και ποιά εμβόλια χρειάζεται το ζώο σας.

Τί σημαίνει τριπλό, πενταπλό κλπ εμβόλιο;
    Σημαίνει εμβόλιο που περιέχει τρία, πέντε κοκ είδη μικροοργανισμών. Τα εμβόλια αυτά λέγονται πολυδύναμα και παρέχουν τη δυνατότητα με μία ένεση να εμβολιάσουμε για πολλές ασθένειες. Σήμερα, κατά κανόνα χρησιμοποιούνται πολυδύναμα εμβόλια.

Ξέρω να κάνω ενέσεις, γιατί να μην εμβολιάσω το ζώο μου μόνος μου;
    Πριν από τον εμβολιασμό πρέπει να γίνεται κλινική εξέταση. Ο εμβολιασμός θα ακολουθήσει μόνο αφού διαπιστωθεί ότι το ζώο είναι κλινικώς υγιές. Σε περίπτωση που το ζώο σας είτε ασθενεί είτε υπάρχει υποψία ότι ασθενεί, ο εμβολιασμός θα αναβληθεί για να γίνουν ό,τι επί πλέον εξετάσεις χρειάζεται και να δοθεί θεραπεία. Αν το ζώο σας πάσχει από ορισμένες νόσους και εμβολιαστεί διατρέχει τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του.
    Αν ξέρετε να κάνετε ενέσεις σαφώς και μπορείτε να εμβολιάσετε το ζώο σας αλλά δεν μπορείτε να το εξετάσετε για να κρίνετε αν πρέπει να το εμβολιάσετε.

Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;
    Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Τα σύγχρονα εμβόλια πάντως σπανίως προκαλούν παρενέργειες και ακόμη πιό σπάνια επικίνδυνες παρενέργειες.
    Η πιό συνηθισμένη παρενέργεια είναι η κατάπτωση που διαρκεί μια με δύο μέρες μετά τον εμβολιασμό και παρέρχεται από μόνη της χωρίς να προκαλεί προβλήματα υγείας. Επίσης στο σημείο της ένεσης μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός και οίδημα που αυτοπεριορίζονται εντός το πολύ τριών μηνών.
    Μερικά ζώα είναι αλλεργικά σε ορισμένα εμβόλια και εμφανίζουν οίδημα, εμετό, διάρροια ή κνησμό μέσα σε μία ώρα μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο ακόμα κι αν τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και υποχωρήσουν σύντομα ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στο εμβολιακό πρόγραμμα του ζώου σας.

Το ζώο μου είναι εμβολιασμένο κι όμως αρρώστησε, γιατί;
     Το ότι το ζώο σας είναι εμβολιασμένο δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να νοσήσει, απλώς έχει πάρα πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει απ’ ό,τι θα είχε αν δεν ήταν εμβολιασμένο. Επί πλέον ορισμένα εμβόλια δεν αποτρέπουν τη νόσο, παρά μόνο κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματά της.
    Για κάποιες ασθένειες δεν διαθέτουμε ακόμα πολύ αποτελεσματικά εμβόλια όπως άλλωστε για κάποιες άλλες ασθένειες δεν υπάρχουν καθόλου εμβόλια.
    Τέλος, το ζώο σας μπορεί να νόσησε από ασθένεια για την οποία δεν είχε εμβολιαστεί καθότι δεν είναι δυνατό ούτε και σωστό να κάνουμε όλα τα εμβόλια που υπάρχουν σε κάθε ζώο. Τα ζώα εμβολιάζονται για τις ασθένειες από τις οποίες  είναι πιό πιθανό να προσβληθούν και για πιό σπάνιες ασθένειες που όμως θεραπεύονται δύσκολα ή και καθόλου.

7 σχόλια

 1. ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25 Ε. ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΕΓΩ ΜΕ 30 Ε . ΕΜΒΟΛΙΑΖΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ 3 ΓΑΤΕΣ/

 2. Σωπα ρε Αφροδιτη…αν πηγαινουμε κ ολα τα αδεσποτα κτηνιατρο εκει που βοηθαμε 3 θα βοηθουσαμε 1. Εμβολια ειπε τους κανει,οχι στειρωση.

  1. Οπωσδήποτε όταν κάποιος φροντίζει μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, δεν μπορεί να τους παρέχει την κτηνιατρική περίθαλψη που θα παρείχε σε 1 ή 2 οικόσιτα ζώα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί να προβεί ελαφρά τη καρδία σε κτηνιατρικές πράξεις όπως ο εμβολιασμός, όσο απλές κι αν φαίνονται εκ πρώτης όψεως.

   Ο εμβολιασμός δεν είναι απλώς μια ένεση! Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ήτοι η ανοσία, οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται βάσει προγράμματος ο καταρτισμός του οποίου απαιτεί ειδικές γνώσεις, που αποκτώνται μετά από σπουδές. Επιπλέον, το ζώο πρέπει να εξετάζεται κλινικώς για συμπτώματα που αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Όσο έμπειρος κι αν είναι κανείς με τα ζώα δε μπορεί να αποφανθεί σχετικά με αυτά τα συμπτώματα χωρίς να έχει σπουδάσει κτηνιατρική. Μια νοσηλεύτρια ξέρει να κάνει ενέσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι γιατρός. Αντιστρόφως, κι ένας γιατρός ξέρει να κάνει ενέσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι το ίδιο με τη νοσηλεύτρια!

   Αντί να ξοδεύει κανείς τα χρήματά του σε τυχαίους ή σποραδικούς εμβολιασμούς αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ή ακόμη και επικίνδυνους για την υγεία του ζώου, ίσως είναι προτιμότερο να τα διαθέτει για να ταΐσει περισσότερα αδέσποτα ή για να προσφέρει κτηνιατρική φροντίδα σε ένα ασθενές ή τραυματισμένο αδέσποτο ζώο.

  1. Οι αμοιβές κυμαίνονται ανάλογα με το είδος του εμβολίου που θα χρειαστεί, με τη φυσική κατάσταση του ζώου, την ποιότητα των παρεχομένων κτηνιατρικών υπηρεσιών ακόμα και με το μέρος της Ελλάδας που βρίσκεται το κτηνιατρείο (π.χ. οι ακριτικές περιοχές έχουν μειωμένο ΦΠΑ).

   Αποφεύγω να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα ποσά δι’ αλληλογραφίας διότι αυτό θα σας οδηγήσει να επιλέξετε τη χαμηλότερη τιμή, αγνοώντας το είδος και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και διότι κάποιος προκειμένου να σας προσελκύσει, μπορεί να δόσει μια χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να σας χρεώσει περισσότερο με διάφορες δικαιολογίες όπως π.χ. ότι η τιμή δεν περιελάμβανε το κόστος του φαρμακευτικού σκευάσματος ή την κλινική εξέταση, ή ότι χρειάστηκε να γίνει άλλο εμβόλιο από αυτό που αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

   Σας συνιστώ να επισκευθείτε τον κτηνίατρο ο οποίος πρόκειται να εμβολιάσει το ζώο σας και αφού σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, τότε να ρωτήσετε για το κόστος των υπηρεσιών του.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: