Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΛΥΚΗΣ ΓΑΤΑΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Γιατί να στειρώσω τη γάτα μου;

 1. Για να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
 2. Για να σταματήσει η συχνά ενοχλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του οίστρου (π.χ. κραυγές τη νύχτα). Σημειωτέον ότι οι γάτες εμφανίζουν οίστρο από τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο έως το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο κάθε 2-3 εβδομάδες.
 3. Για να μειωθούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση αρσενικού και συνεπώς να μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων καθώς και οι πιθανότητες να χαθεί.
 4. Μια στειρωμένη γάτα αποκλείεται να εμφανίσει διάφορες ασθένειες όπως πυομήτρα, καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών, ενώ μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών.

 

Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρώσω τη γάτα μου;

Η ηλικία των 6 μηνών επειδή τότε ο οργανισμός του ζώου μπορεί να αντεπεξέλθει στη στείρωση, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα οιστρικοί κύκλοι. Μπορεί να γίνει και αργότερα σε οποιαδήποτε ηλικία, όχι όμως κατά την περίοδο του οίστρου. Παρά τις φήμες που ακούγονται, δεν χρειάζεται μια γάτα να έχει γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί.

 

Μετά τη στείρωση θα παχύνει η γάτα μου;

Όχι, αν διατρέφεται σωστά. Η στείρωση δεν προκαλεί παχυσαρκία από μόνη της.

 

Υπάρχει τρόπος να στειρώσω τη γάτα μου χωρίς να γίνει χειρουργική επέμβαση;

Ναι, με φαρμακευτική αγωγή. Δεν συνιστάται όμως διότι ο κίνδυνος από τις παρενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους όποιους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.

 

Πώς γίνεται η στείρωση;

Η διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων περιλαμβάνει:

 1. Προεγχειρητική κλινική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν η γάτα μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία και να χειρουργηθεί με ασφάλεια. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, η στείρωση όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
 2. Στέρηση φαγητού για 10 περίπου ώρες και νερού για 2 περίπου ώρες πριν την επέμβαση.
 3. Ωοθηκυστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας).
 4. Τοποθέτηση αντιλειξικού περιλαιμίου και νοσηλεία για μια ημέρα κατά την οποία χορηγούνται αντίδοτο του προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονο και αντιβιοτικό μακράς δράσης. Είναι πολύ σημαντικό η γάτα να παραμείνει υπό περιορισμό σε κλωβό νοσηλείας την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση για την αποφυγή επιπλοκών.
 5. Κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση. Τη 10η μέρα αφαιρούνται τα ράμματα και το αντιλειξικό περιλαίμιο.

 

Τι πρέπει να κάνω αφού πάρω τη γάτα στο σπίτι μετά τη στείρωση;

Η γάτα σας  θα σας παραδοθεί φορώντας αντιλειξικό περιλαίμιο. Μπορεί να φάει και να κοιμηθεί με το περιλαίμιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Μην το αφαιρέσετε όσο κι αν βλέπετε ότι την ενοχλεί και προσπαθεί να το βγάλει, γιατί θα γλείψει τα ράμματα στην κοιλιά της με κίνδυνο να τα κόψει ή να μολύνει το χειρουργικό τραύμα.

Επίσης θα σας δοθεί αντιβιοτικό το οποίο θα χορηγήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα, απομακρύνοντας τρίχες ή χνούδια που ενδέχεται να κολλήσουν πάνω του σκουπίζοντάς το ελαφρά με μια γάζα βρεγμένη με οξυζενέ.

           

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:

 • Κάποιο από τα ράμματα λείπει.
 • Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
 • Έντονο πρήξιμο ή ερυθρότητα γύρω από το σημείο της επέμβασης.
 • Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.
 • Αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.

 Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση της γάτας σας.

99 σχόλια

 1. Καλησπέρα,

  Ευχαριστώ πολύ για την εξαιρατική και ξεκάθαρη εννημέρωση.

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να προσδιρισω πόσων μηνών είναι τα γατάκια μας (τα μαζέψαμε πολύ μικρά – αδέσποτα) είχαν τότε ανοίξει τα ματάκια τιους και μπρούσαν να φάνε.
  Απ’ ότι μου είπε σήμερα η κτηνίατρος (κάναμε το 3ο εμβόλιό τους) έχουν ακόμα τα παιδικά τουσ δόντια.
  Εκείνη τα εκτιμά 4 μηνών .

  Ευχαριστώ πολύ
  Λουκάς Αρβανιτίδησ

  1. Αγαπητέ κ. Αρβανιτίδη,

   Χαίρομαι που βρίσκετε χρήσιμο το άρθρο μου και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Η εκτίμηση της ηλικίας στις γάτες γίνεται κυρίως από τα δόντια. Αυτό όμως απαιτεί βασικές αλλά εξειδικευμένες γνώσεις ανατομικής. Όλοι οι κτηνίατροι έχουν αυτές τις γνώσεις συνεπώς σας συνιστώ να εμπιστευθείτε τη συνάδελφο.

   Κάποιος ανειδίκευτος μπορεί να εκτιμήσει την ηλικία με βάση το ότι τα γατάκια ανοίγουν τα μάτια τους σε ηλικία περίπου 10 ημερών και μπορούν να κοπρίζουν και να ουρούν μόνα τους σε ηλικία 3 εβδομάδων. Επιπλέον, σε ηλικία 2 εβδομάδων ζυγίζουν περίπου 200 γραμμάρια. Η πτώση των νεογιλών και η έκφυση των μονίμων οδόντων ξεκινά σε ηλικία 3 – 3,5 μηνών και τελειώνει σε ηλικία 6 μηνών.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 2. θα ήθελα να μάθω εαν κατόπιν στειρώσεως σε θηλυκό γατί,ηλικίας 8 μηνών παρουσιάζονται δερματολογικά προβλήματα πιθανόν λόγω ορμονολογικών διαταραχών.Παρατήρησα αραίωση του τριχώματος ομοιόμορφα ,στο πρόσωπο από το κάθε μάτι μεχρι το αυτί σε ωοειδες σχήμα..Δεν θυμίζει τριχόφυτο διότι δεν υπάρχει πλήρης απώλεια αλλά αραίωση.Πού θα μπορο[υσε να οφείλετε.Σας ευχαριστώ πολύ.

  1. Στην περιοχή που αναφέρετε το τρίχωμα σχεδόν όλων των γατών είναι φυσιολογικά πιό αραιό. Για τη σχέση της στείρωσης με δερματολογικά προβλήματα θα βρείτε πληροφορίες σε σχόλιο στο άρθρο: Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΗΛΥΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ (https://vetgr.wordpress.com/2007/05/02/η-στειρωση-του-θηλυκου-σκυλου-ολα-οσα-π/)

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 3. Καλησπέρα,

  Το άρθρο σας είναι πραγματικά εξαιρετικό!
  Μόνο,που το είδαμε λίγο αργά.Κάναμε στείρωση στη θυληκιά γατούλα μας την περασμένη Πέμπτη,η γάτα μας βρισκόταν σε οίστρο για 4 ημέρες,ρωτήσαμε τη κτηνιατρό μας και μας είπε οτι δεν υπάρχει πρόβλημα,έτσι προχωρήσαμε στην επέμβαση.Όμως,αφού περασε η νάρκωση,η γατούλα μας δεν έχει πιεί καθόλου νερό,δεν έχει φάει και απο χθές το απόγευμα αναπνέει κοφτά και γρήγορα,δεν εχει καθόλου όρεξη!Πραγματικά ανησυχούμε πολύ,έχουμε ενημερώσει την κτηνιατρό μας.Της δίνουμε λιγο νερό με ζάχαρη,γενικά δεν μας είπε τίποτα για αντιβίωση ή κάτι άλλο.Θα εκτιμούσαμε πολύ αν μας συμβουλεύατε και εσείς!!!!!!!!!!!!Σας ευχαριστώ πόλυ!!!!!

  1. Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο μου και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Η κατάσταση που περιγράφετε είναι όντως ανησυχητική. Αν ακολουθήσατε τις οδηγίες της συναδέλφου και δεν είδατε βελτίωση, μη χρονοτριβείτε, προσκομίστε τη γάτα σας σε κτηνιατρείο. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μη μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση στο σπίτι. Δυστυχώς κανένας κτηνίατρος δε μπορεί να σας βοηθήσει εξ αποστάσεως σε αυτή την περίπτωση. Οποιαδήποτε συμβουλή δι’ αλληλογραφίας θα είναι ανεύθυνη και μπορεί να αποβεί έως και μοιραία για τη γατούλα σας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 4. Καλησπέρα σας γιατρέ,
  έχω μετακομίσει πρόσφατα σε ορεινή περιοχή και μαζέψαμε κάτι γατάκια μωρά στην αυλή μας, για ευνόητους λόγους.
  Τα γατάκια αυτά ήταν ανεξάρτητα, αλλά μικρά, τρέφονταν ακόμα από τη μητέρα τους με γάλα και τον Αύγουστο, άρχισαν ξηρά τροφή για μικρές γάτες με ασβέστιο.
  Το θέμα που με απασχολεί τώρα είναι ότι το μικρό θηλυκό που έχουμε είναι σε οίστρο με αποτέλεσμα να την κυνηγάνε οι αρσενικοί.
  Επειδή, έχουμε διώξει αρκετές φορές τους γάτους, έχει έρθει σε επαφή μαζί τους, με το ζόρι.
  Πότε θα ξέρουμε αν υπάρχει εγκυμοσύνη, και πότε θα ήταν σωστό να γίνει στείρωση;
  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
  Μετά τιμής
  Μαριαλένα Γουζούαση

  1. Αγαπητή κα Γουζούαση,

   Μπορείτε να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι έγκυος κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, δηλ. μετά τις 30 ημέρες, από το ότι θα αρχίσει να τρώει περισσότερο, να αυξάνεται το σωματικό βάρος της και να διογκώνονται οι μαστοί και η κοιλιά της.

   Αν δεν επιθυμείτε τη γέννα, η στείρωση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αν θέλετε να γεννήσει, σας συνιστώ να τη στειρώσετε μετά τον απογαλακτισμό των μικρών.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 5. Πράγματι πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το άρθρο σας.
  Ωστόσο θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: χθες στείρωσα την 1 έτους και 2 μηνών γατούλα μου (Maine Coon) και ακόμα δεν έχει συνέλθει. Πήγε μια φορά στην άμμο της χθες και έκτοτε μένει ξαπλωμένη, κοιμάται, πού και πού γλείφεται. Για φαγητό και νερό ούτε λόγος. Της έδωσα εγώ νερό με σύριγγα μετά την αντιβίοση (την οποία κατάφερα να της δώσω με κόπο – από εκείνη τη στιγμή μάλιστα μάλλον με φοβάται όταν με βλέπει).
  Είναι φυσιολογικό; Πότε θα επανέλθει;
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
  Καλό σας απόγευμα!

  1. Όπως έχει αναφερθεί και σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις, δεν είναι δυνατό ένας κτηνίατρος να δώσει εξατομικευμένες γνωματεύσεις ούτε να προβεί σε διάγνωση χωρίς να έχει εξετάσει το ζώο, όσο καλή διάθεση κι αν έχει και όσο κι αν θέλει να σας βοηθήσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο, αντιεπιστημονικό και δυνητικά επικίνδυνο για το ασθενές ζώο.

   Σας συνιστώ να απευθυνθείτε χωρίς καθυστέρηση στο συνάδελφο που χειρούργησε το ζωάκι σας κι αν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε δεύτερη γνώμη, να το προσκομίσετε για εξέταση και σε δεύτερο κτηνίατρο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 6. Εξαιρετικό άρθρο.

  Εχω στειρώσει τη θηλυκή γάτα μου όταν ήταν περίπου 8 μηνών. Στο χειρουργείο ανακαλύψαμε ότι ήταν ήδη έγκυος. Τώρα είναι περίπου 2 ετών. Πρόκειται για γάτα που βγαίνει εκτός σπιτιού για τη βόλτα και τις ανάγκες τις και επιστρέφει συνήθως μετά από μερικές ώρες.

  Δυστυχώς σήμερα βγήκε το πρωί όπως συνηθίζει και δεν επέστρεψε. Είχε χαθεί και παλιότερα προ εξαμήνου αλλά αποδείχτηκε ότι την είχε μαζέψει μια γειτόνισσα που την είχε περάσει για χαμένη και την είχε κλείσει σε έναν ακάλυπτο οικοδομής στα 100 μέτρα από το σπίτι μου από όπου μπόρεσε μεν να αποδράσει αλλά δε γύριζε πίσω σε μένα μέχρι που τη βρήκα εγώ και την έφερα σπίτι μετά απο 5 μέρες απουσίας. Δεν ήταν σε κακή κατάσταση ούτε φαινόταν να το έχει πάρει κατάκαρδα το ότι έλειπε τόσες μέρες από το σπίτι. Μάλιστα όταν τη βρήκα και τη φώναζα να έρθει σε μένα κρατώντας την τροφή της για να τη δελεάσω με αγνοούσε για αρκετή ώρα πριν με πλησιάσει τελικά. Υποψιάζομαι ότι είχε αποπροσανατολιστεί λόγω της απαγωγής αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι οι γάτες ορίζουν την περιοχή τους και έχουν τη ικανότητα να επιστρέφουν σπίτι ακόμη κι από χιλιόμετρα μακριά. Αυτή φαινόταν σα να είχε προσαρμοστεί στη νέα της περιοχή και να το είχε αποδεχθεί.

  Έχω πλατειάσει πολύ μήπως και από τις πληροφορίες που σας έδωσα μπορέσετε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα. Η κυρίως ερώτησή μου όμως είναι εάν γνωρίζετε να υπάρχει πιθανότητα να χαθεί γάτα που είναι μεν στειρωμένη αλλά είχε προλάβει να συνευρεθεί με αρσενικό πριν τη στείρωση. Πιο απλά υπάρχει περίπτωση να θυμάται και από την ανάμνηση να άρχισε να σέρνει τώρα που μπήκε η άνοιξη και άνοιξε ο καιρός;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Η συμπεριφορά περιπλάνησης σε μια γάτα μπορεί να οφείλεται σε συνήθεια αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί οίστρος λόγω συνήθειας.

 7. Αγαπητέ κ. Μπεάκο ,

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής : πριν ένα μήνα περίπου στειρώσαμε την θυληκιά μας γάτα ,ηλικίας 4 χρονών περίπου . Τις τελευταίες μέρες έχει εμφανίσει επιθετικότητα προς τον αρσενικό γάτο του σπιτιού , επίσης στειρωμένος . Όταν τον βλέπει του επιτίθεται άγρια . Να σημειώσω οτι στο σπίτι υπαρχούν άλλες δύο γάτες (αρσενίκο στειρώμενο και μία θηλυκιά) στις οποίες συμπεριφέρεται φυσιολογικά . Έχει να κάνει η επιθετικότητα με την στείρωση κι αν ναι ποια είναι η λύση στο πρόβλημα ; Θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι άλλο ;

  Σας ευχαρίστω εκ των προτέρων .

  1. Αγαπητή κα Παπαμιχαήλ,

   Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Η αιτιολογία της εκδήλωσης επιθετικότητας στις γάτες είναι πολυπαραγονυική και εξαρτάται από τις μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Η στείρωση δεν είναι αιτία επιθετικότητας αλλά μπορεί να είναι ένας παράγοντας αλλαγής των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των γατών που ζουν στον ίδιο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα απαιτείται η λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Σας συνιστώ να παρακολουθήσετε τις γάτες σας και τη μεταξύ τους συμπεριφορά για 1 με 2 εβδομάδες και στη συνέχεια να κανονιστεί ένα ραντεβού κατά το οποίο θα ληφθεί λεπτομερές ιστορικό και στη συνέχεια θα καταρτιστεί αγωγή τροποποίησης της συμπεριφοράς.

   Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 8. Καλή σας μέρα και ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας προσφέρετε.

  Η γάτα που έχω είναι στειρωμένη (νομίζω ότι στειρώθηκε κατά τη διάρκεια του οίστρου) και παρόλα αυτά εδώ και 2 μέρες έρχεται σε οίστρο. Είναι φυσιολογικό αυτό και αν ναι πόσο καιρό διαρκεί; Πώς μπορώ να την ηρεμήσω;

  Αθηνά

  1. Οι λόγοι για τους οποίους μια στειρωμένη γάτα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα οίστρου είναι διάφοροι (π.χ. παραγωγή γεννητικών ορμονών από τα επινεφρίδια, έκτοπος ωοθηκικός ιστός, ατελής αφαίρεση των ωοθηκών κ.α.)

   Το πόσο θα διαρκέσουν τα συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από την αιτία.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 9. Καλημερα σας
  Εχω μια γατα που η ηλικια της ειναι 9 χρονων δεν εχει κανει στειρωση και απο την αρχη της χρονιας εχει συνεχεια οιστρο
  Πηγαινοντας την σε κτηνιατρο μου ειπε να κανει σστειρωση και πως δεν θα υπαρχουν γαζες κ.α μου ειπε επισης πως θα την παω και μετα απο 2 ωρες θα την παρω πισω . Ειναι η πρωτη φορα που ακουω κατι τετοιο και ανησυχω…Μπορειτε να με διαφωτισετε κατα ποσο ολα αυτα αντιστοιχουν στην πραγματικοτητα?

  1. Σε καμία περίπτωση δεν κρίνω τα όσα σας είπε ο συνάδελφος διότι η διαδικασία της στείρωσης που ακολουθεί ένας κτηνίατρος μπορεί σε ορισμένα σημεία να διαφέρει από αυτή που ακολουθεί ένας άλλος κτηνίατρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ένας είναι λάθος και ο άλλος σωστός. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σας πληροφορήσω για το τί συνιστώ εγώ σε περιπτώσεις όπως η δική σας.

   Λόγω της ηλικίας της γάτας σας συνιστώ πέρα από προεγχειρητική κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις (αίματος). Μετά τη στείρωση δεν τοποθετούνται επίδεσμοι ή γάζες. Μετά τη στείρωση συνιστώ η γατούλα σας να παραμείνει στο κτηνιατρείο για νοσηλεία και να την πάρετε στο σπίτι την επομένη του χειρουργείου.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 10. καλησπερα σας! μόλις έκανα στείρωση στις 2 θηλυκές γατούλες μου! Ακόμη δηλαδή δεν έχουνε ξυπνήσει .. πρέπει να ανησυχώ όταν ξυπνήσουν,γιατι σηκώθηκαν με δυσκολία 2 φορές και φώναζαν λιγο!! Ο γιατρός δεν τους εχει βαλει το περιλαίμιο που λετε! πρέπει να κάνω κατι εγω? μπορώ να τούς δώσω κάτι? και πόσο κρατάει η νάρκωση? Ευχαριστώ πολύ!!!!

  1. Σας συνιστώ να ακολουθήσετε τις οδηγίες του συναδέλφου ο οποίος στείρωσε τις γατούλες σας και για οποιαδήποτε απορία σας να απευθυνθείτε κατ’ αρχάς σε αυτόν. Χωρίς να γνωρίζω το αναισθητικό σχήμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε καθώς και λεπτομέρειες για τη μέθοδο της στείρωσης και χωρίς να έχω εξετάσει τα ζωάκια σας δεν είναι δυνατό να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Αν το έκανα θα ήταν ανεύθυνο, αντιεπιστημονικό και δυνητικά επικίνδυνο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 11. Πολυ χρησιμο αρθρο συγχαρητηρια!!
  Θελω να πω με τη σειρα μου χθες καναμε στειρωση σε μια γατα που ερχεται σπιτι μας και τρωει αλλα γενναει ανεξελεγχτα. Επειδη οι γατοι τη θελουν παλι διαθεσιμη για αναπαραγωγη, σκοτωνουν τα μικρα της και ετσι αποφασισαμε να ελεγξουμε τον πληθυσμο τους και να μην παθουν αλλα οτι επαθαν τα προηγουμενα. Ομως επειδη η γατα δεν ειχε μαθει μεσα δεν μπορεσαμε να την κρατησουμε’ αρχικα την ειχα σε κλουβι για να μην κανει πολλες κινησεις και ανοιξουν τα ραμματα. Ομως μουγκριζε συνεχεια προσπαθουσε να βγει εξω. Σημερα (2η μερα μετα τη στειρωση) το πρωι την εβγαλα να φαει και ηθελε απεγνωσμενα να παει εξω. Ανεβαινε στον καναπε, στα παραθυρα και δεν μπορουσα να τη σταματησω επειδη ηταν πολυ επιθετικη. Την εβγαλα τελικα κ πηγε και εκανε την αναγκη της αλλα μετα που πηγα να την πιασω να την παω μεσα, με γρατζουνισε πολυ δυνατα και μου εφυγε. (ανευθυνοτητα μου να την αφησω εξω αλλα δεν ηταν αποκλειστικα στο δικο μου χερι για το αν θα μεινει μεσα) Υπαρχει περιπτωση, τωρα τη δευτερη μερα να πεθανει απο μολυνση στο το τραυμα, εξωτερικο η εσωτερικο? επισης να τονισω οτι τη στειρωσε κτηνιατρος εθελοντικα, σε σπιτι που ασχολειται με αυτα. Εχουν γινει πολλες αρνητικες αναφορες για τετοιου ειδους στειρωσεις. Ελπιζω να πηγαν ολα καλα. Ο γιατρος της εβαλε σφιχτοδεμενη γαζα εκει που ηταν η τομη. Αυτο το εκανε για να κρατησει σταθερα τα ραμματα? Μπορει με αυτο να γλιτωσει το ανοιγμα της πληγης?

  1. Αγαπητή κυρία Πατεράκη,

   Χαίρομαι που το άρθρο σας φάνηκε χρήσιμο.

   Οι στειρώσεις που γίνονται με τον τρόπο που αναφέρετε, εκτελούνται σε χώρους ακατάλληλους για χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς άδεια κτηνιατρείου. Επίσης δε γίνεται έλεγχος για το ποιός διενεργεί τη στείρωση με αποτέλεσμα πολλές φορές ο χειρουργός να μην έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κτηνιάτρου ή ακόμα χειρότερα να μην έχει καν αναγνωρισμένο πτυχίο. Αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για την έκβαση τέτοιων επεμβάσεων. Η τύχη των ζώων που στειρώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι άγνωστη και σίγουρα τα ποσοστά θνησιμότητας από μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι πολύ υψηλότερα απ΄ότι είναι στα ζώα που στειρώνονται σε κτηνιατρεία από αδειοδοτημένους επαγγελματίες κτηνιάτρους.

   Επίσης, οφείλω να σας επισημάνω ότι οι στειρώσεις που γίνονται κατά τον τρόπο που περιγράφετε, είναι παράνομες. Τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στειρώνονται αφού προηγουμένως έχουν σημανθεί ηλεκτρονικώς και καταγραφεί ως αδέσποτα, σε αδειοδοτημένα δημοτικά ή ιδιωτικά κτηνιατρεία και από αδειοδοτημένους εθελοντές ή μη κτηνιάτρους. Για τον έλεγχο αυτής της διαδικασίας αρμόδιες είναι κρατικές υπηρεσίες (π.χ. διευθύνσεις κτηνιατρικής νομαρχιών). Δυστυχώς όμως, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έτσι και για τα αδέσποτα, η νομοθεσία μας δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις κυρίως στα ζώα αλλά και σε φιλόζωους πολίτες όπως εσείς.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Λυπαμαι που το διαβαζω αλλα στις μερες μας ειναι λιγο δυσκολο να διαθεσουμε χρηματα για στειρωση σε κτηνιατρο. Φυσικα και δεν πηραμε την πιο σωστη αποφαση αλλα δεν ξεραμε τι αλλο να κανουμε! Τα πραγματα ειχαν γινει πολυ δυσκολα και για μας και για τη γατα’ καθε μηνα σκοτωμενα γατακια, ηταν αμαρτια. Επισης ο κτηνιατρος εδω δεν κανει στειρωσεις και ετσι μας ειναι λιγο δυσκολη η μετακινηση απο εδω σε κτηνιατρειο στα Χανια λογω του οτι η γατα δεν ειναι πολυ ημερη και θα τρομαζε ακομα πιο πολυ. Σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας. Ας ειστε καλα να βοηθατε τα ζωα.

 12. Ti omorfo athro, katarxas lypamai gia ta greeklish :S H gata mou molis gennise, hthela na rwthsw poso kairo prepei na perimenw gia na thn steirwsw, an kai tis lypamai na tis steirwnw, eixa gates apo ta 5 mou, yphrxe fora pou eixame ws kai 20 gates, alla twra menw se diamerisma kai den ginete diaforetika.. euxaristw poly..
  ,

  1. Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο.

   Σας συνιστώ να περιμένετε να απογαλακτιστούν τα γατάκια πριν προβείτε στη στείρωση. Ο απογαλακτισμός δεν πρέπει να γίνει πριν την ηλικία των 40 ημερών και καλό είναι να μη γίνει πριν την ηλικία των 2 μηνών.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 13. Καλημέρα σας,
  οφείλω να πω και εγώ πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες.
  έχουμε και εμείς μια γατούλα κοντά 1 έτους. Βρίσκεται σε οίστρο αυτές τις μέρες, ο γιατρός μας είπε να περιμένουμε να περάσει ο οίστρος για να προχωρήσουμε σε στείρωση. Τώρα η απορία μου είναι η εξής: Έχουμε ενημερωθεί σχετικά απο το γιατρό μας για τη διαδικασία πριν κ μετά και συμφωνούν σε όσα λέτε με τη μόνη διαφορά ότι δεν μας ανέφερε περί περιλαίμιου και νοσηλείας την 1η ημέρα. Επειδή δεν να θέλω να δείξω κάποια αμφιβολία ή αδιακρισία απέναντι στις ικανότητες του κτηνιάτρου μας καθώς είμαι πολύ ικανοποιημένη, αν μου επιτρέπεται θα ρωτήσω εσάς γνωρίζοντας ότι έρχεστε σε δύσκολη θέση να απαντήσετε, μήπως κατα τη γνώμη σας θα πρέπει να το θέσω σα ζήτημα δηλαδή να ζητήσω οπωσδήποτε καλού κακού νοσηλεία και φυσικά περιλαίμιο; Αν αρνηθεί να απευθυνθώ κάπου αλλού; τώρα θα μου πείτε αφού τον εμπιστεύεστε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά είναι που την αγαπάμε πολύ, μας έχει κλέψει την καρδιά η τρελή η Φοίβη.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων 🙂

  1. Αγαπητή Κωνσταντίνα,

   Πιστεύω ότι κάθε ιδιοκτήτης ζώου πρέπει να νιώθει άνετα να ρωτάει τον κτηνίατρο που εμπιστεύετε για οποιοδήποτε θέμα υγείας του κατοικιδίου του έχει αμφιβολίες. Η επίλυση τέτοιων αποριών συντελεί στη δημιουργία σχέσης αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ κτηνιάτρου και ιδιοκτήτη κατοικιδίου, διευκολύνει τη μεταξύ τους συνεργασία και τελικά αποβαίνει επωφελής για το ζώο.

   Προσωπικά δε θα θεωρούσα προσβολή ούτε αδιακρισία αν ένας πελάτης μου με ρώταγε με ευγένεια και διακριτικότητα, αρετές που διαπιστώνω ότι διαθέτετε, για τις απορίες που έχετε, και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συνέβαινε με την πλειονότητα των συναδέλφων. Επίσης, δε θεωρώ κακό να ζητήσει κάποιος πελάτης μου δεύτερη γνώμη από συνάδελφο. Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, και αυτό δε συνιστά οπωσδήποτε έλλειψη εμπιστοσύνης. Από τις όποιες εμπειρίες έχω έως τώρα, συνάγεται ότι οι πιστότεροι πελάτες είναι αυτοί που κατέληξαν σε εμένα μετά από έρευνα σε πολλούς συναδέλφους.

   Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι η ιατρική δεν είναι σαν τα μαθηματικά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης των ιατρικών περιστατικών οι οποίοι όμως μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικοί. Ειρήσθω εν παρόδω, μερικές φορές και στα μαθηματικά προβλήματα υπάρχουν περισσότερες από μία σωστές λύσεις.

   Γι΄ αυτό συζητήστε χωρίς αναστολές τις απορίες σας με το συνάδελφο και αν μετά τη συζήτηση, για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε δεύτερη γνώμη, μη διστάσετε να απευθυνθείτε και σε δεύτερο συνάδελφο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 14. Γιατρε καλησπέρα:) συγχαρητήρια για το άρθρο σας και για τις υπηρεσίες που προσφέρετε εδω. Έχω μια γατουλα 6 ετών. Την έχω μόνιμα μέσα στο σπίτι κ στη βεράντα δεν βγαίνει έξω κ δεν έρχεται σε επαφή με αλλα ζώα. Δεν της έχω κάνει στειρωση. Ο προηγούμενος γατος που είχα στο πατρικό μου του είχαμε κάνει στειρωση παχυνε και πέθανε στα πόδια μου ένα πρωινο. Όπως καταλαβαίνετε φοβάμαι να κάνω το οτιδήποτε στην γατουλα μου πέρα απο τα εμβόλια της. Όταν έχει οίστρο είναι σχετικά ήσυχη. Δεν φωνάζει ούτε νιαουριζει. Σπρώχνει μόνο με το κεφάλι της ότι βρίσκει και κάνει βαρελακια.αν όμως διατρέχει σοβαρο κίνδυνο θα την πάω αμέσως για στειρωση. Το βάρος μας είναι κανονικό. Το χειμώνα περίπου 4 κ κάτι κιλα και Καλοκαιρι αδύνατιζει λίγο. Τι να κάνω; Σας ευχαριστω θερμα.

  1. Οι γάτες δε διατρέχουν κανένα σοβαρό κίνδυνο αν δε στειρωθούν. Η στείρωση γίνεται για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο και έχει προληπτικό χαρακτήρα. Μπορείτε να επιλέξετε να μη στειρώσετε τη γάτα σας εφ’ όσον δε σας ενοχλεί.

 15. Γεια σας και ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
  Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τη στειρωμένη γάτα μου. Παρουσιάζει έντονο και διαρκή οίστρο ενώ έχει στειρωθεί από το Νοέμβριο. Μένουμε σε διαμέρισμα σε όροφο, δλδ με περιορισμένα ερεθίσματα από αρσενικούς γάτους. Το ζώο υποφέρει. Πιθανώς καθυστέρησα τη στείρωση – ήταν τεσσάρωνετών- καθώσ δεν είχε έντονα συμπτώματα, αλλά θέλω πολύ να τη βοηθήσω.Πώς μπορώ; Η επαφή με γάτο δε θα έλυνε φαντάζομαι το θέμα; Ευχαριστώ

  1. Αναφορά στις αιτίες εμφάνισης συμπτωμάτων οίστρου σε στειρωμένα ζώα έχει γίνει σε παλαιότερα σχόλια. Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική αναλόγως της αιτίας, π.χ. αφαίρεση τυχόν υπολειμμάτων ωοθηκών, χορήγηση ορμονών. Η επαφή με γάτο ενδεχομένως να διακόψει τα συμπτώματα του οίστρου αλλά προσωρινά. Προσκομίστε τη γατούλα σας για εξέταση ώστε να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 16. Γεια σας, η γατα μου γεννησε πριν ενα μηνα περιπου, την βρικα στο δρομο την εχω απο τον ιανουαριο κ την λατρευω κ τωρα λατρυω κ τα μωρακια της…θελω να τα κρατησω κ εκεινα να τα μεγαλωσω κ να τα εχω μαζι μου, θα εχω καποιο προβλημα με την μητερα τους οταν μεγαλωσουν κιαλλο? θα ειναι επιθετικη μαζι τους? μηπος θα μου φυγει απο το σπιτι? εχω ακουσει διαφορα ….ευχαριστω

  1. Πέρα από περιστασιακές αψιμαχίες, που μπορεί να συμβούν σε κάθε σπίτι με περισσότερα του ενός κατοικίδια, δε θα υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να έχετε προβλέψει για επάρκεια χώρου, αμμοδόχων, σημείων παροχής φαγητού και νερού. Επίσης θα πρέπει να σκεφθείτε αν μπορείτε να αντέξετε τη φροντίδα πολλών γατών από πλευράς αφιέρωσης χρόνου αλλά και οικονομικώς.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 17. Καλημερα,εχω μια γατα 5 – 6 μηνων.Δεν ξερω αν ειναι καλα να την στειρωσω.Ειναι μεσα στο σπιτι και δεν παει εξω καθολου.

   1. Το προβλημα ειναι αν ειναι καλο η δεν ειναι να την στιρωσω.Καποι λενε και αν ειναι μεσα στο σπιτι και δεν βγενει εξω να την στειρωσω.

 18. Καλημέρα , Σήμερα θα πάω τις γάτες μου για στείρωση αλλα ανησυχώ για την υγεία τους.. Είναι επικίνδυνη η εγχείρηση ?? Υπάρχει περίπτωση να πεθάνει απο τέτοιου είδους εγχειρήσεις?

  1. Καλημέρα, εφ’ όσον προηγηθεί η απαραίτητη προεγχειρητική εξέταση και διαπιστωθεί ότι οι γάτες είναι μπορούν να αντεπεξέλθουν στη νάρκωση, εφ’ όσον η στείρωση γίνει σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και εφ΄όσον χρησιμοποιηθούν σύγχρονες μέθοδοι γενικής αναισθησίας (μηχανή εισπνευστικής αναισθησίας, φάρμακα με διαθέσιμα αντίδοτα, μόνιτορ διεγχειρητικής παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών κλπ.) οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται. Επίσης σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθούν χειρουργικά εργαλεία και ράμματα υψηλής ποιότητας και να νοσηλευθεί το χειρουργημένο ζώο για ένα εικοσιτετράωρο μετά την επέμβαση. Εάν τηρηθούν τα παραπάνω η στείρωση γίνεται με ασφάλεια.

   1. Η στείρωση των γατιών μου πέτυχε με μεγάλη επιτυχία αλλα αυτή την στιγμή η μία μου γάτα είναι σε άσχημη κατάσταση δηλαδή κάνει συνέχεια εμετούς και παραπατάει.. Είναι φυσιολογικό ??

   2. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα όσα περιγράφετε δεν είναι φυσιολογικά! Εν τούτοις, όσο καλή διαθεση κι αν έχει ένας κτηνίατρος να σας βοηθήσει, είναι αδύνατο να το κάνει χωρίς να έχει εξετάσει τη γατούλα σας. Το να κάνω υποθέσεις για το τί μπορεί να συμβαίνει στο ζωάκι σας θα ήταν αντιεπιστημονικό, ανεύθυνο και δυνητικώς επικίνδυνο για την υγεία του. Σας συνιστώ να απευθυνθείτε αμέσως στο συνάδελφο που τη χειρούργησε και αν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε 2η γνώμη να την προσκομίσετε σε 2ο κτηνίατρο.

    Πιστεύω να αντιληφθήκατε τη σημασία και την αναγκαιότητα των προϋποθέσεων για ασφαλή στείρωση, τις οποίες σας εξέθεσα σε προηγούμενο σχόλιο και οι οποίες απ΄ ότι καταλαβαίνω δεν τηρήθηκαν στην περίπτωση της γατούλας σας. Ελπίζω και εύχομαι καλή ανάρρωση.

 19. καλημέρα γιατρέ, θα ήθελα τη συμβουλή σας. Το προηγούμενο Σάββατο στειρώσαμε τις 2 γατούλες μας ηλικίας περίπου 6 μηνών.να διευκρηνίσω ότι οι γατούλες ζούνε αποκλειστικά εκτός σπιτιού(αν κ κάποιες ώρες της ημέρας τις έχω μέσα για να παίξουμε κ να πάρουν τον υπνάκο τους).Τις πήρα μετά από 2 μέρες στο σπίτι φυσιολογικά και ήταν πολύ φοβισμένες κ το πρώτο βράδυ τις είχα μέσα στο σπίτι στο κλουβί μεταφοράς τους το οποίο είναι αρκετά ευρύχωρο(είναι κλουβί για μεγαλώσωμο σκύλο).απ την επόμενη μέρα κιόλας ήταν ευδιάθετεσ χοροπηδούσαν οσο μπορούσαν κ η όρεξη τους δεν μειώθηκε στο ελάχιστο.μετά από 2 μέρες στη μία γατούλα μου της οποίας η τομή όπως μου είπε η κτηνίατρος μας ήταν σχετικά μικρότερη, έπεσε το ένα ράμμα κ παρατηρώ ότι υπάρχουν διαφανή υγρά οχι δύσοσμα κ ελαφρύ είδημα στο σημείο. είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού ή δεν επουλώνετε καλα γιατί το γλύφει? όλες άυτές τις μέρες τουσ χορηγώ κανονικά αντιβίωση κ η συμπεριφορά τους είναι φυσιολογικότατη εκτός από αυτά που παρατηρησα στη μία γατουλα. ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

  1. Η ερώτησή σας δεν είναι δυνατό να απαντηθεί χωρίς να εξεταστεί η γατούλα σας. Σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα συμβουλής είναι ανεύθυνη, αντιεπιστημονική και δυνητικώς επικίνδυνη για το ζωάκι σας. Η πρόωρη αφαίρεση ραμμάτων μπορεί να έχει ποικίλης σοβαρότητας συνέπειες, από απλή καθυστέρηση της επούλωσης έως και κοίλη ή εκσπλαχνισμό. Σας συνιστώ να προσκομίσετε τη γάτα αμέσως σε κτηνίατρο.

 20. καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής βρήκαμε μια γάτα σε ηλικία 5 μηνών από την αρχή είχε αναπνευστικό πρόβλημα με βήχα και φτερνίσματα με μύξες το οποίο επιβεβαίωσε κτηνίατρος της δώσαμε αντιβίωση και χάπια ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις(δεν θυμάμαι ονομασία) αλλά δεν της πέρασε και όπως είπε ο γιατρός αυτό θα μείνει ισόβια.για αυτό τον λόγο είπε ότι τα εμβόλια δεν θα της προσφέρουν προστασία αλλά και στην στείρωση υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει από την νάρκωση.Υπάρχει μέθοδος μη ολικής νάρκωσης ? η κατά την γνώμη σας δεν γίνεται κάτι? τώρα είναι 8 μηνών τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση αυτή? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

  1. Χωρίς να έχω εξετάσει τη γάτα σας δεν είναι δυνατό να εκφέρω άποψη για το πρόβλημα υγείας που έχει ούτε για το ποιά μέθοδος γενικής αναισθησίας είναι καταλληλότερη για την περίπτωσή της. Το μόνο που μπορεί να γίνει δι΄αλληλογραφίας είναι να απαντηθεί η ερώτησή σας περί μεθόδων νάρκωσης.

   Η χειρουργική στείρωση με τη μέθοδο της ωοθηκυστερεκτομής (αφαίρεση ωοθηκών και μήτρας) γίνεται με γενική αναισθησία. Οι δύο βασικές κατηγορίες γενικής αναισθησίας είναι η ενέσιμη και η εισπνευστική. Η εισπνευστική έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της ενέσιμης με κυριότερο τη μεγαλύτερη ασφάλεια, γι΄ αυτό είναι το είδος αναισθησίας που ενδείκνυται για ασθενή ζώα και φυσικά προτιμάται και για υγιή. Η γενική αναισθησία συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μεθόδους τοπικής αναισθησίας ειδικά όταν πρέπει να χρησιμοποιηθούν χαμηλές δόσεις γενικών αναισθητικών φαρμάκων. Η τοπική αναισθησία στα ζώα σπάνια χρησιμοποιείται μόνη της, διότι δεν μπορεί να εξηγήσει κάποιος σε ένα ζώο ότι πρέπει να μείνει ακίνητο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όπως μπορεί να γίνει με τους ανθρώπους. Σε μικροεπεμβάσεις συνδυάζεται με ηρεμιστικά. Πάντως η ηρέμηση δεν είναι πάντα ασφαλέστερη της γενικής αναισθησίας.

   Στην περίπτωση της στείρωσης η γενική αναισθησία μπορεί να συνδυαστεί με ένα είδος τοπικής αναισθησίας που ονομάζεται επισκληρίδιος.

   Επειδή η επιλογή του είδους της αναισθησίας δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποφασίσετε εσείς καθώς απαιτεί ειδικές γνώσεις, σας συνιστώ να προσκομίσετε τη γάτα σας για προεγχειρητική εξέταση σε κτηνίατρο ο οποίος θα σας ενημερώσει για το αν μπορεί να γίνει η στείρωση με ασφάλεια και θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο νάρκωσης.

   Ελπίζω να σας βοήθησα,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 21. Γεια σας, είναι πολύ χρήσιμα τα πιο πάνω και συγχαρητήρια για τα άρθρα.
  Θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάποια πράγματα. Στειρώσαμε την γατούλα (6 μηνών) μας χθες και θα την φέρουμε στο σπίτι σήμερα. Στο σπίτι έχουμε το αδελφάκι της που είναι αρσενικό. Θα ήταν καλύτερα τις πρώτες μέρες να την αφήσουμε περιορισμένη στο φορητό σπιτάκι της; είναι πολύ μικρό και δεν είμαι σίγουρη αν βολεύει τις γάτες. Φοβάμαι να μην την ενοχλήσει καταλάθος ο άλλος γάτος και γι’ αυτό θέλω να την περιορίσω!
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,

  Κωνσταντίνα

  1. Αγαπητή Κωνσταντίνα,

   Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Με τη μέθοδο που εφαρμόζεται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων, κατά κανόνα δεν υπάρχει ανάγκη περιορισμού της γάτας όταν παραδίδεται στον ιδιοκτήτη της μετά τη στείρωση. Σας συνιστώ όμως να συζητήσετε το πρόβλημά σας με το συνάδελφο που χειρούργησε τη γατούλα σας. Εκείνος γνωρίζει ποιά μέθοδο στείρωσης εφήρμοσε και επομένως τί χρειάζεται μετεγχειρητικώς και εσείς γνωρίζετε την ιδιοσυγκρασία των κατοικιδίων σας, οπότε το καλύτερο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί με τη μεταξύ σας συνεργασία.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας κύριε Μπεάκο. Ο γιατρός μας συνέστησε να την έχουμε περιορισμένη για 10 μέρες, έτσι ώστε να μην ενοχλήσουν τις ραφές της τα άλλα γατάκια! Επίσης, η γατούλα μας φοράει κολάρο για να μην πειράζει τις ραφές.

    Ευχαριστώ και πάλι

    Κωνσταντίνα

   2. Και κάτι τελευταίο που θα ήθελα να σας ρωτήσω. Στειρώσαμε όπως είπαμε την γατούλα μας που είναι 6 μηνών, θα πρέπει να στειρώσω και το αρσενικό γάτο; δεν τους έχω στο σπίτι είναι έξω. Φοβάμαι μήπως ο αρσενικός επιτίθεται στην θηλυκιά.
    ευχαριστώ και πάλι
    Κωνσταντίνα

 22. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΩ. ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΑΤΟΥΛΑ 11 ΕΤΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΛΟΓΩ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΤΗΣ (ΤΟ 2003). ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ ΤΟ ΑΣΘΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΘΗΚΕ ΩΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΟΙΣΤΡΟΙ(ΠΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΟΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΩ/ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΔΗΛΩΣΑΝ ΠΑΡΑΠΟΝΑ/ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΥΟΜΗΤΡΑΣ). ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ/ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΕΠΑΞΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ 13ΧΡΟΝΟΥ ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΥ ΓΑΤΟΥΛΗ ΜΟΥ/ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕΘΟΔΟ ΜΕΘΗΣ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ. (ΗΛΙΚΙΑΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΘΜΑΤΟΣ).Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ.

  ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ.
  Υ.Γ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ Η ΓΑΤΟΥΛΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΑΠΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ;

  1. Αγαπητή κα Τσάτη,

   Το προχωρημένο της ηλικίας και η αναπνευστική πάθηση της γατούλας σας επιβάλλουν επισταμένο προεγχειρητικό έλεγχο προκειμένου να εκτιμηθεί η σχέση κινδύνου – οφέλους από τη χειρουργική επέμβαση καθώς και για να επιλεχθεί το κατάλληλο αναισθητικό σχήμα.

   Ο όρος «μέθη» χρησιμοποιούταν παλαιότερα στην αναισθησιολογία του ανθρώπου για να υποδηλώσει την ενσυνείδητη καταστολή ή την ήπια ηρέμηση. Στα ζώα δεν χρησιμοποιείται ενώ και στους ανθρώπους θεωρείται πια αδόκιμος. Για τα είδη της αναισθησίας που εφαρμόζονται στη στείρωση των κατοικιδίων σας παραπέμπω σε προηγούμενο σχόλιο: https://vetgr.wordpress.com/2007/06/05/η-στειρωση-τησ-θηλυκησ-γατασ-ολα-οσα-πρ/#comment-397

   Σε κάθε περίπτωση αναισθησίας το ζώο πρέπει να παραμένει στο κτηνιατρείο έως ότου ανανήψει πλήρως.

   Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ελπίζω η απάντησή μου να σας βοήθησε,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 23. Καταρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο σας.Όπως και ο κάθε φιλόζωος έχω ορισμένες ερωτήσεις και εγώ.Πριν από 2 μέρες στείρωσα την γάτα μου και παρατήρησα ότι η τομή είχε γίνει στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς και ήταν σχετικά μικρότερη σε μέγεθος από ότι συνήθως.Έχοντας στείρωση και άλλες γάτες στο παρελθόν ποτέ δεν είχα παρατηρήσει τέτοιο είδος τομής.Ο κτηνίατρος μας είπε ότι είναι φυσιολογικό άλλα θα ήθελα και μια δεύτερη γνώμη.
  Κλεοπάτρα

  1. Αγαπητή Κλεοπάτρα,

   Σας ευχαριστώ για τα συγχαρητήριά σας.

   Η στείρωση μπορεί να γίνει και με τομή στα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα. Το μέγεθος της τομής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο κατά την κρίση του χειρουργού.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 24. καλησπερα σας! Ονομαζομαι Χριστινα. θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης: επειδη η γατουλα μου εχει εμφανισει ήδη τον πρωτο της οιστρο….και ξερω οτι τωρα απαγορευεται η στειρωση…πειραζει να γεννησει και μετα να στειρωθει? και αφου γεννησει πρεπει να περιμενω να σταματησει το θηλασμο και μετα να την παω για στειρωση? ευχαριστω!

  1. Αγαπητή Χριστίνα,

   Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, η στείρωση αντενδείκνυται κατά τον οίστρο. Δεν υπάρχει κανένα ιατρικό πρόβλημα να στειρωθεί μια γάτα αφού γεννήσει. Η στείρωση μπορεί να γίνει και κατά τη γαλουχία αλλά δεν το συνιστώ διότι υπάρχει κίνδυνος καθυστερημένης επούλωσης ή επιμόλυνσης της χειρουργικής τομής σε περίπτωση που τα γατάκια την τραυματίσουν κατά το θηλασμό.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 25. Παρακαλώ θα ήθελα τη γνώμη σας σε ένα θέμα που με απασχολεί. Πριν 3 εβδομάδες πήγα για στείρωση μια δεσποζόμενη γατούλα 8 μηνών. Η κτηνίατρος που την πήγα συνεργάζεται με φιλοζωικά σωματεία και θεωρείται εμπειρη. Εχω στειρώσει και άλλες γάτες εκεί. Μου είπε λοιπόν όταν πήγα να την γατούλα ότι είχε δυσπλασία και αφαίρεσε μόνο την μία ωοθήκη που ηταν φυσιολογική. Τα υπόλοιπα όργανα ήταν μια μάζα σφηνωμένα στο σωμα και δεν μπορεσε να τα αφαιρέσει. Πρόσθεσε δε ότι δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια κατάσταση. Η κατάσταση της γάτας ηταν φυσιολογική μέχρι πριν 1 εβδομάδα οπότε άρχισαν να την πολιορκούν οι γάτοι της γειτονιάς και να ζευγαρωνουν μαζί της. Ρωτησα την κτηνίατρο για τις λύσεις που υπάρχουν στο πρόβλημα αυτό και μου είπε ότι υπάρχει μια ένεση που αναβάλει τον οίστρο αλλά χρειάζεται επαναλήψεις σε τακτά διαστήματα. Χθες πήγα την γατούλα και της έκανε την πρώτη ένεση. Οταν ρωτησα για τις παρενέργειες μου μίλησε για την πυομήτρα. Έτσι τώρα πρέπει να αποφασίσω αν θα αφήσω τη γατούλα όπως είναι ζευγαρώνοντας όλο το χρόνο με κίνδυνο για την υγεία της ή να την πηγαίνω καθε τόσο για τις ενεσεις με μεγάλες πιθανότητες να πάθει πυομήτρα. Εσεις τί με συμβουλεύετε?

  1. Η μακροχρόνια χορήγηση προγεσταγόνων για την αναστολή του οίστρου αντενδύκνειται όχι μόνο λόγω κινδύνου πυομήτρας αλλά και λόγω πολλών άλλων παρενεργειών όπως ανοσοκαταστολή, καρκίνος, υποφλοιοεπινεφριδισμός, γαστρεντερικές διαταραχές, μεταβολικές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αιτία θανάτου.

   Η στενή επαφή με αδέσποτες γάτες ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ανίατων λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS της γάτας, η λοιμώδης λευχαιμία και η λοιμώδης περιτονίτιδα. Σημειωτέον ότι για τη μετάδοση των νοσημάτων αυτών δεν απαιτείται το ζευγάρωμα, επομένως η στείρωση βοηθάει αλλά δεν αρκεί για την πρόληψή τους.

   Βάσει των παραπάνω συνιστώ την περαιτέρω διερεύνηση της δυνατότητας αφαίρεσης και της άλλης ωοθήκης ή την αποτροπή πρόσβασης αδέσποτων γατών στο χώρο διαβίωσης της δεσποζόμενης γάτας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 26. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΡΕ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΟ ΑΝΩΔΙΝΑ Ο ΟΙΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΤΟΥΛΑΣ ΜΟΥ. .. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΥΡΑΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΖΩΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΩ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ Ο ΟΙΣΤΡΟΣ?? ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  1. Το καλύτερο για τη γατούλα σας είναι να περιμένετε να παρέλθει ο οίστρος χωρίς να κάνετε τίποτα και αμέσως μετά να τη στειρώσετε. Αν οι εκδηλώσεις του οίστρου, οι οποίες διαρκούν περίπου 10 ημέρες, είναι ανυπόφορες, η διάρκειά τους μπορεί να μειωθεί με τεχνητή πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας είτε χορηγώντας ορμόνες είτε διεγείροντας μηχανικά το αιδοίο και τον κόλπο. Η δεύτερη μέθοδος εφαρμόζεται και από ανειδίκευτους κατόχους γατών με εισαγωγή στο αιδοίο και στον κόλπο της άκρης αμβλέος επιμήκους αντικειμένου όπως θερμομέτρου ή βαμβακοφόρου στυλεού. Πάντως δε συνιστάται λόγω κινδύνου εμφάνισης πυομήτρας. Επίσης, ενδέχεται να μη μειώσει τη διάρκεια του τρέχοντος οίστρου αλλά να καθυστερήσει την εμφάνιση του επομένου.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 27. Καλησπέρα …
  Ζητώ τη γνώμη σας, γιατί με ανησυχεί η πορεία της γάτας μου ….
  Τα δεδομένα είναι : Στείρωσα τη γάτα μου, τέλη Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια οίστρου και σε ηλικία 13 μηνών…. το βιβλιάριό της γράφει : ωοθυκυστερεκτομή.- Δεν ξέρω αν αυτό γράφουν για όλες τις στειρώσεις ή είναι κάποια μέθοδος….θυμάμαι είχα ρωτήσει τον κτηνίατρο σχετικά με τη μέθοδο και μου είπε ότι αφαιρούναται από το πλάι, με μια μικρή τομή κλπ
  Όμως 3 μήνες μετά παρουσιάζει ακόμη οίστρο…
  Την πήγα μόλις σήμερα στον κτηνίατρο για να της κάνει ένεση για να μην παράγει ορμόνες από τα επινεφρίδια…Με ρώτησε πως ακριβώς είναι ο οίστρος της και του απάντησα, λίγο πιο ήπιος απ’ ότι πριν στερωθεί και όχι με την ίδια τη συχνότητα…Πριν λίγες μέρες, που αυξήθηκε η θερμοκρασία ήταν αρκετά έντονος τριβότανε μάλιστα και στα πλακάκια…Στην ερώτησή μου αν μπορεί να έμεινε κάποιο κομμάτι από μητρα κλπ, που να το προκαλεί, μου το απέκλεισε…Μου είπε ότι μπορεί να μην είναι καν ορμονικό και να είναι από το νευρικό σύστημα (;) και ίσως χρειαστεί να κάνω υπομονή κανένα χρόνο ακόμη ….(?????) μέχρι να φύγει τελειώς ο οίστρος….
  Όπως καταλαβείνετε αυτό με βάζει σε αμφιβολίες…
  Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής ..
  Υπάρχει περίπτωση, κατά τη δική σας γνώμη, γάτα στειρωμένη, όπως περιέγραψα παραπάνω να παρουσιάζει οίστρο 3 μήνες μετα και γιατί ?
  Καταλαβαίνω το γεγονός ότι ο οργανιοσμός μπορεί να χρειάζεται χρόνο, να ξεσυνηθίσει μια λειτουργία …
  Ποιό όμως είναι κατά τη γνώμη σας το χρονικό αυτό διάστημα, κατά μέσο όρο ?
  Υπάρχει περίπτωση ο οίστρος να συνεχίζεται σχεδόν έτος ?
  Μήπως το πιο πιθανό είναι να έχει μείνει κάποιο κομμάτι ωοθυκών ή μήτρας, που δημιουργεί τον οίστρο ?
  Μπορεί να επέμβει κανείς διορθωτικά σε μια τέτοια περίπτωση ? Και πως ?
  Ποια θα ήταν η καλύτερη αντιμετώπιση ?

  1. Οι αιτίες εμφάνισης συμπτωμάτων οίστρου μετά από ωοθηκυστερεκτομή είναι: η παραμονή τμήματος ωοθήκης το οποίο δεν αφαιρέθηκε κατά την επέμβαση, η παρουσία έκτοπου ωοθηκικού ιστού, η παραγωγή γεννητικών ορμονών από τα επινεφρίδια, η παρουσία οιστρογόνων στο αίμα τα οποία είχαν παραχθεί πριν τη στείρωση (για λίγες ώρες ή ημέρες μετά τη στείρωση) και η εκδήλωση συμπεριφοράς οίστρου ή συμπεριφοράς παρόμοιας με του οίστρου χωρίς όμως να υπάρχουν οιστρογόνα, για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι χειρουργικοί (αφαίρεση του ωοθηκικού ιστού) και φαρμακευτικοί (χορήγηση ορμονών). Η καλύτερη αντιμετώπιση μπορεί να καθοριστεί μόνο αφού διαπιστωθεί η αιτία της εμφάνισης οίστρου και αφού εκτιμηθεί η φυσική κατάσταση του ζώου.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 28. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΜΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΣΚΥΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΤΡΙΓΥΡΝΟΥΣΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΤΗΝ ΤΑΙΖΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΠΑΝΤΟΥ. ΜΕΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ. ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/3 ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΟΚΤΑΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 8-9 ΜΗΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 50-60 ΠΟΝΤΟΥΣ ΥΨΟΣ. ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ. ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ.. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΩ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΠΡΙΝ ΤΟΝ 1ο ΟΙΣΤΡΟ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  1. Για τη στείρωση στην αυλή του σπιτιού νομίζω ότι έχοντας διαβάσει το παραπάνω άρθρο γνωρίζετε από μόνη σας την απάντησή μου.

   Όσο για τη στείρωση πριν τον πρώτο οίστρο, εφ’ όσον υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, μπορείτε να την κάνετε. Ο λόγος για τον οποίο συνιστώ να γίνεται μετά τον πρώτο οίστρο είναι ότι υπάρχει πιθανότητα ορισμένων παρενεργειών οι οποίες όμως δεν είναι πολύ συχνές και ακόμη κι αν εμφανιστούν, αντιμετωπίζονται.

 29. Καλημερα γιατρε.θα ηθελα την βοηθεια σας για ενα προβλημα που αντιμετοπιζω με δυο απο τις γατες μου. (θηλυκες).Το προβλημα ειναι το εξεις,παρολο που ειναι στειρωμενες εξακολουθουν να εχουν οιστρο??-ορμες?? και ξεκινησαν να ουρουν σε ολο το σπιτι Τι μπορω να κανω για να αντιμετωπισω αυτο το προβλημα?Ευχαριστω για την βοηθεια σας

  1. Αγαπητέ Γιώργο,

   Θα πρέπει να προσκομίσετε τις γατούλες σας σε κτηνίατρο για να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος. Δι΄ αλληλογραφίας δεν είναι δυνατό να γίνει διάγνωση ούτε να συστηθεί θεραπεία, όσο καλή διάθεση κι αν έχει κανείς.

 30. Καλησπερα γιατρε.Θα ηθελα την αποψη σας σχετικα με την γατουλα μου.εχω μια γατουλα μεσα στο σπιτι η οποια ειναι 3,5 ετων.βγαινει εξω μονο για καμια ωρα και γυριζει και μου εχει γεννησει 2 φορες,,αποφασισα να την στειρωσω μιας και βρισκεται πολυ συχνα σε οιστρο και δεν θελω να την ταλαιπωρησω αλλο με γεννες ασκοπες.εκτος αυτου νιαουριζει απιστευτα πολυ και δυνατα χωρις να μας αφηνει ουτε να κοιμηθουμε(την εχω κλεισμενη μεσα στο σπιτι τωρα).θελω να ρωτησω λοιπον πρεπει να χειρουργηθει μολις της περασει ο οιστρος η μπορει και τωρα?γιατι ηδη για πρωτη φορα της εχει κρατησει πανω απο 2 εβδομαδες και δεν λεει να σταματησει..Σας ευχαριστω πολυ…

 31. καλησπέρα, πολύ καλό το άρθρο σας χωρίς να πλατειάζει.
  έχω μια γατούλα 5 μηνών και θέλω να τη στειρώσω. μεχρι ώρας δεν είχε οίστρο.πρέπει να τη στειρώσω αφού έχει τον πρώτο οίστρο ή μπορώ και πιο πριν? επειδή έχω ακούσει πως ταλαιπωρείται κατά τον οίστρο εφόσον δε βγαίνει έξω.
  ευχαριστώ πολύ.

 32. καλησπέρα!η γάτα μου έκανε την επέμβαση στείρωσης σήμερα το απόγευμα..την έχω στο σπίτι εδώ και δύο ώρες..είναι παγωμένη και τα ματάκια της ακίνητα και ανοιχτά…η κτηνίατρος που της έκανε την επέμβαση είπε πριν 2 ώρες ότι έπρεπε ήδη να είχε ξυπνήσει..και ότι θα ξυπνούσε σε λίγο…αναπνέει αλλα έχω αρχίσει να ανησυχώ..σας παρακαλώ δώστε μου μια απάντηση αν μπορείτε..

  1. Δυστυχώς είναι αδύνατο να δοθεί απάντηση χωρίς εξέταση της γάτας σας. Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων οι θηλυκές γάτες νοσηλεύονται την ημέρα της επέμβασης και παραδίδονται στον ιδιοκτήτη την επομένη αφού έχουν ανανήψει πλήρως. Προσκομίστε τη γάτα σας το συντομότερο δυνατό σε κτηνιατρείο.

 33. καλησπερα.εχω διαβασει αρκετες απο τις ερωτησεις, και οι απαντησεις ηταν πολυ κατατοπιστικες.
  η γατουλα μου ειναι σχεδον 7 μηνων και τωρα εχει οιστρο για πρωτη φορα. φυσικα απο οτι διαβασα δεν μπορω να την στειρωσω τωρα. ο επομενως οιστρος σε ποσο χρονικο διαστημα θα ειναι ?

 34. kalispera sas! exw mia gata opou o ktinitros thn upologizi stous 4 mines…alla edw kai dio meres ourliazei stin porta ,trivi thn mousouda ths sta epipla h panw m kai kani barelakia diladi kinite sto patwmata ! ayto bori na einai oistros? kai an nai pws ginete na exei apo twra oistro ? borw na kanw stirosi? eyxaristw polu me ektimisi oikonomou nelly

  1. Αγαπητή Νέλλη,

   Η συμπεριφορά που περιγράφετε θα μπορούσε να οφείλεται σε οίστρο. Δεν αποκλείεται μια γάτα που είναι λίγο μεγαλύτερη από 4 μηνών να παρουσιάσει τον πρώτο της οιστρικό κύκλο κατά το τέλος Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, τότε που η διάρκεια της ημέρας αρχίζει να μεγαλώνει, ειδικά αν έχει καλή διατροφή και σωματική ανάπτυξη που πλησιάζει αυτή της ενήλικης γάτας.

   Η στείρωση θα μπορούσε να γίνει κατά προτίμηση αφού παρέλθει ο οίστρος, δηλαδή σε περίπου 1 εβδομάδα με 10 ημέρες.

   Προσκομίστε μας τη γατούλα σας για να διαπιστωθεί αν πράγματι έχει οίστρο και για να γίνει προεγχειρητική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να ναρκωθεί με ασφάλεια προκειμένου να στειρωθεί.

   Καλή χρονιά!

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Καλησπερα σας και καλη χρονια

    εχω μερικες ερωτησεις,
    ποτε θα μπορουσα να φερω το γατακι; πρεπει να κλεισω καποιο ραντεβου; Το κοστος της εγχειρησης και επισης το κοστος της προεγχειρητικής εξέτασης ποιο ειναι, ωστε να εχω μια ιδεα;

    Ευχαριστω εκ των προτερων
    Νελλη Οικονομου

 35. Γεια σας. Παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε αν οι στειρωμένες γάτες κινδυνεύουν να πάθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους περιτονίτιδα. Ακόμη κι αν είναι ένα σπάνιο ενδεχόμενο, θα ήθελα να το ξέρω.
  Ευχαριστώ πολύ.

  1. Αγαπητή κα Ηλιοπούλου,

   Η ερώτησή σας μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους:

   α) Η στείρωση μπορεί να γίνει αιτία περιτονίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή της γάτας; Η απάντηση είναι όχι, σε καμία περίπτωση.

   β) Οι στειρωμένες γάτες είναι δυνατό να πάθουν περιτονίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους ή προφυλάσσονται από τη στείρωση; Η απάντηση είναι ότι μια στειρωμένη γάτα μπορεί να πάθει περιτονίτιδα για διάφορους λόγους, όπως μπορεί και μια αστείρωτη. Η στείρωση δεν προλαμβάνει την περιτονίτιδα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 36. Καλησπέρα σας.Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας.Σε έναν μισό -περιφραγμένο χώρο σε πεζούλι μπροστά στην πόρτα του σπιτιού μου,εδώ και ένα χρόνο περίπου έρχεται μια αδέσποτη γατούλα και τρώει,κοιμάται σε ένα έπιπλο που εχω για αυτην,αλλά φευγει κι ερχεται όποτε θέλει.Με πρόγραμμα του δήμου την έδωσα εχθές για στείρωση και περιμένω αύριο ή μεθαύριο να μου την φέρουν πίσω.
  Έχω τις εξής ερωτήσεις:1.αν φτάνουν οι 2 μέρες που θα είναι στον κτηνίατρο,ή θα πρέπει να την περιθάλψω και άλλες μέρες εγώ στο σπίτι(μου είναι δυσκολο μεσα στο σπίτι να την έχω γιατί έχω σκυλιά,αλλά ισως να μπορούσα στην είσοδο της οικοδομής να την κρατήσω μια δυο μέρες αν θα πρέπει να είναι σε κλειστό χώρο δηλαδή και φυσικά αν θα θέλει).Αν όχι μεσα στο σπίτι,στο πεζουλι στον χώρο που έχει ως τωρα ειναι ενταξει για αυτην?
  2.Είναι απαραίτητο να ξαναεξεταστεί η γατούλα την τρίτη και δέκατη μέρα?Μετα απο αυτή την εμπειρία της νομίζω δεν θα μπαίνει στο κλουβάκι για να την πάω(και γενικώς μόνο την χαιδευω την γατούλα,δεν την παίρνω αγκαλιά και με είχε δαγκώσει 2 φορές που χαιδευα προς την κοιλιά της)
  3.Επίσης αν μπορέιτε να μου πείτε αν η γατούλα θα γυρίσει και θα είναι επιθετική απέναντί μας ή απέναντι στα σκυλιά μου,και αν ναι,θα της περάσει,ή θα μας κρατάει μούτρα συνέχεια? 🙂
  Επίσης θα ήθελα να κάνω μια διαπίστωση,πως στα προγράμματα του δήμου,απο λιγα περιστατικά τουλάχιστον που ήμουν παρούσα σε σκυλιά,δεν χρησιμοποιούν εισπνεόμενη αναισθησία,αλλά αναισθησία με ένεση,γιατι είναι πιο φθηνή,Άρα δεν είναι τόσο ασφαλής διαδικασία,έτσι?
  Ευχαριστώ.

  1. Αγαπητή Τερέζα,

   1. Επιπλοκές είναι δυνατό να εμφανιστούν έως και 10 ημέρες μετά τη στείρωση. Η διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της γατούλας και θα αποφασιστεί από το συνάδελφο που τη χειρούργησε.
   2. Οι μετεγχειρητικές εξετάσεις γίνονται για να διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς. Αν δε γίνουν ίσως να μη γίνει εγκαίρως αντιληπτή ενδεχόμενη επιπλοκή.
   3. Η συμπεριφορά κάθε ζώου εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του. Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις της τις πρώτες ημέρες και πράξτε αναλόγως.
   4. Η εισπνευστική αναισθησία είναι ασφαλέστερη από την ενέσιμη.

 37. Καλησπερα! Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση που μια θηλυκή γάτα στειρωθεί σε περίοδο οίστρου.

  1. Κατά την περίοδο του οίστρου οι αιμορραγίες σταματάνε πιό δύσκολα και οι ιστοί του γεννητικού συστήματος είναι πιό εύθρυπτοι με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι χειρισμοί και ενίοτε να απαιτείται μεγαλύτερη τομή στην κοιλιά.

   Παρ’ όλα αυτά, αν η στείρωση επείγει, τα άνωθι δεν αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για τη διενέργειά της.

 38. Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την προέχει κλινική εξέταση. Η κτηνίατρος μου δεν μου έχει πει ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τέτοιο έλεγχο. Για την ακρίβεια έμαθα από φίλη που στείρωσε σκυλάκι σε άλλο κτηνίατρο ότι γίνεται τέτοιος έλεγχος. Ποτέ ακριβώς γίνεται αυτός ο έλεγχος? Την ήμερα της στείρωσης? Έπρεπε να έχει γίνει ήδη και δεν έχει γίνει? Εδώ να σας πω ότι την γατούλα την είχα αφήσει πριν ένα μήνα στην κτηνίατρο για να τη στειρώσει άλλα μου είπε ότι είναι μικρή και καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμα, άλλα ποτέ δεν μου είπε κάτι για εξετάσεις, αν έκανε ή σκοπεύει να κάνει.. Να ψάξω για άλλον κτηνίατρο?

  Υ. Κάτι άλλο που με ανησυχεί είναι ότι ενώ το γατάκι το πήρα από το δρόμο μισοπεθαμένο, είχε θέμα με το ματάκι του, ποτέ δεν μου πρότεινε να κάνουμε κλινικές εξετάσεις..

  1. Αγαπητή Ντέμυ,

   Κλινική εξέταση είναι ο έλεγχος της υγείας του ζώου που γίνεται χωρίς τη χρήση εργαστηριακών μεθόδων. Ο όρος προέρχεται από τη λέξη «κλίνη» δηλ. κρεβάτι και ονομάστηκε έτσι από την ιατρική του ανθρώπου διότι η εξέταση αυτή γινόταν συνήθως στο κρεβάτι του ασθενούς. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την επισκόπηση (ό,τι βλέπει ο ιατρός), την ψηλάφηση, την ακρόαση του θώρακα (ή κ.α. μερών του σώματος), την ωτοσκόπηση, τη θερμομέτρηση, την επίκρουση (ελαφρό χτύπημα μερών του σώματος για να ελεγχθεί ο ήχος που παράγεται), τις παθητικές κινήσεις.

   Η προεγχειρητική κλινική εξέταση μπορεί να γίνει την ημέρα της επέμβασης ή και λίγο ενωρίτερα ανάλογα με την κρίση του κτηνίατρου. Επίσης, κλινική εξέταση πραγματοποιείται πριν από εμβολιασμό και κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή και προληπτικώς. Η κλινική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει την ανάγκη εργαστηριακών εξετάσεων όπως π.χ. αίματος, ούρων, ακτινογραφιών.

   Στη διάθεσή σας για όποια επιπλέον απορία έχετε σχετικά με την κλινική εξέταση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

  1. Αγαπητέ κ. Φραγγιά,

   Πιστεύω ότι θα καλυφθείτε από προηγούμενη δημοσίευση: https://vetgr.wordpress.com/2007/06/05/η-στειρωση-τησ-θηλυκησ-γατασ-ολα-οσα-πρ/#comment-286

   Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 39. Εχουμε αναγκη απο εξειδικευμενα αρθρα και η υπαρξη αυτων απο ελαχιστους ειναι κατι που προσωπικα εκτιμω και αναγνωριζω. Ηθελα με τη σειρα μου να ρωτησω η εκτρωση(με στειρωση) σε θυληκη γατα επιτρεπεται μεχρι ποια εβδομαδα της κυησης;

  1. Χαίρομαι που βρίσκετε χρήσιμα τα άρθρα μου και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όσον αφορά στο ερώτημά σας, δεν υπάρχει περιορισμός για την στείρωση εγκύου γάτας σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Η χειρουργική επέμβαση όμως καθίσταται δυσκολότερη κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης (μετά την τέταρτη εβδομάδα).

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 40. Καλησπερα και συγχαρητηρια για το αρθρο σας.Μια ερωτηση μονο εχω.Ποσες μερες μετα την στειρωση μπορει να εμβολιαστει το ιδιο γατακι(θηλυκο)η δεν εχει να κανει σε τιποτα το ενα με το αλλο?Σας ευχαριστω πολυ.

  1. Αγαπητή κα Κατσούλη,

   Με τα σύγχρονα εμβόλια που δεν περιέχουν ζωντανά στελέχη μικροβίων, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει ακόμα και αμέσως μετά τη στείρωση χωρίς να επηρεαστεί η παρεχόμενη ανοσία. Επειδή, όμως, μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να παρουσιαστεί κατάπτωση και ανορεξία για μια ή δύο ημέρες, συνιστώ ο εμβολιασμός να γίνεται λίγες ημέρες μετά τη στείρωση μιας θηλυκής γάτας, ώστε να αποφεύγεται η τυχόν επί πλέον καταπόνηση.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

   1. Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας.Επομενως 3 μερες μετα την στειρωση δεν υπαρχει προβλημα υπαρχει ομως περιπτωση να παθει καποιο αλλεργικο η αναφυλακτικο σοκ?

   2. Το αναφυλακτικό σοκ μπορεί να προκληθεί σε ένα έντονα αλλεργικό ζώο από οποιοδήποτε φάρμακο, τροφή ή τσίμπημα εντόμου, στα οποία έχει αλλεργία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, και δεν αποτελεί λόγο να μη γίνει εμβολιασμός, εκτός αν υπάρχει ιστορικό έντονων αλλεργικών αντιδράσεων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει, με την προϋπόθεση ότι το ζώο θα παρακολουθείται από κτηνίατρο τις επόμενες ώρες.

    Πέτρος Μπεάκος
    κτηνίατρος

 41. Γειά σας έχω μια γατούλα 8 μηνών στειρωμενη βγαίνει μερικές φορές βόλτα στον κήπο σήμερα άκουσα φωνές και είδα έναν αρσενικό να της επιτίθεται ήρθε σπίτι φοβισμένη λίγο βρεγμένη κοιμάται όλη μέρα απλά μαλωσαν ή υπάρχει περίπτωση να ήρθε σε επαφή μαζί της με το ζόρι;;;;δεν με αφήνει να την αγγίξω και εάν κάτσω δίπλα της πάει στο άλλο δωμάτιο . ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τα υπέροχα άρθρα σας

  1. Αγαπητή Ιωάννα,

   Οι γάτες που ζούν έξω σχηματίζουν ομάδες και έχουν μια περιοχή την οποία θεωρούν «δική τους». Αυτή την περιοχή την προστατεύουν και διώχνουν όποια γάτα εισέρχεται σε αυτή την περιοχή χωρίς να ανήκει στην ομάδα τους. Θεωρώ ότι αυτό συνέβη και με τη δική σας γατούλα.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: