Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΗΛΥΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Γιατί να στειρώσω τη σκυλίτσα μου;

 1. Για να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και όσα αυτό συνεπάγεται, όπως φροντίδα εγκύου και παρακολούθηση εγκυμοσύνης, ανεύρεση νέου σπιτιού για τα κουτάβια.
 2. Για να σταματήσει να εμφανίζει οίστρο, κατά τη διάρκεια του οποίου στάζει αίμα από το αιδοίο.
 3. Για να σταματήσει η νευρικότητα καθώς και η προσέλκυση αρσενικών όταν βγαίνει βόλτα, κατά την περίοδο του οίστρου.
 4. Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πυομήτρας (μόλυνση της μήτρας που εμφανίζεται συχνά σε θηλυκούς σκύλους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι δεν ζευγαρώνουν και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος).
 5. Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών.

 

Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρωθεί ένας θηλυκός σκύλος;

Μεταξύ πρώτου και τρίτου οιστρικού κύκλου. Αν η στείρωση γίνει ενωρίτερα αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ακράτεια ούρου (η οποία όμως θεραπεύεται), ενώ αν γίνει αργότερα δεν μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2,5 μήνες από τον τελευταίο οίστρο.

 

Μετά τη στείρωση θα παχύνει η σκυλίτσα μου;

Όχι, αν διατρέφεται σωστά και αν την ενθαρρύνετε να κινείται με παιχνίδια και τακτικούς περιπάτους.

 

Υπάρχει τρόπος να στειρωθεί ένας θηλυκός σκύλος χωρίς να γίνει χειρουργική επέμβαση;

Ναι, με φαρμακευτική αγωγή. Δεν συνίσταται όμως διότι ο κίνδυνος από τις παρενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους όποιους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.

 

Πώς γίνεται η στείρωση;

Η διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων περιλαμβάνει:

 1. Προεγχειρητική κλινική εξέταση και εξέτασεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει η αναισθησία και το χειρουργείο με ασφάλεια. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, η στείρωση όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
 2. Στέρηση φαγητού για 10 περίπου ώρες και νερού για 2 περίπου ώρες πριν την επέμβαση.
 3. Ωοθηκυστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας) υπό εισπνευστική αναισθησία, η οποία είναι μεν ακριβότερη από την ενέσιμη αλλά είναι και ασφαλέστερη.
 4. Νοσηλεία για μια ημέρα κατά την οποία χορηγούνται αντίδοτο του προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονο και αντιβιοτικό. Είναι πολύ σημαντικό το ζώο να παραμείνει υπό περιορισμό σε κλωβό νοσηλείας την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση για την αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών.
 5. Κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση.

 

Τι πρέπει να κάνω αφού πάρω τη σκυλίτσα μου στο σπίτι μετά τη στείρωση;

Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων εφαρμόζεται ειδικός τρόπος ραφής κατά τον οποίο τα ράμματα τοποθετούνται μέσα στο δέρμα και δεν φαίνονται εξωτερικά. Έτσι δεν προκαλούν ενόχληση και δεν απαιτείται η χρήση αντιλειξικού περιλαιμίου. Αν παρ’ όλα αυτά η σκυλίτσα σας γλείφει επίμονα το χειρουργικό τραύμα, προσκομίστε την στον κτηνίατρο για να τοποθετηθεί το περιλαίμιο.

 Χορηγήστε το αντιβιοτικό που σας έχει δοθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα, απομακρύνοντας τρίχες ή χνούδια που ενδέχεται να κολλήσουν πάνω του σκουπίζοντάς το ελαφρά με μια γάζα βρεγμένη με οξυζενέ.

           

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:

 • Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
 • Έντονο πρήξιμο ή ερυθρότητα γύρω από το σημείο της επέμβασης.
 • Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.
 • Αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.

 Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση της σκυλίτσας σας.

226 σχόλια

 1. Πολυ καλο και χρησιμο το αρθρο σας.

  Ευχαριστω πολυ.

  Επισης αν εχετε καποιο αρθρο σχετικα με τις αλλαγες της συμπερηφορας του ζωντανου ( αν υπαρχουν) θα ηταν χρησιμο.

 2. Κατα τη διάρκεια του οίστρου μπορεί να γίνει η επέμβαση της στείρωσεις? Ή μπόρει να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο σκύλι? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  1. Κατά τον οίστρο μπορεί να γίνει στείρωση αλλά αντενδείκνυται λόγω αυξημένων πιθανοτήτων επιπλοκών.

 3. Μετα την στειρωση η σκυλιτσα εμφανιζει διαθεση για ερωτοτροπιες ?Αφαιρούνται η μητρα και οι ωοθηκες αλλα ετσι σταματουν και οι ορμες? Το ρωταω γιατι εχω το παραδειγμα μιας στειρωμενης σκυλιτσας που καποιες φορες θελει να ανεβει στο ποδι μας επανω με ιδιαιτερο ζηλο.Ευχαριστω εκ των προτερων.

  1. Στην πλειονότητα των σκύλων μετά την αφαίρεση των ωοθηκών εξαφανίζεται η διάθεση για αναπαραγωγή. Παρά ταύτα ένας στειρωμένος θηλυκός σκύλος μπορεί να εμφανίζει διάθεση για ερωτοτροπίες διότι τα οιστρογόνα που τις προκαλούν δεν παράγονται μόνο στις ωοθήκες αλλά και στα επινεφρίδια. Επίσης υπάρχει η σπάνια περίπτωση έκτοπου ωοθηκικού ιστού που μπορεί να παράγει οιστρογόνα. Επιπλέον στην εκδήλωση οίστρου συμβάλλουν και άλλες ορμόνες πέραν των οιστρογόνων οι οποίες φυσικά παράγονται και στους στειρωμένους σκύλους. Τέλος υπάρχει και η πιθανότητα να έχει παραμείνει τμήμα ωοθήκης μετά τη στείρωση, αυτό συμβαίνει συχνότερα σε παχύσαρκους σκύλους διότι οι ωοθήκες καλύπτονται από μεγάλες ποσότητες λίπους και είναι δύσκολο να διακριθούν τα όριά τους.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

   1. Kαλημέρα σας, Πάνω σε αυτό το θέμα θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση…. Η δική μου σκυλίτσα είναι 9 χρονών (χάσκι θηλυκό) και της έκανα αφαίρεση πυομήτρας (ωοθηκουστερεκτομή) 5 χρονών και από ότι μου είχε πει τότε ο γιατρός μου ότι πήγαν όλα πάρα πολύ καλά παρά το σοβαρό της κατάστασης που είχε. Πριν ένα χρόνο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2014 (δηλαδή 3 χρόνια μετά την επέμβαση) παρατήρησα ότι γλυφόταν έντονα και μου φάνηκε ελάχιστα πρησμένο το αιδοίο της και έβγαζε άοσμα διάφανα υγρά που όμως προσέλκυσαν κάποιους αρσενικούς. Την πήγα σε άλλον κτηνίατρο διότι δυστυχώς αυτός που την παρακολουθούσε δεν ζει πλέον, και της πήρε δείγμα από τον κόλπο της και αφού το έκανε ανάλυση μου είπε ότι δεν βλέπει κάτι κακό. Δεν υπάρχει κάποια κολπίτιδα ούτε ουρολοίμωξη. Ίσως μου λέει να περνάει οίστρο. Να σας επισημάνω ότι ζει μαζί μας μέσα στο διαμέρισμα από κουτάβι και βγαίνει βόλτα 3 φορές την ημέρα. Τώρα ξάνα Φεβρουάριο του 2015 μου φάινεται πάλι λίγο πρησμένο το αιδοίο της και γλύφεται. Οι μαστοί της δεν είναι πρησμένοι και δεν βγάζουν γάλα. Τι μπορεί να συμβαίνει πραγματικά δεν ξέρω….Είναι δυνατόν να περνάει οίστρο?

   2. Αγαπητή κα Τρούλου,

    Το θέμα της εμφάνισης συμπτωμάτων οίστρου σε στειρωμένα ζώα έχει αναλυθεί σε παλαιότερα σχόλια. Αν οι απαντήσεις που θα βρείτε δε σας καλύπτουν, μη διστάσετε να επανέλθετε ζητώντας διευκρινίσεις.

    Όσο για το αιδοιϊκό έκκριμα της σκυλίτσας σας, είναι πράγματι περιστατικό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Σας συνιστώ να την προσκομίσετε στο κτηνιατρείο μας για εξέταση.

    Πέτρος Μπεάκος
    Κτηνίατρος
    Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
    τηλ./φαξ: 210 7220215
    e-mail: pbeakos@yahoo.gr
    http://kthniatreio.blogspot.com

  1. Όχι, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να γεννήσει ο θηλυκός σκύλος πριν στειρωθεί.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 4. καλησπερα!
  εχω ενα κοκερ σπανιελ θηλυκο 2,5χρονων περιπου και δεν την εχω ζευγαρωσει ποτε
  ουτε στειρωση της εχω κανει.αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι η συμπεριφορα της με τον καιρο αλλαζει γινεται πιο επιθετικη..
  παιζει ρολο προς την συμπεριφορα της που δεν εχω κανει τιποτα ?
  αν την στειρωσω θα ηρεμησει??

  1. Η επιθετικότητα στους σκύλους είναι διαταραχή συμπεριφοράς η οποία έχει διάφορα αίτια και τρόπους εκδήλωσης (π.χ. φόβος, προστασία περιοχής, προσπάθεια επιβολής). Άλλες φορές η στείρωση βοηθάει περισσότερο και άλλες λιγότερο. Για να διαπιστωθεί αυτό και να βρεθεί τρόπος διόρθωσης της προβληματικής συμπεριφοράς χρειάζεται να ληφθεί λεπτομερές ιστορικό και ίσως και να παρατηρηθεί η συμπεριφορά είτε δια ζώσης είτε μαγνητοσκοπημένη. Στην κτηνιατρική η αντιμετώπιση των διαταραχών συμπεριφοράς είναι ότι είναι η ψυχιατρική στην ιατρική του ανθρώπου. Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων παρέχεται υπηρεσία αντιμετώπισης παθολογικής συμπεριφοράς. Θα χαρούμε πολύ να βοηθήσουμε εσάς και τη σκυλίτσα σας.

  2. Ίσως είναι η ράτσα τελικά κ οχι μονο οι ορμές, κ η δική μου κοκερινα 8 χρονών πλέων, ειναι επιθετική ειδηκά με τους επισκεπτες. γεννησε 11/10/2011 εχει ηρεμήσει πολύ η αλήθεια αλλα για λογους υγείας κ λογο οτι εχω αλλα 3 αρσενικά σπιτι, φέτος θα τη στειρώσω, εχω την εντύπωση οτι θα βοηθήσει να ηρεμήσει η τουλάχιστων να παραμεινει οπως τώρα…

   1. Πράγματι, η νευρική ιδιοσυγκρασία είναι χαρακτηριστική στη φυλή Κόκερ σπάνιελ. Η στείρωση ενδέχεται να βοηθά στη μείωση της επιθετικότητας των αρσενικών σκύλων, ενώ για τους θηλυκούς δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

    Πέτρος Μπεάκος
    Κτηνίατρος
    Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
    τηλ./φαξ: 210 7220215
    e-mail: pbeakos@yahoo.gr
    http://kthniatreio.blogspot.com

 5. Σήμερα η σκυλίτσα μας γέννησε για πρώτη φορά, πόσο διάστημα πρέπει να περάσει για να γίνει η στείρωση??
  Ευχαριστώ.

 6. geia sas …… exw mia skulitsa thn opoia thn exw steirwsei edw k 2 xronia peripou k shmera parathrhsa oti eixe periodo ……. einai fusiologiko auto h prepei na thn paw se kapoion kthniatro ???

  1. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι παθολογικό. Συνιστώ να εξεταστεί η σκυλίτσα σας από κτηνίατρο.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

   1. einai polu sobaro auto prepei na thn paw se kthniatro amesa ???

   2. Αν παρατηρείται κατάπτωση, ανορεξία ή δυσκολία στην ούρηση πρέπει να προσκομιστεί σε κτηνίατρο άμεσα.

 7. καλησπερα! αντιμετωπιζω καποιο προβλημα και θα ηθελα την βοηθεια σας. Καποιοι γειτονες μου εχουν μια σκυλιτσα στο σπιτι τους που δεν ειναι στειρωμενη αλλα ουτε και εμβολιασμενη προφανως λογω οικονομικου παραγοντα. Κατοικουν στο ισογειο και την αφηνουν να βγαινει βολτα μονη της με αποτελεσμα να μαζευονται ολα τα αρσενικα της περιοχης και να λερωνουν την πολυκατοικια. Θα μπορουσαμε με καποιο τροπο να απομακρυνουμε τα σκυλακια γιατι πραγματικα η κατασταση εχει ξεφυγει και φοβαμαι μη τους κανουνε κακο.

  1. Θα πρέπει να απευθυνθείται στο δήμο που κατοικείτε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για περιπτώσεις σαν αυτή που περιγράφετε αρμόδιοι είναι οι δήμοι σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.

 8. Πριν 3 μερες στειρωσα τη σκυλιτσα μου (6 ετων),ηταν αδεσποτο που τριγυρνουσε κοντα στο σπιτι μου κ το υιοθετησα το τελευταιο χρονο. Εχει γεννησει 8-10 φορες. χθες παρατηρησα οτι τα ουρα της ηταν σκουρόχρωμα,υπαρχει κινδυνος? της αρεσει να παιζει κ να κυλιεται στο χωμα ,υπαρχει κινδυνος μολυνσης της τομης?????

  1. Μετά από τη στείρωση, ή οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση, πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας έως την πλήρη ίαση. Για οτιδήποτε σας ανησυχήσει κατά τη μετεγχειρητική περίοδο επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο που χειρούργησε το ζώο σας και αν αυτό δεν είναι δυνατό προσκομίστε για εξέταση το ζώο σας σε κάποιον άλλο κτηνίατρο.

   Τα όσα περιγράφετε μπορεί να καταστουν άκρως επικίνδυνα για τη σκυλίτσα σας και χρήζουν άμεσης κτηνιατρικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και να ακολουθηθεί η ανάλογη θεραπευτική αγωγή.

 9. Η σκυλίτσα μου, η Νεφέλη, είναι ένα πανέμορφο Κανίς Γκριφόν 4,5 ετών. Γέννησε μία φορά πέρυσι 8 κουτάβια. Τα έδωσα όλα σε συμβολική τιμή. Πριν από 1 μήνα μου παράτησαν κάτω από το σπίτι μου τον ένα της γιο τον Οδυσσέα. Νομίζω πως η Νεφέλη δεν είναι αδιάθετη, αλλά τελευταία έχουν αρχίσει να ερωτοτροπούν. Φοβάμαι μη μείνει πάλι έγκυος. Ο μικρός Οδυσσέας είναι 11 μηνών. Άλλοι μου λένε να στειρώσω τον Οδυσσέα, άλλοι τη Νεφέλη. Θα ήθελα τη δική σας γνώμη ως ειδικού. Σας ευχαριστώ.

  1. Όταν κάποιος επιθυμεί να έχει δύο σκύλους στο σπίτι, ως ιδανικό συνδυασμό συνιστώ ένα στειρωμένο αρσενικό με ένα στειρωμένο θηλυκό. Με το συνδυασμό αυτό ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες προβλημάτων συμπεριφοράς, υγείας και συμβίωσης μεταξύ των σκύλων αλλά και μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπων που κατοικούν στο σπίτι. Συνεπώς σας συνιστώ να στειρώσετε και τον Οδυσσέα και τη Νεφέλη (που ειρήσθω εν παρόδω έχουν πολύ ωραία ονόματα).

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 10. Έχω ένα θηλυκό λαμπραντόρ 1,5 ετών, την Κίκα. Ζούμε σε νοικιασμένο διαμέρισμα και θα αποκτήσουμε το δικό μας σπίτι με κήπο όταν η Κίκα γίνει 3. Σκεφτόμουνα να την αφήσω να ζευγαρώσει 2-3 φορες από την ηλικια των 3, αλλά μήπως είναι αργά;Προστατεύεται από πυομήτρα και νεοπλασίες των μαστών, αν αρχίσει να ζευγαρώνει στα τρία;
  Επίσης, διανύει τώρα τον τρίτο οίστρο της. Αν τη στειρώσω μετά τον τρίτο οίστρο, σε τι ποσοστό προστατεύεται από τα παραπάνω;
  Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
  Χριστίνα

  1. Για να αποκλειστεί η πιθανότητα πυομήτρας ο σκύλος πρέπει να γεννάει κάθε χρόνο. Συνήθως η πυομήτρα εμφανίζεται μετά την ηλικία των 5 ετών, γι΄αυτό έως αυτή την ηλικία ένας αστείρωτος σκύλος μπορεί να μη ζευγαρώσει, χωρίς να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Όσο για τις νεοπλασίες των μαστών, το ζευγάρωμα δεν έχει καμία επίδραση.

   Από τη στιγμή που ένας σκύλος στειρωθεί με τη μέθοδο της ωοθηκυστερεκτομής, αποκλείεται να πάθει πυομήτρα. Η ωοθηκυστερεκτομή μετά τον τρίτο οίστρο δεν περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασίας των μαστών. Επομένως, αν στειρώσετε την Κίκα μετά τον τρίτο οίστρο δεν την προστετεύετε από νεοπλασίες των μαστών αλλά την προστατεύετε πλήρως από πυομήτρα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 11. exo mia skilitsa 3xronon maltez-terrier den tn exo zeygarosi pote apo tn mia ksero pos ine kalo na stironoume ta zoakia mas alla apo tn alli den paui na ine ena xirourgio pou ginete aferesi mitras k oothikon k to fovame,an se oloi ts tn zoi den stirothi alla oute genisi den ine kalitero?i bori na simbi kati?

  1. Αγαπητή Νάντια,

   Το ερώτημα που θέτετε αποτελεί δίλημμα όπερ σημαίνει ότι είναι δύσκολο να δοθεί απόλυτη απάντηση. Θα επιχειρήσω να σας θέσω κάποια δεδομένα τα οποία πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν προκειμένου να αποφασίσετε.

   Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες το 75% των θηλυκών σκύλων άνω των πέντε ετών που δεν είναι στειρωμένοι και δε γεννάνε τακτικά, εμφανίζουν μια ασθένεια της μήτρας που ονομάζεται πυομήτρα. Η πυομήτρα μπορεί να αποβεί έως και μοιραία για το ζώο. Αυτός είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους για να γίνει στείρωση. Από την άλλη πλευρά κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κάποιους κινδύνους. Βέβαια η επέμβαση της ωοθηκυστερεκτομής σε ένα υγιές νεαρό (κάτων των 7 ετών) ζώο είναι σχετικά ασφαλής, αλλά θα ήταν ανεύθυνο και αντιδεοντολογικό προκειμένου να πεισθείτε να στειρώσετε το ζώο σας, να μην ενημερωθείτε για τις έστω ελάχιστες πιθανότητες κάτι να μην πάει καλά. Σύμφωνα με ένα άλλο σκεπτικό, κάποιος μπορεί να μη θέλει να υποβάλει το ζώο του σε προληπτική χειρουργική επέμβαση διατρέχοντας τους όποιους κινδύνους, αλλά να το κάνει αυτό αν το ζώο εμφανίσει πυομήτρα. Και αυτό δεν είναι παράλογο. Πάντως πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η ωοθυκυστερεκτομή σε ζώο με πυομήτρα γίνεται υπό χειρότερες συνθήκες απ’ ότι σε ένα υγιές ζώο.

   Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σας καθοδηγήσουν στην επιλογή που θα κάνετε για το ζωάκι σας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 12. antimetopisa to provlima afto..exo mia skilitsa 10 xronon stiromeni apo to 2003..eide periodo tora..tin pira cton xtiniatro kai tis kaname aktinografies kai genikes analiseis..ta lefka tis aimosferia einai para poli kala kai i aktinografies kai aftes episis..perni antiviosi mipos dimiourgi8ike molinsi stin mitra tis..tha ithela mia gnomi diki sas pos dimiourgithike na exei aima meta apo toca xronia..i ore3i tis einai kanoniki kai den alla3e ka8olou dia8esi..sas parakalo doste mou kai eseis mia defteri gnomi..efxaristo..

  1. Όσο και να προσπαθήσω, αντιλαμβάνεστε ότι είναι φύσει αδύνατο να σας δόσω δεύτερη γνώμη δι’ αλληλογραφίας, χωρίς να έχω εξετάσει το ζώο σας και χωρίς να έχω δει τις ακτινογραφίες και τις αναλύσεις αίματος. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο, αντιεπιστημονικό και το κυριότερο επικίνδυνο για το ζώο σας. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας δώσω ορισμένα παραδείγματα για το πώς μπορεί να έχει συμβεί η κατάσταση που περιγράφετε, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί διάγνωση ή έστω γνωμάτευση για την περίπτωση της σκυλίτσας σας.

   Το αίμα μπορεί να οφείλεται σε π.χ. μόλυνση του κολοβώματος της μήτρας το οποίο παρέμεινε στην κοιλιακή κοιλότητα κατά τη χειρουργική επέμβαση, σε κολπίτιδα, σε νεοπλασίες του κόλπου, σε ουρολοίμωξη, σε νεοπλασίες του ουροποιητικού συστήματος, σε διαταραχές της πήξης του αίματος, σε παραγωγή γεννητικών ορμονών από τα επινεφρίδια κ.α.

   Με κάθε διάθεση να σας βοηθήσω και προκειμένου να αποφύγετε άσκοπη ταλαιπωρία, σας συνιστώ να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας και αν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε δεύτερη γνώμη να προσκομίσετε το ζώο σας για εξέταση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 13. kalhmera diavasa ta athra sas kai me vohthisan poli.ego exo ena maltez mini 1.5 xronon. einai 2.300 peripou.eimai se megalo dilima.giati! exei kanei idi 2 xeirourgeia apo kili. to ena prin thn paro peripou 3 mhnon se hlikia kia thn allh ton fevrouario. o giatros mou eipe mhn tin valo na gennhsei giati einai epikindino giati exei lepta toixomata sthn koilitsa ths. mou protine na thn steiroso prin ginei 2 xronon.ego apo thn mia thn leipame na kanei 3to xeiroyrgeio kai apo thn allh eimai se megalo dilima.xero oti den kanei na gennisei alla den eimai yper ths steiroseis.den thelo na moy pathei kati.sas parakalo an mporeite bohthisteme.na tis kano steirosh?

  1. Για να σας προτείνει ο συνάδελφος που παρακολουθεί το ζωάκι σας να το στειρώσετε, σίγουρα έχει τους λόγους τους. Με βάση τα όσα αναφέρετε, δεν μπορώ παρά να σας συμβουλέψω να ακολουθήσετε τις συστάσεις του συναδέλφου ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση της υγείας της σκυλίτσας σας και σίγουρα έχει καλύτερη άποψη από οποιονδήποτε άλλο κτηνίατρο που δεν την έχει εξετάσει.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 14. geia sas exw mia skhlitsa einai 7 mhnwn kai se logo pisteyw tha tis er8ei h periodos..mou eipane na th steirosw afou tis er8ei h proth fora kai prin th deyterh.einai swsto auto kata th gnomh sa?to deytero erwthma einai to ekshs..an th steirosw tha xasei thn energeia ths?thn oreksh gia paixnidi..tha einai san (kata8lhptikh)den tha einai 9anevasmenh)genuka?den rotaw gia thn periodo ths steiroshs alla genika sthn ipoloiph zwh ths?

  1. Η απάντηση στο πρώτο ερώτημά σας βρίσκεται στο σχετικό άρθρο. Σας παραθέτω το αντίστοιχο απόσπασμα:

   Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρωθεί ένας θηλυκός σκύλος;
   Μεταξύ πρώτου και τρίτου οιστρικού κύκλου. Αν η στείρωση γίνει ενωρίτερα αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ακράτεια ούρου (η οποία όμως θεραπεύεται), ενώ αν γίνει αργότερα δεν μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών.

   Όσο για το δεύτερο ερώτημα: Η στείρωση επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική συμπεριφορά του σκύλου. Θα χάσει το ενδιαφέρον της για ζευγάρωμα αλλά όχι τη διάθεσή της για παιχνίδι. Η ζωηράδα στους σκύλους εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία τους και από το πόσα ερεθίσματα για παιχνίδι και γενικότερα για δραστηριότητες δέχονται από το περιβάλλον τους. Επί πλέον πρέπει να έχετε υπ’ όψιν ότι μεγαλώνοντας η σκυλίτσα σας θα γίνει πιό ήρεμη αλλά αυτό θα οφείλεται στην ενηλικίωση και είναι αναμενόμενο είτε γίνει στείρωση είτε όχι.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 15. kalispera ,ithela na sas kano k alli mia erotisi pia ine i gnomi sas-na genisi mia fora enas skilos prin stirothi i den pezi kanenan rolo ayto?

 16. Σήμερα μόλις έκανα στείρωση την μικρή Χιόνα 8 μηνών Λαμπρατόρ ,αναγκάστηκα γιατί έχω άλλα 2 Λαμπρατορ αρσενικά και καταλαβένεται.μήπως ήτανε πολύ μικρούλα για σείρωση?

  1. Η καταλληλότητα της στιγμής της στείρωσης δεν εξαρτάται τόσο από την ηλικία, όσο από το στάδιο του οιστρικού κύκλου και από το πόσοι οιστρικοί κύκλοι έχουν περάσει.

 17. Γειά σας αρχικά έχω κι εγω τις ανησιχίες μου για τη στείρωση της σκυλίτσας μου όμως ξέρω οτι αυτό πρέπει να γίνει για το καλό της..Διαβάζοντας τα παραπάνω μου διμηουργήθηκε η εξής απορία..είπατε εαν γλύφει τις πληγές (ράματα)επίμονα τότε θα χρειασθεί περιλαίμιο..τι ακρβώς είναι αυτό το περιλαίμιο και σε τι βοηθά? Επίσης θα ήθελα να ρωτησω και κάτι αλλο που με απασχολεί πέραν της στείρωσης..το σκυλί που έχω το πήρα απο το δρόμο με αποτέλεσμα να μην εχει κανει τα κουταβίσια εμβόλια είναι περίπου 3 χρόνων και της έκανα μια εβδομάδα πρίν το πρώτο εμβολιο(εφταπλό) και μου είπε ο κτηνίατρος οτι θα του κάνω πάλι του χρόνου..άλλος κτηνίατρος όμως μου είπε οτι αφου δεν έχει κανει τα πρώτα οταν ήταν κουτάβι θα πρέπει να γίνει και δεύτερο εμβόλιο με διαφορά 15 ημέρες,τη πρώτη φορά και στη συνέχεια μια φορά το χρόνο..εδώ θεωρώ λίγο αντιεπαγγελματικό να μου λένε 2 διαφορετικές εκδοχές γιατί θα επρεπε να ξέρουν τι ειναι το καλυτερο όλοι οι κτηνιατροι..οποτε θα με βοηθούσε αν μου δινατε μια απάντηση..και τέλος αν ο εμβολιασμός πρεπει να απέχει σε διαστημα απο τη στείρωση?ευχαριστώ

  1. 1. Το αντιλειξικό περιλαίμιο είναι ένα πλαστικό χωνί που στερεώνεται στο λαιμό του ζώου και περιβάλει το κεφάλι του ώστε να μη μπορεί να γλύψει το σώμα του.

   2. Πολλές φορές τα ιατρικά προβλήματα, και όχι μόνο, δεν επιδέχονται μίας μόνο λύσης αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν ποικιλοτρόπως και χωρίς κάποιος τρόπος λύσης να υπερέχει σαφώς των άλλων. Αυτό συμβαίνει και με τα εμβολιακά προγράμματα: υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές κατάρτισής τους αλλά κάθε κτηνίατρος μπορεί να προτιμήσει διαφορετικό εμβολιακό πρόγραμμα χωρίς απαραιτήτως το ένα να είναι καλύτερο από το άλλο. Στην περίπτωση που αναφέρετε, θεωρητικά ένας ενήλικος σκύλος μετά από ένα μόνο εμβολιασμό αναμένεται να αναπτύξει αντισώματα αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν ανοσία. Στην πράξη όμως, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και το περιβάλλον διαβίωσης του ζώου, ενδέχεται ένας εμβολιασμός να μην παρέχει ικανοποιητική ανοσία. Οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες αλλά υπαρκτές. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα το αντιεπαγγελματικό στις απαντήσεις των συναδέλφων, απλώς διαφορετική εκτίμηση της αναγκαιότητας του αριθμού των εμβολιασμών και επομένως διαφορετική γνώμη. Σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι ο ένας συνάδελφος ξέρει τί είναι καλύτερο ενώ ο άλλος όχι.

   3. Ως γενικό κανόνα συνιστώ ο εμβολιασμός να απέχει από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η στείρωση, περίπου μια εβδομάδα. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Ο κτηνίατρος που θα αναλάβει το ζώο σας, μετά από λήψη του ιστορικού του, κλινική εξέταση και ίσως και εργαστηριακές εξετάσεις θα σας συστήσει ό,τι κρίνει καλύτερο για την περίπτωσή σας.

   Αντιλαμβάνομαι ότι οι απαντήσεις μου στα ερωτήματά σας δεν είναι απόλυτες. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν απόλυτες απαντήσεις καθότι τα βιολογικά φαινόμενα δεν είναι μονοσήμαντα. Η κτηνιατρική επιστήμη, και κάθε επιστήμη που ασχολείται με ζωντανούς οργανισμούς, έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της και ευρύ πεδίο έρευνας. Αυτά σας τα επισημαίνω επειδή σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι προσπαθώ να αποφύγω τις απαντήσεις, ή να σας μπερδέψω ή να καλύψω τους συναδέλφους.

   Ελπίζω να σας βοήθησα όχι απλώς να πάρετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας αλλά και να υπερβείτε τις απορίες, τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς σας για τον επαγγελματικό κλάδο των κτηνιάτρων.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 18. Καλημέρα. ¨ Έχω κλείσει ραντεβού να κάνω στείρωση στην σκυλίτσα μου (μαλτέζ 6 μηνών) την Τρίτη. Η περίοδός της δεν έχει έρθει ακόμη αλλά ο κτηνίατρος μου είπε ότι είναι καλύτερα να μην της έρθει καθόλου. Η ακράτεια ούρων που αναφέρετε πιο πάνω πως θεραπεύεται ? η θεραπεία είναι μόνιμη ή θα χρειάζεται να παίρνει φάρμακα το σκυλάκι για την υπόλοιπη ζωή του ?Ευχαριστώ.

  1. Σχετικά με την ηλικία στείρωσης των θηλυκών σκύλων υπάρχουν διάφορες απόψεις. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι καλό είναι να γίνεται πριν τον πρώτο οιστρικό κύκλο με κύρια επιχειρήματα ότι έτσι πρακτικώς εκμηδενίζονται οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασίας των μαστών και ότι η χειρουργική επέμβαση είναι ευκολότερη ενώ οι επιπτώσεις λόγω έλλειψης ορμονών είναι εξαιρετικά σπάνιες όταν η στείρωση γίνεται σε ηλικία άνω των 3 μηνών. Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της έλλειψης ορμονών είναι συχνότερες, ώστε να μην αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς τη στείρωση πριν τον πρώτο οιστρικό κύκλο, ενώ οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασίας των μαστών είναι μόνο 8% σε σκύλους που στειρώνονται μεταξύ πρώτου και δεύτερου οιστρικού κύκλου και αυξάνονται σε 26% μεταξύ 2ου και 3ου οιστρικού κύκλου, ποσοστά αρκετά μικρά ώστε να δικαιολογούν την καθυστέρηση της στείρωσης μετά τον 1ο οιστρικό κύκλο.

   Η ακράτεια ούρων θεραπεύεται είτε με χορήγηση ορμονών (οιστρογόνων) σε ενέσιμη μορφή ή σε χάπια, είτε με φάρμακα που εντείνουν τη λειτουργεία του σφιγκτήρα της ουρήθρας (σιρόπι) είτε με συνδυασμό αυτών. Η δοσολογία, η συχνότητα και η διάρκεια χορήγησης ποικίλουν και καθορίζονται από τον κτηνίατρο ανάλογα με την ανταπόκριση του κάθε ζώου ατομικά. Πάντως πρόκειται για χρόνιες θεραπείες που μπορεί να χορηγούνται και εφ’ όρου ζωής.

   Η άποψή μου, όπως θα έχετε ήδη διαβάσει στο σχετικό άρθρο είναι να μην επισπεύδουμε τη στείρωση πριν τον πρώτο οιστρικό κύκλο αν δε συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πριν τη στείρωση σας συνιστώ να συζητήσετε το θέμα και με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζωάκι σας, ώστε να λύσετε τις όποιες απορίες σας για να λάβετε τις αποφάσεις σας συνειδητά.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 19. Καλησπερα σας!!! Εχω ενα παγκ 1,5 ετων και επειδη δεν σκοπευω να την ζευγαρωσω….ομως ξερω πως οι χειποργικες επεμβασεις σε τετοιες ρατσες ειναι δυσκολες!!!Ο μονος δισταγμος μου ειναι μηπωσ η σκυλιτσα μου παθει κατι κατα την διαρκεια του χειρουργιου….!!!!! Η δικη σας γνωμη ποια ειναι..??

  1. Όντως οι βραχυκεφαλικές φυλές χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείρηση κατά τη γενική αναισθησία. Η γνώμη μου είναι ότι αν κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο έχει διαπιστωθεί ότι το ζωάκι σας είναι υγιές, η επέμβαση γίνει με εισπνευστική αναισθησία και υπάρξει η ανάλογη μετεγχειρητική παρακολούθηση, δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτόν που ούτως ή άλλως υπάρχει για οποιοδήποτε άλλο ζώο.

   Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των βραχυκεφαλικών φυλών, διαβάστε και αυτό το άρθρο: http://kthniatreio.blogspot.com/2011/10/blog-post_29.html

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 20. Καλησπέρα σας! Έχω μια σκυλίτσα 10 χρονών μικρόσωμη, συγκεκριμένα ράτσας bison freeze και σκέφτομαι να της κανω εγχείρηση για αφαίρεση μήτρας.Κάναμε όλες τις εξετάσεις και μας είπαν πως δεν έχει πυομήτρα, αλλά ξέρω πως καλό θα είναι να το κάνω τώρα, παρά να τρέχω μετά. Βέβαια οι τιμές που μου ζητάνε μου φαίνονται υπερβολικές και θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να με ενημερώσει πόσο κοστίζει αυτο το χειρουργείο! Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.

  1. Εφ’ όσον λέτε ότι οι τιμές που σας ζητάνε σας φαίνονται υπερβολικές, γνωρίζετε περίπου πόσο κοστίζει αυτή η χειρουργική επέμβαση. Αν επιθυμείτε να μάθετε γιατί κοστίζει τόσο αυτή η επέμβαση, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων όπου θα σας εξηγήσουμε το πώς γίνεται η επέμβαση, θα σας δείξουμε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε και θα συζητήσουμε για τους όποιους προβληματισμούς σας. Η ενημέρωση αυτή γίνεται δωρεάν.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 21. Γεια σας,
  πριν απο τρεις ημερες έκανα στείρωση στην σκυλίτσα μου, ειναι 8 μηνών και έχει περάσει ο πρώτος οίστρος κατά τον οποίο έμεινε έγκυος και γέννησε 5 μικρά πριν από ενάμιση μήνα. Σήμερα παρατήρησα ότι στην βόλτα της σταματά πολύ συχνά για να ουρήσει και ενώ προσπαθεί να ενεργηθεί δεν μπορεί. Είναι κάτι φυσιολογικό μετά από τέτοια επέμβαση η να ανησυχήσω?

  1. Πρέπει οπωσδήποτε η σκυλίτσα σας να εξεταστεί από κτηνίατρο, χωρίς βέβαια να προεξοφλώ ότι πρόκειται για σοβαρή επιπλοκή. Αυτό θα διαπιστωθεί μετά την εξέταση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 22. Σας παρακαλώ για μια δεύτερη γνώμη, μόλις επέστρεψα από τον κτηνίατρο, μου είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε αν έχει πάθει ακράτεια μετά από 3 ημέρες από την επέμβαση, ότι το πιο συνήθες είναι ότι είναι αντίδραση λόγω της ταλαιπωρίας της επέμβασης και ότι πρέπει να περασει αρκετός καιρός για να φανεί ότι έχει ακράτεια. ¨Ετσι είναι? ¨Εχει δίκαιο? Η σκυλίτσα μου είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις πρώτες ημέρες της επέμβασης, μόνο που αντι 3 φορές την ημέρα που την έπαιρνα για να ουρήσει τώρα όπου είναι λερώνει

  1. Συνήθως η ακράτεια εμφανίζεται αργότερα, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και τρεις ημέρες μετά τη στείρωση. Όσο για τη δεύτερη γνώμη που ζητάτε, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατο να σας τη δώσω χωρίς να έχω δεί το ζωάκι σας.

 23. exv ena mikrosvmo tsioyaoya 10 μηνων εχε α διαθετησει
  τον οκτωβριο και σημερα, χωρις να το παρω ειδηση ζευγαρωσε με ενα αντοιστιχο ,αν μεινει εγκυος θελω να κανει εκτρωση.Πειτε μου τους κινδυνους που διατρεχει.το σκυλακι μου εινε 3 κιλα.

  1. Οι συνηθέστεροι τρόποι τερματισμού της εγκυμοσύνης είναι η ωοθηκυστερεκτομή και η φαρμακευτική πρόκληση αποβολής με μια ουσία που ονομάζεται αγλεπριστόνη.
   Για την ωοθηκυστερεκτομή, εφόσον γίνει τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη σύλληψη, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο για τη στείρωση του θηλυκού σκύλου.
   Η πρόκληση αποβολής με αγλεπριστόνη δεν έχει άλλους κινδύνους πέρα από τοπικούς ερεθισμούς στο σημείο ένεσης του φαρμάκου, ελαφριά ανορεξία και υπεραιμία των μαστών.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 24. Γειά σας, πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφετε, θέλω κι εγώ να ρωτήσω κάτι
  εχω ενα θηλυκό κόκερ 1,5 χρονών, σκεφτόμαστε σοβαρά τη στειρωση αλλά εχω διαβασει σε διάφορα φόρουμ ιδιοκτητών κόκερ οτι τα σκυλιά μετα τη στείρωση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το τρίχωμα.
  Μπαίνουν σε μια διαδικασια χρόνιας σχεδόν φαρμακευτικης αγωγής προκειμένου ν αντιμετωπιστεί η έντονη αραίωση και η θαμπάδα στο τρίχωμα, με οχι καλά αποτελέσματα.
  Έχετε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο?

  1. Τα όσα αναφέρετε ότι διαβάσατε σχετικά με την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στο τρίχωμα λόγω στείρωσης, είναι ανυπόστατες φήμες χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και δεν πρέπει να σας προβληματίζουν αν θέλετε να στειρώσετε το σκυλάκι σας.

   Οι παρεξηγήσεις αυτές μάλλον προέρχονται από το ότι έχει παρατηρηθεί στους θηλυκούς σκύλους ένα είδος δερμάτωσης η οποία ανταποκρίνεται θεραπευτικά στη χορήγηση γεννητικών ορμονών (οιστρογόνων). Η δερμάτωση αυτή εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζώα που στειρώθηκαν πριν ενηβωθούν και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τη στείρωση χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί. Σημειωτέον ότι πρόκειται για σπάνια ασθένεια. Η αναφορά στους λόγους για τους οποίους δε μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία της η στείρωση, ξεφεύγει από τα όρια της εκλαϊκευμένης επιστήμης και από τους στόχους της παρούσας ιστοσελίδας.

   Όσο για την προσωπική μου εμπειρία, έχω αντιμετωπίσει δύο περιπτώσεις σκύλων (ενός αρσενικού και ενός θηλυκού) που λίγες εβδομάδες μετά τη στείρωση οι ιδιοκτήτες τους μου ανέφεραν ότι το τρίχωμά τους έγινε πυκνότερο και μεταβλήθηκε λίγο και η απόχρωσή του προς το πιό σκούρο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπήρξε πρόβλημα υγείας. Επιπλέον, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι μεταβολές αυτές προκλήθηκαν λόγω της στείρωσης καθότι η εξαγωγή τέτοιου συμπεράσματος προϋποθέτει επισταμένη έρευνα. Από την άλλη πλευρά δε μπορώ και να το αποκλείσω διότι οι γεννητικές ορμόνες επηρεάζουν την τριχοφυία, άλλωστε ορισμένα είδη αλωπεκίας θεραπεύονται με τη στείρωση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 25. καλησπέρα και απο μένα!έχω μια σκυλίτσα 5 χρονών πεκινουά,και θέλω να την ζευγαρώσω και μετά να της κάνω στείρωση.Δεν θελω να την ζευγαρωσω απλά για να ζευγαρώσει,αλλά έχω δικούς μου ανθρώπους που τα θέλουν.Ήθελα να ρωτήσω, η περίοδος που ζευγαρώνουν τα σκυλάκια είναι μόνο όταν έχουν περίοδο? Η μικρή μου είχε αδιαθετήσει πέρσι στις αρχές της άνοιξης αλλά τώρα το φθινώπορο δεν αδιαθέτησε,ή έστω δεν είδαμε τίποτα(επειδή είναι μικρούλα καμιά φορά το καταλαβαίνουμε αν δούμε κιλίδα στο πλακάκι). Έπειτα θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο, ο μελλοντικος γαμπρός είναι λιγάκι πιο μεγάλος σε μέγεθος, αν και αυτός είναι πεκινουά, είναι σωστό να την ζευγαρώσω με αυτόν ή να ψαξω οπωσδήποτε για κάποιον ο οποίος είναι στο ίδιο ακριβώς μέγεθος με την Σταλίτσα?

  1. Οι σκύλοι ζευγαρώνουν όταν οι θηλυκοί βρίσκονται σε οίστρο.

   Όσο πιό μικρόσωμος είναι ο αρσενικός τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες δυστοκίας.

 26. Καλη σας μέρα. Εγώ έχω μια σκυλιτσα ημίαιμη 11 μηνών και τη στείρωσα πριν 3 μέρες (την Παρασκευή). Από τότε την έχω μέσα στο σπίτι (κανονικά ζει στην αυλή παρέα με το άλλο μου σκυλί, ένα ημίαιμο 10 μηνών). Αν και περπατάει κανονικά, εξερευνεί το σπίτι σαν καινούργιο περιβάλλον, ωστόσο η διάθεσή της είναι λίγο πεσμένη, κοιμάται αρκετά και κουράζεται πιο εύκολα. Τα αντανακλαστικά της βέβαια είναι μια χαρά. Υπάρχει λόγος ανησυχίας ή είναι λογικό να χρειάζεται ξεκούραση έπειτα από την εγχείριση;
  Σας ευχαριστώ πολύ

  1. Για ο,τιδήποτε σας ανησυχεί μετά από χειρουργική επέμβαση σας συνιστώ να απευθύνεστε χωρίς χρονοτριβή, κατ’ αρχάς στον κτηνίατρο που έχει χειρουργήσει το κατοικίδιό σας και αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε δεύτερη γνώμη να το προσκομίζετε σε δεύτερο κτηνίατρο. Όσο καλή διάθεση κι αν έχει, κανείς δε μπορεί να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις δι’ αλληλογραφίας, χωρίς να έχει εξετάσει το ζωάκι σας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 27. Γεια σας. Έχω ένα θηλυκό ημίαιμο,μικρόσωμο σκυλάκι το οποίο δεν έχει κάνει στείρωση ούτε έχει γεννήσει ποτέ. Τον Απρίλιο γίνεται 3 χρονών.Δεν ξέρω τι να κάνω..έχω βρει ένα αρσενικό σκύλο περίπου ίδιου μεγέθους για να ζευγαρώσουν. Έχω την εντύπωση ότι αυτές τις μέρες είναι σε οίστρο.Αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρη γιατί δεν με αφήνει να δω. Πάντως αίμα δεν έχει…(αίμα είχα δει μόνο την πρώτη φορά που είχε περίοδο) λογικά καθαρίζεται(?) Πως μπορώ να είμαι σίγουρη?? Επίσης έχω κάποιους ενδοιασμούς όσο αναφορά το θέμα του ζευγαρώματος..μήπως πάει κάτι στραβά..τι θα γίνει με τα σκυλάκια κτλ. Όμως όπως αναφέρεται και στο άρθρο σας,αν δεν κάνω λάθος,η στείρωση εξαλείφει
  τον κίνδυνο πυομήτρας άρα αν δεν στειρωθεί υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να της εμφανιστεί κάτι τέτοιο. Τι να κάνω? Καταρχήν,χρειάζεται να γεννήσει πρώτα 1 φορά και μετά να γίνει στείρωση? Και η γέννα και η στείρωση μπορεί να έχουν επιπλοκές,σωστά? Τι είναι το καλύτερο και το ποιο ασφαλές? Παρακαλώ απαντήστε μου όσο πιο σύντομα γίνεται.Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  1. Μερικοί σκύλοι έχουν μικρές ποσότητες αιδοιικού εκκρίματος ενώ άλλοι το γλύφουν. Μπορείτε να καταλάβετε αν το σκυλάκι σας βρίσκεται σε οίστρο από το αν δέχεται την επίβαση από αρσενικά. Ο άλλος τρόπος είναι να γίνει κυτταρολογική εξέταση κολπικού επιχρίσματος ή να μετρηθούν γεννητικές ορμόνες στο αίμα.

   Οι άλλες ερωτήσεις σας είτε έχουν ήδη απαντηθεί σε παλαιότερα σχόλια είτε απαιτούν μακροσκελείς απαντήσεις. Αν επιθυμείτε εξατομικευμένη γνώμη για το σκυλάκι σας είμαι στη διάθεσή σας ώστε να σας βοηθήσω να πάρετε την καλύτερη απόφαση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 28. Καλησπέρα! Σκοπεύω να βάλω την σκυλίτσα μου να γεννήσει. Είναι μικρού μεγέθους 4 με 4,5 κιλά. Μέχρι πόσα κουτάβια υπάρχει περίπτωση να γεννήσει; Ποιος είναι ο μέσος όρος;

  1. Κάθε φυλή έχει διαφορετικό μέσο όρο. Πάντως, την πρώτη φορά συνήθως γεννάνε λιγότερα κουτάβια από το μέσο όρο. Χοντρικά να περιμένετε 3-5 κουτάβια.

 29. Καλησπερα, θα ηθελα να με κατατοπισετε λιγο οσον αφορα την πρωτη περιοδο -που την περιμενω πως κ πως- η μικρουλα μου εχθες εγινε 11 μηνων, (γερμανικο ποιμενικο ημιαιμο) δεν εχει αδιαθετησει ακομα , εμαθα πως αυτο συμβαινει στις μεγαλοσωμες φυλες , αλλα εχει τωρα 2 3 μερες που ειναι φοβερα ανησυχη, ολο γαβγιζει, ασταματητα και μου παραπονιεται, (ειναι απο τα σκυλακια που «μιλανε») και ενω δεν εχω αλλαξει κατι στο προγραμμα μας για να την συγχυσω εκεινη ειναι τρελαμενη. Αναρωτιεμαι μηπως ειναι η ωρα της και οπως οι γυναικες εχουμε τα νευρα μας ειναι κι αυτη το ιδιο..Δεν εχει ακομα βεβαια καμια απο τις αλλαγες που γνωριζω οτι θα εχει στο σωμα της. γενικοτερα ποια ειναι η συμπεριφορα του ζωου λιγο πριν ερθει η περιοδος;
  Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

  1. Η συμπεριφορά του σκύλου δεν αλλάζει λίγο πριν έρθει η περίοδος. Θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες αιτίες για τη νευρικότητα της σκυλίτσας σας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 30. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ,ΜΕ ΥΓΕΙΑ .

 31. Γεια σας,η Ρωξανη μας ειναι 1,5 χρονων.Το Μαρτιο θα κλεισει τα 2. Γερμανικος ποιμενικος. 7 μηνων ειχε 1ο οιστρο, με λιγο κοκινο αιμα τις πρωτες μερες και αρκετα σκουροχρωμα υγρα επειτα. Μετα απο 40μερες περιπου ειχε παλι σκουροχρωμα υγρα για 5-6 μερες,την πηγα στη κτηνιατρο που την παρακολουθει και μου προτεινε χειρουργικη στειρωση, δισταζω. Σε 4 μηνες παλι περιοδος, ανησυχει για πυομητρα η γιατρος της και της εδωσε αντιβιωση Vibramycin για 1 μηνα. Εκανε υπερυχο στη Ρωξουλα μας, στη 12η μερα αντιβιωσης και ο ακτινολογος μας λεει οτι η μητρα της ειναι μια χαρα, αλλα ειδε ευαισθησια στο εντερο της. Απο τοτε εχει οιστρο καθε 4 με 4 1/2 μηνες περιπου, χωρις σκουροχρωμα υγρα ενδιαμεσα. Η συχνοτητα αυτη ειναι παθολογικη? Ειναι λογος στειρωσης? Δεν ειμαι υπερ σε παρεμβασεις αν δεν ειναι απαραιτητο, αλλα ανησυχω για αυτη. Ευχαριστω,και καλη χρονια!!!

  1. Ειδικά στους γερμανικούς ποιμενικούς, διάστημα 4 με 4,5 μηνών μεταξύ των οίστρων συνήθως είναι φυσιολογικό. Σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με αγονιμότητα ή υπογονιμότητα, όχι όμως με πυομήτρα.

   Καλή χρονιά!

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Πολυ ευχαριστω!!! ταλαιπωρηθηκε πολυ η Ρωξανη μεχρι τωρα (40 ημερων ηταν οταν τη πηραμε, κ τα κοπρανα ηταν φουλ στα παρασιτα, κοπρανα με αιμα και ηταν συνεχεια για εξετασεις κ φαρμακα, μετα ειχε ναρθηκα στο ποδι λογω τραυματισμου σε κουταβισια τρελοπαιγνιδα, μετα ειχε μια κυστη στη ραχη με παροχετευση που ξεπλεναμε 3 φορες τη μερα – της εκανε επεμβαση ο 2ος κτηνιατρος που την παρακολουθει το καλοκαιρι που παμε διακοπες- μετα αλλεργικο σοκ απο σφηγκα, στο παρα πεντε τη σωσαμε! και οταν ξεκινησαν τα θεματα του οιστρου, λεω αμαν αυτη η ψυχη…. ευχαριστω ξανα, ηρεμισα τωρα. οτι καλυτερο σας ευχομαι. Μαρια

 32. γεια σας και καλες γιορτες.

  Μολις αποκτησα σημερα μια πανεμορφη μαυρη labrator τηνJolie. Γινεται 2 μηνων το Σαββατο. Περιπου ποσο μηνων πρεπει να γινει για να κανω την στειρωση? Η πρωτη περιοδος ποτε ερχεται?

  1. Η πρώτη περίοδος στους σκύλους συνήθως έρχεται σε ηλικία μεταξύ έξι και δέκα μηνών. Στις μεγαλόσωμες φυλές μπορεί να καθυστερήσει έως την ηλικία του ενάμισυ έτους. Όπως αναφέρεται και στο άνωθι άρθρο, η στείρωση συνιστάται να γίνεται μεταξύ πρώτης και τρίτης περιόδου ανεξαρτήτως ηλικίας.

   Με ευχές για χαρούμενο 2012,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 33. Καλησπέρα σας. Έχουμε ένα γιορκσάιρ θηλυκό 2,5 ετών το οποίο στειρώσαμε πριν 2 μήνες, (ένα μήνα μετά τον τρίτο της οίστρο). Μετά το χειρουργείο οι γιατροί μας είπαν ότι πολύ καλά κάναμε που τη στειρώσαμε διότι η μήτρα της ήταν υπερμεγέθης και σίγουρα μελλοντικά θα αντιμετώπιζε πρόβλημα. Μετά την επέμβαση, η σκυλίτσα επανήλθε κανονικά, ήταν πάλι ζωηρή και με όρεξη για φαγητό, αλλά, και πάλι είχε ορμές. Ενώ έχουν περάσει ήδη 2 μήνες έχει ακόμη ορμές και μάλιστα τις εκδηλώνει 10-15 φορές την ημέρα. Επίσης, οι θηλές της δείχνουν ερεθισμένες και ροζ, όπως και πριν τη στείρωση. Οι γιατροί επιμένουν ότι είναι απλά θέμα αυξημένων οιστρογόνων στο αίμα. Να σημειώσω ότι μετά την επέμβαση παρουσίασε και συμπτώματα ψευδοκύησης.
  Θεωρείται ότι πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο?
  Κάποια ορμονική εξέταση?
  Έχουν τα σκυλιά πιθανότητες απορυθμισμένου θυρεοειδή?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

  1. Η συνηθέστερη αιτία της συμπεριφοράς που περιγράφετε είναι αυτό που σας έχουν ήδη πει, δηλ. τα αυξημένα επίπεδα γεννητικών ορμονών στο αίμα. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί αν συμβαίνει στην περίπτωση της σκυλίτσας σας με ορμονολογικές εξετάσεις.

   Οι ορμές δεν είναι κάτι που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, περισσότερο θα σας συνιστούσα να διερευνηθεί ο ερεθισμός των θηλών των μαστών.

   Οι σκύλοι εμφανίζουν προβλήματα στο θυρεοειδή με συχνότερο τον υποθυρεοειδισμό.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 34. Βαγγέλης :
  θα ήθελα να ρωτήσω για ενα 8χρονο θυλικό κοκερ που γέννησε τον οκτώβρη του ’11 το συνολικό κόστος της στείρωσης.
  ευχαριστώ.

  1. Αγαπητέ Βαγγέλη,

   Για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατό να δοθεί τιμή μέσω ίντερνετ. Μπορείτε να επισκευθείτε το Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων για να ενημερωθείτε σχετικά με το πώς θα γίνει η στείρωση, πόσο κοστίζει και το κυριότερο: γιατί κοστίζει τόσο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 35. Kalispera!Exw ena thuliko imiaimo megalou megethous,igiestati sumfwna me ton giatro kai ton marti ginetai 7.Den tin exw zeugarwsei oute steirwsei.Tin piga ston ktiniatro na sizitisoume gia steirwsi.Afise tin epilogi panw mou, omws einai tis apopsis oti isws den aksizei na perasei ton kinduno pou exei mia egxeirisi.Ta mona pou me anisixoun einai i ilikia tis kai min tuxon parei varos (twra einai se fusiologika kila).H dikia sas gnwmi poia einai? Tha to sustinate?Sas euxaristw ek twn proterwn!

  1. Η ηλικία του σκύλου σας δεν αποτελεί πρόβλημα, εφόσον η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Μετά τη στείρωση μερικοί σκύλοι έχουν την τάση να παίρνουν βάρος, αλλά αυτό αποτρέπεται με διόρθωση της διατροφής και διατήρηση της κινητικής δραστηριότητας.

   Η απόφαση σίγουρα είναι δική σας, ο κτηνίατρος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σας ενημερώσει για τα υπέρ και τα κατά της επέμβασης. Κι αυτό διότι δεν πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στο να θεραπευτεί κάποια πάθηση (οπότε ο κτηνίατρος μπορεί να είναι κατηγορηματικός για το αν πρέπει να γίνει) αλλά για μια προληπτική επέμβαση σε υγιές ζώο.

   Στη διάθεσή σας, εαν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ή αν θέλετε εξατομικευμένη στο κατοικίδιό σας εκτίμηση της σχέσης κινδύνου – οφέλους της στείρωσης.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 36. Καλησπέρα σας,
  Έχω ενα θυληκό maltese,το Μάιο θα κλείσει τα 7 και είναι 2 kg. Δε την έχω ζευγαρώσει ούτε στειρώσει,αλλά αποφάσισα να τη στειρώσω μετά από μια συζήτηση με το γιατρό μου. Υπάρχει λόγος να ανυσηχώ για την επέμβαση λόγω του ότι ειναι λίγα τα κιλά της; Επίσης εξετάσεις της κάναμε αρχές καλοκαιριού και ήταν υγιής, πρέπει να ξανακάνουμε πριν την επέμβαση;

 37. Γεια σας!Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ που απαντάται σε τόσες πολλές ερωτήσεις και προσπαθείτε να λύσετε τις απορίες μας με τόσο επαγγελματικό και αξιοπρεπή τρόπο. Δεν έχω σκύλο αλλά σκοπεύω να πάρω έναν απο το κυνοκομείο.Είμαι διχασμένη στο αν πρέπει να τον στειρώσω και αν με αυτόν τον τρόπο θα τον προστατεύσω(από ασθένειες ψυχικές και σωματικές) ή απλά ΕΓΩ θα διευκολύνω την δική μου ζωή(κόβοντας την «ενοχλητική ορμή» του και κάνοντάς τον πιο «ήρεμο») και σ’αυτό μάλλον δεν μπορείτε να μου απαντήσετε, είναι μία ρητορική ερώτηση.Θα ήθελα όμως να μου αναλύσετε περισσότερο τις παρενέργειες του φαρμάκου που προκαλεί στείρωση, αν προκαλεί επίσης ορμονικές διαταραχές και αν κόβει τις ορμές.Προκαλεί στείρωση και στα αρσενικά και στα θηλυκά σκυλιά?Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι αλήθεια οτι η στείρωση με εγχείρηση προκαλεί ορμονικές διαταραχές,κατάθλιψη, νωχελικότητα και αλλαγή του μεταβολισμού τους.Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  1. Αγαπητή Βασιλική,

   Τα καλά σας λόγια είναι χαρά και τιμή μου.

   Κατ΄αρχάς, ο φιλοσοφικός προβληματισμός σας για το αν η στείρωση είναι μια εγωιστική ενέργεια, δείχνει ότι σκέφτεστε πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε κατοικίδιο, επομένως έχετε θέσει τα θεμέλεια για να γίνετε ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος κάτοχος κατοικιδίου. Σίγουρα στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ιατρική απάντηση διότι δεν πρόκειται για ιατρικό αλλά για φιλοσοφικό ζήτημα, αλλά επειδή και εγώ, ως διενεργών τη στείρωση, έχω προβληματιστεί για το αν και σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να γίνεται, θα ήθελα να σας εκθέσω τις απόψεις μου πιστεύοντας ότι θα συμβάλλω στον προβληματισμό σας: Ο άνθρωπος, καλώς ή κακώς, επέλεξε το δρόμο της παρέμβασης στη φύση για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η εξημέρωση των ζώων και η δημιουργία των διαφόρων φυλών σκύλων και γατών με διασταυρώσεις και επιλεκτική αναπαραγωγή. Συνεπώς, όταν αποφασίζουμε να συμβιώσουμε με ένα ζώο συντροφίας έχουμε ήδη παρέμβει στη φύση, με σκοπό βεβαίως η συμβίωση αυτή να ωφελήσει και εμάς και το ζώο. Γι’ αυτό πρέπει να διαμορφώνουμε κατάλληλες συνθήκες για αρμονική συμβίωση, που σημαίνει αμοιβαία προσαρμογή ώστε και εμείς και το ζώο να νιώθουμε ευχάριστα. Πρέπει να σκεφτόμαστε για τη σχέση μας με το κατοικίδιο και όχι χωριστά για το κατοικίδιο και χωριστά για εμάς. Όταν η στείρωση βοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου, δηλ. ευνοεί το δέσιμο ανθρώπου – κατοικιδίου, τότε όχι μόνο είναι δικαιολογημένη, αλλά επιβάλλεται. Τότε το όφελος είναι αμοιβαίο γι’ αυτό και δεν είναι εγωιστική ενέργεια.

   Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την στείρωση των θηλυκών σκύλων ανήκουν στην κατηγορία των προγεσταγόνων και προλαμβάνουν την εμφάνιση οίστρου. Η παρατεταμένη χορήγησή τους μπορεί να προκαλέσει πλήθως παρενεργειών όπως: διαταραχές του μεταβολισμού και παχυσαρκία, υποφλοιοεπινεφριδισμό, προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές (κυρίως διάρροια), πυομήτρα, αδενοκαρκινώματα στους μαστούς και άλλα νεοπλάσματα και διαταραχές συμπεριφοράς (κυρίως λήθαργο αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις νευρικότητα).

   Το φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη στείρωση των αρσενικών σκύλων δεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Προκαλεί μείωση της τεστοστερόνης, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του σώματος των κουταβιών, γι’ αυτό συνιστάται να χρησιμοποιείται μόνο σε ένηβα ζώα. Η μείωση της τεστοστερόνης έχει ως αποτέλεσμα και την εξαφάνιση της γενετήσιας ορμής. Το φάρμακο αυτό είναι με τη μορφή υποδορίως ενέσιμου εμφυτεύματος το οποίο μπορεί να προκαλέσει ήπιο οίδημα στην περιοχή της ένεσης. Η διάρκεια δράσης του είναι 6 μήνες δηλ. η ένεση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Το κόστος του φαρμάκου είναι τέτοιο που σε 2-3 δόσεις φτάνει το κόστος της χειρουργικής στείρωσης.

   Η χειρουργική στείρωση κατά κανόνα εξαλείφει τις ορμόνες των ωοθηκών στους θηλυκούς και των όρχεων στους αρσενικούς σκύλους, χωρίς άλλες επιπτώσεις στην υγεία τους. Όσο για τη συμπεριφορά, αλλάζει μόνο η σεξουαλική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί και η επιθετικότητα. Κατάθλιψη ή νωχελικότητα δεν παρατηρείται ούτε άλλες μεταβολές στο χαρακτήρα του ζώου. Τα στειρωμένα ζώα συνήθως έχουν ανάγκη από λιγότερες θερμίδες γι’ αυτό χρειάζονται προσοχή στη διατροφή τους και τακτικούς περιπάτους ώστε να μη γίνουν παχύσαρκα.

   Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστείτε,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Σας ευχαριστώ θερμά, είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σας!

  1. Η αγλεπριστόνη είναι μια συνθετική στεροειδής φαρμακευτική ουσία, η οποία ανταγωνίζεται τη δράση της προγεστερόνης, μιας γεννητικής ορμόνης απαραίτητης για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η αγλεπριστόνη χρησιμοποιείται για τον τερματισμό της κύησης (έκτρωση) στους σκύλους.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 38. Kalispera sas, h8ela kai gw na kanw mia erwtisi sxetika me tin periodo tis skylitsas mou. Exw ena labrador retriever 20 minwn. Tis eixe erthei h prwth periodos gyrw stous 11 mines. Kai enw perimena kai ton deytero oistro gia na tis kanw meta steirwsh, o deyteros den irthe meta apo 6 mines opws sinithizetai, hrthe meta apo 9 mines, kai kratise 3 vdomades(fysiologika). Yparxei kapoio provlima? H tyxainei na kathisterisei estw kai 3 mines parapanw? Kai to deytero erwtima mou einai, h skylitsa mou teleiwse tin deyterh argoporimeni, ousiastika, periodo tis prin 2-3 meres peripou kai aytes tis meres exw patatirisei stin kouverta tis kai sta mwromantila pou tin skoupizw otan tin katharizw sto aidoio tis, kati poly mikres stampoules diaygous apoxrwshs me elaxisto leyko mesa. Einai mipws kati meta-periodiko? H kati periergo? Ta genitika tis organa exoun ksepristei, kai oi mastoi tis.
  Eyxaristw poly gia ton xrono sas kai syggnwmi gia tous latinikous xaraktires, omws grafw apo kinito kai einai apo ekswteriko kai den exei ellinika grammata.

  1. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατό να σας δώσω εξατομικευμένη απάντηση για τη δική σας σκυλίτσα, καθότι αυτό προαπαιτεί τουλάχιστον κλινική εξέταση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας δώσω ορισμένες γενικές πληροφορίες για τους οιστρικούς κύκλους και τις περιπτώσεις που αναφέρετε. Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν υποκαθιστούν την εξέταση από κτηνίατρο ούτε αποτελούν διάγνωση.

   Τα ακανόνιστα μεσοδιαστήματα των οιστρικών κύκλων μπορεί να οφείλονται σε κάποια ορμονική ανωμαλία αλλά δεν προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας και συνήθως δεν θεωρούνται παθολογικά αν είναι μικρότερα των 12 μηνών.

   Η φάση κατά την οποία από το αιδοίο εκκρίνεται αιματηρό υγρό ονομάζεται πρόοιστρος. Ακολουθεί ο οίστρος κατά τον οποίο το αιδοιικό έκκριμα γίνεται λιγότερο αιματηρό ή και υπόλευκο. Υπόλευκο μπορεί να είναι όμως και το πυώδες έκκριμα όπως π.χ. σε περίπτωση κολπίτιδας.

   Ελπίζω οι άνωθι πληροφορίες να σας βοήθησαν και να διευκολύνουν τη συνεργασία σας με τον κτηνίατρο,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 39. ενδιαφερομαι για περισσοτερες πληροφοριες,γιατι επιθυμω να στειρωθει το σκυλακι μου,μαλτεζ θυληκο 1 ετους,ο πρωτος οιστρος το νοεμβρη με διαρκεια 2 εβδομαδων,και τωρα εμφανισε ψευδοκυηση και ειναι σε θεραπεια….

  1. Το σκυλάκι σας θα πρέπει να εξεταστεί με το πέρας της θεραπείας προκειμένου να καθοριστούν οι απαραίτητες προεγχειρητικές εργαστηριακές εξετάσεις και βάσει των αποτελεσμάτων να προγραμματιστεί η επέμβαση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 40. Γεια σας.
  Θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για τις απαντήσεις που δίνεται στο blog σας οι οποίες είναι αναλυτικές και εύστοχες. Ξέρω από δική μου εμπειρία πως είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κάποιος σε θέματα ιατρικού περιεχομένου από απόσταση και ενώ υπάρχουν πολλές παράμετροι που εξατομικεύουν την κάθε περίπτωση.

  Η δική μου ερώτηση έχει απαντηθεί σε γενικό επίπεδο έχω όμως απορίες σε πιο ειδικό:
  Σε φυλές όπως Dogo Argentino, Bull Mastiff κτλ η στείρωση πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξη του σκύλου επηρεάζει τον τυπικό χαρακτήρα της φυλής(αυξημένο αίσθημα φύλαξης κ προστασίας)?
  Πιο συγκεκριμένα σε ένα θηλυκό dogo argentino 10 μηνών, που βρέθηκε σε οίστρο ήδη μια φορά στους 7 μήνες, μια ενδεχόμενη στείρωση πριν τους 18 μήνες μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα τους ως ενήλικο dogo argentino μιας κ θα αφαιρεθούν όργανα τα οποία πιθανών να παράγουν ορμόνες απαραίτητες για την ανάπτυξη του οι οποίες και διαμορφώνουν τη τυπική του συμπεριφορά.

  Ελπίζω να ήμουν όσο αναλυτικός χρειαζόταν ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να μου απαντήσετε επί του θέματος.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι η στείρωση επιδρά διαφορετικά σε κάποιες φυλές απ’ ότι σε άλλες. Επομένως και για τις φυλές που αναφέρετε ισχύουν όσα έχετε διαβάσει στις απαντήσεις προηγούμενων ερωτήσεων.

   Ορισμένοι εκτροφείς και εκπαιδευτές υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι που προορίζονται για εργασία (π.χ. φύλαξη, κυνήγι) εμφανίζουν μειωμένη διάθεση για εκπαίδευση όταν είναι στειρωμένοι. Επίσης, ορισμένοι κτηνίατροι συνιστούν η στείρωση των σκύλων εργασίας να γίνεται σε ηλικία 2 ετών και αφού έχει προχωρήσει η εκπαίδευσή τους. Οι απόψεις αυτές όμως είναι εμπειρικές και υποκειμενικές και δε βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 41. Καλησπερα σας εκανα και εγω στειρωση στο αριακι μου θηλυκο πριν 3 μερες..δεν εχει ορεξη για παιχνιδια μου φενεται φισιολογικο γιατι ειναι ακομα νορις και θα νιωθει αβολα με την πληγη της,,ασχετα οτι ειναι τρελη(παιζει απ το πρωι ως το βραδυ καθημερινα)..με ανησυχη που δεν εχει ορεξη και για να φαΪ…αυτο ειναι φισιολογικο? αν και ειναι ακομα νορις με ανησυχη γιατι ετρωγε αρκετα και τωρα καθολου..πειτε μου και εσεις την γνωμη σας…

  1. Όπως έχει αναφερθεί και σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις, δεν είναι δυνατό ένας κτηνίατρος να δώσει εξατομικευμένες γνωματεύσεις ούτε να προβεί σε διάγνωση χωρίς να έχει εξετάσει το ζώο, όσο καλή διάθεση κι αν έχει και όσο κι αν θέλει να σας βοηθήσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο, αντιεπιστημονικό και δυνητικά επικίνδυνο για το ασθενές ζώο.

   Σας συνιστώ να απευθυνθείτε χωρίς καθυστέρηση στο συνάδελφο που χειρούργησε το ζωάκι σας κι αν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε δεύτερη γνώμη, να το προσκομίσετε για εξέταση και σε δεύτερο κτηνίατρο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 42. Γεια σας εχω μια σκυλιτσα ημιαιμη 12 κιλακια περιπου και σχεδον 2 ετων.Ενω της ειχε ερθει περιοδος 9 μηνων απο τοτε δεν εχω παρατηρησει ξανα αιμα ουτε ταση να θελει να ζευγαρωσει.Μια κτηνιατρος μου ειπε οτι ισως κανει σιωπηλους οιστρους.Πως μπορω να το καταλαβω αυτο?Καπου διαβασα επισης οτι μπορει μια σκυλα να ειναι και στειρα αλλα εφοσον της εχει ερθει μια φορα δε νομιζω να ειναι στειρα.Ηθελα να τη στειρωσω μετα την 1η περιοδο αλλα εσπασε το ποδι της και δεν ηθελα να την ταλαιπωρησω κι αλλο και ειπα να περιμενω να της ερθει και η 2η και μετα αλλα 2η δε βλεπω.Επισης θελω να ρωτησω και κατι αλλο.Μου ειπε μια κυρια(δε νομιζω να ισχυει αλλα λεει το διασταυρωσε σε κτηνιατρους)οτι η στειρωση «χτυπαει»καρδια και νεφρα.Ισχυει κατι τετοιο?Και αν ισχυει τι παει να πει?Ευχαριστω πολυ για το χρονο σας!

 43. Γεια σας εχω μια σκυλιτσα ημιαιμη 12 κιλακια περιπου και σχεδον 2 ετων.Ενω της ειχε ερθει περιοδος 9 μηνων απο τοτε δεν εχω παρατηρησει ξανα αιμα ουτε ταση να θελει να ζευγαρωσει.Μια κτηνιατρος μου ειπε οτι ισως κανει σιωπηλους οιστρους.Πως μπορω να το καταλαβω αυτο?Καπου διαβασα επισης οτι μπορει μια σκυλα να ειναι και στειρα αλλα εφοσον της εχει ερθει μια φορα δε νομιζω να ειναι στειρα.Ηθελα να τη στειρωσω μετα την 1η περιοδο αλλα εσπασε το ποδι της και δεν ηθελα να την ταλαιπωρησω κι αλλο και ειπα να περιμενω να της ερθει και η 2η και μετα αλλα 2η δε βλεπω.Επισης θελω να ρωτησω και κατι αλλο.Μου ειπε μια κυρια(δε νομιζω να ισχυει αλλα λεει το διασταυρωσε σε κτηνιατρους)οτι η στειρωση “χτυπαει”καρδια και νεφρα.Ισχυει κατι τετοιο?Και αν ισχυει τι παει να πει?Ευχαριστω πολυ για το χρονο σας!

  1. Για να διαπιστωθούν οι σιωπηλοί οίστροι πρέπει να γίνει δοκιμή αποδοχής της επίβασης από αρσενικό την περίοδο που εκτιμάται ότι η σκυλίτσα σας έχει οίστρο. Η μέθοδος αυτή δεν είναι πολύ σίγουρη διότι υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μη αποδοχή της επίβασης.

   Πιό βέβαια μέθοδος είναι με εργαστηριακές εξετάσεις, ορμονολογικές και κυτταρολογικές.

   Δε μπορώ να γνωρίζω τί εννοεί η κυρία που αναφέρετε, ούτε τί της έχουν πεί άλλοι κτηνίατροι. Πάντως η στείρωση δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα ούτε στην καρδιά ούτε στα νεφρά.

   Ελπίζω να βοήθησα να λυθούν οι απορίες σας,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 44. Πέτρος Μπεάκος :
  Οι σύνδεσμοι που δημοσιεύσατε στο μήνυμά σας δεν διαβάζονται. Παρακαλώ αντιγράψτε το περιεχόμενό τους.

  Θα ηθελα να μου πειτε σας παρακαλω αν ειναι καλυτερο για το σκυλακι μου ενα μαλτεζακι 6 μηνων 2.700κιλα. Να το στειρωσω τωρα, να περιμενω να ερθει πρωτα η πρωτη περιοδος ή να το ζευγαρωσω 1 ή 2 φορες πρωτα και μετα να το στειρωσω? Δεν με ενδιαφερει να κρατησω απογονους αλλα το καλυτερο για το σκυλακι μου. Ευχαριστω παρα πολυ προκαταβολικα.

  1. Σε γενικές γραμμές συνιστώ να περιμένετε να εμφανιστεί ο πρώτος οίστρος και εφ’όσον δε σας ενδιαφέρουν οι απόγονοι να μην το ζευγαρώσετε προηγουμένως. Περισσότερες λεπτομέριες για αυτά τα θέματα θα βρείτε ανατρέχοντας στις απαντήσεις προηγούμενων ερωτήσεων. Τέλος αν θέλετε εξατομικευμένη γνωμάτευση για το σκυλάκι σας θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστεί και να ληφθεί πλήρες ιστορικό.

 45. γειά σας έχω ένα μαλτεζακι 1 χρόνου δεν έχει ζευγαρώσει ακόμη. σκεφτόμουν να την αφήσω να γεννήσει μια φορά και στην συνέχεια να την στειρώσω μου είπε όμως η κτηνίατρος ότι καλύτερα να την στειρώσω χωρίς να ζευγαρώσει γιατί υπάρχει περίπτωση εάν την στειρώσω αφού γεννήσει να την επηρεάσει στην ψυχολογία και την διάθεση της ισχύει κάτι τέτοιο? ευχαριστω εκ των προτέρων

  1. Οι λόγοι για να στειρωθεί ένας θηλυκός σκύλος νωρίς αναφέρονται στο άρθρο. Εξ όσων γνωρίζω το αν έχει γεννήσει ή όχι πριν στειρωθεί, δεν επηρεάζει την ψυχολογία ούτε τη διάθεσή του.

 46. χαίρεται!έχω ένα θηλυκό μαλτέζ ενός χρόνου και τώρα διανύει την δεύτερη περίοδό του.σκέφτομαι να το ζευγαρώσω μια φορά και ύστερα να το στειρώσω,αλλά η κτηνίατρος μου συνέστησε να το στειρώσω κατευθείαν γιατί υποστηρίζει πως αν γεννήσει μια φορά και στειρωθεί μετά θα επηρεάσει την ψυχολογία του.ισχύει κάτι τέτοιο?είναι επικίνδυνο για την υγεία του να γεννήσει μια φορά και μετά να στειρωθεί?γενικότερα ποιος είναι ο πιο ασφαλής δρόμος?ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Οι ερωτήσεις σας έχουν ήδη απαντηθεί σε προηγούμενα σχόλια. Εν συντομία: Οι λόγοι για να στειρωθεί ένας θηλυκός σκύλος πριν τον 3ο οίστρο αναφέρονται στο άρθρο. Εξ όσων γνωρίζω το αν έχει γεννήσει ή όχι πριν στειρωθεί, δεν επηρεάζει την ψυχολογία ούτε τη διάθεσή του. Τέλος, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να γεννήσει ένας σκύλος πριν στειρωθεί.

 47. Καλησπερα και συγχαρητήρια για την σελιδα σας πολυ εποικοδομητική..
  εχω μια ερωτηση και παρακαλω αν μπορειτε να μου απαντησετε..
  εχω ενα γκριφον πεκινουα 5 ετων και μολις το στειρωσαμε πριν μια εβδομαδα ακομα εχει το ραμα ..παρουσιαζει Ληθαργικότητα και ανορεξία ..για την ακριβεια οταν την ενεργοποιουμε ειναι καλα οταν δεν ασχολουμαστε μαζι της παραμενει ξαπλωμενη..επισης ενω πριν ετρωγε τα παντα τωρα δεν θελει να βλεπει ξηρα τροφη , τις πηρα και κονσερβα αν και δεν εχει φαει ποτε ..ουτε ..ομως… τρωει ευχαριστα ενα στικ απο αυτα για τα δοντια και εφαγε και μοσχαρι βραστο χωρις δευτερη σκεψη..,τρωει γιαουρτι ανετα και λιγο φρουτο οποτε κοβουμε …θα φαει ξηρα τροφη ΜΟΝΟ οταν της το κανουμε σαν παιχνιδι …πεταμε και το πιανει και το τρωει…λυπαμαι αν σας κουρασα απλα θελω να ξερω ..ειναι μετεγχειρητικό ..? ειναι θεμα συμπεριφορας ..κινδυνευει να κλεισει το στομαχι της ..?? τι πρεπει να τις δινω να τρωει και ποσο ..ευχαριστω πολυ…!!!

 48. Αντίγραφο του:

  Αυτό είναι ένα διερευνητικό μήνυμα μέσω http://www.frontidaz.gr/ απο:
  ΑΝΝΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

  ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΑΝΙΣ ΓΚΡΙΦΟΝ 7 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩΚΛΕΙΣΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ.ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ.ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΕ ΜΕ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΛΑΦΙΣΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.(ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ)ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΩ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ??ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΩ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΚΥΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΕΝΩ ΣΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  1. Η τακτική που ακολουθείται κατά κανόνα στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων είναι να γίνεται προεγχειρητικός αιματολογικός έλεγχος σε σκύλους που πρόκειται να στειρωθούν. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία σχετικά με τη στείρωση του ζώου σας, σας συνιστώ να τη συζητάτε με τον κτηνίατρο που επιλέγετε για να το χειρουργήσει.

   Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δράττομαι της ευκαιρίας να γίνουν ορισμένες διευκρινίσεις και να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις που πλανώνται γύρω από το τί είναι κτηνιατρική κλινική και γύρω από τις ειδικότητες στους κτηνιάτρους.

   1. Η ελληνική νομοθεσία, αλλά και η νομοθεσία των περισσότερων κρατών, δεν προβλέπει ειδικότητες στους κτηνιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κτηνίατροι που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δύνανται να προβαίνουν σε όλες τις κτηνιατρικές πράξεις, σε αντίθεση με τους γιατρούς των ανθρώπων που επιτρέπεται να προβαίνουν σε ορισμένες μόνο ιατρικές πράξεις αναλόγως της ειδικότητάς τους. Αυτό συνεπάγεται ότι ένας κτηνίατρος απαγορεύεται να δηλώνει ειδικός (π.χ. καρδιολόγος, αναισθησιολόγος, παθολόγος, χειρουργός) διότι έτσι μπορεί να παραπλανήσει τους πελάτες του κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι διαθέτει κάτι αντίστοιχο με τις ειδικότητες των γιατρών των ανθρώπων. Βεβαίως υπάρχουν κτηνίατροι που αναλαμβάνουν π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις ενώ άλλοι δεν αναλαμβάνουν, αυτό όμως δεν καθιστά ειδικούς χειρουργούς αυτούς που αναλαμβάνουν. Επίσης, πολλοί κτηνίατροι διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών πάνω σε κάποιο επιμέρους αντικείμενο της κτηνιατρικής ή έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και προγράμματα μετεκπαίδευσης. Αυτά όμως δεν τους καθιστούν ειδικούς, υπό την έννοια ότι δεν υποχρεούνται να ασχολούνται αποκλειστικά με το αντικείμενο των μεταπτυχιακών τους σπουδών.

   2. Η νομοθεσία προβλέπει δύο είδη ιδιωτικών ιδρυμάτων όπου τελούνται ιατρικές πράξεις σε ζώα: τα ιατρεία ζώων ή κτηνιατρεία και τις κλινικές ζώων ή κτηνιατρικές κλινικές. Οι κτηνιατρικές κλινικές διαφέρουν από τα κτηνιατρεία μόνο στο ότι σε αυτές επιτρέπεται η μακροχρόνια νοσηλεία ζώων ενώ στα κτηνιατρεία μόνο η βραχυχρόνια. Σε καμία περίπτωση ο όρος κτηνιατρική κλινική δε σημαίνει ότι αυτή έχει περισσότερους κτηνιάτρους απ’ ότι ένα κτηνιατρείο. Σε ένα κτηνιατρείο μπορεί να εργάζονται περισσότεροι κτηνίατροι απ’ ότι σε μια κτηνιατρική κλινική.

   Με βάση τα παραπάνω σας συνιστώ να μην παρασύρεστε από όρους όπως αναισθησιολόγος, κτηνιατρική κλινική, νοσοκομείο ζώων, ειδικότητες κτηνιάτρων κλπ. Επισκευθείτε μερικούς κτηνιάτρους και επιλέξτε για τη στείρωση του ζώου σας αυτόν που θα σας εμπνεύσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αφου συζητήσετε τους όποιους προβληματισμούς και αμφιβολίες σας. Στη συνέχεια αφήστε πάνω του τα της διαδικασίας όπως είναι η επιλογή προεγχειρητικών εργαστηριακών εξετάσεων ή το πόσους και τί βοηθούς θα χρησιμοποιήσει.

   Ελπίζω να συνέβαλα στο να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας ώστε να λάβετε αποφάσεις με επίγνωση και εν πλήρη συνειδήσει.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 49. Καλησπερα και συγχαρητήρια για την σελιδα σας πολυ εποικοδομητική..
  εχω μια ερωτηση και παρακαλω αν μπορειτε να μου απαντησετε..
  εχω ενα γκριφον πεκινουα 5 ετων και μολις το στειρωσαμε πριν μια εβδομαδα ακομα εχει το ραμα ..παρουσιαζει Ληθαργικότητα και ανορεξία ..για την ακριβεια οταν την ενεργοποιουμε ειναι καλα οταν δεν ασχολουμαστε μαζι της παραμενει ξαπλωμενη..επισης ενω πριν ετρωγε τα παντα τωρα δεν θελει να βλεπει ξηρα τροφη , τις πηρα και κονσερβα αν και δεν εχει φαει ποτε ..ουτε ..ομως… τρωει ευχαριστα ενα στικ απο αυτα για τα δοντια και εφαγε και μοσχαρι βραστο χωρις δευτερη σκεψη..,τρωει γιαουρτι ανετα και λιγο φρουτο οποτε κοβουμε …θα φαει ξηρα τροφη ΜΟΝΟ οταν της το κανουμε σαν παιχνιδι …πεταμε και το πιανει και το τρωει…λυπαμαι αν σας κουρασα απλα θελω να ξερω ..ειναι μετεγχειρητικό ..? ειναι θεμα συμπεριφορας ..κινδυνευει να κλεισει το στομαχι της ..?? τι πρεπει να τις δινω να τρωει και ποσο ..ευχαριστω πολυ…!!!

  1. Σύμφωνα με αυτά που περιγράφετε ο σκύλος σας δεν παρουσιάζει ανορεξία, απλώς έχει ξεφύγει από το διατροφικό του πρόγραμμα.

   Επιλέξτε μια καλής ποιότητας τροφή του εμπορίου ή ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να καταρτίσει σιτηρέσιο το οποίο θα παρασκευάζετε μόνος σας.

   1. ευχαριστω πολυ για την αμεση πληροφορηση το εκτιμω..και παλι συγχαρητηρια και καλη συνεχεια στο εργο σας

 50. Καλησπερα,
  εχω ενα ντογκ ντε μπορντο 6 ετων και εχω το συνηθισμενο διλημμα με τη στειρωση.πριν δεκα μερες παρουσιασε ψευδοκυηση και της δωσαμε galastop.θα ηθελα να ρωτησω το εξης,αν τη ζευγαρωσω μονο μια φορα μπορω να θεωρω σαν δεδομενο οτι θα αποφυγει οποιαδηποτε ασθενεια που εμφανιζεται σε σκυλακια που δε ζευγαρωνουν ή δεν ειναι αρκετη μια φορα για να μας το εξασφαλισει αυτο;Αλλιως να το παρω αποφαση οτι πρεπει να τη στειρωσω.
  ευχαριστω πολυ

  1. Η ασθένεια από την οποία κινδυνεύουν οι αστείρωτοι θηλυκοί σκύλοι που δε γεννούν (όχι που δε ζευγαρώνουν) είναι η πυομήτρα. Οι σκύλοι που έχουν γεννήσει έστω και μια φορά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πυομήτρα από αυτούς που δεν έχουν γεννήσει ποτέ, αλλά για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πυομήτρας, ο σκύλος πρέπει να γεννάει τακτικά και κατά προτίμηση μια φορά το χρόνο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 51. Καυκάσου 15 μηνών το οποίο γέννησε πριν τα Χριστούγεννα (3 κουταβάκια τα οποία δεν έζησαν) και έχει τώρα το 2ο οίστρο (είχε αίμα από 24/3 τουλάχιστον) ζευγάρωσε χθες 3/4.
  Η προγραμματισμένη ημ/νία στείρωσης είναι 4/5. Μήπως είναι αργά για τη στείρωση και θα πρέπει να γίνει νωρίτερα;

  1. Η χειρουργική επέμβαση της στείρωσης καθίσταται πιό περίπλοκη σε έγκυα ζώα και ιδιαιτέρως κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Στο ερώτημά σας δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκτίμηση και την προτίμηση του χειρουργού. Σας συνιστώ να συζητήσετε το ζήτημα με το συνάδελφο που θα στειρώσει το σκύλο σας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 52. Re paidia ti ginetai otan thulikos skulos vriskete se oistro?
  Kai pote einai kalutero na kanoume steirwsh thulikou, gineteai na ginei h steirwsh amesws molis genhthei to skuli?

  1. Η στείρωση σε νεογέννητα αντενδείκνυται λόγω των κινδύνων της γενικής αναισθησίας αλλά και των επιπτώσεων στην ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των ζώων τα οποία στειρώνονται πριν την ηλικία των 3 μηνών.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 53. Καλησπέρα!!!!! έχω ένα σκυλάκι αδεσποτο θυληκο 10 μηνών. θέλω να την στειρώσω αλλά νομίζω πως ακομα δεν έχει οίστρο. Πως μπορω να το καταλάβω? Μπορεί να γίνει η στειρωση? Μετά την στειρωση θα μπορει να ερθει σε επαφη με αρσενικα αλλα δεν θα υπαρχει κινδυνος εγκυμοσυνης?

  1. Πριν εμφανιστεί ο οίστρος το αιδοίο του σκύλου διογκώνεται και εκκρίνει αιματηρό υγρό. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν περίπου 10 ημέρες. Ακολουθεί ο οίστρος κατά τον οποίο το αιδοιϊκό έκκριμα γίνεται διαυγές. Και ο οίστρος διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Επίσης κατα τον οίστρο ο θηλυκός σκύλος δέχεται την επίβαση από αρσενικούς.

   Όταν η στείρωση γίνεται με τη μέθοδο της ωοθηκυστερεκτομής, ο σκύλος κατά κανόνα σταματά να έχει οίστρο και αδιαφορεί για το ζευγάρωμα. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να εγκυμονήσει (καθίσταται στείρος) καθώς έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες και η μήτρα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 54. Καλησπέρα έχω μία σκυλίτσα 8 ετών,yorkshire terrier, και για δεύτερη φορά έχει εμφανίσει ψευδοκύηση, έχει γεννήσει μια φορά και για να αποφύγω την εμφάνιση πυομήτρας σκέφτομαι να την στειρώσω, ωστόσο φοβάμαι λόγω της ηλικίας της. Τι μου προτείνετε? θα ήθελα επίσης να ρωτήσω τι ποσοστό εμφανισης πυομήτρας υπάρχει και πως γινεται αντιληπτο.σας ευχαριστώ πολύ.

  1. Σας συνιστώ να προσκομίσετε τη σκυλίτσα σας για κλινική εξέταση προκειμένου να εκτιμηθεί η σχέση κινδύνου – οφέλους από ενδεχόμενη στείρωση. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις.

   Σχετικά με τα ποσοστά εμφάνισης πυομήτρας, αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι το 75% των σκύλων ηλικίας άνω των 7 ετών που δεν έχουν γεννήσει ποτέ, εφανίζουν πυομήτρα.

   Σκύλοι με πυομήτρα μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από ποικιλία συμπτωμάτων όπως: ανορεξία, κατάπτωση, έμετο, πολυουρία και πολυδιψία, διόγκωση της κοιλίας, πυώδες αιδιοικό έκκριμα, κοιλιακό πόνο, κύρτωση της ράχης, δυσκολία στη βάδιση, πόνο κατά την ψηλάφηση της κοιλίας, δυσκοιλιότητα. Η διάγνωση συχνά απαιτεί εργαστηριακές εξετάσεις και επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα κοιλίας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η διάγνωση της πυομήτρας μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο από κτηνίατρο! Η αναφορά των παραπάνω συμπτωμάτων έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποκαταστήσει την εξέταση από κτηνίατρο!

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 55. Καλησπέρα! Έχω ένα γκριφόν-κανίς μεσαίου μεγέθους , 3 ετών και πιστεύω οτι έχει έρθει η ώρα να κάνει στείρωση.Βρήκα στο κείμενο σας , όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμουν.Είναι κατατοπιστικότατο.Το σκυλάκι μου δεν έχει εκφράσει ακόμα νευρικότητα ή κάποιο σύμπτωμα απο εκείνα που εμφανίζονται, όταν υπάρχει ανάγκη για ζευγάρωμα.Παρόλαυτα για να αποφύγω την παρουσία μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία της,προτιμώ να προχωρήσω σύντομα σε στείρωση της.Η περίοδος της είχε έρθει τον Δεκέμβρη και λογικά τώρα θα ξαναέρθει τον Ιούνη.Πότε πιστεύετε οτι είναι καλύτερα να εγχειριστεί; Επίσης παρόλο που πιστεύω στην αναγκαιότητα της στείρωσης , φοβάμαι πάρα πολύ την εγχείρηση .Φοβάμαι μήπως πονέσει ή μήπως παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.Μου έχουν πεί οτι πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας , ωστόσο ανησυχώ πολύ με αποτέλεσμα να το αναβάλλω συνεχώς.Θα ήθελα την γνώμη σας.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  1. Η σκυλίτσα σας μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης οποιαδήποτε στιγμή από τώρα έως πριν την εμφάνιση του επόμενου οιστρικού κύκλου.

   Η χειρουργική επέμβαση της στείρωσης πραγματοποιείται πολύ συχνά στα κτηνιατρεία εδώ και πολλά χρόνια, με υψηλό ποσοστό ασφάλειας. Οι εξελίξεις στην κτηνιατρική πρακτική (χρήση αναισθητικής μηχανής, διεγχειρητική παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών, ποικιλία αναισθητικών φαρμάκων, χρήση βελτιωμένων ραμμάτων, δυνατότητα προεγχειρητικών εργαστηριακών εξετάσεων κ.α.) την καθιστούν ακόμη πιό ασφαλή. Παρ΄όλα αυτά θα ήταν ανεύθυνο και αντιεπιστημονικό να μην ενημερωθείτε ότι πάντα υπάρχει έστω και ελάχιστος κίνδυνος επιπλοκών κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις και τη γενική αναισθησία. Ο κίνδυνος αυτός όμως για ένα νεαρό υγιές ζώο είναι τόσο μικρός, ώστε να μη θεωρείται λόγος να μη γίνει η στείρωση.

   Όσο για τον πόνο, το ζώο κατά τη στείρωση βρίσκεται υπό γενική αναισθησία, επομένως δεν αισθάνεται πόνο. Η προσεκτική εφαρμογή της χειρουργικής τεχνικής και η χρήση υψηλής ποιότητας χειρουργικών εργαλείων και ραμμάτων ελαχιστοποιεί το μετεγχειρητικό πόνο, ώστε στην πλειονόττα των περιπτώσεων να μη χρειάζεται καμία άλλη μέριμνα. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικά φάρμακα για λίγες ημέρες μετεγχειρητικώς.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr

 56. γειά σας,ήθελα να ρωτήσω,αν μια σκύλα μείνει έγκυος πότε είναι καλυτερα να την στειρωσω?ειναι αδέσποτη κ πρέπει να στειρωθεί…πέρασαν περίπου 10 μέρες απο όταν έμεινε εγκυος.αυριο έλεγα να την παω.ο ένας κτηνίατρος μου είπε να την παω σε μια βδομάδα κ ο άλλος οσο πιο συντομα μπορώ.εσεις τι λέτε?

  1. Στην περίπτωση που αναφέρετε, το πότε ακριβώς θα στειρωθεί η σκύλα σας είναι θέμα προτίμησης του κτηνιάτρου. Επιλέξτε τον κτηνίατρο που σας εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 57. Καλησπέρα! Να’στε καλά που απαντάτε με τόση υπομονή και λεπτομέρεια σε όλες μας τις ερωτήσεις.
  Έχω κι εγώ μια ερώτηση να υποβάλω, ξέρω εκ των προτέρων πως δε θα μπορέσετε να μου απαντήσετε με ακρίβεια, όμως ο,τιδήποτε θα με έκανε να καταλάβω κάτι παραπάνω, θα το εκτιμούσα.
  Είχα ένα σιχ τσου, θηλυκό, 3 χρονών.Ήταν λίγο ευαισθητούλα στο στομάχι, τον πρώτο 1,5 χρόνο πάθαινε συνέχεια κολίτιδες και γαστρίτιδες αλλά τον τελευταίο καιρό το είχε ξεπεράσει.
  Σκεφτόμουν να τη στειρώσω μετά το καλοκαίρι, χωρίς να έχει γεννήσει, όμως δυστυχώς έπαθε ψευδοκύηση και ο γιατρός μου είπε να τη στειρώσω.
  Κανόνισα τη στείρωση 2 μέρες μετα. Το ζωάκι στειρώθηκε κανονικά και όταν την πήρα σπίτι ήταν μια χαρά, όσο μπορούσε δηλαδή, προς το βράδυ μάλιστα είχε περπατήσει και στα 4 ποδαράκια.
  Τελικά όμως, δε τα κατάφερε, πέθανε περίπου 20 ώρες μετά.Όλο το βράδυ ξαγρύπνησα μαζί της αλλά δεν κατάλαβα κάτι να πηγαίνει πολύ στραβά, έβλεπα πως δεν ήταν πολύ καλά και με κοίταζε συνέχεια αλλά έλεγα πως είναι φυσιολογικό μετεγχειρητικό στάδιο.Α, ξέχασα να πω πως κατά τις 9 το βράδυ της έδωσα 1/4 απλό ντεπόν όπως μου είχε πει ο γιατρός σε περίπτωση που τη δω να πονάει.
  Λίγο πριν ξεψυχήσει, έβγαλε αίμα από τον ποπό και έκανε έναν εμετό, καθαρό, χωρίς αίμα.
  Την πήγα στο γιατρό σε 3 λεπτά περίπου, σχεδόν πετώντας αλλά δυστυχώς δε την πρόλαβα, πέθανε στα χέρια μου.
  Θεωρώ περιττό να μιλήσω για την ψυχολογική μου κατάσταση.
  Θέλω απλά να μου πείτε κάτι, ο,τιδήποτε μπορεί να μου εξηγήσει τι μπορεί να συνέβη.
  Μήπως της προκάλεσα γαστροραγία με το ντεπόν?Δε θα με συγχωρήσω ποτέ….
  Μήπως ήταν μια ακατάσχετη αιμοραγία, που έχω ακούσει πως συμβαίνει?
  Ξέρω πως ρωτάω γενικά πράγματα καθώς το σκυλί παρακολουθούνταν από άλλο γιατρό αλλά ψάχνω απαντήσεις.
  Τέλος, όλο αυτό μου έχει δημιουργήσει ανασφάλεια για το μέλλον, όταν ξαναπάρω ένα άλλο σκυλάκι, που θα είναι στα σίγουρα θηλυκό, πώς θα της κάνω στείρωση χωρίς να φοβάμαι πως θα μου πεθάνει?
  Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.
  Με εκτίμηση,
  Μαρία

  1. Αγαπητή Μαρία,

   Κατανοώ την ψυχική σας οδύνη αλλά πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή, η αναζήτηση της αιτίας θανάτου της σκυλίτσας σας είναι αδιέξοδη και δε θα απαλύνει τον πόνο σας αλλά θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Άλλωστε, αντιλαμβάνεστε ότι η απόπειρα και μόνο να σας δώσω εξήγηση για το θάνατο του ζώου σας θα ήταν όχι μόνο ανεύθυνη και αντιεπιστημονική αλλά και αντιδεοντολογική.

   Είναι πεποίθησή μου ότι κάθε κάτοχος κατοικιδίου, πριν προβεί σε στείρωση, πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η στείρωση, μπορεί να έχει επιπλοκές. Αυτές ελαχιστοποιούνται με διάφορους τρόπους (π.χ. προεγχειρητικός έλεγχος, εισπνευστική αναισθησία, μετεγχειρητική νοσηλεία) αλλά είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αποκλειστούν τελείως. Αυτή είναι η φύση και αυτά τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Εφ’ όσον τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, η στείρωση γίνεται με τόσο μεγάλη ασφάλεια ώστε ο φόβος επιπλοκών να μην αποτελεί αιτία μη στείρωσης.

   Εύχομαι να χαρείτε το επόμενο σκυλάκι σας και έχοντας συνειδητοποιήσει τα παραπάνω, όταν χρειαστεί να το στειρώσετε, να το κάνετε με πλήρη επίγνωση και χωρίς φόβο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr

   1. Κ. Μπεάκο, επιτρέπεται η χορήγηση depon σε σκύλους;;

   2. To Depon είναι σκεύασμα το οποίο προορίζεται για χορήγηση στον άνθρωπο. Η δραστική του ουσία, η παρακεταμόλη, χορηγείται και στο σκύλο. Επειδή δεν υπάρχει κτηνιατρικό σκεύασμα παρακεταμόλης, χρησιμοποιούνται και για τους σκύλους σκευάσματα για ανθρώπινη χρήση.

    Επειδή η παρακεταμόλη είναι πιό τοξική για τους σκύλους απ’ ό,τι για τους ανθρώπους, κατά κανόνα προτιμώνται άλλα ανάλογα φάρμακα για το ζωικό αυτό είδος. Σε περίπτωση που επιλεχθεί η παρακεταμόλη για χορήγηση σε σκύλο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην υπερδοσολογία.

    Πέτρος Μπεάκος
    Κτηνίατρος
    Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
    τηλ./φαξ: 210 7220215
    e-mail: pbeakos@yahoo.gr
    http://kthniatreio.blogspot.com

   3. Κύριε Μπεάκο καλησπέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση σας!
    Το θέμα είναι ότι εμείς, οι απλοί ιδιοκτήτες ενός ζώου δεν είμαστε γιατροί οπότε ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες ενός γιατρού καθώς τον εμπιστευόμαστε.
    Όλα αυτά που μου λέτε είναι σωστά αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει κάποιος (όπως εσείς καλή ώρα) να μας ενημερώσει.Όταν αυτό δε γίνεται, που σε πολλές περιπτώσεις συναδέλφων σας δε γίνεται, τότε άθελα μας βάζουμε τη ζωή του αγαπημένου μας κατοικιδίου σε κίνδυνο εν αγνοία μας και τελικά σε κάποιες περιπτώσεις όπως η δική μου, υπογράφουμε και τη θανατική του καταδίκη.
    Σας ευχαριστώ και πάλι.
    Μαρία

 58. γεια σας …έχω ένα maltez θυληκό 3,5 χρονών όπου δεν την έχω ζευγαρώσει ούτε της έχω κάνει στείρωση….και το σκεφτομαι απ την μια δεν θελω να την ζευγαρωσω γτ δν εχω π να δωσω τα κουταβια και δεν θελω ολη την διαδικασια της γεννας και απ την αλλη δεν θέλω να την κανω στειρωση γτ φοβαμαι μην παθει τπτ,μην αλλαξει η συμπεριφορα της και δεν θελω να της στερίσω οτι πολυτιμότερο εχει…έχω ακουσει ομως οτι αμα δν κανω στειρωση υπαρχει περιπτωση να εμφανισει προβληματα..τι να κανω?????

  1. Αγαπητή Έλλη,

   Χαίρομαι που είστε άλλη μια υπεύθυνη κάτοχος κατοικιδίου, η οποία σκέφτεται τις επιπτώσεις μιας γέννας και αποφασίζει με περίσκεψη για την αναπαραγωγή του ζώου της.

   Η αλλαγή συμπεριφοράς μετά τη στείρωση δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης της στείρωσης είναι μεν υπαρκός κίνδυνος αλλά αν γίνουν οι απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις και ληφθεί μέριμνα κατά τη διάρκεια της επέμβασης (περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενα σχόλια) ο κίνδυνος αυτός ελαχιστοποιείται. Όσο για το ότι της στερείτε «ό,τι πολυτιμότερο έχει» κανείς δε μπορεί να γνωρίζει αν οι σκύλοι το αντιλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο με τους ανθρώπους. Τα στειρωμένα ζώα δε δείχνουν να ενοχλούνται.

   Είναι αλήθεια ότι σκύλοι που δε γεννούν και δε στειρώνονται ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα υγείας.

   Πρέπει να γνωρίζετε ότι η τελική απόφαση είναι δική σας. Σας συνιστώ να διαβάσετε προηγούμενα σχόλια σ’ αυτό το άρθρο, στα οποία γίνεται εκτενής συζήτηση του ζητήματος που σας απασχολεί.

   Με εκτίμηση,
   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 59. να σας ρωτήσω κάτι? όταν στειρωθεί η σκυλίτσα μου μετά θα έχει περίοδο ή όχι??

  1. Το αν θα εμφανίζει οίστρο η σκυλίτσα σας μετά τη στείρωση εξαρτάται από τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Κατά τη συνηθέστερη μέθοδο, που είναι η ολική ωοθηκυστερεκτομή, αφαιρούνται οι ωοθήκες και η μήτρα και μετά τη στείρωση δεν εμφανίζεται οίστρος, εκτός ελαχίστων σπανίων περιπτώσεων όπως π.χ. η παραγωγή γεννητικών ορμονών από τα επινεφρίδια και ο έκτοπος ωοθηκικός ιστός.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 60. καλησπερα…εχω μια σκυλιτσα η οποια δεν εχει ζευγαρωσει ποτε κ ειναι 4 χρονων…εχει κατι σαν μικρες κιστουλες κ ετσι μασ ειπε η κτηνιατρος οτι χρειαζεται στειρωση.(ολικη αφαιρεση).αυτο που θελω να μαθω ειναι αν θα εχει επιτωσεις η στειρωση διοτι δεν εχει ζευγαρωσει ποτε.

 61. στο δερμα της εχει βγαλει λιποματακια αυτο εννοουσα κυστες.
  απλα επειδη δεν εχει ζευγαρωσει ποτε απλα αναρωτιομουν αν θα της κανει κακο η στειρωση…ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας!!!

 62. Ο πρώτος οίστρος μιας σκυλίτσας είναι μεταξύ 6ου και 10ου μήνα. Ο επομενος οίστρος πότε είναι?

 63. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το πλήρες σας forum. Αποτελείτε ουσιαστική πηγή πληροφοριών για όλους εμάς.
  Έχω ένα θηλυκό rottweiler 6 χρονών το οποίο είναι στειρωμένο εδώ και 3 χρόνια και πριν από 2 μέρες παρουσίασε έντονο κνησμό στην περιοχή της ουρήθρας με αποτέλεσμα να το γλύφει επίμονα. Όταν την εξέτασα προσεκτικά και αφού την έπλυνα στην περιοχή, είδα ένα μικρό δάκρυ αδιαφανούς και κιντρινωπού υγρού από την ουρήθρα της (έμοιαζε με πύον).Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι η στείρωση έγινε γιατί είχε πυομήτρα. Την επόμενη μέρα και μετά από παρακολούθηση του σημείου, μετά από την ούρηση, της σκούπισα το σημείο με καθαρό χαρτί υγείας και διαπίστωσα ότι ενώ τα ούρα της ήταν κίτρινα το χρώμα στο χαρτί ήταν ροζέ με λίγο κόκκινο.
  Κατόπιν τηλ.επικοινωνίας με τον ιατρό της (γιατί είναι εκτός Αττικής), έχει ξεκινήσει από χθες Bytril 150, 1 την ημέρα και θέλω να ρωτήσω εσάς για μία πιθανή αιτία και να επικοινωνήσω επίσης μαζί σας για ένα κατ’ιδίαν ραντεβού.
  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας,
  Με εκτίμηση,
  Κατερίνα Κ.

  1. Αγαπητή κα Κωνσταντοπούλου,

   Οι αιτίες της κατάστασης που περιγράφετε είναι πολλές. Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικές: κολπίτιδα, ουρολοίμωξη, πυομήτρα στο κολόβωμα της μήτρας, ουρολιθιάσεις, εμφάνιση οίστρου. Ο καθορισμός της αιτίας απαιτεί κλινική εξέταση και ενδεχομένως εργαστηριακές εξετάσεις.

   Με εκτίμηση,
   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 64. Χαίρετε!Έχω μια σκυλίτσα 3 χρονών,την Καλυψώ,και αμφιταλαντεύομαι συνεχώς για το αν πρέπει να ρισκάρω να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ,προκειμένου να στειρωθεί,ή να επιλέξω τις ενέσεις…Γνωρίζω,οτι με τη δεύτερη μέθοδο εγκυμονεί πληθώρα επιπλοκών και προβλημάτων,αλλά φαντάζει λιγότερο επώδυνη της πρώτης!Τί μου προτείνετε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

  1. Εάν επιθυμείτε την αναστολή μόνο ενός οίστρου, μπορείτε να επιλέξετε τη φαρμακευτική μέθοδο με μικρές πιθανότητες παρενεργειών. Εάν επιθυμείτε μόνιμη στείρωση, σας συνιστώ τη χειρουργική μέθοδο, διότι η μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων αναστολής του οίστρου έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ζώου, οι οποίες υπερβαίνουν τους όποιους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης. Όσο για το θέμα του πόνου, η χειρουργική επέμβαση για τη στείρωση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Τα αναισθητικά σχήματα που χρησιμοποιούνται πριλαμβάνουν παυσίπονα τόσο για το διεγχειρητικό όσο και για το μετεγχειρητικό πόνο. Όταν θα παραλάβετε τη σκυλίτσα σας μετά την επέμβαση, θα διαπιστώσετε ότι δεν αισθάνεται πόνο και συμπεριφέρεται απολύτως φυσιολογικά.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 65. καλησπερα γιατρε! 1000 μπραβο γιαυτο το αρθρο ειναι εκπληκτικο και εμαθα αρκετα πραγματα. παρολα αυτα εχω καποιες ερωτησεις!
  εχω ενα θηλυκο pit bull το οποιο εγινε 9 μηνων προχτες. πριν περιπου 1μιση μηνα της ηρθε και η πρωτη περιοδος. η αληθεια ειναι οτι ειμαι κατα της στειρωσης λογο του οτι δεν το θελω και ειναι κριμα να σφαξω το ζωντανο και να του στερησω της οποιεςδηποτε ορεξεις,ενστικτα και συναισθηματα. ουτε τα αυτια της εχω κοψει εννοειτε. και προβλημα με το αιμα για 10 μερες κτλ,δεν εχω. αλλα οπως διαβασα παραπανω οφελει και σε αλλα θεματα υγειας του ζωου αν αυτο δεν γενναει καθε χρονο. και ερωτω,δεδομενου το οτι θελω η σκυλιτσα μου να γεννησει 1 φορα και μετα να στειρωθει. σε ποια ηλικια μπορει να ζευγαρωσει και μετα να γινει η στειρωση? και η επομενη περιοδο σε ποσους μηνες θα ερθει περιπου? θα ηταν καλυτερα αν ζευγαρωνε στην επομενη? ευχαριστω εκ των προτερων.

  1. Χαίρομαι που το άρθρο σας φάνηκε χρήσιμο.

   Οι θηλυκοί σκύλοι συνιστάται να ζευγαρώνουν για πρώτη φορά από τον τρίτο οιστρικό κύκλο και μετά. Ο επόμενος οίστρος θα εμφανιστεί περίπου 5-6 μήνες μετά τη γέννα, δηλαδή με καθυστέρηση περίπου ενός μηνός σε σχέση με τη χρονική στιγμή που θα εμφανιζόταν αν δε γένναγε.

   Η στείρωση συνιστάται να γίνεται μετά τον απογαλακτισμό των κουταβιών ήτοι τουλάχιστον 40 ημέρες μετά τη γέννα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 66. Καλησπέρα .Έχω ένα Σέττερ 6 ετών που δεν την έχω ζευγαρώσει ποτέ και βρίσκεται σε οίστρο.Θέλω κουτάβια και δεν έχω χρόνο αυτό το διάστημα.
  Μπορώ να την ζευγαρώσω ή να την στειρώσω τον επόμενο οίστρο? Ή πρέπει να γίνει τώρα για την αποφυγή πυομήτρας?

  1. Το πότε και το αν θα εμφανιστεί πυομήτρα δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί. Εφ΄ όσον επιθυμείτε να γεννήσει ο σκύλος σας δεν έχετε παρά να περιμένετε τον επόμενο οίστρο. Επίσης πρέπει να έχετε υπ’ όψιν ότι μετά την ηλικία των 7 ετών αυξάνονται οι πιθανότητες δυστοκίας, γι΄ αυτό σας συνιστώ να ζευγαρώσετε τη σκυλίτσα σας πριν κλείσει τα 7 έτη ηλικίας.

 67. Παράθεμα: Στειρωση
 68. Γεια σας και συγχαρητηρια για το αρθρο σας. Εχω παρει προσφατα μια σκυλιτσα τεσσαρων χρονων, η οποια είναι στειρωμενη. Δεν ξερω ποτε ακριβως στειρωθηκε. αλλα παρατηρω οτι δεν πινει νερο ουτε τρωει, ουτε την εχω ακουσει να γαβγιζει, Το μονο που κανει ειναι να καθεται σε μια γωνια και να μας κοιταει.Σημερα μαλιστα, εκρυψε το κεφαλι της σε κατι γλαστρες λες και δε θελει να ακουει και να βλεπει τιποτα και κανεναν. Φαινεται αρρωστη αλλα ο ανθρωπος που μας την εδωσε(ο οποιος την ειχε περιπου εναν χρονο) είπε πως την πηγε στον κτηνιατρο και της ειπε πως δεν εχει τιποτα. Μπορει αυτο να οφειλεται στη στειρωση; Αν ναι μπορω να τη βοηθησω να ειναι πιο δραστηρια; Αν οχι σε τι μπορει να οφειλεται και πως να το αντιμετωπισω; Ξερω οτι ζηταω πολλα, αλλα νοιαζομαι πραγματικα για τη σκυλιτσα και μονο που τη βλεπω σε αυτην την κατασταση, μου ερχεται να βαλω τα κλαματα.

  1. Εκτός από διάφορες ασθένειες, τη συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει προκαλέσει η αλλαγή περιβάλλοντος. Η στείρωση δε μπορεί να έχει προκαλέσει αυτή τη συμπεριφορά εκτός κι αν έχει γίνει πολύ προσφάτως π.χ. προ ολίγων ημερών.

   Προσκομίστε το σκυλάκι σε κτηνίατρο ωστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Αν είναι υγιές, δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Αν παρ’ όλα αυτά συνεχιστεί η ανεπιθύμητη συμπεριφορά, συμβουλευτείτε κτηνίατρο για το πως μπορεί να τροποποιηθεί.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 69. Καλησπέρα σας, Γιατρέ έιναι λίγο παράξενη περίοδος και δεν ξερω τι να κάνω μιας και λόγω δεκαπενταύγουστου λείπει ο γιατρός της σκυλίτσας μας και γενικά δεν μπορούμε να βρούμε γιατρό αυτες τις ημέρες. Η σκυλίτσα μας έκανε στείρωση και μαστεκτομή λόγω μαστίτιδας πριν 15 μέρες. Τωρα τα ράμματα έχουν κλείσει αλλα εκκρίνει ένα παχύ υγρό από τον κόλπο κιτρινοπράσινο…. μπορεί να είναι πύον σταατήσαμε την αντιβιωση πριν 3 μερες… τι μπορεί να συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε μιας και λειπουν και ο γιατρός της αλλά και οι γιατροί της περιοχής…. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Δυστυχώς δε μπορείτε να κάνετε τίποτα μόνη σας. Συνεχίστε την αντιβίωση και προσκομίστε τη σκυλίτσα σας στον πλησιέστερο διαθέσιμο κτηνίατρο.

 70. Η σκυλιτσα μου ηρθε σε επαφη με ιδιας ρατσας σκυλο μονο για λιγα δευτερολεπτα…αρκετα λευκα υγρα φανηκαν στο αιδοιο της και στο πατωμα.
  1).Υπαρχει περιπτωση να εχει μεινει εγκυος?

  Δεν μπορω να αποφασησω αν θα πρεπει να συνεχιστει η εγκυμοσινη(αν υποθεσουμε οτι τελικα ειναι) η αν ειναι καλυτερα να υποβληθει σε στειρωση-εκτρωση.
  2).Σε ποιο απο τα δυο το σκυλακι μου διατρεχει μεγαλητερο κινδυνο?

  Ειναι τσιουαουα 3 χρονων υγιεστατο που ηρθε σε επαφη πρωτη φορα.

  Επισεις θα ηθελα να μαθω ποσα κουταβακια γενναει αυτη η ρατσα (τσιουαουα)?

  Και τελος να σας πω οτι υπαρχουν οικογενειες γνωστες μου που με παρακαλανε να ζευγαρωσω την μικρη και να τους δωσω κουταβακια. Οπωτε με το θεμα των κουταβιων δεν υπαρχει κανενα προβλημα και απολυτος κανενας εμπορικος στοχος.
  Ζηταω μονο να μαθω το καλυτερο και ποιο ακυνδινο για το σκυλακι μου.

  Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας και συγχαρητηρια για το αρθρο και την υπομονη σας να απαντατε στις αποριες μας

  1. 1. Συνήθως η επαφή κατά το ζευγάρωμα διαρκεί περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα, αλλά η πιθανότητα εγκυμοσύνης δε μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση που περιγράφετε.

   2. Ένα υγιές θηλυκό ζώο είναι φυσιολογικό να γεννήσει και οι κίνδυνοι που διατρέχει είναι ελάχιστοι ειδικά στις μέρες μας που τα κατοικίδια παρακολουθούνται από κτηνίατρο. Ο συχνότερος κίνδυνος είναι η δυστοκία. Όσον αφορά τη χειρουργική στείρωση, οι κίνδυνοι είναι αυτοί που έχουν όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις και οφείλωνται περισσότερο στη γενική αναισθησία παρά στην επέμβαση αυτή καθ’ εαυτή. Ο πιό ακίνδυνος τρόπος έκτρωσης είναι ο φαρμακευτικός για τον οποίο έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες, πέρα από τοπικές αντιδράσεις στο σημείο έγχυσης του φαρμάκου. Τα ποσοστά επιτυχίας του είναι 95%.

   3. Τα τσιουάουα γεννάνε κατά μέσο όρο 3-4 κουτάβια. Συχνά κατά την πρώτη γέννα ο αριθμός των νεογεννήτων είναι μικρότερος από το μέσο όρο.

   Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 71. Καλησπέρα!
  Θα ήθελα να ρωτήσω κατα πόσο μία θηλυκή σκυλίτσα 4 ετών , θα αποφύγει την περίπτωση νεοπλασιών στους μαστούς στο μέλλον αν κάνει την στείρωση τώρα.Προλαβαίνω ή είναι ήδη αργά;Διάβασα οτι για αποφευχθεί η περίπτωση αυτή θα έπρεπε να γίνει η στείρωση νωρίτερα ,άλλοι πάλι μου είπαν οτι οριακά αν κάνει την στείρωση τώρα μπορώ να είμαι ήσυχη οτι κατα ένα μεγάλο ποσοστό θα αποφύγουμε στο μέλλον την νεοπλασία των μαστών.Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων , θαυμάζω το ενδιαφέρον σας και τον άμεσο τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στις ερωτήσεις που τίθενται.Να είστε καλά.

  1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η στείρωση μετά τον τρίτο οίστρο παρέχει ασήμαντη προστασία από τις νεοπλασίες των μαστών. Γι’ αυτό αν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θέλετε να στειρώσετε τη σκυλίτσα σας είναι οι νεοπλασίες των μαστών, σε ηλικία 4 ετών είναι ήδη πολύ αργά. Πάντως πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν την πρόληψη της πυομήτρας την οποία θα αποφύγετε στειρώνοντας τη σκυλίτσα σας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Διάβασα στο άρθρο σας και για τον κίνδυνο της πυομήτρας οπότε σκοπεύω άμεσα να προχωρήσω σε στείρωση της σκυλίτσας μου.Σε σχετική ερώτηση που έκανα προσφάτως σε συνάδελφό σας , μου είπε κι εκείνος οτι αν η στείρωση είχε γίνει πρίν τον 3ο οίστρο θα μπορούσαμε να είμαστε ήσυχοι οτι είναι προστατευμένη απ’ τον κίνδυνο των νεοπλασιών.Ωστόσο μου είπε πως εφόσον είχε ως τώρα 5 οίστρους , (δηλαδή θα προχωρήσω στην επέμβαση μετά τον 5ο οίστρο) οριακά προλαβαίνουμε.Ισχύει αυτό σε κάποιο ποσοστό;;Ίσως μου είπε έτσι για να με καθησυχάσει , γιατί και ο ίδιος μου επισήμανε οτι θα ήταν καλύτερα αν είχε γίνει η στείρωση της όταν ήταν 1,5 έτους περίπου! Ευχαριστώ και πάλι!

   2. Αν ο σκύλος στειρωθεί πριν τον πρώτο οιστρικό κύκλο, οι πιθανότητες να εμφανίσει νεοπλασίες των μαστών είναι λιγότερες από 0,5%. Αν στειρωθεί πριν το δεύτερο οιστρικό κύκλο είναι λιγότερες από 8%. Αν στειρωθεί πριν τον τρίτο οιστρικό κύκλο είναι λιγότερες από 26%. Μετά την ηλικία των δυόμισυ ετών η στείρωση δεν προστατεύει από τις νεοπλασίες των μαστών.

 72. Γεια σας.έχω μια σκυλίτσα Maltese 3 χρόνων κ κάθε φορά που έχει περίοδο παθαίνει ψευδοκυεισεις.έχει γεννήσει μια φορά,κ ο κτηνίατρος που την παρακολουθεί μου είπε να την στειρωσω.θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας κ το πόσο επικίνδυνο είναι κάθε φορά,αυτό που παθαίνει.

  1. Η ψευδοκύηση στο σκύλο δεν είναι ασθένεια αλλά μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού του. Όταν ο σκύλος ζούσε σε άγρια κατάσταση σε αγέλες, τα θηλυκά που εμφάνιζαν ψευδοκύηση υιοθετούσαν τα ορφανά κουτάβια της αγέλης. Από αυτή καθ’εαυτή την ψευδοκύηση ο σκύλος δεν κινδυνεύει. Κινδυνεύει όμως από μαστίτιδα και γαλακτόσταση, διότι στις συνθήκες διαβίωσής του ως κατοικιδίου ζώου, δεν υπάρχουν ορφανά κουτάβια για να θηλάσουν ώστε να αδειάσουν οι μαστοί από το γάλα. Επίσης, ο σκύλος που εμφανίζει ψευδοκύηση έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά, η οποία είναι ανεπιθύμητη για μερικούς ανθρώπους.

   Η στείρωση λύνει οριστικά το ζήτημα της ψευδοκύησης. Επίσης, η ψευδοκύηση μπορεί να αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά κάθε φορά που εμφανίζεται.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

  1. Καλησπέρα σας . έχω ένα σκυλάκι ημιαιμο καννισ τερριε 11 μηνών γέννησε πριν ένα μήνα περίπου 7 κουταβάκια αυτό που με ανησυχεί είναι ότι έχει ακόμη λίγη αιμμοραγία από τα γεννητικά της όργανα . είναι φυσιολογικό η όχι ? ευχαριστώ εκ των προτέρων

   1. Αγαπητή Κατερίνα,

    Κατά τη λοχεία μπορεί να παρουσιαστεί είτε φυσιολογικό είτε παθολογικό αιδοιϊκό έκκριμα. Όπως έχει αναφερθεί και αλλού σε αυτό το ιστολόγιο, δι΄ αλληλογραφίας δεν είναι δυνατό να γίνει διάγνωση παρά μόνο να απαντηθούν ερωτήσεις γενικής φύσεως. Σας συνιστώ να προσκομίσετε το κατοικίδιό σας για εξέταση σε κτηνίατρο. Η εξ’ αποστάσεως προσέγγιση ιατρικών περιστατικών, χωρίς προηγούμενη κλινική εξέταση είναι ανεύθυνη, αντιεπιστημονική και δυνητικώς επικίνδυνη για τα ασθενή ζώα.

    Πέτρος Μπεάκος
    Κτηνίατρος
    Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
    τηλ./φαξ: 210 7220215
    e-mail: pbeakos@yahoo.gr
    http://kthniatreio.blogspot.com

 73. ΕΧΩ ΕΝΑ ΘΥΛΙΚΟ ΜΟΛΛΟΣΟ 4 ΧΡΟΝΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Α) ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΗΜΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ. Β) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΤΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ Η΄ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  1. a) Υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί εάν βρίσκεται εντός των ημερών κατά τις οποίες ενδύκνειται η πρόκληση αποβολής με φάρμακα.
   β) Η χειρουργική διακοπή της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει είτε με ταυτόχρονη αφαίρεση της μήτρας είτε χωρίς να αφαιρεθεί η μήτρα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 74. exw th loupie mou einai hmiaimo jack russel 7 minwn. sigoura einai megalh talaiporia h periodos poso malon ta koutabia kai ta eksoda kai thn exw kai mesa sto spiti opote pou tha ta balw. alla to thema dustixws to blepw sinaisthmatika kai den tha mporesw na th sthrisw. diabasa ta proigoumena sxolia, gia na mhn pathei kati me th mutra ths einai kalo na th zeugarwnw kathe duo xronia? kai posa koutabia kanei to jack russel g na kserw na ta dwsw. kai mia teleutea erwthsh to skuli upoferei katholouh sth diarkeia ths zwhs tou me th sturwsh? an oxi kalo einai na to dw praktika ? euxaristw polu

  1. Για να μη διατρέχει κίνδυνο πυομήτρας ένας σκύλος πρέπει να ζευγαρώνει κάθε χρόνο. Το μέσο μέγεθος τοκετομάδας της φυλής Τζακ Ράσσελ είναι περίπου 5. Οι στειρωμένοι σκύλοι δεν υποφέρουν στη διάρκεια της ζωής τους λόγω της στείρωσης.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 75. Καλησπέρα! Το αρθρο σας εξαιρετικο.
  Εχω μια γατούλα 1,5 ετους και αποφάσισα να την στειρώσω. Αυτη τη στιγμη βρισκετε σε οιστρο, ρώτησα τον κτηνιατρό εαν πρεπει πρωτα να της περασει και μετα να προχωρήσουμε στην επέμβαση και μου είπε οχι γιατι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Παραπάνω όμως διάβασα το αντίθετο. Θα το εκτιμούσα πολύ έαν μπορουσατε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω. Να προχωρήσω στη στειρωση και ας είναι η γατούλα μου σε οιστρο ή να περιμένω να της περάσει και γιατι? Ευχαριστω εκ των προτέρων!

  1. Η στείρωση κατά τη διάρκεια του οίστρου δε συνιστάται διότι κατά τη χειρουργική επέμβαση οι αιμορραγίες είναι αυξημένες και η μήτρα εύθριπτη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια αίματος, σε μεγαλύτερη διάρκεια επέμβασης και ίσως και σε μεγαλύτερη χειρουργική τομή στο κοιλιακό τοίχωμα.

   Τα παραπάνω είναι λιγότερο επικίνδυνα στη γάτα απ’ ό,τι στο σκύλο διότι το μέγεθος των γεννητικών οργάνων και των αιματοφόρων αγγείων της γάτας είναι σχετικά μικρό. Γι΄ αυτό μερικοί συνάδελφοι ενδεχομένως να στειρώνουν γάτες ακόμα και κατά τον οίστρο. Επειδή η στείρωση είναι μια προληπτική επέμβαση και δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα, προτιμώ να περιμένω να παρέλθει ο οίστρος ώστε να γίνει υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και με ελάχιστη καταπόνηση για το ζώο. Οι χειρουργικές επεμβάσεις όσο απλές κι αν είναι πάντα έχουν έστω και ελάχιστο βαθμό κινδύνου. Αν μπορούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο αυτό τον κίνδυνο με κάτι τόσο απλό, όσο είναι το να περιμένουμε να περάσει ο οίστρος, πρέπει να το κάνουμε.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 76. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την προτωβουλία σας να λύνεται απορρίες μέσω διαδικτύου.Θα ήθελα να ενημερωθώ για πιθανές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν κατα τη διάρκεια της εγχείρησης με σκοπό τη στείρωση και αν αυτές είναι θεραπεύσιμες.Επίσης αναρωτιέμαι αν υπάρχει ένα προτεινόμενο χρονικό διάστημα εντός του έτους, μετά το πέρας του οποίου θα ήταν χρήσιμο ένα σκυλάκι να κάνει γενικές εξετάσεις.(ασχέτως στείρωσης).Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ελπίζω οι απαντήσεις στις απορίες σας να είναι χρήσιμες.

   Πριν προχωρήσω στην αναφορά στις επιπλοκές κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η στείρωση, σας επισημαίνω ότι πρόκειται για ζήτημα η κατανόηση του οποίου απαιτεί εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που δεν είναι δυνατό να έχει ο μέσος αναγνώστης του παρόντος ιστολογίου. Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ εύκολες τις παρεξηγήσεις και τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων, γι΄αυτό πριν διαβάσετε τις επόμενες γραμμές πρέπει να γνωρίζετε ότι η χειρουργική επέμβαση της στείρωσης γίνεται με μεγάλη ασφάλεια σε νεαρά υγιή ζώα, στα οποία έχει πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος. Επί πλέον, τα σύγχρονα φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα καθιστούν την επέμβαση αυτή ασφαλή, τηρουμένων των αναλογιών, ακόμα και σε ηλικιωμένα ή ασθενή ζώα. Οι επιπλοκές όταν η στείρωση γίνεται με σύγχρονα μέσα (π.χ. μηχανή εισπνευστικής αναισθήσιας, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών κ.α.) είναι τόσο σπάνιες ώστε να μην αποτελούν λόγο μη πραγματοποίησής της.

   Οι παραπάνω πληροφορίες είναι αρκετές για τον κάτοχο κατοικιδίου που ανησυχεί για το ζωάκι του, αλλά θα αναφερθώ και ειδικότερα στις επιπλοκές μόνο και μόνο για να μην θεωρηθεί ότι προσπαθώ να το αποφύγω. Οι συνηθέστερες επιπλοκές σχετίζονται με τη γενική αναισθησία και οι κυριότερες είναι η παρατεταμένη άπνοια, η βραδυκαρδία, οι καρδιακές αρρυθμίες και η έντονη υπόταση. Η κυριότερη επιπλοκή αυτής καθ’ εαυτής της επέμβασης της στείρωσης είναι η αιμορραγία. Άλλες επιπλοκές είναι η μόλυνση του τραύματος, η άσηπτη φλεγμονή της κοιλιακής κοιλότητας και η ατονία του εντέρου και η αφυδάτωση. Για όλες αυτές τις επιπλοκές υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης (π.χ. ρύθμιση του βάθους της αναισθησίας με αναισθητική μηχανή, χορήγηση καταλλήλων ενδοφλεβίων υγρών, χορήγηση φαρμάκων κατά την εγχείρηση ή στο τέλος της, προσθήκη απολινώσεων).

   Σχετικά με τις γενικές εξετάσεις, συνιστάται όλα τα ενήλικα κατοικίδια να εξετάζονται κλινικώς μία φορά το χρόνο και να γίνεται γενική εξέταση αίματος και εξέταση για τη λεϊσμανίωση κάθε Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Τα κουτάβια και τα νεαρά γατάκια εξετάζονται κλινικώς συχνότερα, συνήθως μαζί με τους εμβολιασμούς. Οι σκύλοι και οι γάτες άνω των 7 ετών πρέπει επί πλέον να κάνουν προληπτικώς και βιοχημικές εξετάσεις αίματος ετησίως, ενώ μετά την ηλικία των 10 ετών κάθε 6 μήνες.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 77. Καλησπέρα!
  Στειρώσαμε την σκυλίτσα μας (4 ετών γκριφόν-κανίς) και σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της ανάρρωσης της(παίρνει μόνο αντιβίωση κι όχι κάποιο παυσίπονο.).Η διαδικασία έγινε βήμα βήμα ακριβώς όπως περιγράφεται στο εξαιρετικό άρθρο σας.Απ’ την πρώτη κιόλας μέρα έφαγε κανονικά και ήπιε πολύ νερό.Είναι βέβαια υποτονική πράγμα που το θεωρώ φυσιολογικό, αλλά έχει διάθεση για βόλτα (πήγαμε ήδη μία φορά , αλλά δεν πολυευχαριστήθηκε επειδή πονάει ακόμα.)Έχω ανησυχήσει λιγάκι γιατι ενώ ουρεί κανονικά χωρίς πρόβλημα , βλέπω οτι δυσκολεύεται να ενεργηθεί.Φαντάζομαι πώς θα την ενοχλούν τα ράμματα (παρόλο που είναι εσωτερικά).Είναι φυσιολογικό;Πότε θα παρέλθει ο πόνος;Φοβάμαι μήπως πάθει τίποτα μια που αποφεύγει να ενεργηθεί.
  Ευχαριστώ πολύ!

  1. Αγαπητή Ντόρα,

   Δι’ αλληλογραφίας είναι αδύνατο να γίνει διάγνωση και να δοθούν εξατομικευμένες συμβουλές αντιμετώπισης των ιατρικών προβλημάτων. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να απαντηθούν θεωρητικές ερωτήσεις γενικής φύσεως: π.χ. μπορεί να απαντηθεί η ερώτηση «Ποιά είναι τα κυριότερα συμπτώματα της λεϊσμανίωσης;» αλλά δεν μπορεί μπορεί να απαντηθεί η ερώτηση «Ο σκύλος μου εμφανίζει αποφολίδωση του δέρματος, υποτρίχωση, μυϊκή ατροφία και κατάπτωση, έχει λεϊσμανίωση;».

   Το μόνο που μπορώ να σας πω χωρίς να έχω εξετάσει τη σκυλίτσα σας, είναι ότι ο ήπιος κοιλιακός πόνος λίγες ημέρες μετά από ενδοκοιλιακές χειρουργικές επεμβάσεις είναι αναμενόμενος και συνήθως παρέρχεται χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες οφείλεται σε σοβαρότερα αίτια τα οποία μπορεί να έχουν κακή εξέλιξη. Σας συνιστώ να επισκευθείτε άμεσα το συνάδελφο που χειρούργησε τη σκυλίτσα σας για να την εξετάσει προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία του πόνου και της δυσκολίας κόπρισης.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 78. Κάλησπέρα σας
  .Διαβασα σχεδόν ολα τα παραπανω σχόλια αναζητώντας μια απαντηση στο ερωτημα μου αλλα μαλλον δεν βοηθηθηκα ιδιαιτερως!εχω ενα ημιαιμο mallinois θηλυκο που στείρωσα προ 4 ημερών.Σημερα λοιπόν διαπίστωσα οτι στις ρώγες της είχε γάλα!Παράλληλα η ιδια μαλλον νομιζει οτι εχει γεννησει και ειναι προσκωλλημένη στα παιχνιδια της θεωρωντας τα μωρά της.Αυτο που θα ηθελα να ρωτήσω ειναι εαν ειναι φυσιολογική η εκκριση γαλακτος καθώς και η ψυχολογία της.
  Σας ευχαριστώ πολυ.

  1. Τα συμπτώματα που περιγράφετε είναι χαρακτηριστικά της ψευδοκύησης και μπορεί να εμφανιστούν 3-4 ημέρες μετά τη στείρωση, ιδιαιτέρως όταν αυτή γίνεται πριν περάσουν 2,5 μήνες από τον αμέσως προηγούμενο οίστρο.

   Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση των μαστών και από το αν η συμπεριφορά του ζώου γίνεται προβληματική.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 79. Καλησπέρα σας,

  σκοπεύω λοιπόν το καλοκαίρι να υιοθετήσω ένα θηλυκό μικρόσωμο σκυλάκι από έναν γείτονα και θα ήθελα να ξέρω αν γίνεται να συμβιώσει με την κουνελίτσα μου. Επίσης, σχετικά με την βόλτα, δεν αρκεί μία μόνο βόλτα την ημέρα; Επίσης αν κάποια μέρα δεν μπορέσω να την βγάλω βόλτα ή λόγω κακοκαιρίας τον χειμώνα, γίνεται να την εκπαιδεύσω σε μία πάνα στο σπίτι, για όταν δεν μπορώ; Επίσης το καλοκαίρι όταν πηγαίνω για μπάνιο σκοπεύω να την παίρνω μαζί μου και να κάθεται στην σκιά, αλλά αν καμιά φορά δεν μπορώ να την πάρω μαζί μου, γίνεται να μείνει ήσυχη για λίγες ώρες σπίτι;

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων.

 80. Καλησπέρα! Αρχικά σας ευχαριστώ για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες. Η δικιά μου, αδιαθέτησε στις 13/2 για δεύτερη φορά. Είναι τώρα περίπου 18 μηνών. Μετά την πρώτη περίοδο, έκανε ψευδοκύηση – και ταλαιπωρηθήκαμε και αυτή- κυρίως- αλλά και εμείς. Η γιατρός που την παρακολούθησε, με προέτρεψε να την στειρώσω αμέσως μετά το τέλος της ψευδοκύησης. Από την άλλη ο γιατρός της φιλοζωϊκής, ήθελε να περάσει και την δεύτερη περίοδο – και έτσι δεν τη στείρωσα. Άρα αν κατάλαβα καλά, με όσα γράφετε στο άρθρο σας, θα πρέπει να τη στειρώσω πλέον στα μέσα Μαίου;;;; Άρα μάλλον δεν θα γλυτώσει την ταλαιπωρία μιας δεύτερης ψευδοκύησης, σωστά;;; και αυτό πόσο θα επιβαρύνει την υγεία της;

  1. Μπορείτε να στειρώσετε τη σκυλίτσα στο χρονικό διάστημα από τα μέσα Μαΐου έως την έναρξη του επόμενου οιστρικού κύκλου, με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του κτηνιάτρου που θα την χειρουργήσει. Τα όσα αναφέρονται στο άνωθι άρθρο αποτελούν γενικές κατευθύνσεις, αλλά κάθε ζώο είναι ιδιαίτερη περίπτωση και χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης.

   Η ψευδοκύηση δεν επιβαρύνει την υγεία του σκύλου διότι δεν είναι ασθένεια αλλά φυσιολογική λειτουργία. Ορισμένες φορές συνιστάται ο τερματισμός της με δική μας παρέμβαση, αναλόγως της αλλαγής της συμπεριφοράς και της κατάστασης των μαστών.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 81. Kalispera.. exw mia skilitsa 3.5 xronon tin opoia tis kaname steirosi prin 4 *MERES*..…. simera tin piga volta energithike kanonika alla otan tin ferno spiti einai ligo lipimeni kai troei ligo me to zori.. ti mporei na ftaiei???

  1. Σας συνιστώ να επικοινωνήσετε χωρίς καθυστέρηση με το συνάδελφο που χειρούργησε τη σκυλίτσα σας. Οι αίτιες του προβλήματος που περιγράφετε είναι ποικίλης αιτιολογίας και σοβαρότητας.

 82. γειά σας! η σκυλίτσα μου είναι 9μηνών και περιμένουμε να της έρθει περίοδος. όμως επειδή θα την πάω στο χωριό και θα μείνει εκεί, σκέφτομαι να την στειρώσω νωρίτερα για να μην έρθει σε επαφή με αρσενικό και δεν προλάβουμε την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη! θα της κάνει κακό αν την στειρώσω πριν έχει την πρώτη της περίοδο? θέλω να το κάνω για θέμα ασφάλειας..

  1. Εφ΄όσον συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρετε, καλό θα ήταν να στειρώσετε τη σκυλίτσα σας έστω και πριν τον πρώτο οιστρικό κύκλο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, ακράτειας ούρων και νηπιακού αιδοίου στους σκύλους που στειρώνονται πριν τον πρώτο οιστρικό κύκλο αλλά και πάλι οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες και συνήθως αντιμετωπίζονται.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 83. ειμαι κατοικος εξωτερικου και σκοπευω να στειρωσω την σκυλιτσα μου(θυληκο king charles cavalier spaniel 1,5 eτους) αν η επεμβαση γινει τη δευτερη βδομαδα του απριλη ποσο καιρο αποθεραπειας χρειαζεται το σκυλι ωστε να μπορει μετα να ταξιδεψει αεροπορικα?

  1. Το πότε μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια η σκυλίτσα σας θα καθοριστεί με τις μετεγχειρητικές εξετάσεις. Συνήθως το διάστημα των 2 εβδομάδων είναι αρκετό (με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές).

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 84. καλησπερα. εχω ενα labrador 4,5 ετων κ την ζευγαρωσα. μετα απο 63 μερες δεν γεννησε αλλα ο γιατροσ μου ειπε οτι ειναι οκ κ.τ.λ Την 65η μερα σπασαν τα νερα αλλα δεν εκανε συσπασεις.τελοσ παντων, για να μην σας κουραζω 66η μερα την πηγα στο γιατρο κ μου ειπε να την κανουμε καισαρικη – στειρωση μαζι για να κανει μια ναρκωση. το βρηκαμε λογικο κ το καναμε.τα κουταβια ηταν νεκρα 2 μερες τωρα η σκυλιτσα μου ηταν καλα οταν την πηραμε απο εκει αλλα σημερα ειναι η δευτερη μερα που δεν τρωει , κανει εμετο κ ειναι ληθαργικη.τα στηθια τησ πεταξαν κατι γρομπαλακια. της δινω clavubactin k metacam.πηρα την γνωμη 2 γιατρων κ ο καθενασ ειχε αλλη αντιμετωπηση για το θεμα.ti na κανω ? ειναι φυσιολογικο να ειναι ετσι? .μηπωσ τησ το κανουν τα φαρμακα?

  1. Κατανοώ τη δυσκολία σας να αποφασίσετε έχοντας πάρει διαφορετικές γνώμες από διαφορετικούς κτηνιάτρους. Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση, είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κτηνιάτρου εκείνου, τον οποίο εμπιστεύεστε περισσότερο. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να μην εμπιστεύεστε απολύτως κανέναν, όταν όμως απευθυνόμαστε σε επιστήμονες για θέματα τα οποία δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε, αναγκαστικά πρέπει κάποιον να εμπιστευτούμε. Στο ίδιο αδιέξοδο έχει τύχει να βρεθώ κι εγώ αρκετές φορές απευθυνόμενος σε άλλους επιστήμονες (δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς) και κατέληξα στο ότι δε μπορούσα παρά να επιλέξω αυτόν που μου ενέπνεε περισσότερη εμπιστοσύνη.

   Χωρίς να έχω εξετάσει το ζώο σας, με βεβαιότητα μπορώ να σας πω μόνο ότι δεν είναι φυσιολογικό ένα ζώο να είναι ληθαργικό, ανόρεκτο και να κάνει εμετό.

   Ελπίζω να συνέβαλα στο να βγείτε από το αδιέξοδο,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr

 85. καλημερα!!εχω δυο πανεμορφα κοριτσια,την Μπουμπου(μαλτεζ 3,5 ετων) κ την Μα’ι’ρα(ροτβαιλερ 7 μηνων)…ειμαι απολυτη στο οτι η εκτροφη ανηκει στους εκροφεις!συνηθως δεν γνωριζουμε τους γεννητορες των κατοικιδιων μας συνεπως δεν γνωριζουμε και αν υπαρχει ιστορικο προβληματων ειτε υγειας ειτε συμπεριφορας και σε καμοια περιπτωση δεν θα θελαμε να γεννηθουν ‘προβληματικα’ κουταβια,τα οποια ισως και να γινουν μερικα απο τα χιλιαδες αδεσποτα!!οπως καταλαβαινετε οι γεννες για μενα απορριπτονται,οποτε η επομενη κινηση ειναι η στειρωση καθως το να τις αφησω στην ‘μοιρα τους’ εχει μεγαλα ποσοστα να μας βγει σε κακο!!εδω και 3 χρονια προσπαθω να πεισω τον εαυτο μου πως πρεπει να στειρωσω την Μπουμπου,στην ιδεα ομως και μονο οτι μπορει να παθει κατι στο χειρουργιο….καταρρεω!!θελετε να μου πειτε ενα ποσοστο επιτυχιας του συγκεκριμενου χειρουργιου?πρεπει να φοβαται τοσο η’ οχι?Σας ευχαριστω πολυ!

  1. Τα ποσοστά επιτυχίας της ωοθηκυστερεκτομής με τα σύγχρονα μέσα (π.χ. εισπνευστική αναισθησία, παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών με ειδικές συσκευές) πλησιάζουν το 100% αρκεί να γίνεται σωστή επιλογή των προς στείρωση ζώων. Αυτό προϋποθέτει ανάλογο προεγχειρητικό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Τα υγιή νεαρά ζώα στειρώνονται χωρίς φόβο με εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές οι οποίες κατά κανόνα αντιμετωπίζονται επιτυχώς.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 86. Καλησπέρα σας.
  Να σας ευχαριστήσω καταρχήν για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχετε μέσω των απαντήσεών σας στα θέματα που μας απασχολούν.
  Το δικό μου θέμα έχει να κάνει ως εξής:
  Τέλη Ιουνίου στείρωσα την σκυλίτσα μου 2,5 χρονών. Τέλη Αυγούστου άρχισε να πρήζεται στα γεννητικά της όργανα, να τα γλύφει συνεχώς, λες και είναι σε οίστρο. (αν δεν την είχα στειρώσει όντως ήταν οι μέρες που θα είχε περίοδο.) Οι ανησυχίες μου ενισχύθηκαν όταν το αρσενικό σκυλάκι που έχω, άρχισε να κλαίει και τρέχει από πίσω της, τη μυρίζει, της κάνει νάζια κλπ, αυτή ανταποκρίνεται με παιχνίδια ακριβώς όπως συνέβαινε πριν την στείρωση όταν έσερνε.
  Το ανέφερα στον κτηνίατρό μου και μου είπε να μην ανησυχώ, δεν είναι τίποτα και πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και μετά από 6 μήνες. Ακόμα και τώρα που σας γράφω επικρατεί η ίδια κατάσταση. (σαν να περνάμε οίστρο χωρίς αίμα…)
  Γιατρέ θα ήθελα την γνώμη σας γιατί όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά μου φαντάζουν μη φυσιολογικά και δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω κάτι και τι.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Κατερίνα

  1. Αγαπητή Κατερίνα,

   Στο θέμα της εμφάνισης συμπτωμάτων οίστρου σε στειρωμένα ζώα έχει γίνει εκτενής αναφορά σε προηγούμενα σχόλια. Οι αιτίες είναι διάφορες και η διαπίστωσή τους απαιτεί κλινική και εργαστηριακές εξετάσεις.

   Στη διάθεσή σας σε περίπτωση που θέλετε να προχωρήσετε σε διερεύνηση του προβλήματος του ζώου σας,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 87. εχω δυο σκυλιτσες 6 ετων.η μια απο αυτες εχει τωρα ψευδοκυηση ειναι καταλληλη η ηλικια τους για να τους κανω στειρωση η ειναι μεγαλες? σε αυτην που εχει ψευδοκυηση ποτε μπορω να της κανω στειρωση? σας ευχαριστω εκ των προτερων

  1. Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για τη στείρωση.
   Οι σκύλοι που εμφανίζουν ψευδοκύηση δεν συνιστάται να στειρώνονται όσο διαρκούν τα συμπτώματά της.

   Στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. σας ευχαριστω παρα πολυ και συγχαρητηρια για την βοηθεια που προσφερετε σε ολους μας.δηλαδη μου προτεινεται να περασει πρωτα η ψευδοκυηση.να δωσω χαπια η να περιμενω να περασει απο μονη της? μονο τα δυο κατω στηθια της ειναι πρησμενα αν σας βοηθαει αυτο.και παλι σας ευχαριστω.

 88. Υπαρχουν δυο ειδη στειρωσης στα θηλυκα, η αφαίρεση μητρας και ωοθηκών ή η αφαίρεση μονο της μητρας. Ποιο απο τα δυο συνιστατε?

  1. Η καθιερωμένη μέθοδος στην πράξη και στη βιβλιογραφία διεθνώς, και την οποία συνιστώ, είναι η αφαίρεση και της μήτρας και των ωοθηκών.

   Εάν αφαιρεθεί μόνο η μήτρα και παραμείνουν οι ωοθήκες, τα οιστρογόνα συνεχίζουν να παράγονται και να επιδρούν στον οργανισμό. Ο σκύλος συνεχίζει να εμφανίζει οίστρο χωρίς βέβαια να μπορεί να γονιμοποιηθεί.

   Τέλος, εκτός από αυτές τις μεθόδους που αναφέρετε υπάρχουν και άλλες όπως η αφαίρεση μόνο των ωοθηκών και η φαρμακευτική στείρωση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 89. Γεια σας και συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε.
  Έχουμε ένα λαμπρατορ θηλυκό 3 χρόνων, το οποίο πριν ένα μήνα και κάτι άρχισε να δραπετεύει από το σπίτι γιατί ήταν σε οίστρο. Την στειρωσαμε πριν δυο βδομάδες περίπου και στην δεύτερη μέρα μετά την επέμβαση έφυγε πάλι. Τα κάγκελα είναι σε ικανοποιητικό ύψος σε σχέση με το ύψος της. Αναγκαστηκα την περιορίζουμε γιατί φεύγει και δεν έρχετε πίσω μονη της, αλλά μας περνούν τηλέφωνο από τα σπίτια που παει για να την μαζέψουμε . Υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε; Δεν θέλω να την δεςω γιατί έχουμε μεγάλη αυλή και είναι κρίμα. Επιπλέον έχει και επιληψια την οποία με φαρμακευτική αγωγή την ρύθμισαμε. Τώρα χωρίς χάπια δεν κάνει συχνά επεισόδια.
  Σας ευχαριστω

  1. Αγαπητέ Ανδρέα,

   Οι τάσεις φυγής δεν είναι πάντα ορμονικής αιτιολογίας. Μπορεί να είναι αμιγώς ζήτημα συμπεριφοράς. Πέρα από την αλλαγή της περίφραξης ή το δέσιμο μπορεί να ακολουθηθεί πρόγραμμα τροποποίησης της συμπεριφοράς. Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων αναλαμβάνουμε τέτοιες περιπτώσεις και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Καλημέρα σας. Στη στείρωση θηλυκών να αφαιρούνται , εκτός από τη μήτρα, και οι ωοθήκες; Κάποιος Κτηνίατρος συμβουλεύει ότι αφαιρώντας και τις ωοθήκες σταματούν τα οιστρογόνα και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος να παρουσιασθούν δερματίτιδες και οστεοπόρωση σε κάποιο στάδιο της ζωής του ζώου . Περίπου όπως στις γυναίκες. Καλύτερα είναι να αφαιρείται μόνο η μήτρα. Παρακαλώ τα σχόλιά σας.

   2. Η μέθοδος στείρωσης που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η αφαίρεση και της μήτρας και των ωοθηκών, χωρίς να έχει παρατηρηθεί αυξημένη συχνότητα δερματίτιδων ούτε οστεοπόρωση στα στειρωμένα ζώα. Αντιθέτως η αφαίρεση την ωοθηκών εφαρμόζεται ως θεραπευτικό μέσο για ορισμένες δερματίτιδες. Δείτε επίσης: https://vetgr.wordpress.com/2007/05/02/η-στειρωση-του-θηλυκου-σκυλου-ολα-οσα-π/?replytocom=563#comment-106

    Η φυσιολογία του σκύλου έχει πολλές ομοιότητες με του ανθρώπου αλλά έχει και πολλές διαφορές, π.χ. στους σκύλους δεν παρατηρείται κλιμακτήριος. Συνεπώς δεν μπορούμε να υποθέτουμε ότι επειδή η έλλειψη οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο σχετίζεται με την οστεοπόρωση, το ίδιο συμβαίνει και στους σκύλους.

    Αν αφαιρεθεί μόνο η μήτρα, ο σκύλος καθίστεται μεν στείρος, συνεχίζει δε να εμφανίζει οίστρο, να επιθυμεί το ζευγάρωμα και να εκδηλώνει σεξουαλική συμπεριφορά.

    Πέτρος Μπεάκος
    Κτηνίατρος
    Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
    τηλ./φαξ: 210 7220215
    e-mail: pbeakos@yahoo.gr
    http://kthniatreio.blogspot.com

 90. Γειας σας εχω ενα σκυλακι μαλτεζ κανις 10 μηνων πριν ενα μηνα περιπου αδιαθετησε και δεν την προλαβα και ζευγαρωσεμε τοσκυλι της γειτονισας το οποιο ειναι κανις καθαροαιμο μεσαιου μεγεθους 4 ετων….τωρα εχουν περασει 34 μερες απο τοτε …τι μπορω να κανω;ο γιατρος της μου ειπε να τις κανουμε στειρωση και εκτρωση μαζι…..γινεται;η θα εχει καποια επιπλοκη στην υγεια της;σας παρακαλω πειτε μου την γνωμη σας και σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων. ….

  1. Αγαπητή Σταυρούλα,

   Αυτό που σας είπε ο συνάδελφος είναι δυνατό να γίνει. Όσο για τις επιπλοκές, κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει πιθανούς κινδύνους. Η εκτίμηση της επικινδυνότητας για κάθε ζώο εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και απαιτεί προεγχειρητική εξέταση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 91. Καλησπερα ,
  Έχω ενα ζευγάρι καναδεζικα λυκοσκυλλα 8 και 9 μηνών. Το θηλυκό δεν έχει οίστρο ακόμη. Θα ηθελα να γεννήσει μια φορά στο 2ο οιςτρο ώστε να ολόκληρωθει η ανάπτυξη και στην συνέχεια να γίνει η στείρωση. Παρατηρώ ότι το αρσενικό προσπαθεί να τη προσεγγίσει. Αυτό σημαίνει ότι ειναι σε οιςτρο ? η μπορεί το αρσενικό να προσπαθεί και χωρίς ?
  Επίσης πως μπορώ να αποφύγω την εγκυμοσύνη μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη 18 μηνών? υπάρχουν αντισύλληπτικα χάπια? ειναι ασφαλή?
  Ευχαριστω

  1. Αγαπητέ Δημήτρη,

   Η γέννα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του σκύλου ούτε υπάρχει άλλος ιατρικός λόγος να γεννήσει ένας σκύλος πριν στειρωθεί. Ο μόνος λόγος να γεννήσει η σκυλίτσα σου είναι αν επιθυμείς κουτάβια.

   Το ότι το αρσενικό επιχειρεί επίβαση δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το θηλυκό βρίσκεται σε οίστρο.

   Η αποφυγή της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει με χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων π.χ. χάπια ή ενέσεις, αλλά αυτό δε συνιστάται λόγω παρενεργειών. Επίσης πριν χορηγηθούν αυτά τα σκευάσματα πρέπει να διαπιστωθεί από τον κτηνίατρο ότι ο σκύλος δε βρίσκεται σε προχωρημένο πρόοιστρο ή στις αρχές του οίστρου. Αυτό ίσως απαιτήσει και εργαστηριακές εξετάσεις.

   Επίσης, η εγκυμοσύνη μπορεί να αποφευχθεί με προσωρινή φαρμακευτική στείρωση του αρσενικού, αφού εκτιμηθεί το στάδιο της σωματικής του ανάπτυξης τη χρονική στιγμή που θα χρειαστεί να γίνει η προσωρινή στείρωση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 92. Έχω ένα θηλυκό κοκόνι εδώ και εννιά περίπου χρόνια. Τώρα έχει νόημα να της κάνω στείρωση?

  1. Οι λόγοι που αναφέρονται στο άρθρο (Γιατί να στειρώσω τη σκυλίτσα μου;) ισχύουν και για την ηλικία των εννέα ετών εκτός από την πρόληψη των νεοπλασιών των μαστών. Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών η στείρωση πρέπει να γίνεται το αργότερο έως τον τρίτο οιστρικό κύκλο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 93. Καλησπέρα σας, έχω ένα Τζακ Ράσελ σχεδόν 7 ετών επιληπτικη. Παίρνει θεραπεία τα τελευταία 3 χρόνια γιατί νοσηλεύτηκε έχοντας μπει σε επιληπτικη κατάσταση. Επειδή η σκυλιτσα μου κάνει συνήθως μετά τον οίστρο ψευδοκυησεις σκέφτομαι να τη στειρωσω όμως φοβάμαι μήπως υπάρχουν επιπλοκές η μετεγχειρητικα προβλήματα λόγω της επιληψίας. Τι με συμβουλευετε? Να προχωρήσω με τη στείρωση της? Κι αν ναι Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να την κάνω Στη περίπτωση της? Σας ευχαριστώ πολυ

  1. Αγαπητή κα Κροκίδα,

   Τα επιληπτικά ζώα μπορούν να στειρωθούν όπως και τα υγιή με την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν και άλλα προβλήματα υγείας π.χ. λόγω παρενεργειών από την αντιεπιληπτική αγωγή.

   Θα χρειαστεί να προσκομίσετε τη σκυλίτσα σας για προεγχειρητικό έλεγχο και ρύθμιση της θεραπευτικής αγωγής κατά την ημέρα της επέμβασης και της μετεγχειρητικής νοσηλείας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 94. Γεια σας εχω ενα θηλυκό μαλτεζακι 8 μηνών κ μόνιμος φοβάμαι οτι κάνουμε κατι λάθος ως οικογενεια απο υπερβολική αγαπη που του δείχνουμε όλοι π.χ την ωρα του φαγητού μας ολο κ κατι της δίνουμε πέρα απο την δικιά της τροφή με αποτέλεσμα να εχει παχύνει λιγο , να ειναι αρκετά λαιμαργηκ γενικά ζω με τον φόβο μηπως της εχουμε καταστρέψει το στομάχι ή κατι αλλο απο την άγνοια μας. Θεωρείται οτι θα πρεπει να κάνουμε εξετασεις αίματος ή κατι αλλο; Μολις αδιαθετησε για πρώτη φορα μπορει οσο εχει περίοδο να κανει εξετασεις αίματος; Γενικότερα θεωρείται οτι υπαρχει λόγος ανυσηχειας πραγματικά δεν ξερω τι θα έκανα αν πάθαινε κατι. Ευχαριστω εκ των προτέρων

  1. Αγαπητή Ιωάννα,

   Όπως κάθε υπερβολή, έτσι και η υπερβολική αγάπη μπορεί να βλάψει.

   Σας συνιστώ να μας επισκεφθείτε για να εκτιμηθεί η θρεπτική κατάσταση του ζώου σας και να σας δοθούν οδηγίες διατροφής ώστε το σκυλάκι σας να έχει την φροντίδα που του αρμόζει.

   Εξετάσεις αίματος μπορούν να γίνουν ανεξαρτήτως «περιόδου». Το αν πρέπει να γίνουν θα αποφασιστεί μετά την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης του ζώου σας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 95. μετα απο ποσο καιρο μετα τη στειρωση σε ενα θυλικο λυκοσκυλο μπορω παλι να της κανω μεγαλους περιπατους και ασκηση?

  1. Αγαπητέ Γιώργο,

   Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων παραδίδουμε τους θηλυκούς σκύλους την επομένη της στείρωσης και είναι σε θέση να επανέλθουν αμέσως στις συνηθισμένες για έναν οικόσιτο σκύλο καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βγουν για μεγάλους περιπάτους, συνιστούμε όμως για 2 εβδομάδες να μην παροτρύνονται από τον ιδιοκτήτη να συνεχίσουν τον περίπατο αν δείξουν κόπωση ή απροθυμία. Επίσης, για 2 εβδομάδες συνιστούμε αποχή από επίπονη άσκηση όπως άλματα ή γρήγορο τρέξιμο και σταδιακή επανέναρξή τους.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 96. Γεια σας! Έχουμε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σκύλας! Μας ειπαν οτι τροποι άμβλωσης είναι οι εξής: 1) στείρωση και 2) ενέσιμη! Ενημερωθηκαμε όμως οτι με την ενέσιμη υπαρχουν πιθανότητες πυομητριας ή καρκίνος! Εσείς ποια μέθοδο πρότεινετε?

  1. Αγαπητή Μαρία,

   Η επιλογή της μεθόδου άμβλωσης εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του ζώου, το στάδιο της εγκυμοσύνης και τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη. Αν δεν επιθυμείτε να διατηρηθεί η μήτρα και οι ωοθήκες, η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο πρώτο ήμισυ της διάρκειάς της και η κατάσταση της υγείας του ζώου σας το επιτρέπει, τότε η στείρωση είναι η καλύτερη μέθοδος.

   Η φαρμακευτική άμβλωση γίνεται με τη χρήση διαφόρων φαρμάκων με διαφορετική αποτελεσματικότητα και παρενέργειες. Η πυομήτρα είναι παρενέργεια ορισμένων από αυτά, ο καρκίνος όμως όχι. Η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου ή συνδυασμού φαρμάκων, πάλι εξαρτάται από τους άνωθι παράγοντες.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 97. Ενα θυληκο σκυλακι μετα την στειρωση εχει περιοδο ανα εξι μηνες…τι μπορω να κανω??

  1. Αγαπητή κα Βασιλειάδου,

   Σας παραπέμπω σε σχετικό σχόλιο όπου αναλύεται το ζήτημα της εμφάνισης οίστρου μετά από στείρωση: https://vetgr.wordpress.com/2007/05/02/η-στειρωση-του-θηλυκου-σκυλου-ολα-οσα-π/#comment-23

   Παραμένω στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 98. Καλησπέρα! Έχω ένα θηλυκό μαλτέζ σχεδόν 10 χρονών και σκέφτομαι να την κάνω στείρωση. Δεν έχει ζευγαρώσει ποτέ. Σκέφτομαι να τη στειρώσω για να μην εμφανίσει πυομήτρα κ άλλες ασθένεις. Δυστυχώς άργησα να το αποφασίσω.. Γίνεται σ αυτήν την ηλικία η στείρωση; Φοβάμαι τη νάρκωση και τη διαδικασία του χειρουργίου.

  1. Αγαπητή Κωνσταντίνα,

   Η ηλικία δεν αποτελεί περιορισμό για τη στείρωση. Μετά από τις κατάλληλες προεγχειρητικές εξετάσεις, θα διαπιστωθεί εάν η νάρκωση και η χειρουργική επέμβαση είναι δυνατό να γίνουν με ασφάλεια.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 99. Καλησπερα. Θα ηθελα να μου δωσετε μια πληροφορια. Εχω ενα θυληκο μαλτεζ 5 χρονων που εχει γεννησει πριν 2 1/2 μηνες. Σε ποσο καιρο θα εχει την επομενη περιοδος της..??? Το μωρο το εχουμε δωσει σε φιλικη οικογενεια αλλα εχω και δυο αρσενικα , τον πατερα της και τον γιο της που εδω και δυο μερες εχω παρατηρησει οτι την περιτρηγηριζουν περιεργα…!!! Εχω κανονισει σε μια εβδομαδα να της κανω στειρωση. Υπαρχει περιπτωση να εχει περιοδο τοσο συντομα μετα απο γεννα..??? Ευχαριστω για τον χρονο σας..!!!

  1. Αγαπητή κα Μάκαρη,

   Μετά από εγκυμοσύνη η έλευση του οίστρου καθυστερεί ένα μήνα κατά μέσο όρο. Δηλαδή αν ο σκύλος όταν δεν εγκυμονεί, εμφανίζει οίστρο κάθε 5 μήνες, μετά από εγκυμοσύνη θα εμφανίσει ξανά οίστρο σε περίπου 6 μήνες.

   Δεδομένου ότι μερικοί σκύλοι εμφανίζουν φυσιολογικά οιστρικούς κύκλους κάθε 4 μήνες και ότι η καθυστέρηση του οίστρου μετά από εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μικρότερη από ένα μήνα, η σκυλίτσα σας μπορεί να βρίσκεται στο στάδιο του πρόοιστρου.

   Εντούτοις, η προσέλκυση αρσενικών δεν οφείλεται πάντα στον οίστρο. Διάγνωση μπορεί να τεθεί μόνο εφ’ όσον μετά από κλινική εξέταση διαπιστωθούν και άλλα συμπτώματα οίστρου.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 100. Καλησπέρα!Βρήκα μια αδέσποτη σκυλίτσα 2 ετών περίπου που λόγω των πληγών μάλλον πάσχει από Καλαζάρ.Πώς μπορώ να καταλάβω αν είναι στειρωμένη και αν δεν είναι μπορεί να μείνει έγκυος μια σκυλίτσα που πάσχει από Καλαζάρ?

  1. Αγαπητέ Κώστα,

   Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να διαπιστώσετε μόνος σας αν η σκυλίτσα που βρήκατε είναι στειρωμένη. Παραταύτα κοιτάξτε την κοιλιά πίσω από τον ομφαλό μήπως καταφέρετε να διακρίνετε επιμήκη ουλή που τυχόν κατέλιπε λαπαροτομή για στείρωση.

   Οι θηλυκοί σκύλοι που πάσχουν από λεϊσμανίωση (καλά-αζάρ) δύνανται να εγκυμονήσουν.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: