Γιατί να στειρώσω το γάτο μου;
- Για να γίνει λιγότερο επιθετικός και ευέξαπτος.
- Για να αντιμετωπιστεί η δυσοσμία των ούρων και να σταματήσει να σημαδεύει με τα ούρα του διάφορα σημεία του σπιτιού.
- Για να μειωθούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση θηλυκού και συνεπώς να μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων καθώς και οι πιθανότητες να χαθεί.
- Για να μειωθεί η διάθεση για καυγάδες με άλλες αρσενικές γάτες, συνεπώς να μειωθούν οι τραυματισμοί από δαγκώματα και οι πιθανότητες μόλυνσης από ασθένειες που μεταδίδονται με το δάγκωμα, όπως η λευχαιμία και το AIDS της γάτας.
- Για να συμβάλλω στην πρόληψη του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, σε περίπτωση που ο γάτος καταφέρει να έρθει σε επαφή με αδέσποτο θηλυκό, καθώς και για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αν στο σπίτι υπάρχει μη στειρωμένο θηλυκό.
Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρώσω το γάτο μου;
Η ηλικία των 6 μηνών επειδή τότε έχουν αναπτυχθεί καλά οι όρχεις και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δεν έχει αρχίσει ακόμη η σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί όμως να γίνει και αργότερα σε οποιαδήποτε ηλικία.
Μετά τη στείρωση θα παχύνει ο γάτος μου;
Όχι, αν διατρέφεται σωστά. Η στείρωση δεν προκαλεί παχυσαρκία από μόνη της.
Πώς γίνεται η στείρωση;
Η διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων περιλαμβάνει:
- Προεγχειρητική κλινική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο γάτος μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία και να χειρουργηθεί με ασφάλεια. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, η στείρωση όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
- Στέρηση φαγητού για 10 περίπου ώρες και νερού για 1-2 ώρες πριν την επέμβαση.
- Ορχεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των όρχεων μετά από μικρή τομή του οσχέου).
- Παραμονή του γάτου για μερικές ώρες σε κλωβό νοσηλείας έως ότου ανανήψει. Χορηγείται αντίδοτο του προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονο και αντιβιοτικό μακράς δράσης.
- Κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση.
Τι πρέπει να κάνω αφού πάρω το γάτο στο σπίτι μετά τη στείρωση;
Μετά τη στείρωση ο γάτος σας μπορεί να δείχνει λίγο κακοδιάθετος και ίσως θέλει να κρυφτεί σε κάποιο μέρος του σπιτιού στο οποίο νιώθει ασφάλεια. Αφήστε τον να ηρεμήσει, σε λίγες ώρες θα είναι και πάλι ζωηρός και ευδιάθετος.
Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων εφαρμόζεται μέθοδος ορχεκτομής που δεν απαιτεί τη χρήση ραμμάτων ώστε να μην προκαλείται ενόχληση στο σημείο της τομής και να μην είναι αναγκαία η χρήση αντιλειξικού περιλαιμίου. Αν παρ’ όλα αυτά ο γάτος σας γλείφει επίμονα το χειρουργικό τραύμα, προσκομίστε τον στον κτηνίατρο για να τοποθετηθεί το περιλαίμιο.
Μη χορηγήσετε κανένα φάρμακο και μην βάλετε στο τραύμα οτιδήποτε (π.χ. μπεταντίν, οξυζενέ κ.λ.π.) χωρίς να σας το έχει πει ο κτηνίατρος. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να επιβραδύνετε την επούλωση.
Χορηγήστε μικρές ποσότητες φαγητού και νερού την ημέρα της επέμβασης. Την επομένη μπορείτε να ταΐσετε το γάτο σας κανονικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:
- Αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.
- Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
- Έντονο πρήξιμο ή / και πόνο στο όσχεο.
- Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση του γάτου σας.
Διάβασα το άρθρο σας και εχω μια ερώτηση
Εχω ένα γατί 15 ετών ο οποίος ζει αποκλειστικά στο σπιτι , δεν εχει έρθει σε επαφή ποτε με αλλα ζώα .
Το ερώτημα μου ειναι αν πρεπει να κάνω τωρα στείρωση που ειναι μεγάλος , ρωτάω γιατι ακόμα και σημερα αφήνει ούρα – υγρα σε διάφορα σημεία στο σπιτι ( σα να μας εκδικείται)
Είναι μια πολύ συχνή παρανόηση το ότι οι γάτες ουρούν για να «εκδικηθούν». Οι γάτες σημαδεύουν με τα ούρα τους σημεία τα οποία για αυτές είναι σημαντικά και για να επικοινωνήσουν με άλλες γάτες.
Η στείρωση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση της υγείας του ζώου επιτρέπει την ασφαλή γενική αναισθησία. Πάντως, σε αυτή την ηλικία, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι ο γάτος σας βρίσκεται προς το τέλος της ζωής του, οπότε ίσως να είναι πιό ρεαλιστικό και πιό πρακτικό να κάνετε για λίγο καιρό υπομονή με το θέμα της ούρησης, όπως άλλωστε κάνατε έως τώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.
ekana steirwsi ton gato m kai sinexeizei na ouri mesa sto spiti!!!! gt???
Μερικές φορές η ούρηση μέσα στο σπίτι δε σταματάει αμέσως μετά τη στείρωση διότι υπάρχουν στο αίμα ανδρογόνες ορμόνες που είχαν παραχθεί πριν την αφαίρεση των όρχεων. Οι ορμόνες αυτές εξαντλούνται εντός ολίγων ημερών. Σας συνιστώ να περιμένετε λίγες ημέρες και αν η ούρηση δε σταματήσει να τον προσκομίσετε για εξέταση προκειμένου να αναζητηθούν παθολογικά αίτια.
Έσωσα έναν μικρό γάτο από ένα χωράφι. Τον έχω αποκλειστικά μέσα στο διαμέρισμα. Θέλω να τον στειρώσω για να αποφύγω όλους τους παραπάνω λόγους που έχετε αναφέρει. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν ξέρω με ακρίβεια την ηλικία του. Ο κτηνίατρος μας είπε ότι είναι γεννήθηκε περίπου τον Αύγουστο, οπότε λογικά τώρα είναι 6 μηνών. Οι όρχεις του έχουν μεγαλώσει και έχω παρατηρήσει ότι ερεθίζεται μόνος του χωρίς να τον ακουμπώ κάπου. Να του κάνω στείρωση αυτό το μήνα ή να περιμένω ακόμη έναν? Δεν θέλω να εκκρίνει ορμόνες και να συνηθίσει να αφήνει τις οσμές του στους τοίχους. Τέλος ο κτηνίατρος, μου είπε να προχωρήσουμε στην επέμβαση στους δέκα μήνες και ανησυχώ μήπως είναι αργά.
Δεν είναι αναγκαίο ο γάτος να είναι ακριβώς έξι μηνών για να στειρωθεί. Εφ΄όσον μια αρσενική γάτα είναι περίπου 6 μηνών και έχουν αναπτυχθεί οι όρχεις μπορεί να στειρωθεί, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υγείας οι οποίοι αποτελούν αντένδειξη για τη στείρωση.
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Καλημέρα,ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάτι.Θέλω να στειρώσω το γάτο μου ο οποίος ειναι 7 μηνών.Ρώτησα τον κτηνίατρο και μου είπε ότι κατά την επέμβαση θα του κάνει 2 φορές αναισθησία και δε θα του δώσει αντίδοτο αλλά θα τον αφήσει να ξυπνήσει μόνος οτυ.Αυτό με αγχώνει λιγάκι γιατί μου είπε ότι θα τον πάρω σπίτι και δε θα ξυπνήσει στο ιατρείο.Επίσης δε μου είπε οτι πρέπει να του κάνουμε εξετάσεις πιο πριν ή για το αν πρέπει να φάει η όχι και όταν τον ρώτησα μου είπε ότι δεν πειράζει αλλά καλύτερα να μη φάει.Σκέφτομαι σοβαρά να τον πάω σε άλλο κτηνίατρο.Ποιά είναι η γνώμη σας για τις 2 φορές αναισθησία και ποια στο να μη δοθεί αντίδοτο και να μην ξυπνήσει στο ιατρείο?
Αγαπητή Βασιλική,
Θα ήταν όχι μόνο αντιδεοντολογικό αλλά και ανώφελο να σχολιάσω τα λεγόμενα συναδέλφου που μεταφέρονται από τρίτους. Η διαδικασία της στείρωσης που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων, και την οποία εξυπακούεται ότι συνιστώ, περιγράφεται στο άνωθι άρθρο.
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Καλησπέρα σας , εχω ενα σιαμ γατουλη ο οποιος ειναι αρκετα ζωηρουλης… μας ψεκαζει απο …τριων μηνων .Τωρα ειναι σχεδον 6 μηνων και η κατασταση εχει ξεφυγει κλαιει πολυ ψεκαζει πολυ και οι αποψεις διιστανται..Μου ειπαν οτι πρεπει να ενηλικιωθει ο γατουλης μου ωστε να αναπτυχθει και να μην εχει προβληματα με το ουροποιητικο του πριν τον στειρωσω.Αλλα εξι μηνες ακομη…θα φυγουμε απο το σπιτι εμεις..τι προτεινετε εσεις?
Αγαπητή κα Κασαπίδου,
Από την ηλικία των 6 μηνών η στείρωση μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Δεν έχει διαπιστωθεί διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος μεταξύ γάτων οι οποίοι στειρώνονται με ορχεκτομή σε ηλικία 6 μηνών και γάτων οι οποίοι στειρώνονται αργότερα.
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Κύριε Μπεάκο, θα ήθελα να ξέρω πριν στειρώσω τον γατουλι μου να ξέρω ποιές είναι και αν υπάρχουν μελλοντικές ασθένειες μου προκύπτουν απο την στείρωση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μιχαηλίδου
Αγαπητή κα Μιχαηλίδου,
Η μόνη ασθένεια που θεωρείται ότι σχετίζεται με τη στείρωση αρσενικών γατών, είναι η νόσος της κατώτερης οδού του ουροποιητικού συστήματος. Με λίγα λόγια η ασθένεια αυτή συνίσταται σε φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας και μερική ή ολική έμφραξη της τελευταίας. Η στείρωση είναι ένας από τους παράγοντες πρόκλησης της ασθένειας αυτής αλλά όχι ο μοναδικός ούτε ο κυριότερος. Άλλοι παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το στρες, η διαβίωση σε κλειστούς χώρους και η συνύπαρξη πολλών γατών στο ίδιο σπίτι. Συνήθως απαιτείται συνδυασμός των παραγόντων αυτών για να προκληθεί η ασθένεια.
Η νόσος αυτή αντιμετωπίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με αλλαγή της διατροφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή όταν παρουσιάζονται εξάρσεις της νόσου. Σε οξείες περιπτώσεις ολικής έμφραξης διενεργείται καθετηριασμός της ουρήθρας. Εξαιρετικά σπάνια απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Γεια σας, θα ηθελα να κανω μια ερωτηση. Ο γατος μου πριν την στειρωση που εγινε πριν 3 μερες εκλαιγε πολυ και ουρουσε στο σπιτι. Ενω η ουρηση σταματησε το κλαμα οταν βγαινει στο μπαλκονι και μυριζει τις γατες τις γειτονιας ειναι πολυ εντονο. Ειναι φυσιολογικο? κυριως το ρωταω γιατι επειδη μενω στον 4ο φοβαμαι μηπως πηδηξει. Ευχαριστω πολυ!
Αν το «κλάμα» οφείλεται σε ανδρογόνες ορμόνες θα σταματήσει σε λίγες ημέρες. (Διαβάστε επίσης το εξής σχόλιο: https://vetgr.wordpress.com/2007/10/22/η-στειρωση-του-γατου-ολα-οσα-πρεπει-να/#comment-386). Αν περάσουν 10 ημέρες από την στείρωση και δεν έχει σταματήσει, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα αίτια.
Καλησπερα,εχω εναν γατο ο οποιος εχει ομφαλεοκυστη και ειναι αστειρωτος. Πριν ενα χρονο πηγα σε κτηνιατρο για να γινουν και οι δυο επεμβασεις. Μολις τον κοιμησε ο κτηνιατρος αρχισε να μην αναπνεει σωστα και τον επανεφερε,καναμε εξετασεις και βρεθηκε πως η μια κοιλια της καρδιας ειναι πιο μεγαλη και για αυτο τον λογο δεν γινετε να τον κοιμησουν. Τι μπορει να γινει ?ειχατε ποτε εμπειρια σε αυτη την περιπτωση?κλαιει και ουρει συνεχεια μεσα ατο σπιτι και αρχισε να γινετε επιθετικος με την θυλικια που εχω η οποια ειναι στειρωμενη. Ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα,
Και τα καρδιοπαθή ζώα μπορούν να χειρουργηθούν με χρήση κατάλληλων αναισθητικών σχημάτων. Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων έχουν υποβληθεί σε γενική αναισθησία πολλά καρδιοπαθή ζώα για διάφορες επεμβάσεις όπως ορθοπεδικές, οδοντιατρικές και στειρώσεις.
Κλείστε ραντεβού για προεγχειρητικό έλεγχο και για να ενημερωθείτε σχετικώς.
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Γεια σας, έχω έναν γατουλη περίπου 2,5 χρόνων. Αυτή τη στιγμή μένουμε επαρχία (σε ένα πολυυυ μικρό χωριό) και είναι μαθημενος να γυρίζει όλη μερα γύρω γύρω στα βουνά και να γυρίζει το βράδυ σπίτι για φαγητό και ύπνο. Σε λίγες μέρες όμως μετακομιζουμε Αθήνα όπου αναγκαστηκα θα τον έχω σε διαμέρισμα και έτσι σκέφτομαι να τον στειρωσω για να μην μου το σκάσει από κανενα μπαλκόνι. Το θέμα μου είναι, να τον στειρωσω κατ’ευθειαν με το που θα κατέβουμε Αθήνα ή να το αφήσω για αργότερα? Θα είναι εντάξει μετά την εγχείρηση, ρωταω γιατί ήταν σεξουαλικά δραστήριος και έχω ακούσει ότι εφόσον το έμαθε…. Θα το θέλει ούτως ή άλλως.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Αγαπητή Μαρία,
Σας συνιστώ να στειρώσετε το γάτο σας το συντομότερο δυνατό διότι έτσι θα τον βοηθήσετε να προσαρμοστεί γρηγορότερα στο διαμέρισμα, περιορίζοντας τις τάσεις φυγής.
Με τη στείρωση αφαιρούνται οι όρχεις και έτσι σταματάει η παραγωγή γεννητικών ορμονών και επομένως και η επιθυμία για ζευγάρωμα. Οι περιπτώσεις στειρωμένων γάτων που συνεχίζουν να έχουν σεξουαλική συμπεριφορά αποτελούν εξαίρεση και είναι σπάνιες.
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Έχουμε κι εμείς ένα γατούλη σχεδόν οκτώ μηνών τώρα. Ζει σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου. Δεν έχουμε σκοπό να τον αφήσουμε ελεύθερο , δεν μας πειράζει πολύ αυτό που λέτε με το σημάδεμα. (προς το παρόν, τουλάχιστον) Από όλους τους λόγους για τη στείρωση που προαναφέρετε μας κινητοποιεί μόνο η πιθανότητα να χαθεί προς αναζήτηση θηλυκού και/ ή ο πιθανός τραυματισμός του, και κυρίως η ανησυχία μας μήπως πέσει από το μπαλκόνι. Βέβαια για το τελευταίο αναρωτιέμαι αν στειρωμένος θα σταματήσει να ενδιαφέρεται για τα περιστέρια ή άλλα παρόμοια ερεθίσματα στα μπαλκόνια.Επομένως δεν είναι κάπως βάσιμη πιθανή απόφασή μας να μην τον στειρώσουμε; Σας ευχαριστώ και για την ενημέρωση και για τη βοήθειά σας στη συζήτηση και τη σκέψη γύρω από μια απόφαση που κάπως δεν μας είναι εύκολη.
Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Η στείρωση δε μειώνει το ενδιαφέρον για κυνήγι περιστεριών, εντόμων κλπ. οπότε αυτό δεν αποτελεί λόγο στείρωσης. Εν τούτοις, ένας στειρωμένος γάτος είναι λιγότερο πιθανό να πέσει από ένα μπαλκόνι, διότι έχουμε εξαλείψει τη μια από τις αιτίες, και ίσως τη συχνότερη, που είναι η αναζήτηση θηλυκού. Επομένως, η στείρωση έχει νόημα και στη δική σας περίπτωση.
Ελπίζω να βοήθησα,
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Κ. Μπεάκο καλησπέρα σας,
σύντομα θα προχωρήσω στη στείρωση ενός οικόσιτου αρσενικού γάτου περίπου 10 μηνών. Κατά το παρελθόν έχω στειρώσει τρεις αρσενικούς αδέσποτους γάτους με επιτυχία-δεδομένου ότι έχουν φτάσει την ηλικά των 6 ετών και συνεχίζουν υγιέστατοι να ζουν στο δρόμο-, με την κλασική μέθοδο της ορχεκτομής. Πρόσφατα πληροφορήθηκα για τη δυνατότηα λαπαροσκοπικής στείρωσης. Απ’ όσο καταλαβαίνω τα πλεονεκτήματά της συνίστανται κυρίως στη μικρότερη παρέμβαση στο σώμα του ζώου, ιδίως όσον αφορά τα θηλυκά. Από εκεί και έπειτα, θα ηθελα να σας ρωτήσω, αν εντοπίζονται επιπλεόν οφέλη για την υγεία του ζώου με τη νέα μέθοδο; Αντιλαμβάνομαι, ότι όσαν αφορά τα στειρωμένα αρσενικά γατιά μπορούν -και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες- κάποια στιγμή της ζωής τους να εμφανίσουν ασθένειες του ουροποιητικού. Βοηθάει η λαπαροσκοπική μέθοδος σε αυτό; Εσείς τι προτεινετε;
Σας ευχαριστώ θερμά
Κοφ. Ανδρέας
Αγαπητέ κ. Κοφ. Ανδρέα,
Λαπαροσκόπηση είναι η εισαγωγή ειδικού εργαλείου με κάμερα στην κοιλιά με σκοπό να βλέπουμε το εσωτερικό της χωρίς να χρειαστεί να γίνει τόσο μεγάλη τομή όσο θα χρειαζόταν για να βλέπουμε τα σπλάχνα απευθείας με τα μάτια μας.
Τα γεννητικά όργανα των αρσενικών βρίσκονται έξω από την κοιλιακή κοιλότητα, επομένως κατά την αφαίρεσή τους δεν χρειάζεται πρόσβαση σε αυτή. Συνεπώς λαπαροσκοπική στείρωση νοείται μόνο για τις θηλυκές γάτες διότι μόνο στα θηλυκά τα γεννητικά όργανα βρίσκονται μέσα στην κοιλιά.
Η στείρωση των αρσενικών ποτέ δεν είναι λαπαροσκοπική παρά μόνο σε παθολογικές καταστάσεις κατά τις οποίες ένας ή και οι δύο όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και όχι στη φυσιολογική τους θέση στο όσχεο.
Πέτρος Μπεάκος
κτηνίατρος
Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση σας,
ωστόσο επισυνάπτω εδώ το εξής από site συναδέλφού σας
Ερώτηση: Μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος (εννοεί τη λαπαροσκοπική) για τη στείρωση αρσενικών ζώων;
Απάντηση: Ναι, η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στα αρσενικά ζώα στα οποία επιζητείται η διακοπή μεν της αναπαραγωγικής τους δραστηριότητας χωρίς ωστόσο την τροποποίηση της συμπεριφοράς τους που σχετίζεται με την παραγωγή της τεστοστερόνης. Διατέμνεται ο σπερματικός πόρος κατά τη διαδρομή του ενδοκοιλιακά, ενώ παράλληλα παραμένουν άθικτοι στο όσχεο οι όρχεις.
Διαβάστε περισσότερα: http://vetpractice-ypsilantis.webnode.gr/%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/
Με τον τρόπο που περιγράφει ο συνάδελφος θα μπορούσαν να στειρωθούν αρσενικά ζώα αλλά η μέθοδος αυτή είναι αδόκιμη.
Ο σπερματικός πόρος βρίσκεται εν μέρει ενδοκοιλιακώς και εν μέρει εκτός κοιλίας. Αν είναι επιθυμητή η διατήρηση των όρχεων, η στείρωση γίνεται κατά κανόνα με διατομή του εξωκοιλιακού μέρους του σπερματικού πόρου το οποίο είναι ευκολότερα προσπελάσιμο και έτσι δεν απαιτείται πρόσβαση στο εσωτερικό της κοιλιάς.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία,
Πέτρος Μπεάκος
κτηνίατρος
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πολύτιμες λεπτόμερειες!
Κοφ. Ανδρέας
Καλησπερα σας ! εχω εναν γατο 8-9 μηνων ! τον τελευταιο μηνα εχω χασει τον υπνο μου καθως κλαιει συνεχως σε πορτες και παραθυρα, και τη τελευταια βδομαδα εχει αρχισει και το ψεκασμα ! Σκεφτομαι να τον στειρωσω και θα ηθελα να σας ρωτησω κυριως για το κλαμμα εαν μετα τη στειρωση θα σταματησει και αν ναι ποσο καιρο μετα ; πλεον περα απο το οτι δεν υπαρχει ηρεμια μεσα στο σπιτι κι ο ιδιος ταλαιπωρειται, ανησυχω για τη φασαρια που προκαλω στους γειτονες…
Οι ανδρογόνες ορμόνες εκλείπουν από την κυκλοφορία του αίματος περίπου μία εβδομάδα μετά τη στείρωση και τότε αναμένεται να σταματήσει και η σεξουαλική συμπεριφορά, συμπεριλαμαβανομένου του «κλάμματος» (εφόσον αποτελεί εκδήλωση σεξουαλικής συμπεριφοράς και δεν οφείλεται σε άλλα αίτια).
Χαιρεται, θα ηθελα να ρωτησω για εξαχρονο γατο, πιθανο φορεα aids, συνυπαρχει με άλλα γατια σε αυλη στην επαρχια περιορισμενο στο σπιτι. Μας προταθηκε να τον προναρκωσουμε, πριν τη στειρωση, ωστε να περασει ανετα ενα ορμονικο σοκ, για κανα μηνα νωριτερα. Υπαρχει κατι τετοιο;
Αγαπητέ κ. Παλαιολόγε,
Με τον όρο «προνάρκωση» εννοούμε τη χορήγηση ηρεμιστικού φαρμάκου λίγα λεπτά πριν τη γενική αναισθησία. Αν κάποιος συνάδελφος σας μίλησε για «προνάρκωση» πριν τη στείρωση, αυτό προφανώς εννοούσε και μάλλον έγινε κάποια παρανόηση. Η προνάρκωση σε καμία περίπτωση δεν γίνεται συνεχώς επί ένα μήνα πριν τη χειρουργική επέμβαση.
Στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις,
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Ειστε πολύ καλος. Σας ευχαριστω πολυ
Γεια σας. Βρηκα εκθετο και μεγαλωνω εναν αρσενικο bengal. Δεν μου αρεσει να επεμβαινω στη φυση και θεωρω τη στειρωση αδικια. Επισης πριν εναμιση χρονο βρηκα και μεγαλωσα εναν ακομα εκθετο αρσενικο, ωστοσο, αυτος προσαρμοστηκε στον κηπο της πολυκατοικιας με τα αλλα (στειρωμενα) γατια και προς το παρον την εχει γλυτωσει. Το θεμα με τον bengal ειναι οτι παραειναι ζωηρος και τα αλλα γατια δεν τον ανεχονται, οποτε ακομα τον εχω σπιτι. Πλησιαζει 9 με 10 μηνων. Υπαρχει λυση ωστε να μην στειρωθει χωρις ωστοσο να δημιουργει τα γνωστα προβληματα εντος του σπιτιου; Σας ευχαριστω!
Αγαπητέ κ. Τονίδη,
Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η στείρωση. Ίσως βοηθήσουν σκευάσματα φερορμονών, αλλά δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τη στείρωση.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.com
Γιατρε ευχαριστω! Να ειστε καλα!
Καλησπέρα, έχω έναν γάτο περίπου 7 χρονών. Έχει στειρωθεί ήδη 2 φορές και παρόλα αυτά δεν έχει σταματήσει να ψεκάζει και να κλαίει για να ζευγαρώσει. Ο πρώτος γιατρός μας ενημέρωσε ότι δεν μπόρεσε να τον στειρώσει πλήρως γιατί ο ένας όρχης είναι εσωτερικός. Ο δεύτερος γιατρός υποτίθεται ότι τον στείρωσε «σωστά», παρόλα αυτά ο γάτος συνεχίζει να έχει ορμές. Έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Αγαπητή κα Παπαδημητρίου,
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η αφαίρεση του ενδοκοιλιακού όρχι. Αυτό μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα και σε περίπτωση εκ νέου αβεβαιότητας θα χρειαστεί ερευνητική λαπαροτομή.
Αν διαπιστωθεί ότι ο ενδοκοιλιακός όρχις έχει όντως αφαιρεθεί, οι ορμές μπορούν να σταματήσουν με φαρμακευτική αγωγή, η οποία όμως σε βάθος χρόνου μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, γι’ αυτό η έναρξή της θα πρέπει να γίνει μετά από προσεκτική εκτίμηση της σχέσης οφέλους/κινδύνου.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.gr
Καλησπέρα. Έχω τρία γατάκια αδερφάκια, περίπου 4 μηνών, ένα θηλυκό και δύο αρσενικά και θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τα στειρώσω όλα μαζί την ίδια μέρα ή πρώτα το θηλυκό για αποφυγή εγκυμοσύνης. Από πρακτικής άποψης, στο θέμα του φαγητού και της μεταεγχειρισιακής συμπεριφοράς υποθέτω ότι θα ήταν καλύτερα να περάσουν όλα την ίδια στιγμή αυτή τη διαδικασία αλλα θα ήθελα και την γνώμη σας.
Ευχαριστώ!
Αγαπητή Όλγα,
Τα γατάκια σας μπορούν να στειρωθούν όλα μαζί την ίδια μέρα, ώστε να έχουν την ίδια φροντίδα ταυτοχρόνως. Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων νοσηλεύουμε τα θηλυκά γατάκια την ημέρα του χειρουργείου. Συνεπώς θα πάρετε στο σπίτι τα αρσενικά αυθημερόν και το θηλυκό την επομένη της επέμβασης. Η μετεγχειρητική φροντίδα θα είναι ελάχιστη και θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Μπεάκος
Κτηνίατρος
Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
τηλ./φαξ: 210 7220215
e-mail: pbeakos@yahoo.gr
http://kthniatreio.blogspot.gr
Καλησπέρα,
έχω ένα γάτο περίπου 5 ετών. Έχει ιδιοπαθή κυστίτιδα όπου μας έχει συμβεί να φράξει η κύστη του 2 φορές (όταν ήταν 1 και 2 ετών) και εξαιτίας αυτού δεν έπαιρνα απόφαση να τον στειρώσω. Όμως τον τελευταίο καιρό έχει τρελαθεί τελείως, ψεκάζει συνέχεια και παντού και βουτάει όποιον βρει μπροστά του… δεν παλεύεται η κατάσταση και σκέφτομαι να τον στειρώσω.
Θεωρείτε ότι κινδυνεύει περισσότερο να φράξει ξανά αν στειρωθεί ή δεν έχει σχέση, αφού η ιδιοπαθής κυστίτιδα είναι ουσιαστικά ψυχοσωματικό νόσημα;
Να σημειώσω ότι τρώει μόνο κονσέρβες ή μαγειρευτά φαγητά με αρκετό νερό και όχι ξηρά τροφή.
Ευχαριστώ
Αγαπητή Μαύρα,
Οι προδιαθέτοντες παράγοντες της ιδιοπαθούς κυστίτιδας είναι πολλοί και δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένοι. Ως σημαντικότεροι θεωρούνται η ψυχική καταπόνηση (στρες), η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η στείρωση, η διαβίωση σε κλειστό χώρο μαζί με άλλες γάτες και η κακή διατροφή. Το είδος της τροφής (ξηρά ή με υγρασία) αμφισβητείται κατά πόσον επηρεάζει, όταν υπάρχει συνεχώς διαθέσιμο πόσιμο νερό. Αντιθέτως, η χορήγηση κακής ποιότητας κονσερβών ή ακατάλληλου μαγειρευτού φαγητού μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κυστίτιδα.
Στην περίπτωση του γάτου σας θα πρέπει να γίνει συνεκτίμηση όλων των παραγόντων που προκαλούν την ενοχλητική συμπεριφορά του καθώς και των παραγόντων που μπορεί να προδιαθέσουν σε κυστίτιδα και να βρεθεί η χρυσή τομή.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Μπεάκος
κτηνίατρος
Καλησπέρα σας, εχω ενα γατο περιπου 8 μηνων και βρισκεται αυτη την περιοδο σε οιστρο. Εδω και 2 βδομαδες περιπου γκρινιαζει και κλαιει και τις τελευταιες 2-3 μερες εχει αρχισει και ψεκαζει. Η κτηνιατρος ειπε οτι μπορει να στειρωθει κ τωρα αλλα δεν θα σταματησει το κλαμα ακομα γιατι ακομα παραγει αυτες τις ορμονες αν καταλαβα καλα. Ηθελα να ρωτησω αν η στειρωση επιτρεπεται ενω εχει ακομα οιστρο γιατι ειχα ακουσει οτι δεν κανει και αν θα σταματησει να ψεκαζει μετα απο αυτην. Και επισης ποσο καιρο περιπου κραταει ο οιστρος ενος αρσενικου? Ευχαριστω εκ των προτερων.
Αγαπητή Αλεξάνδρα Κ.,
Ο όρος «οίστρος» αφορά μόνο στα θηλυκά και είναι η περίοδος κατά την οποία εκδηλώνουν διάθεση ζευγαρώματος και αποδέχονται την οχεία.
Τα αρσενικά εμφανίζουν διάθεση για ζευγάρωμα συνεχώς, εφ’ όσον υπάρχει θηλυκό σε οίστρο.
Η αλλαγή της συμπεριφοράς του γάτου σας οφείλεται στην ενήβωση και θα είναι μόνιμη εάν δεν στειρωθεί.
Οι θηλυκές γάτες καλό είναι να μη στειρώνονται όσο εμφανίζουν οίστρο, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτη αντένδειξη όπως στους θηλυκούς σκύλους. αντιθέτως οι αρσενικές γάτες στειρώνονται ανά πάσα στιγμή.
Μετά τη στείρωση ενός γάτου, η σεξουαλική συμπεριφορά συνεχίζει να εκδηλώνεται για περίπου μία εβδομάδα διότι υπάρχουν ακόμα ορμόνες στο αίμα του. Μετά την εβδομάδα αυτή το ψέκασμα, το «κλάμα» και γενικότερα η συμπεριφορά που οφείλεται στις γεννητικές ορμόνες σταματάει. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνεχιστεί (στείρωση σε μεγάλη ηλικία, παραγωγή γεννητικών ορμονών από τα επινεφρίδια).
Ελπίζω να βοήθησα στην επίλυση των αποριών σας.
Πέτρος Μπεάκος
κτηνίατρος
Καλησπέρα σας, έχω έναν γάτο περίπου 6 ετών, στους 6 μήνες στειρώθηκε και ήταν όλα καλά μέχρι περίπου πριν 2 χρόνια που άρχισε να ψεκάζει. Όχι πολύ συχνά, έχω εντοπίσει ότι το κάνει όταν κυρίως στρεσάρεται (όταν τον διώξω πχ από κάπου που δεν θέλω να είναι, λίγο πιο απότομα) αλλά μυρίζει πάρα πολύ άσχημα! Φαίνονται και κάποιες σταγονίτσες που αφήνει. Γενικότερα μετά από εργασίες που έγιναν σπίτι και μπήκε πολύ ξένος κόσμος (μαστόροι τρυπάνια και πολύ φασαρία) όταν ακούει το κουδούνι τρέχει να κρυφτεί πανικόβλητος και είναι πιο φοβιτσιάρης. Μέχρι και ουρολοίμωξη έπαθε πέρσι και μας είπαν ότι ήταν μάλλον από στρες. Ο ψεκασμός που κάνει δικαιολογείται μετά από στείρωση?? Είναι το στρες παράγοντας που δημιουργεί το πρόβλημα ή είναι κάποιο άλλο το αίτιο? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Aγαπητέ Άλκη,
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες είναι εξαιτερικά σπάνιες, μπορεί ένας στειρωμένος γάτος να ψεκάζει, αλλά αυτό δεν προκαλείται από το στρες. Η ουρολοίμωξη που έπαθε, είναι δυνατό να αποτελεί επιπλοκή του ουρολογικού συνδρόμου των γατών, το οποίο σχετίζεται με το στρες, αλλά είναι ανεξάρτητη από το ψέκασμα ορμονικής αιτιολογίας.
Είναι βέβαιο ότι δι’ αλληλογραφίας δεν μπορεί να γίνει διάγνωση, αλλά θεωρώ σκόπιμο να διερευνηθούν άλλα αίτια πέραν του στρες.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Μπεάκος
κτηνίατρος
Γιατρέ γεια σας, στειρώσαμε τον γάτο μας εδώ και δύο χρόνια περίπου. Δεν είναι γάτος τον οποίο έχουμε συνέχεια στο σπίτι αλλά δεν έχει τάσεις φυγής. Επειδή υπάρχουν γάτες στην γειτονιά και όταν έρχονται έξω στην αυλή μας συνήθως έχουμε καυγάδες. Η ερώτηση μου είναι, έστω και αν είναι στειρωμένος μπορεί ακόμα να έρχεται σε επαφή με γάτες?
Αγαπητή Πόπη,
Οι στειρωμένοι γάτοι δεν εμφανίζουν σεξουαλική συμπεριφορά, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούν να καταστήσουν έγκυο μια θηλυκή γάτα.
Πέτρος Μπεάκος
κτηνίατρος
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σκέφτομαι να στειρώσω έναν γάτο αδέσποτο. Όμως δεν τον ταΐζω εγώ και δε μπορώ να ελέγχω την τροφή του, αν θα είναι για στειρωμένα, αν θα του δίνουν κονσέρβα κλπ. Αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει ουρολιθίαση με το δεδομένο αυτό? Οι άλλοι αρσενικοί της αποικίας θα τον διώχνουν αν είναι ο μόνος στειρωμένος? Ευχαριστώ
Για λόγους που δεν είναι ακόμα πλήρως εξακριβωμένοι, οι γάτες που ζούν έξω σπανίως εμφανίζουν προβλήματα του ουροποιητικού, ακόμα κι αν είναι στειρωμένες και αν δεν τρώνε ειδική τροφή.
Ακόμα κι αν είναι ο μόνος στειρωμένος αρσενικός, θα βρεθούν οι ισορροπίες με τις άλλες γάτες της ομάδας. Οι στειρωμένοι αρσενικοί έχουν την τάση να μην εμπλέκονται σε αψιμαχίες και επί πλέον δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός για τα θηλυκά.