ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι γάτες ως κατοικίδια ζώα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία από τους σκύλους. Ο αριθμός των γατών που ζούν σε διαμερίσματα, στις αστικές περιοχές, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Πολλοί αστοί τις προτιμούν ως ζώα συντροφιάς επειδή χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα, είναι μικρόσωμες και προσαρμόζονται εύκολα στη ζωή μέσα σε διαμέρισμα. Μια 

γάτα δεν χρειάζεται να βγαίνει βόλτα, ουρεί και κοπρίζει στην ειδική αμμοδόχο χωρίς να έχει προηγουμένως εκπαιδευτεί γι’ αυτό, συνήθως καθαρίζει το τρίχωμά της μόνη της ώστε να μην είναι αναγκαίο να την πλένει ο ιδιοκτήτης της και δεν απαιτεί την παρέα του ανθρώπου όπως ο σκύλος, νιώθοντας άνετα και μόνη της, κάτι ιδιαίτερα βολικό για τον σύγχρονο πολυάσχολο αστό. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα υπάρχουν ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με το ζωικό αυτό είδος, οι οποίες κάνουν πολλούς ανθρώπους να διστάζουν να βάλουν μια γάτα στο σπίτι τους. Οι προκαταλήψεις αυτές αφορούν στο φόβο μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο.

Αναμφισβήτητα υπάρχουν ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τη γάτα στον άνθρωπο. Μια υγιής όμως γάτα που εμβολιάζεται και λαμβάνει αντιπαρασιτική αγωγή τακτικά και ζεί μέσα στο σπίτι, είναι απίθανο να μεταδώσει τις ασθένειες αυτές στους ανθρώπους που την περιβάλλουν. Μεγαλύτερος βέβαια κίνδυνος υπάρχει από τις αδέσποτες γάτες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας άνθρωπος με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα πολύ σπάνια θα αρρωστήσει, ακόμα κι αν έρθει σε επαφή με μολυσμένη γάτα. Από τις αδέσποτες γάτες, όχι όμως κι από τις υγιείς οικόσιτες, κινδυνεύουν κυρίως όσοι έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα δηλαδή τα μικρά παιδιά, οι υπερήλικοι, όσοι πάσχουν από AIDS, όσοι κάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω μεταμόσχευσης οργάνου ή λόγω αυτοάνοσου νοσήματος. Πολλές φορές οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι παροτρύνονται να διώξουν από το σπίτι τα κατοικίδια ζώα. Αυτό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν χρειάζεται, αντιθέτως οι έρευνες δείχνουν ότι το ψυχολογικό όφελος από τη συντροφιά των ζώων είναι πολύ σημαντικό για όσους πάσχουν από χρόνιες ανοσοκατασταλτικές ασθένειες.

Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους είναι δυνατό να μεταδοθούν ασθένειες από τη γάτα στον άνθρωπο και ποιες από αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς δημόσιας υγείας.

ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Στα κόπρανα της γάτας περιέχονται τα αυγά των παρασίτων που είναι ευρύτερα γνωστά ως σκουλήκια του εντέρου. Ο άνθρωπος μολύνεται καταπίνοντας τα αυγά των παρασίτων. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με τα κόπρανα της γάτας κατά την απόρριψη της άμμου υγιεινής, όταν χαϊδεύουμε μια γάτα με ρυπαρό τρίχωμα ή όταν αγγίζουμε αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με κόπρανα. Αν στη συνέχεια δεν πλύνουμε τα χέρια μας και τα βάλουμε κατά λάθος στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να καταπιούμε τα μικροσκοπικά αυγά των παρασίτων. Γι’ αυτό και οι παρασιτώσεις είναι συχνότερες στα μικρά παιδιά. Πρέπει να σημειωθεί ότι χαϊδεύοντας μια γάτα σπάνια κινδυνεύουμε από παρασιτώσεις γιατί οι γάτες καθαρίζουν το τρίχωμά τους συχνά γλείφοντάς το. Τα παράσιτα συνήθως δεν προκαλούν τίποτα σοβαρότερο από ελαφρά διάρροια, σε ανθρώπους όμως με εξασθενημένο οργανισμό μπορεί να γίνουν αιτία κνησμού, σοβαρής διάρροιας, κακής θρέψης, βήχα, εμετού, αναιμίας, ζαλάδας, μειωμένης όρασης. 

Ο εχινόκοκκος

Από τα σκουλήκια του εντέρου μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς δημόσιας υγείας παρουσιάζει ο εχινόκοκκος. Εκτός από τη γάτα προσβάλλει και άλλα ζώα όπως το σκύλο. Οι γάτες μολύνονται τρώγοντας ποντίκια με εχινόκοκκο. Στο σκύλο και στη γάτα συνήθως δεν εμφανίζονται προβλήματα υγείας, στον άνθρωπο όμως, μετά την κατάποση των αυγών, ο εχινόκκοκος εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και διασπείρεται στο συκώτι και σε άλλα όργανα όπου σχηματίζει κύστεις γεμάτες υγρό. Οι κύστεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά αντιεχινοκοκκικά φάρμακα που δίνονται προληπτικά στις γάτες.

Το τοξόπλασμα

Το παράσιτο της γάτας για το οποίο έχει γίνει ο περισσότερος λόγος είναι το τοξόπλασμα˙ κι αυτό επειδή αν μια έγκυος γυναίκα κολλήσει τοξοπλάσμωση, η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο. Γι’ αυτό, τα παλιότερα χρόνια κυρίως, συμβούλευαν τις εγκύους να διώξουν τις γάτες από το σπίτι. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει διότι αφενός μεν μια γάτα που ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι και τρέφεται με μαγειρεμένα φαγητά ή τροφές του εμπορίου, δεν είναι δυνατό να έχει τοξοπλάσμωση, αφετέρου δε ο άνθρωπος δεν κολλάει τοξοπλάσμωση με απλή επαφή με τη γάτα. Για να μολυνθεί ο άνθρωπος πρέπει να καταπιεί αυγά τοξοπλάσματος, κάτι που μπορεί να συμβεί με τους τρόπους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.  Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι τα αυγά του τοξοπλάσματος γίνονται λοιμογόνα μόνο αφού εκτεθούν στην ατμόσφαιρα για 1-5 ημέρες, αναλόγως των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας. Δηλαδή με τα νωπά κόπρανα γάτας δεν μεταδίδεται η τοξοπλάσμωση. 

Επομένως, δεν υφίσταται κίνδυνος εφ’ όσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Εξάλλου η διασπορά αυγών με τα κόπρανα της μολυσμένης γάτας διαρκεί από λίγες ημέρες έως τρείς εβδομάδες, στη συνέχεια η γάτα παραμένει φορέας του παρασίτου αλλά στα κόπρανά της δεν περιέχονται αυγά ενώ η αναζωπύρωση της νόσου είναι σπάνια.

Από τα άλλα είδη ζώων μπορεί κανείς να μολυνθεί με τοξόπλασμα μόνο καταναλώνοντας το κρέας τους ωμό ή μισοψημένο. Γι΄ αυτό πρέπει να μαγειρεύουμε καλά το κρέας που τρώμε εμείς οι ίδιοι και αυτό που δίνουμε στις γάτες, επίσης δεν πρέπει να αφήνουμε τη γάτα μας να κυνηγάει ποντίκια και άλλα ζώα διότι τρώγοντάς τα ωμά μπορεί να μολυνθεί με τοξόπλασμα.

Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που έχουν γάτες, παθαίνουν τοξοπλάσμωση το ίδιο συχνά με ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν έχουν γάτες. Συνεπώς η μόλυνση δεν γίνεται από τις κατοικίδιες γάτες αλλά από την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος ή ωμών λαχανικών που δεν πλύθηκαν καλά καθώς επίσης και από μολυσμένο νερό. Τα λαχανικά φέρουν αυγά τοξοπλάσματος λόγω της ρύπανσής τους είτε με κόπρανα γάτας είτε με πτώματα άλλων ειδών ζώων, π.χ. ποντικών. Έτσι  ρυπαίνεται και το νερό.

Τέλος, τα κόπρανα της γάτας εκτός από παράσιτα μπορεί να περιέχουν και βακτήρια, με σημαντικότερο τη σαλμονέλα. Και σ’ αυτή την περίπτωση η μόλυνση του ανθρώπου γίνεται από το στόμα και αρρωσταίνουν κυρίως άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία παθαίνουν γαστρεντερίτιδα που μπορεί να συνοδεύεται από εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο, πυρετό.

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ

Επειδή τα δόντια και τα νύχια της γάτας είναι λεπτά και μυτερά, προξενούν μικρής έκτασης αλλά βαθιές πληγές που είναι πιο επικίνδυνες για μόλυνση απ’ ότι οι εκτεταμένες αλλά επιφανειακές. Συνήθως προκαλείται πρήξιμο, πόνος, κοκκίνισμα ή και μελανιά που περιορίζονται στο σημείο του τραυματισμού και παρέρχονται με συνήθη καθαρισμό του τραύματος. Πρέπει να ανησυχήσουμε αν μετά από γρατζούνισμα ή δάγκωμα γάτας παρουσιαστεί πονοκέφαλος, πυρετός, επιπεφυκίτιδα, πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις, κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Επικινδυνότερες για μετάδοση βακτηρίων είναι οι γάτες με αποστήματα και αυτές στις οποίες δεν γίνεται προληπτική αγωγή για ψύλλους, τσιμπούρια και ακάρεα διότι με αυτά μεταδίδονται στη γάτα διάφορα μικρόβια.

Με το δάγκωμα επίσης μεταδίδεται η λύσσα, νόσος που εδώ και αρκετά χρόνια έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα αλλά επειδή είναι θανατηφόρος και εξελίσσεται πολύ γρήγορα, η αναφορά σε αυτή επιβάλλεται. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι γειτονικές μας χώρες δεν θεωρούνται απαλλαγμένες από τη λύσσα. Στην Τουρκία μάλιστα μέχρι πρόσφατα υπήρχαν θανατηφόρα κρούσματα σε ανθρώπους. Επομένως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εισαγωγή της νόσου στη χώρα μας. Γι’ αυτό στην Ελλάδα, όπως και σε πολλά άλλα κράτη, ο ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός των σκύλων και των γατών είναι υποχρεωτικός από το νόμο. Μια λυσσασμένη γάτα αρχικά εμφανίζει υπερδιέγερση, ευερεθιστότητα, αποπροσανατολισμό, επιθετικότητα ακόμη και έναντι άψυχων αντικειμένων και στη συνέχεια παράλυση των άκρων και δυσκολία στην κατάποση. Λέγεται ότι τα λυσσασμένα ζώα απεχθάνονται το νερό, λανθασμένη εντύπωση που μάλλον έχει δημιουργηθεί λόγω της δυσκολίας κατάποσης του νερού. Τελικά, ο θάνατος επέρχεται σε περίπου μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και οφείλεται στην παράλυση των αναπνευστικών μυών. Επειδή ο ιός της λύσσας βρίσκεται στο σάλιο έως και δέκα ημέρες πριν το μολυσμένο ζώο εμφανίσει τα σημάδια της ασθένειας, σε περίπτωση δαγκώματος από υγιές αδέσποτο ή ανεμβολίαστο ζώο, αυτό πρέπει να απομονώνεται και να παρακολουθείται επί δέκα ημέρες. Ο άνθρωπος που δαγκώθηκε πρέπει να πλύνει άμεσα το τραύμα με άφθονο νερό και σαπούνι και ίσως κριθεί σκόπιμο να χορηγηθεί αντιλυσσικός ορός και να γίνει αντιλυσσικός εμβολιασμός. 

ΟΥΡΑ, ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΕΚΚΡΙΜΑΤΑ

Οι γάτες που δεν λαμβάνουν τακτικά αντιπαρασιτική αγωγή και έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα, κυρίως ποντίκια, ενδέχεται να διασπείρουν μικρόβια με τα ούρα ή με τα υγρά που βγαίνουν από το αιδοίο μετά τη γέννα. Μετά την επαφή με τέτοιες γάτες πρέπει να προσέχουμε να μην αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, πριν πλύνουμε τα χέρια μας με άφθονο σαπούνι και νερό. Ακόμη, μια γάτα που φτερνίζεται ή βήχει μπορεί να μεταδώσει αναπνευστική νόσο και στον άνθρωπο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας έχει προσβληθεί από στρεπτόκοκκο, ένα μικρόβιο που προξενεί πονόλαιμο και πνευμονία, αν στο σπίτι υπάρχει γάτα. Οι γάτες πολύ σπάνια είναι φορείς αυτού του μικροβίου, μπορεί όμως να το κολλήσουν από τον άνθρωπο και στη συνέχεια να το μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους, χωρίς αυτές οι ίδιες να αρρωστήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Γι’ αυτό αν στο σπίτι μας έχουμε κρούσματα πονόλαιμου, που θεραπεύεται και επανεμφανίζεται, για πολύ καιρό, τότε πρέπει να ερευνηθεί η αιτία του πονόλαιμου και αν διαπιστωθεί ότι είναι ο στρεπτόκοκκος να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο για να γίνει φαρμακευτική αγωγή και στα ζώα του σπιτιού.

ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι γάτες πολλές φορές έχουν στο τρίχωμά τους μια κατηγορία μυκήτων που είναι γνωστοί με τις ονομασίες δερματόφυτα, τριχόφυτα ή τριχοφάγος. Οι μύκητες εκδηλώνονται με μεγάλη ποικιλία δερματικών αλλοιώσεων ή απλώς υπάρχουν στο τρίχωμα της γάτας χωρίς να δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα. Στην τελευταία περίπτωση, τα δερματόφυτα βρίσκονται, κατά κάποιον τρόπο, σε αναμονή των κατάλληλων συνθηκών για να αναπτυχθούν και όταν βρούν τον οργανισμό της γάτας εξασθενημένο π.χ. από άλλη αρρώστια, γίνονται η αιτία δερματικών προβλημάτων. Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται με απλή επαφή με την τρίχα της γάτας και μερικές φορές προκαλείται δερματίτιδα η οποία θεραπεύεται με κατάλληλη αγωγή. Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε μοιάζει μη φυσιολογικό στο τρίχωμα και στο δέρμα της γάτας σας, απευθυνθείτε στον κτηνίατρο. Επίσης, πλένεται τα χέρια σας μετά από επαφή με αδέσποτες γάτες.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Ένα πρόβλημα που προκαλείται από την τρίχα της γάτας σε ορισμένους ανθρώπους, χωρίς όμως οι γάτες να φταίνε γι’ αυτό και χωρίς να υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις. Σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει αλλεργία στο τρίχωμα της γάτας που εκδηλώνεται κυρίως με φτέρνισμα, καταρροή και δακρύρροια.  Μέχρι πρότινος οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να απολαύσουν τη συντροφιά του αξιαγάπητου αιλουροειδούς. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έδωσε η βιοτεχνολογία. Λίγες μέρες πριν γραφτεί το άρθρο αυτό, ανακοινώθηκε στις Η.Π.Α η κυκλοφορία στην αγορά υποαλλεργικών γατών. Με παρεμβάσεις στα γονίδια της γάτας δημιουργήθηκαν ζώα ο οργανισμός των οποίων, δεν παράγει τις ουσίες που προκαλούν αλλεργία. Σύντομα οι υποαλλεργικές γάτες αναμένονται και στην Ευρώπη με μόνο μειονέκτημα την υψηλή τιμή τους.

Καταλήγοντας, η γάτα δεν είναι μόνο ένα πολύ βολικό κατοικίδιο για τους σημερινούς ανθρώπους των πόλεων που κατοικούν κατά κύριο λόγο σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, αλλά και απολύτως ασφαλές για τη δημόσια υγεία, εφόσον βέβαια τηρούνται ορισμένοι κανόνες. Συνοπτικά, για να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τη συντροφιά της γάτας μας πρέπει:

 1. να διατηρούμε το χώρο διαβίωσης της γάτας και τα σκεύη της (ταΐστρα, ποτίστρα, βούρτσα, αμμοδόχος κτλ.) καθαρά.
 2. να την εμβολιάζουμε τακτικά σύμφωνα με το εμβολιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο κτηνίατρος.
 3. να εφαρμόζουμε τακτικούς αποπαρασιτισμούς σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
 4. να μην της δίνουμε ωμό κρέας ή ψάρι αλλά να την ταΐζουμε με ειδικές τροφές του εμπορίου ή με μαγειρεμένο φαγητό.
 5. να μην την αφήνουμε να κυνηγάει ποντίκια, πουλιά κ.α. ζώα.
 6. να τηρούνται βασικοί κανόνες ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.

149 σχόλια

 1. geia sas,to trixoma tis gatas mou einai polu lepto kai exei 2-3 merespou peftei sunexeia..auto me anisixei giati dn eixe parousiasei kati tetoio alli fora.Einai peripou 7 minon kai 8elei twra pleon sunexeia na koimatai..dn exei dia8esi gia tipota kai enw i8ele alles fores na vgei exw kai genika itan polu drastirios twra nomizw oti exei kata8lipsi kapos etsi 8a mporousa na to xaraktirisw…exei kanei mia fora emvolio kai exei apoparasito8ei…prepei na tou kanw allo ena emvolio gia na sumpliro8ei i dosi..etsi mou eipe o ktiniatros…anisixw polu kai 8a i8ela tin voi8eia sas..to e-mail mou einai: tsaxpinak@hotmail.com8a i8ela na mou steilete kapoies xrisimes sumvoules an mporeite…euxaristw polukelly

 2. καλησπερα η γατα μου 4 χρονων τρεχει κηνυγαει πουλια παρατηρησα λιγες μερες δεν τρεχει…γιατι εχει περιοδο;

  1. Μια γάτα μπορεί να περιορίσει την κινητικότητά της και γενικότερα τη δραστηριότητά της ή να απωλέσει κάποιες συνήθειές της όταν έχει περίοδο αλλά και όταν ασθενεί. Αν η γάτα σας τρώει, ουρεί και κοπρίζει κανονικά και εμφανίζει συμπτώματα οίστρου (π.χ. κύλισμα στο έδαφος, νιαούρισμα τη νύχτα, πλάγια κάμψη της ουράς, χαμήλωμα του πρόσθιου μέρους του σώματος και ανύψωση του οπίσθιου κατά τη σύλλυψή της από τον τράχηλο) τότε μπορείτε να περιμένετε περίπου 1 εβδομάδα για να παρέλθει ο οίστρος. Αν όμως έχετε παρατηρήσει γενικευμένη κατάπτωση, ανορεξία ή διαταραχές στην ούρηση ή την κόπριση τότε πρέπει να την προσκομίσετε σε κτηνίατρο το συντομότερο.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΑΤΟ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΗΚΗΤΙΑΣΗ,ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΛΙΣΕ ΚΑΙ ΨΥΛΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΛΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΤΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ?

  1. Οι μυκητιάσεις του δέρματος μεταδίδονται στον άνθρωπο. Οι ψύλλοι προτιμούν τις γάτες αλλά αν η γάτα έχει πολλούς ψύλλους μπορεί να φύγουν από το δέρμα της και να τσιμπήσουν και ανθρώπους.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

   1. καλησπέρα, έχω και εγώ δυο γατούλες και έναν σκύλο. Μου εμφανίστηκαν μυκητιάσεις στο δέρμα, πήγα στο γιατρό μου έδωσε θεραπεία, εξαφανίστηκαν και μετά από λίγο καιρό μου ξαναεμφανίστηκαν. Είδα πως έχει και ο σκύλος τον οποίο τον έχουμε μέσα στο σπίτι και με τους περισσότερους που μίλησα μου είπαν ότι κατα πάσα πιθανότητα κολλάει από τις γάτες(οι οποίες γυρίζουν εξώ). Μου δώσανε αλοιφή για το σκύλο, δεν του πέρασαν και τώρα μου δώσανε κάτι χάπια. Όμως δεν μου είπαν τι πρέπει να κάνω με τις γάτες…προσπάθησα να τις ψάξω αλλά δεν βρήκα κάποια σημάδια σαν αυτά που έχει ο σκύλος…

   2. Γεια σας, το γατάκι μου έχει μυκητίαση του δέρματος αλλά εγώ που το έχω μόλις 9 ημέρες (να σημειωθεί ότι ζω μαζί του στο διαμέρισμα μου και έχει έρθει σε στενή επαφή μαζί μου, έχει κάτσει σε καναπέδες, κρεβάτια κτλ.) αλλά εγώ δεν έχω κάποιο συμπτωμα. Είναι δυνατόν να μην έχω κολλήσει?

   3. Ναί, είναι δυνατό να μην έχετε εκδηλώσει συμπτώματα, αν και κατά πάσα πιθανότητα έχετε έρθει σε επαφή με τους μύκητες.

 4. αλη8ευει οτι η γατα μπορει να προκαλεσει προβλημα στην γυναικα;; εννοω οσο αναφορα στην μητροτητα.

  1. Ο κίνδυνος είναι μηδαμινός. Διαβάστε στο παραπάνω άρθρο τις παραγράφους υπό τον υπότιτλο: Τοξόπλασμα

   1. αν δηλαδη ενα κοριτσι στην εφηβεια εχει γατα κινδυνευει να βαλει σε κινδυνο τον εαυτο τησ ετσι ωστε στο μελλον να μην μπορει να κανει παιδια?

   2. Όχι, τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Αντιθέτως, αν η γάτα έχει τοξόπλασμα και το μεταδώσει στην έφηβη (κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως εξηγείται στο άρθρο) τότε το πιό πιθανό είναι η έφηβη να αποκτήσει αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος που θα την προστατεύουν μελλοντικά από την ασθένεια.

 5. Καλησπέρα σας! Βρήκαμε την ιστοσελίδα σας πολύ κατατοπιστική και θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για τα άσπρα σκουληκάκια που είδαμε κοντά στην ουρά της γάτας μας που προφανώς βγαίνουν από τον πρωκτό της. Είναι κάτι ανησυχητικό; Ποιο φάρμακο θα προτείνατε; Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. (η γατούλα είναι περίπου 6 μηνών).

  1. Πρόκειται για παράσιτα του εντέρου. Συνήθως τα προβλήματα υγείας που προκαλούν στις γάτες είναι ήπια. Από πλευράς δημόσιας υγείας ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα μικρά παιδιά.

   Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά αντιπαρασιτικά φάρμακα, εξίσου αποτελεσματικά για την περίπτωση που περιγράφετε. Δε σας προτείνω κάποιο συγκεκριμένο για ευνόητους λόγους. Ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και θα καταρτίσει πρόγραμμα προληπτικών αποπαρασιτισμών.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 6. Καλημέρα! Ο γάτος μου είναι 6 μηνών και εδώ και τρεις μέρες κοιμάται συνέχεια (ξυπνάει ελάχιστα και ξανακοιμάται σχεδόν αμέσως)και φυσικά δεν έχει όρεξη για παιχνίδι. Τρώει κανονικά, εφόσον τον ξυπνήσουμε για φαγητό.Μπορεί να είναι απλή αδιαθεσία ή δείχνει κάτι σοβαρό;

 7. Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω για τον γάτο μου. Ειναι στειρωμενος, 2 ετών και τις τελευταίες μέρες παρατηρώ στον πρωκτό του κατι λευκά υπολείματα, στο μεγεθος – σχημα ενος σουσαμιού αλλα είναι σαν πηχτή κρέμα. Εντωμεταξύ δεν παρουσιαζονται συνεχως μεσα στη μερα οποτε δεν ξερω πως να προλαβω να τον παω σε κτηνιατρο οταν το εμφανιζει… Τι μπορεί να είναι? Ευχαριστώ προκατοβολικα.

  1. Όταν τα ξαναδείτε βάλτε μερικά μέσα σε έναν ουροσυλέκτη με φυσιολογικό ορό και πηγαίνετέ τα μαζί με το γάτο σε κτηνίατρο.

 8. ego brika ena aksiolatrefto gataki ekso apo to spiti mou alla i mitera mou lei na min to bazo mesa alla den exo katalabei giati ………….mipos einai epikindines oi trixes …………………..mpori na arostiso ti na kanw na tin bazw mwsa i na tin krataw ekso i na to xarisw tou kaname ki embolia xthes

  1. Εάν φροντίζετε το γατάκι όπως γράφεται στο άρθρο και δεν είστε ανοσοκατεσταλμένο άτομο, μπορείτε να απολαμβάνετε τη συντροφιά του άφοβα και μέσα στο σπίτι.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 9. Καλησπέρα !

  Δεν ξέρω αν όντως η γάτα μου τρώει ποντίκια.. αλλά θα ήθελα να ξέρω.. ΑΝ τρώει ποντικια -εμβολιάζεται και της χορηγείται αντιπρασιτικη αγωγή όπως πρέπει, οπότε και δεν ανησυχώ για αυτην- για μένα όμως είναι πρόβλημα;Κινδυνεύω απο κάτι; Είναι πολύ σημαντικό να ξέρω.. γιατί ζεί μέσα στο σπίτι..Ευχαριστώ !!!

  Υ.Γ πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και ευχαριστω! Μου λύσατε πολλές απορίες!

  1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Εάν είστε υγιής ενήλιξ και τηρείτε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, δεν κινδυνεύετε.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 10. καλησπερα! εχω μαζεψει ενα γατακι απτο δρομο και μετα απο τα απαραιτητα εμβολια και το φαρμακο για τα παρασιτα το εχω βαλει μεσα στο σπιτι..απο οταν το εχω βρει εχω παρατηρησει οτι εκτος απο το φυσιολογικο γουργουρισμα ακουγεται και κατι αλλο στην ανασα τ.κατι σαν βρασιμο οπως οταν εχουμε ακροαστικα οι ανθρωποι και εχει βηχα 1 με 2 φορες τ ημερα..ο κτηνιατρος μου εδωσε αντιβιωση η οποια δεν εφερε κανενα αποτελεσμα και μου ειπε οτι ισως εχει χρονιο ασθμα κατι που οι περισσοτερες γατες εχουν..εσεις τι νομιζετε?

  1. Δε μπορώ να εκφέρω γνώμη ούτε, φυσικά, να κρίνω τη γνώμη του συναδέλφου, χωρίς να έχω εξετάσει το γατάκι σας. Εφόσον θέλετε δεύτερη γνώμη πρέπει να προσκομίσετε το γατάκι σας σε δεύτερο κτηνίατρο. Όσο καλή διάθεση κι αν έχει, κανείς δε μπορεί να σας βοηθήσει υπεύθυνα εξ αποστάσεως.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 11. Γεια σας λεγομαι Αντα και χθες βρηκα ενα γατακι περιπου 4-5 μηνων στο δρομο και το πηρα στο σπιτι! το βραδυ ακουσα το γατακι να κανει ενα παραξενο ηχο! σαν να βηχει η σαν να εχει ακροαστικα κατι τετοιο! θα το παω στο γιατρο αλλα θελω πρωτα να ξεφοβηθει λιγακι γιατι βλεπει ανθρωπο και τρεχει να κρυφτει! να ανησυχω? επισης εκανε και διαρροια!

  1. Σας συνιστώ να το προσκομίσετε το συντομότερο σε κτηνίατρο. Μη χάνετε χρόνο διότι η κατάστασή του μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο.

 12. καλησπερα,ειμαι 2 μηνων εγκυος κ βρηκα μια αδεσποτη γατα χτυπημενη απο αυτοκινητο κ με σπασμενη λεκανη.προσπαθω να βαζω αλλους να την περιποιουνται γτ θελει ενα μηνα οπως μου ειπε η γιατρος για να δουμε αν θα επανελθει.το θεμα ειναι οτι εχει ακρατεια κ γω οταν δεν εχω βοηθεια την πιανω για να της αλλαξω κουτα.πλενω βεβαια τα χερια μου πολυ καλα κ βαζω οινοπνευμα,οπως κ να χει ομως τη φοβεια μου την εχω αλλα δεν μπορω κ να την αφησω να τυραννιεται μονη της.θεωρω οτι ειμαι αρκετα προσεκτικη,πιστευεται οτι πρεπει να σταματησω να ερχομαι σε επαφη ?κ ποσο καιρο μετα δειχνει η εξεταση αν εχουμε μολυνθει?

  1. Εφ’ όσον η γάτα, εκτός από τον τραυματισμό στη λεκάνη, δεν έχει συμπτώματα άλλης πάθησης, είναι μάλλον απίθανο να αποβάλλει το τοξόπλασμα με τα κόπρανά της. Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει, είναι πολύ δύσκολο να κολλήσετε τοξοπλάσμωση αν τηρείτε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και αν αλλάζετε την άμμο της γάτας και πλένετε την αμμοδόχο της κάθε ημέρα.

   Αν παρ’ όλα αυτά ανησυχείτε για το ενδεχόμενο μόλυνσής σας από τοξόπλασμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό που σας παρακολουθεί.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 13. Καλησπέρα σε όλους. Έχω έναν αρσενικό στειρωμένο περσικο 5 χρονων, ηθελα να μαθω τι μπορει να συμβαινει, κοιμαται ατελειωτες ώρες δεν μας δινει καθόλου σημασία και δεν νομιζω οτι τρωει ιδιαιτερα. Έχει εντονη κακοσμια στο στοματακι του, ειχαμε εναν αδιαφορω κτηνιατρο και φταιμε και εμεις αλλα εχει απο περσι να κανει εμβολια και αμπουλες. Τρωει μονο καλης ποιοτητας ξηρα τροφη και θα ηθελα να μαθω τι μπορει να συμβαινει. Σας ευχαριστω πολυ

  1. Η ανορεξία, η κατάπτωση και η αδιαφορία για το περιβάλλον είναι συμπτώματα των περισσότερων ασθενειών. Πολλές ασθένειες επίσης προκαλούν στοματική δυσοσμία. Ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί τί έχει ο γάτος σας είναι να εξεταστεί από κτηνίατρο και μάλιστα το συντομότερο. Επί πλέον εφιστώ την προσοχή σας στην προληπτική ιατρική που όπως λέτε έχετε παραμελήσει. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό συνεπάγεται αφιέρωση χρόνου και οικονομική επιβάρυνση σε δύσκολους καιρούς αλλά έτσι θα γλιτώσετε από περισσότερη ταλαιπωρία και στενοχώρια σε περίπτωση ασθένειας και το κυριότερο: θα έχετε ένα ευτυχισμένο κατοικίδιο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 14. καλησπερα ,εχω μια γατουλα 8 μηνων την βρηκα ημερων στο χωριο μου και την εφερα αθηνα σπιτι μου (εξω κηπο) γεννησε προχθες και εκανε τρια μικρα ,δυστυχως δεν την εμβολιασα νωριτερα τωρα ποτε μπορω να την παω ;τα μικρα απο πιο μηνα;ευχαριστω,Χριστινα.

  1. Για να καθοριστεί το πότε θα εμβολιαστεί η γατούλα σας και γενικότερα για να καταρτιστεί το εμβολιακό πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, πρέπει προηγουμένως να εξεταστεί από κτηνίατρο.

   Οι πρώτοι εμβολιασμοί στα μικρά γατάκια συνήθως γίνονται σε ηλικία 2 – 2,5 μηνών.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 15. Γεια σας,εδω και 8 μήνες μάζεψα ένα γατάκι από το δρόμο.Του έκανα τα πρώτα εμβόλια μόνη μου.γενικά δε φαινεται ναχει κάποιο πρόβλημα απλά το τελευταίο καιρό μαδάει πολύ.το δερμα της είναι μια χαρά βέβαια.είναι φυσιολογικό τώρα την άνοιξη λόγω ζέστης?Τί μπορώ να κάνω για να μαδάει λιγότερο?

  1. Κατ’ αρχάς οφείλω να σας επισημάνω ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι απλώς μια ένεση, πρέπει να γίνονται σύμφωνα με εμβολιακό πρόγραμμα η κατάρτιση του οποίου απαιτεί κτηνιατρικές γνώσεις και προϋποθέτουν κλινική εξέταση η οποία επίσης απαιτεί κτηνιατρικές γνώσεις. Επομένως το να εμβολιάζετε μόνη σας το γατάκι σας είναι κακή πρακτική που μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε αναποτελεσματικούς εμβολιασμούς και στην χειρότερη σε επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του.

   Την άνοιξη η τριχόρροια είναι φυσιολογικά αυξημένη. Εντούτοις υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχόρροια ανεξαρτήτως εποχής. Η φυσιολογική τριχόρροια δε χρήζει αντιμετώπισης και τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν για τον περιορισμό της είναι μάλλον αναποτελεσματικά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βουρτσίζετε τακτικά το γατάκι σας ώστε να απομακρύνετε τις νεκρές τρίχες. Η διάγνωση της παθολογικής τριχόρροιας απαιτεί εξέταση από κτηνίατρο και η αντιμετώπισή της είναι ανάλογη της αιτίας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 16. καλημερα!εχω μια γατουλα 8 μηνων την οποια μαζαψα απο τον δρομο οταν ηταν νεογεννητη!αυτη την περιοδο ειναι εγκυος και τις τελευταιες μερες ειδα σρο ενα της ποδι οτι λειπει τριχωμα σε μια μικρη περιοχη αλλα και το δερμα σε αυτο το σημειο ειναι τραχυ με περιφερειακη κοκκινιλα σαν εκζεμα. ξερετε τι μπορει να ειναι και αν ειναι επικινδυνο να κολλησω κατι?

  1. Οι δερματικές αλλοιώσεις που περιγράφετε προκαλούνται από πολλές δερματοπάθειες κάποιες από τις οποίες μεταδίδονται και στον άνθρωπο. Σας συνιστώ άμεση κλινική εξέταση της γατούλας σας από κτηνίατρο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 17. geia sas shmera eida to sait sas kai thathela na mpw kai gw sthn parea kai thathela na rwthse to ekshs afou prwta pw oti exw ena gataki enos mhnon toxw mia ebdomada sxedon alla parathrw oti h kenwshs tou eine polu polu xalares paroti den pinei gala trwei trofes emporiou gia gates kai shmera tou ekana riuzi me kota sto mikser.epishs parathrhsameta to faghto paei sthn amodoxo gia ekenwsh ,kai epishs pinei poli nero mporei na sumbenei kati?
  apo kefi kai oreksh gia pexnidia eine gematos exei mph to prwto embolio kai exei perei thn prwth dosh pastas gia parasita
  euxaristw apanthste mou

  1. Τα αίτια της διάρροιας είναι πολλά. Χωρίς να εξεταστεί το γατάκι σας δεν είναι δυνατό να γίνει διάγνωση. Δι΄αλληλογραφίας μπορούν να απαντηθούν μόνο ερωτήσεις γενικού περιεχομένου και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει διάγνωση ούτε να συσταθεί θεραπεία.

 18. Καλησπέρα.Έχω ένα γατάκι 3 μηνών, ζει μόνο μέσα στο σπίτι και τηρώ πλήρως τους εμβολιασμούς και την αποπαρασίτωση.Η κόρη μου είναι 8 χρονών και ήθελα να μάθω αν μπορεί να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ,αν εισπνεύσει κάποια τρίχα της γάτας.’ Ακουσα κάτι απίθανες ιστορίες για ένα παιδάκι που πέθανε, επειδή μια τρίχα είχε κολλήσει στον πνεύμονα.Σας ευχαριστώ.

  1. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει μια τρίχα έως τους πνεύμονες και να μείνει εκεί ώστε να προκαλέσει πρόβλημα. Θεωρητικά πάντως, αν φτάσει, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία η οποία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Κάτι τέτοιο όμως θα μπορούσε να συμβεί και με μια τρίχα ανθρώπου ή οποιοδήποτε άλλο ξένο σώμα. Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 19. Geia sas! Exo ena mikro gataki 3 minon poy exei pathei mykites sto derma toy kefalioy toy… Mporeite na moy peite parakalo ean ayto einai epikyndino gia tin pentaxroni (5) kori moy poy kathetai sxedon oli mera dipla toy? Sas eyxaristo poly

  1. Οι μυκητιάσεις του δέρματος μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και αντιστρόφως. Φαντάζομαι ότι εφ’ όσον γνωρίζετε ότι το γατάκι σας έχει μύκητες, το έχετε ήδη προσκομίσει σε συνάδελφο ο οποίος θα σας έχει συστήσει θεραπευτική αγωγή και θα σας έχει δώσει οδηγίες για ατομική υγιεινή. Αν ακολουθήσετε τη θεραπευτική αγωγή και τηρήσετε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και καθαριότητας για την κόρη σας οι πιθανότητες μετάδοσης των μυκήτων περιορίζονται στο ελάχιστο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 20. Γεια σας ! εχω ενα γατακι περιπου 1,5 μηνων το οποιο μετα απο ενεση για προβλημα που ειχε στα ματακια του στο σημειο της ενεσης εβγαλε μικητες . Σημερα πηγαμε σε συναδελφο και μας εδωσε θεραπευτικη αγωγη αλλα επειδη ειναι μικρο μονο με αλοιφες . Το γατακι ομως το εχω μαζι μου στο δωματιο για να το απομακρυνω απο το αλλο που εχω που ειναι μεγαλυτερο του 4 χρονια αλλα οπως παιζει με γρατσουναει και ερχομαστε σε επαφη . Τους μικητες φαινεται να τους εχει 2 εβδομαδες τουλαχιστον γιατι επιανα κατι περιεργο αλλα σημερα καταλαβα οτι υπαρχει προβλημα διοτι ξυστικε και εκανε πληγη . Υπαρχει περιπτωση να κολλησω ενω δεν κολλησα τοσες μερες και τωρα αρχισαμε θεραπευτικη αγωγη ?

 21. Kali sas mera!Exo enan arseniko gato edo k 2 xronia peripou.Zei exo.Tis teleutaies meres exei upnilia,parola auta troei kanonika k pinei neraki.Fainetai kakokefos,alla den xero ton logo…Proxtes paratirisa ena oidima sto aristero tou pleuro(bouti,den boro na to dieukriniso)k kathe fora pou to akoubao,niaourizei,san na ponaei…Ti borei na einai?Tsibima apo kapoio entomo?Boro me kapoio tropo na ton voithiso,na min ponaei?Epeigei i metafora tou se ktiniatro?Zo se xorio k den ton exo valei pote mes to autokinito.Xero oti tha duskoleuto…Tha agriepsei!K o pio kontinos ktiniatros einai 30 xlm, makria.Sas euxaristo ek ton proteron!

  1. Η διόγκωση που περιγράφετε μπορεί να είναι νύξη εντόμου, αιμάτωμα από τραυματισμό, κοίλη και πολλά άλλα. Σας συνιστώ να προσκομίσετε το γάτο σε κτηνίατρο για να γίνει διάγνωση.

 22. συγγνώμη…..μένω σε διαμέρισμα και βρήκα κα΄ποιον γνωστό μου που χαρίζει κα΄τι γλυκά γατάκια….1 θα αντέξει σε διαμέρισμα?και άμα πάω στο χωριό μου που εκεί προσέχω μια γάτα θα το πειράζει??περιμένω θετικές ελπίζω απαντήσεις

  1. 1. Οι γάτες προσαρμόζονται άριστα σε διαμέρισμα.
   2. Η γνωριμία με την άλλη γάτα πρέπει να γίνει σταδιακά, δηλ. στην αρχή να έρθουν σε οπτική επαφή εξ αποστάσεως, να ανταλλάξουν σκεύη ώστε να συνηθίσουν η μια τη μυρωδιά της άλλης ή να βρίσκονται σε διπλανά δωμάτια του σπιτιού που χωρίζονται με μια πόρτα ώστε να ακούνε και να μυρίζουν η μια την άλλη.

 23. geia sas!exw tria mikra gatakia ta opoia einai 2,5 mhnwn peripou!exw paratirisei oti to ea madaei to trixwma tou para poly kai fenetai to derma tou.epishs vlepw kai to alo oti exei kolisei kai ekoino.ti mporei na einai?efxaristw

 24. γεια σας εφερα τον γατο μου πριν δυο μερες στο χωριο κ δεν ξερω αν ειναι συμπτωση ομως απο τοτε ξυνεται συνεχεια σε συγκεκριμενο σημειο πισω απο το αυτι του κ τωρα σε εκεινο το σημειο του εχει μεινει μονο δερμα,τον εχω μονο μεσα στο σπιτι δεν βγενει καθολου εξω,δεν το πηγα ακομη σε κτηνιατρο αλλα του δινω την αλοιφη surolan.. ποια ειναι η γνωμη σας?

  1. Χωρίς να έχει εξετάσει το γάτο σας, κανένας κτηνίατρος δεν είναι δυνατό να έχει γνώμη για την πάθησή του. Η διάγνωση και η σύσταση θεραπείας χωρίς να έχει προηγηθεί εξέταση είναι ενέργεια αντιεπιστημονική, ανεύθυνη και δυνητικά επικίνδυνη για το ασθενές ζώο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 25. γεια σας. έχω ένα γατάκι 9 μηνών και πριν 2 εβδομάδες εμφάνισε μια στρόγγυλη πληγή στο λαιμό. η πληγή επεκτάθηκε και ρωτήσαμε έναν κτηνίατρο και από τα συμπτώματα συμπέρανε πως είναι μύκητας. του βάλαμε μια αλοιφή αλλά η πληγή επεκτάθηκε υπερβολικά σχεδόν σε όλο το κεφάλι. εδώ και τρεις μέρες δεν τρώει καθόλου, έχει αδυνατίσει πολύ, μοιάζει σαν χαμένο και δεν μας πλησιάζει καθόλου και συνέχεια κάθεται σε ένα ακατοίκητο σπίτι. μήπως μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω για να τον βοηθήσω; υποφέρει και δεν μπορώ να τον μεταφέρω σε γιατρό γιατί είναι άγριος και δεν πιάνεται.

 26. Φροντίζω μια αδέσποτη γάτα ηλικίας 2 ετών. Πριν 2 μήνες περίπου παρατήρησα σκουληκάκια άσπρα στον πρωκτό της. Απευθύνθηκα στην κτηνίατρο που παρακολουθεί την δική μου γάτα και μου έδωσε 2 χαπάκια. Το δεύτερο το έδωσα μετά από 15 μέρες αφού της χωρήγησα το πρώτο. Έδειξε ότι είχε θερεπευτεί αλλά βλέπω ξανά κάτι μικρά στρογγυλά που μοιάζουν με αυγά στο ίδιο χρώμα. Της έδωσα πάλι 2 χάπια διαφορετικά αυτή τη φορά γιατί είναι έγκυος και όταν γεννήσει θα της δώσω ένα ακόμη από τα πρώτα. Θα ήθελα να μου πείτε γιατί παρουσιάστηκαν πάλι, αν πρόκειτε με αυτή την αγωγή να τα εξολοθρεύσω και έχετε υπόψιν σας ότι τώρα τρώει μόνο κροκέτες. Κινδυνεύει η δική μου γάτα να κολλήσει; Ευχαριστώ.

  1. Αγαπητή κα Αρτινού,

   Η εξάλειψη των εντερικών παρασίτων απαιτεί αντιπαρασιτική αγωγή με την κατάλληλη φαρμακευτική ουσία, στην κατάλληλη δοσολογία και για την κατάλληλη διάρκεια αναλόγως του παρασιτικού φορτίου, του είδους των παρασίτων, της φυσικής κατάστασης της γάτας και των συνθηκών διαβίωσής της. Αφού επιτευχθεί η θεραπεία χρειάζονται τακτικοί προληπτικοί αποπαρασιτισμοί σύμφωνα με πρόγραμμα που καταρτίζει ο κτηνίατρος για να αποτραπούν επαναμολύνσεις. Αντιλαμβάνεσται ότι δε μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας χωρίς να γνωρίζω την κατάσταση υγείας της γάτας, το είδος των φαρμάκων που χορηγήσατε και τη δοσολογία.

   Τα εντερικά παράσιτα μεταδίδονται μεταξύ των γατών επομένως και η δική σας γάτα κινδυνεύει, ειδικά αν δεν γίνονται προληπτικοί αποπαρασιτισμοί.

   Με εκτίμηση,
   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 27. Καλημέρα σας. ο γάτος μας ζεί 12 χρόνια.Ζυγίζει 5.5 κιλά.Είναι στειρωμένος , εμβολιασμένος. Ζεί την αυλή μας και κοιμάται σε δικό του κλειστό χώρο έξω από το σπίτι. Πριν από μερικούς μήνες στην ουρά του παρατήρησα ένα σπυρί. Το είπα στον κτηνίατρο και απάντησε ότι είναι από τα γεράματα. Ενα βράδυ μάλωσε με ένα αδέσποτο που στον καβγά τον δάγκωσε στο σπυρί και από τότε υπάρχει μεγάλη έξαρση (σαν όγκος), που το γλείφει και το ματώνει. Ο κτηνίατρος τον έκανε ενέσεις για τέτανο κλπ και του έδωσε 1/4 από ένα χάπι(stomorgyl 10)πρωί και βράδυ. Η ουρά ξεπρίστικε το συγκεκριμένο σημείο όμως είναι μελανιασμένο πρισμένο και το ματώνει γλύφοντάς το. Να σημειώσω ότι η διατροφή του είναι κροκέττες από το κτηνιατρείο 2φορές την ημέρα και μια φορά την ημέρα κονσέρβα .Πρέπει να περιμένουμε 10 μέρες και να τον ξαναπάμε. Εγώ όμως αγωνιώ θα ξεπεράσει το πρόβλημα; Γιατί είναι πολύ μεγάλος στην ηλικία.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Οι λόγοι που καθιστούν αδύνατη την έκφραση γνώμης για περιστατικά χωρίς προηγούμενη εξέταση του ζώου έχουν αναφερθεί ήδη σε προηγούμενες απαντήσεις. Το μόνο που μπορώ να σας πω υπεύθυνα και με επιστημονική βάση είναι ότι τα ηλικιωμένα ζώα έχουν μικρότερη ικανότητα επούλωσης από τα νεαρά.

   Σας συνιστώ να ακολουθήσετε τις οδηγίες του συναδέλφου και αν για οποιοδήποτε λόγο επιθυμείτε δεύτερη γνώμη, να προσκομίσετε προς εξέταση το ζωάκι σας και σε δεύτερο κτηνίατρο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Ομως ο κτηνίατρος σήμερα που τον πήγα μου είπε ότι είναι καρκίνος που αιμορραγεί. Εδωσε μια δεύτερη αγωγή για 12 ημέρες και η άλλη λύση είναι να κοπεί η ουρά σχεδόν δίπλα από τον πρωκτό και είναι προβληματισμένος μήπως και δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.Το ζωάκι είναι γέρικο και δεν ξέρουμε από την άλλη αν τελικά θα ταλαιπωρηθεί με μια εγχείρηση επί ματαίω.Θα δούμε σε 12 ημέρες τί θα μας πεί. Από την εμπειρία σας αν μπορείτε να μου πείτε αν είναι λύση η εγχείρηση αυτή . Και πάλι σας ευχαριστώ.

   2. Η χειρουργική εξαίρεση είναι η συνηθέστερη μέθοδος αντιμετώπισης των μεμονωμένων νεοπλασιών στην κτηνιατρική. Η εκτίμηση της σχέσης οφέλους – κινδύνου από μια τέτοια επεμβαση σε ηλικιωμένα ζώα δεν είναι εύκολη. Αφού γίνουν οι απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις, ο θεράπων κτηνίατρος θα σας εξηγήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επέμβαση αναλόγως της φυσικής κατάστασης του γάτου σας καθώς και το αποτέλεσμα που αναμένει από την επέμβαση. Επίσης, θα εκτιμήσει την εξέλιξη σε περίπτωση που δε γίνει χειρουργική επέμβαση αλλά ακολουθηθεί φαρμακευτική αγωγή. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα συναποφασίσετε. Έχετε υπ΄ όψιν ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο στην ιατρική και καμία λύση δεν έχει μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά στοιχεία.

  1. Πρακτικά οι τρίχες της γάτας δεν είναι επικίνδυνες. Πολύς κόσμος έχει γάτες στο σπίτι του και πιθανότατα έχει καταπιεί τρίχες τυχαία. Ο μόνος κίνδυνος είναι αν οι τρίχες είναι μολυσμένες με τοξόπλασμα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για μια γάτα που ζεί σε σπίτι και τυγχάνει στοιχειώδους φροντίδας. Περισσότερες λεπτομέρειες στο παραπάνω άρθρο στην παράγραφο για την τοξοπλάσμωση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

  1. Πρακτικά δεν είναι επικίνδυνες. Πολύς κόσμος έχει γάτες στο σπίτι του και πιθανότατα έχει καταπιεί τρίχες τυχαία. Ο μόνος κίνδυνος είναι αν οι τρίχες είναι μολυσμένες με τοξόπλασμα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για μια γάτα που ζεί σε σπίτι και τυγχάνει στοιχειώδους φροντίδας. Περισσότερες λεπτομέρειες στο παραπάνω άρθρο στην παράγραφο για την τοξοπλάσμωση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 28. Geia sas! Prin 2 evdonades vrhka ena gataki sto dromo parateimeno…t phra spiti t evala t eidiko sprei gia psillous meta apo 5 meres t ekana mpanio..omws ts epomenes meres parathrhsa 2 kokkines kulides mia sth plath k mia konta sto mati..evala ligo mpetantin gia n mn molun8oun omws twra eginan san trauma…k dn kleinoun omws oute metadidontai s allo shmeio t swmatos..

  1. Για να γίνει διάγνωση πρέπει το γατάκι να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό. Έως τότε σας συνιστώ να μη βάζετε μπεταντίν ούτε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, διότι έτσι δυσκολεύετε τη διάγνωση.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 29. Καλημέρα! έχω υιοθετήσει ένα μικρό ορφανό γατί, το οποίο σήμερα το πρωί το βρήκα με τον πρωκτό να έχει βγει προς τα έξω και ένα σχεδόν διάφανο υγρό να τρέχει..μόλις ετοιμάστηκα να τον πάρω στον γιατρό είδα ότι ο πρωκτός είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό και το υγρό είχε πάψει να τρέχει..Σκέφτηκα ότι ίσως «κατέβηκαν» οι όρχεις του, γιατί είναι μικρός, λιγότερο από 4 μηνών. Υπάρχει περίπτωση να συνέβη αυτό ή να τον πάω στον κτηνίατρο; Στη διάθεση δεν μου φάνηκε περίεργος, έκανε κίνηση να παίξουμε, έφαγε και ήπιε νερό όσο γινόταν αυτό, τον είδα μόνο να σκάβει λιγάκι το χώμα και να κάθεται στην τρύπα αλλά χωρίς να αφήνει τίποτα.

  1. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς να έχω εξετάσει το γατάκι δε μπορώ να εκφέρω άποψη για την κατάσταση της υγείας του. Πάντως τα συμπτώματα που περιγράφετε δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την κάθοδο των όρχεων. Σας συνιστώ να προσκομίσετε το γατάκι σας σε κτηνίατρο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 30. Καλησπέρα σας ,
  έχω μια γατούλα 7 μηνών.Πριν μία εβδομάδα ένα άγριο ζώο (δεν είδαμε ακριβώς τι ήτανε η γατούλα ήτανε έξω στην αυλή) πιθανόν σκύλος , μεγαλόσωμη γάτα ή κουνάβι μας είπε ο κτηνίατρος ο οποίος και της έκανε ράμματα στην πληγή , της επιτέθηκε.Όμως η ζημιά δεν ήταν η μεγάλη πληγή καθώς το ζώο δεν έχει πια σφιγκτήρα στον πρωκτό πλέον το γατάκι μας παρουσιάζει ακράτεια…Υπάρχει καποιος τρόπος να διευκολύνουμε τη ζωή της γατούλας μας και κατ’επέκταση και τη δική μας;
  Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!

  1. Η ακράτεια κοπράνων μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε φαρμακευτικώς είτε χειρουργικώς. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση αποσκοπεί στη μείωση της συχνότητας κόπρισης και του όγκου των κοπράνων και στην πρόκληση κόπρισης την επιθυμητή χρονική στιγμή χωρίς όμως να είναι δυνατός ο απόλυτος έλεγχος. Οι διάφορες χειρουργικές μέθοδοι για την υποκατάσταση ή τη βελτίωση της λειτουργίας του σφιγκτήρα του πρωκτού που εφαρμόζονται σε πολλές περιπτώσεις δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα επαρκώς ώστε να υπάρχει σαφής πρόγνωση ή επιβεβαιωμένα ποσοστά επιπλοκών.

   Το ποιός τρόπος αντιμετώπισης είναι καλύτερος για τη γατούλα σας και για εσάς θα αποφασιστεί μετά από κλινική εξέταση του ζώου και συζήτηση για το τί αποτελέσματα θα θεωρούσατε ικανοποιητικά και πόσο μπορείτε να ασχοληθείτε με τη φροντίδα της γατούλας σας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 31. καλησπέρα σας.
  έχω έναν γατούλη ο οποίος είναι στειρωμένος, εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος. Μπαίνει καθημερινά στο σπίτι και έχουμε πολύ στενή επαφή αλλά κοιμάται στην αυλή και πολλές φορές μου αφήνει ποντικάκια στην πόρτα χωρίς όμως να τα τρώει. κινδυνεύω από κάποιο σοβαρό μικρόβιο ή βακτήριο? και αν ναι πως να τον κάνω να σταματήσει αφού δε μπορώ να έχω πλήρη έλεγχο πάνω του?

  1. Τα ποντίκια μπορεί να είναι φορείς ασθενειών επικίνδυνων για τον άνθρωπο, με σημαντικότερη τη λεπτοσπείρωση. Επίσης κυνηγώντας ποντίκια μια γάτα μπορεί να γίνει φορέας της τοξοπλάσμωσης.

   Το κυνήγι μπορεί να είναι ανεπιθύμητη συμπεριφορά αλλά είναι φυσιολογική για τη γάτα και η παρεμπόδισή του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα «ψυχικής» και σωματικής υγείας όπως η επιθετικότητα και η παχυσαρκία. Συνεπώς αυτό που που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ελαττώσουμε την επιτυχία του (π.χ. κρεμώντας κουδουνάκι στο περιλαίμιο της γάτας ώστε να την ακούνε τα ποντίκια όταν τα πλησιάζει ή κλείνοντάς τη μέσα στο σπίτι κατά τη νύχτα όταν δραστηριοποιούνται τα ποντίκια) ή να το υποκαταστήσουμε με παιχνίδι. Διάφορα αντικείμενα που κινούνται (π.χ. μπαλάκια ή παιχνίδια δεμένα σε σπάγγο) μπορούν να πάρουν τη θέση του θηράματος και να αποτελέσουν τρόπο εκτόνωσης της επιθυμίας για κυνήγι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και κρύβοντας το φαγητό της γάτας σε διάφορα σημεία στο σπίτι ώστε να αναγκαστεί να συμπεριφερθεί ως κυνηγός προκειμένου να το ανακαλύψει.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Ευχαριστώ για την άμεση απόκρισή σας.
    Ξέρω ότι υπάρχει εμβόλιο για τους σκύλους για την λεπτοσπείρωση ενώ για τις γάτες όχι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις γάτες το ίδιο εμβόλιο ή δεν έχει νόημα? Επίσης μπορώ να κολλήσω λεπτοσπείρωση από την επαφή με τη γάτα χωρίς η ίδια να έχει μολυνθεί? (πχ από τα υγρά του ποντικιού μέσω του τριχώματος της γάτας). Στην τελευταία περίπτωση φαντάζομαι πως σίγουρα το εμβόλιο δεν θα είχε κανένα νόημα για την δική μου προστασία…

 32. Οι γάτες είναι δυνατό να είναι φορείς της λεπτοσπείρωσης αλλά δεν ασθενούν, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ανάλογο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός μιας γάτας – φορέα της λεπτόσπειρας δεν προσφέρει καμία προστασία. Το εμβόλιο αποτρέπει ή αμβλύνει τη νόσο αλλά δεν αποτρέπει το να γίνει ένα ζώο φορέας.

  Θεωρητικά θα μπορούσε να κολλήσει κανείς λεπτοσπείρωση από το ρυπαρό τρίχωμα γάτας, αλλά αυτό στην πράξη συμβαίνει πολύ σπάνια μάλλον επειδή η γάτα καθαρίζεται γλύφοντας το τρίχωμά της. Μετάδοση στον άνθρωπο μπορεί να γίνει αν τα ούρα μιας γάτας – φορέα έρθουν σε επαφή με πληγές ή αν καταποθούν π.χ. βάζοντας τα λερωμένα χέρια μας από ούρα γάτας στο στόμα ή τρώγωντας μολυσμένα φαγητά.

  Γι΄ αυτό συνιστάται τακτική αλλαγή της άμμου υγιεινής της γάτας, πλύσιμο της αμμοδόχου και πλύσιμο των χεριών μας. Αν υπάρχουν πληγές στα χέρια μας πρέπει να φοράμε γάντια μιας χρήσεως όταν περιποιούμαστε μια γάτα δυνητικό φορέα της λεπτοσπείρωσης.

 33. Καλησπερα σας..Έχω μια γατουλα 3 χρονων μεσα στο σπιτι και εδω και 4-5 μερες παρουσιασε διαρροια εντονη με αποτελεσμα να μην προλαβαινει να παει στην τουαλετα της…και ειδα και σταγονες με αιμα..τηλεφωνησα στον κτηνιατρο και μου εδωσε μια σκονη νομιζω soulmymide καπως ετσι..σταματησε την διαρροια σαν νερο αλλα ακομα κανει κενωσεις εκτος λεκανης,πανω της σαν ακρατεια…τι μπορει να συμβαινει?λετε να ειναι κατι σοβαρο???(στον γιατρο δεν την εχω παρει ακομα γιατι κανει σαν αγριογατα εκτος σπιτιου γρατσουναει κτλ).ευχαριστω εκ των προτερων…

  1. Οι αιτίες της διάρροιας είναι πολλές και χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Η διάγνωση από το τηλέφωνο δεν είναι δυνατή και οδηγεί στην καθυστέρηση της κτηνιατρικής εξέτασης με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία του ζώου. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας να προσκομίσετε τη γάτα σας σε κτηνιατρείο λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της εκτός σπιτιού, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο κτηνίατρος στον οποίο θα την προσκομίσετε μπορεί να σας δόσει οδηγίες για το πώς να την συγκρατήσετε κατά την εξέταση. Επίσης όλα τα κτηνιατρεία διαθέτουν κάποιο μέσο συγκράτησης γατών όπως χοντρά γάντια, ειδικές σακούλες ή παγίδες και αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί ηρεμηστικό.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας.να ειστε καλα καλο σας βραδυ…

 34. καλησπέρα σας και πάλι.
  έχω έναν αρσενικό γάτο στειρωμένο 9 μηνών. Τις τελευταίες μέρες έφερα σπίτι μία θηλυκιά 5 μηνών αστείρωτη και πολύ μικροκαμωμένη. ο αρσενικός πολύ συχνά πέρνει θέση κυνηγιού και της επιτίθεται αλλά χωρίς να την δαγκώνει και η μικρή φοβάται. επίσης όταν είναι η μικρή στο χώρο αυτός δεν έρχεται για χάδια και είναι γενικά απόμακρος.. Δεν είμαι σίγουρη αν την βλέπει σαν παιχνίδι ή την ζηλεύει και θέλει να την διώξει. Πως μπορώ να καταλάβω και αν ισχύει το δεύτερο υπάρχει τρόπος να τον κάνω να την δεχτεί ή θα πρέπει να την επιστρέψω? ευχαριστώ!

  1. Συνήθως τα νεαρά γατάκια αποδέχονται άλλα νεοεισερχόμενα νεαρά γατάκια. Επίσης πολύ συχνά το παιχνίδι μεταξύ τους συγχέεται από πολλούς ανθρώπους με επιθετικότητα. Καλό θα ήταν να ασχολείστε και με τα δύο γατάκια ταυτόχρονα ώστε να μη δημιουργηθεί αντιζηλία. Αν παρά ταύτα αντιμετωπίσετε πρόβλημα αποδοχής μπορείτε να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο που αναλαμβάνει προβλήματα συμπεριφοράς για να καταρτήσει πρόγραμμα αποδοχής της νέας γάτας. Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων δεχόμαστε περιστατικά προβληματικής συμπεριφοράς και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε περίπτωση που χρειαστείτε τη συνδρομή μας.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 35. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ?

  1. Στις γάτες σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κανόνα πολυδύναμα εμβόλια, δηλαδή σκευάσματα που προστατεύουν για περισσότερες από μία ασθένειες. Επομένως με μία ένεση η γατούλα σας μπορεί να εμβολιαστεί για πολλές ασθένειες. Ο κτηνίατρος καθορίζει για ποιές ασθένειες πρέπει να εμβολιαστεί κάθε ζώο και πότε πρέπει να γίνουν οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί. Για περισσότερες πληροφορίες: Ο εμβολιασμόςτου σκύλου και της γάτας καί Νέα εμβολιακά προγράμματα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 36. Γεια σας.
  Ονομάζομαι Κατερίνα και είμαι 17 χρονών. Του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, θα περάσω σε κάποιο πανεπιστήμιο. Θα μου λείπει το πατρικό μου και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να έχω κάποιο ζωάκι για παρέα μου. Αρχικά, δε σας κρύβω ότι έψαχνα για κάποιο σκυλάκι. Είδα όμως ότι η φροντίδα, η περιποίηση και η ασχολία είναι αρκετά χρονοβόρες. Κι έτσι σκέφτηκα για μία ζουζουνιάρικη γατούλα. Υπάρχουν όμως πολλοί ενδοιασμοί από την πλευρά των γονιών μου. Θεωρούν τις γάτες πολύ ¨συγχαμερά» ζώα και προτιμούν το σκυλάκι από το γατάκι. Δεν ξέρω τι να κάνω για να τους αλλάξω γνώμη. Δεν έχω ζήσει ποτέ με άλλα ζώα, πέρα από πουλιά, παπαγάλους, ψάρια και κουνέλια -παλαιότερα- . Επίσης άκουσα ότι οι γάτες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις γυναίκες. Έτσι μου λένε οι περισσότεροι. Τώρα γιατί; Δεν ξέρω! Είμαι παντελώς ανίδεη και θα επιθυμούσα μια βοήθεια σας παρακαλώ πολύ. Αγαπώ πολύ τα ζώα και θα ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτά έτσι ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις τους. Στη συγκεκριμένη φάση θα ήθελα να πείσω τους γονείς μου για το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν. 😦

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Αγαπητή Κατερίνα,

   Η σκέψη σας είναι πολύ σωστή. Η γάτα είναι καταλληλότερη από το σκύλο για όσους δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο για την περιποίηση του κατοικιδίου τους. Επισημάνετε στους γονείς σας ότι το καλύτερο για σας και για το μελλοντικό κατοικίδιό σας είναι να επιλέξετε το είδος του ζώου που μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα. Αν ένα κατοικίδιο καθίσταται «συγχαμερό», όπως λένε οι γονείς σας, δεν φταίει το ζωικό είδος του αλλά η έλλειψη φροντίδας και καθαριότητας.

   Όσο για την επικινδυνότητα των γατών για τις γυναίκες, διαβάστε προσεκτικά την παράγραφο για το τοξόπλασμα στο άνωθι άρθρο και παροτρύνετε και τους γονείς σας να το διαβάσουν. Θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν παρέχετε την ελάχιστη φροντίδα στην κατοικίδια γάτα.

   Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας δημιουργηθεί. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο!

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε. Ελπίζω όντως να αλλάξει κάτι! Κι αν όχι, αναγκαστικά θα περιμένω την εποχή που θα φύγω από το σπίτι για τις σπουδές! Καλό σας βράδυ.

  2. Κατερίνα καλησπέρα.
   Είμαι 30 χρονών και ασχολούμαι με τις γάτες από την ηλικία των 5!
   Το ιδανικότερο για σένα και το γατάκι θα είναι αρχικά να το πάρεις σε μικρή ηλικία ώστε να προλάβεις τυχόν ασθένεια που μπορεί να έχει αρπάξει από άλλο γατάκι. Σημειώνω εδώ ότι τυχόν ασθένεια της γάτας θα ταλαιπωρήσει το ζωάκι και ΌΧΙ ΕΣΕΝΑ. Αν πάρεις λοιπόν ένα γατάκι και του παρέχεις την ελάχιστη φροντίδα (εμβόλια, σωστή διατροφή, στείρωση και συχνή αλλαγή στην άμμο του) τότε να είσαι σίγουρη ότι θα έχεις σπίτι σου ένα από τα πιο καθαρά και ευτυχισμένα ζώα του ζωικού βασιλείου. Σε ό,τι αφορά το τοξόπλασμα ακολούθησε το άρθρο που σε παραπέμπει ο γιατρός μας. Είναι πιο πιθανό να το κολλήσεις από ωμά φρούτα και λαχανικά παρά από ένα σπιτόγατο!

   Καλή τύχη.. θα περάσεις πολύ όμορφα με το κατοικιδιάκι σου! 😉

   1. Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου! Αλλά όπως κι εσύ γνωρίζεις, είναι δύσκολο να κάνεις ότι θέλεις σε ένα σπίτι που σε μεγαλώνει κάποιος και γι’ αυτό σέβομαι την απόφασή τους να μην πάρω κάποιο γατάκι ακόμα. Δεν θέλω να το πάρω και να παίρνει αγάπη μόνο από μένα ενώ οι άλλοι θα το κοιτάνε με μισό μάτι και ούτε επειδή είμαι κάποιο κακομαθημένο που του παίρνουνε ό,τι ζητήσει.. Ο καθένας έχει τα «θέλω» του και τις απόψεις του. Επομένως, λίγη ακόμα υπομονή να περάσω του χρόνου σε κάποιο πανεπιστήμιο έτσι ώστε να αποκτήσω κι εγώ το δικό μου μικρό φίλο! Ελπίζω όλοι να καταλαβαίνουμε από γονείς!! 🙂

   2. Το ότι θα το πάρεις μόλις μετακομίσεις μόνη σου το θεωρούσα δεδομένο από την αρχή! Δεν είναι ωραίο για το ζωάκι να ζει σε στρεσογόνο περιβάλλον. Καλή σου τύχη λοιπόν!

 37. Γεια σας!πριν λίγο καιρό ο γάτος μου ηλικίας 9 χρόνων,έχασε ένα κομμάτι από το τριχωμα του στο κεφάλι,έτσι ώστε φαίνεται πλέον το δέρμα του.το πήγαμε στον κτηνίατρο,ο οποίος δε μας έδωσε σαφή απάντηση για το τι έχει και του έκανε 2 εμβόλια.ενα κατα της ψωρας και ενα κατα των μυκητων.θα ήθελα να ρωτήσω αν το δεύτερο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.ο γιατρός είπε ότι αν εχει μυκητεσ,θα του φύγουν με το εμβολιο.ο γάτος ένα μήνα μετά,δεν έχει βγάλει τριχωμα…

  1. Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, οφείλω να επισημάνω ότι εμβόλιο κατά της ψώρας δεν υπάρχει και προφανώς η ένεση που έκανε ο συνάδελφος για την ψώρα ήταν κάποιο αντιπαρασιτικό φάρμακο.

   Το εμβόλιο κατά των μυκήτων του δέρματος έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της δερματοφυτίασης στο σκύλο, χρησιμοποιείται όμως και στις γάτες με καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνες, ο εμβολιασμός δεν εξαλείφει τους μήκυτες παρά μόνο εξαφανίζει τα συμπτώματα της μυκητίασης. Αυτό σημαίνει ότι οι μήκυτες συνεχίζουν να υπάρχουν στο τρίχωμα αλλά δεν προκαλούν απώλειά του. Γι΄ αυτό ο εμβολιασμός συνιστάται να χρησιμοποιείται επικουρικά στη θεραπεία των δερματομυκώσεων και όχι ως κύρια θεραπευτική αγωγή, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι όπως π.χ. αδυναμία χορήγησης φαρμάκων σε μια δύστροπη γάτα.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

  2. Εμένα ο γάτος μου είναι η δεύτερη φορά που βγάζει μύκητα στο κεφάλι και έχει πέσει το τρίχωμα του. Κόλλησε και τον φίλο μου και εδώ και λίγες μέρες βάζει και ο φίλος μου και ο γάτος την ίδια αλοιφή για μύκητες και ήδη έχει αρχίσει να βγάζει τρίχωμα. Δεν θυμάμαι το όνομα της αλοιφής αλλά αν απευθυνθείς σε κάποιο φαρμακείο θα σε βοηθήσουν.

   1. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις…απλά το θέμα είναι ότι δε μου δόθηκε σαφής απάντηση για το αν πρόκειται για μυκητες και έχω αμφιβολίες.διαβαζω ότι το δέρμα που εχει προσβληθει απο μυκητες παρουσιαζει ξηροδερμια κλπ,αλλά στον γάτο μου το δέρμα είναι ροζ ροζ,χωρίς κανένα σημάδι,σαν να του έπεσε απλά ένα κομμάτι τριχωμα.στο δικό σου γατο,πως ήταν το δέρμα στο σημείο εκείνο;

   2. Η αλήθεια είναι ότι στο σημείο που πέφτει το τρίχωμα το δέρμα μοιάζει πιο ξηρό. Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητη προυπόθεση για να διαγνώσει κάποιος μύκητες. Γνωρίζω πάντως και από κτηνιάτρους πως αν δείς τριχόπτωση σε ένα σημείο σαν βούλα είναι κατά πάσα πιθανότητα μύκητας. Αν βέβαια έχεις αμφιβολία καλύτερα να το δει κάποιος ειδικός. Πάντως με το εμβόλιο που του έκανε ο γιατρός σίγουρα δεν θα του περάσει το σύμπτωμα ό,τι και να είναι!

 38. γεια σας.
  ζουμε σε γειτονια με πολλες αδεσποτες γατες που αρεσκονται να ουρουν στις γλαστρες μας. Παρα τα οχυρωματικα εργα καταφερνουν και συνεχιζουν να ουρουν μεσα στις γλαστρες. η ανησυχια μας ειναι οτι καποια απο τα φυτα (πχ βασιλικος, μαϊντανος κλπ) τα τρωμε. Υπαρχει κινδυνος μεταδοσης ασθενειας απο τα ουρα στο φυτο και εν συνεχεια σε εμας?

 39. γεια σας με λενε ευγενια και ειμαι 17 χρονων. εχω ενα γατο 8 μηνων, πληρως εμβολιασμενο εδω και 3 μηνες, εχει πολυ προσεχτικη φροντιδα και ασχολειται η μητερα μου. υπαρχει περιπτωση ο γατος να κολλησει το τοξοπλασμα και αυτο θα με επηρεαζε στο να αποκτησω παιδια? εχω αλλη μια αδερφη 8 χρονων, υπαρχει κινδυνος γι’αυτην? ευχαριστω πολυ

  1. Αγαπητή Ευγενία,

   Αν ο γάτος σου δεν τρώει ωμές τροφές δεν είναι δυνατό να έχει τοξόπλασμα. Ο τρόποι μετάδοσης της τοξοπλάσμωσης αναφέρονται στο άνωθι άρθρο στην παράγραφο με τίτλο «Το τοξόπλασμα». Η τοξοπλάσμωση στον άνθρωπο προκαλείται κυρίως από κατανάλωση ωμών λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά ή μισοψημένου κρέατος και από πόση μολυσμένου νερού και όχι από τις κατοικίδιες γάτες.

   Στην υποθετική περίπτωση που έρθεις σε επαφή με το μικρόβιο της τοξοπλάσμωσης, το πιό πιθανό είναι να αναπτύξεις αντισώματα που θα σε προστατεύουν από μελλοντικές μολύνσεις και όχι να εμφανίσεις την ασθένεια. Κίνδυνος υπάρχει μόνο για τις ήδη εγκυμονούσες γυναίκες.

   Για περισσότερες λεπτομέρειες διάβασε προσεκτικά το παραπάνω άρθρο και σε περίπτωση που σου δημιουργηθεί οποιαδήποτε άλλη απορία μη διστάσεις να επανέλθεις.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 40. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Πριν από περίπου 3 βδομάδες ένα αδέσποτο γατάκι έπεσε στο υπόγειο της πολυκατοικίας που μένω, αφού το απεγκλώβισα το επέστρεψα στην πυλωτή της πολυκατοικίας και το τάιζα καθημερινά. Πριν από 3 μέρες παρατήρησα ότι σέρνει το πίσω αριστερό του πόδι και το πήγα σε ένα κτηνίατρο ο οποίος του έβαλε κάτι αμπούλες στο δέρμα για τους ψύλλους και για τα «σκουληκάκια» σε στομάχι και έντερο από τα οποία μου είπε ότι είναι γεμάτο. Ακόμη του έδωσε ένα αντιφλεγμονώδες από το στόμα και μου είπε να του το χορηγώ καθημερινά μετά το φαγητό. Τρώει καλά. Όμως σήμερα το πρωί παρατήρησα ότι άρχισε να σέρνει και το δεξί πίσω πόδι. Το ξαναπήγα στον κτηνίατρο και είπε θα το κρατήσει μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για να του χορηγεί το αντιφλεγμονώδες και να το ελέγχει. Στο τέλος όμως της συζήτησης, σήμερα, μου είπε ότι δε φαίνεται να αντιδρά στο φάρμακο και το πρόβλημα στα πόδια ίσως οφείλεται σε εγκεφαλική βλάβη. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αν ναι, είναι κολλητική; Διάβασα κάπου ότι μπορεί να είναι καρκίνος. Είναι πιθανό; Και τέλος μπορείτε να μου πείτε ποιες ασθένειες μπορεί να μου μεταδώσει; Είναι περίπου 30-40 ημερών και δεν έχει εμβολιαστεί, μόνο οι αμπούλες που προανέφερα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Χρόνια πολλά! Χριστός ανέστη!

   Κατ΄αρχάς σας επισημαίνω ότι δι’ αλληλογραφίας είναι αδύνατο να τεθεί διάγνωση, επομένως η απάντηση που θα σας δώσω είναι θεωρητική. Ο συνάδελφος που εξέτασε το γατάκι έχει σίγουρα καλύτερη άποψη από οποιονδήποτε άλλο κτηνίατρο ο οποίος δεν το έχει εξετάσει.

   Η παράλυση θα μπορούσε να οφείλεται σε εγκεφαλική βλάβη. Ορισμένες από τις ασθένειες που προκαλούν παράλυση είναι μεταδοτικές. Ο καρκίνος είναι πολύ σπάνιος σε νεαρά γατάκια. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τις γάτες στον άνθρωπο καθώς και ο τρόπος μετάδοσης αναφέρονται στο άνωθι άρθρο.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Αληθώς ο Κύριος. Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.
    Δυστυχώς την Τρίτη το γατάκι απεβίωσε. Ο κτηνίατρος μου είπε ότι έκανε νεκροψία και το στομάχι και το έντερό του ήταν γεμάτα με «σκουληκάκια» και πως μπορεί να υπήρχε και κάποιος ιός. Τις τελευταίες ημέρες αισθάνομαι ένα φούσκωμα σε στομάχι- έντερο και παρατήρησα μια εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας, ίσως μου έχει κολλήσει και η ιδέα, υπάρχει περίπτωση να έχω κολλήσει κάτι και αν ναι μπορείτε να μου προτείνετε κάποιες κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις; Τέλος μπορείτε να μου αναφέρετε τις ασθένειες που προκαλούν παράλυση και πως διαγιγνώσκονται; Σας ευχαριστώ και πάλι.

   2. Οι υγιείς ενήλικες προσβάλλονται σπανίως από παρασιτώσεις του εντέρου αλλά το ενδεχόμενο δε μπορεί να αποκλειστεί. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με κοπρανολογικές εξετάσεις, θα πρέπει όμως να απευθυνθείται σε ιατρό ανθρώπων για να σας καθοδηγήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

    Οι ασθένειες που προκαλούν παράλυση στη γάτα είναι πολλές, ενδεικτικά αναφέρω μερικές: πανλευκοπενία, λοιμώδης περιτονίτιδα, ιογενής λευχαιμία, τοξοπλάσμωση, εγκεφαλική υποξία π.χ. από αναιμία, τοξικώσεις π.χ. από μυοκτόνες ουσίες, κρανιοεγκεφαλικός τραυματισμός, τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης. Η διάγνωση ξεκινά με τη νευρολογική εξέταση κατά την οποία γίνεται προσπάθεια εντοπισμού της βλάβης και στη συνέχεια διενεργούνται διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση όπως ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ορολογικές εξετάσεις αίματος, εξετάσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού κ.α.

    Πέτρος Μπεάκος
    Κτηνίατρος
    Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
    τηλ./φαξ: 210 7220215
    e-mail: pbeakos@yahoo.gr
    http://kthniatreio.blogspot.com

 41. Γεια σας έχω μια γάτα εδώ και 10 μέρες που την βρήκα μόνη στον δρόμο χωρίς κάποιο πρόβλημα..την έχουμε στο σπίτι και o μπαμπάς μου επιμένει να μην την έχουμε μέσα, ιδιαίτερα κοντά μας.
  Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:
  Είναι περίπου 2 μηνών μπορεί να εμβολιαστεί;
  Είμαι 14 χρόνων μπορεί εύκολα να μεταδοθεί
  ασθένεια επειδή δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα;
  Μπορεί να είναι ανησυχητικό το θέμα ότι δεν
  πάει στην ‘τουαλέτα’της για τις ανάγκες της;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Οι γάτες από την ηλικία των 2 μηνών και μετά εμβολιάζονται. Οι ασθένειες έναντι των οποίων εμβολιάζονται δε μεταδίδονται στον άνθρωπο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως είναι η λύσσα. Οι γάτες συνήθως πηγαίνουν από μόνες τους στην αμμοδόχο για τις ανάγκες τους όταν ζούν μέσα στο σπίτι. Αν ζούν έξω μπορεί να βρίσκουν και αλλού χώμα για τις ανάγκες τους. Βεβαίως υπάρχουν και ορισμένες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν ούρηση και κόπριση εκτός αμμοδόχου όπως η κυστίτιδα ή η αρθρίτιδα.

   Οι ανησυχίες του πατέρα σας είναι απολύτως δικαιολογημένες εφ’ όσον πρόκειται για αδέσποτο ζωάκι το οποίο δεν έχει εξεταστεί από κτηνίατρο. Προσκομίστε τη γάτα σε κτηνίατρο ο οποίος αφού την εξετάσει θα σας ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας της, για τους εμβολιασμούς που πρέπει να γίνουν και γενικότερα για τη φροντίδα της, ώστε να απολαμβάνετε τη συντροφιά της μέσα στο σπίτι με ασφάλεια.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

   1. Χθες πήγαμε για το πρώτο της εμβόλιο και o κτηνίατρος μου είπε ότι η γάτα δεν έχει κάποιο πρόβλημα..οπότε τώρα νιώθω πιο ασφαλής
    Ευχαριστώ για την απάντηση σας

 42. Γεια σας, έχω ενα πρόβλημα με αδεσποτες γάτες στην πολυκατοικία μου. Συγκεκριμένα ένας ένοικος, ταίζει στην πυλωτή τις γάτες που είναι 13-15 τον αριθμό. Τους έχει και σπιτάκια σκύλων και χαλάκια για τη βολή τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εμβολιασμένες, μερικές είναι ‘αρρωστες και μας έχει πνίξει η βρώμα!!. Ο κήπος είναι γεμάτος κόπρανα και η μυρωδια φτάνει μεχρι τον 1ο όροφο. Πολλές φορές τις έχω βρεί ξαπλωμένες στο τραπέζι του μπαλκονιού και να σκάβουν το χώμα απο τις γλάστρες μου. Εχω μικρά παιδιά και μια μητέρα 75 ετών. Οσα παράπονα του έχουμε κάνει να μη μαζεύει και ταίζει τις γάτες στην πολυκατοικία δεν σέβεται κανέναν. Τι μπορούμε να κάνουμε που να μας καλύπτει νομικά και να βρουν και αυτές την περίθαλψη που δεν έχουν?

  1. Το πρόβλημα που αναφέρετε είναι περισσότερο νομικής φύσης παρά ιατρικής. Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι αρμόδιοι για τα αδέσποτα ζώα είναι οι δήμοι και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας δικηγόρος θα σας συμβουλέψει καλύτερα απ’ ότι ένας κτηνίατρος.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 43. Για σας ειμαι η κυριακη θελω να ροτισο κατι σχετικα με το θεμα. Μπορει μια γατα να μεταδοσι καπιο μικροβιο σε ενα κοριτσι και οταν μεγαλοσι να μην μπορει να κανει παιδια?.

  1. Αγαπητή Κυριακή,

   Αυτό δε μπορεί να συμβεί. Περισσότερες πληροφορίες στο παραπάνω άρθρο υπό τον τίτλο: Τo Tοξόπλασμα.

   Με εκτίμηση,
   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 44. καλησπέρα σας,
  αρχικά συγχαρητήρια για τον κόπο και το ενδιαφέρον σας και τις απαντήσεις σας σε όλα τα ερωτήματα των αναγνωστών σας ανά τα χρόνια που βλέπω ότι ασχολείστε. Θα ήθελα κι εγώ κάποιες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα τριχόφυτα. Πήραμε πρόσφατα ένα παιχνιδιάρικο πορτοκαλί γατάκι 4 μηνών από φιλοζωική το οποίο μας είπαν ότι είχε ένα κρυωματάκι και του χορηγήσαμε αντιβίωση για λίγο διάστημα. Μετά από λίγο όμως άρχισε να χάνει το τρίχωμά του στην πλατούλα του κι έπειτα απο 2 διαφορετικούς κτηνίατρους πληροφορηθήκαμε πως ανέπτυξε μύκητες, δλδ δερματόφυτα. Λόγω λάθος διαγνώσεων όμως και αργοπορίας, μέχρι να το καταλάβουμε κολλήσαμε κι εμείς.
  Θέλω να ρωτήσω πως μπορούμε να ξεφορτωθούμε τους μύκητες από το σπίτι τη στιγμή που «νοσούμε» όλοι ταυτόχρονα.. Έχω βγάλει όλα τα χαλιά και κάποιες πολυθρόνες στα μπαλκόνια, παρακαλώντας να μη βρέξει εδώ και 2 μέρες, επειδή μας είπαν ότι πρέπει να τα αερίζουμε όλα και έχω σκουπίσει τα πάντα.. Έχω κόψει τα νύχια μου, πιο κοντά δε γίνεται και γενικώς έχω λίγο παρανοησει.. Λόγω του ότι το ένα σημάδι που έχω βγάλει είναι στη μέσα μεριά του μηρού, θα ήθελα επίσης να ρωτήσω αν θα πρέπει προληπτικά να ακολουθήσω κάποια αγωγή για τα γυναικολογικά μου ή αν γίνομαι υπερβολική. Διαβάζοντας κάποια άρθρα στο διαδίκτυο έχω συμπεράνει ότι μπορεί να πάρει πολύ καιρό μέχρι να φύγουν από το σπίτι, ή και να μη φύγουν ποτε.. Πείτε μου σας παρακαλώ, πέρα από τις θεραπευτικές αγωγές που κάνουμε, πώς μπορώ να κρατήσω το περιβάλλον μου καθαρό??

  1. Αγαπητή Μαρία,

   Το ζήτημα της απολύμανσης του περιβάλλοντος για την απαλλαγή του από τους μύκητες, είναι σημαντικό μέρος της θεραπευτικής αγωγής και της αποφυγής της εξάπλωσής τους, γι’ αυτό χαίρομαι το θέσατε με το ερώτημά σας, δίνοντας αφορμή να αναφερθούμε σε αυτό.

   Η μόλυνση του περιβάλλοντος με τα δερματόφυτα γίνεται μέσω της απόπτωσης των μολυσμένων τριχών και φολίδων του δέρματος. Οι τρίχες και οι φολίδες παραμένουν μολυσματικές στο περιβάλλον έως και για ένα έτος. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες νοσούν πολλά άτομα που ζούν στον ίδιο χώρο, είτε πρόκειται για ζώα είτε για ανθρώπους, η απαλλαγή από τους μύκητες επιτυγχάνεται ταχύτερα όταν εκτός από την ατομική θεραπεία απολυμαίνεται και το περιβάλλον, επίσης έτσι αποφεύγονται οι επαναμολύνσεις.

   Ο αποτελεσματικότερος τρόπος απομάκρυνσης των μολυσμένων με τριχόφυτα τριχών και φολίδων του δέρματος είναι ο τακτικός καθαρισμός με σκούπα κενού (ηλεκτρική). Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις γωνίες των δωματίων, πίσω από έπιπλα και σε επιφάνειες στις οποίες κολλάνε οι τρίχες όπως τα χαλιά. Μετά τον επιμελή καθαρισμό ακολουθεί απολύμανση με αντιμυκητιακές χημικές ουσίες. Η πιό διαδεδομένη είναι η χλωρίνη την οποία εύκολα βρίσκει κανείς στο εμπόριο και με την οποία πρέπει να σφουγγαρίζονται τακτικά τα δάπεδα. Όπου δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χλωρίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαλύματα ενιλκοναζόλης και χλωρεξιδίνης τα οποία μπορείτε να προμηθευτείται από φαρμακεία και από καταστήματα πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.

   Σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε εσείς και οι υπόλοιποι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας, εφαρμόστε τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί και σε καμμία περίπτωση μην παρασυρθείτε από οδηγίες που θα διαβάσετε σε άρθρα στο διαδίκτυο ή που θα σας δοθούν δι΄ αλληλογραφίας είτε από γιατρούς που δε θα σας έχουν εξετάσει είτε από άλλους αναρμόδιους. Η κατάλληλη θεραπεία για κάθε άτομο είναι διαφορετική και μπορεί να καθοριστεί μόνο μετά από εξέταση ενώ η αλόγιστη χρήση αντιμυκητιακών φαρμάκων είναι επικίνδυνη.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 45. Γεια σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Ενημερώθηκα πλήρως για το τοξόπλασμα από το άρθρο σας και κατανόησας τους τρόπους μετάδοσης αλλά έχω μια απορία!
  Ζω στην επαρχία και γύρω από το σπίτι μου έχω μέρη με χώμα που οι γατούλες της γειτονιάς το χρησιμοποιούν φυσικά για τις ανάγκες τους! Οι γάτες είναι ημιαδέσποτες και δεν είναι εμβολιασμένες γιατί δεν μπορούμε να τις πιάσουμε όλες.
  Η ερώτηση μου είναι η εξής: Αν στα κόπρανα κάποιας γάτας υπάρχει το τοξόπλασμα, μπορεί να μεταφερθεί με τον αέρα? Μπορεί δηλαδή με το χώμα και τη σκόνη να μεταφερθεί και το τοξόπλασμα και να μπει στο σπίτι για παράδειγμα και να βρίσκεται σε κάποια επιφάνεια ή στο φαγητό μας η να το εισπνεύσουμε? Και κάτι ακόμα.. Με τις τρίχες τους που αιωρούνται μπορεί να γίνει το ίδιο?
  Προσπαθώ να τις ταΐζω καλά για να μην τρώνε ότι βρουν αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τις γατούλες!
  Και κάτι τελευταίο! Υπάρχει κάποιο «κόλπο» για να πιάσω τις γάτες που δεν μας πλησιάζουν για να μπορέσω να τις πάω για εμβολιασμό και στείρωση?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Αγαπητή Γεωργία,

   Η μολυσματική μορφή του τοξοπλάσματος (ωοκύστεις) είναι δυνατό να μεταφερθεί και με τον αέρα, όπως περιγράφετε. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί και μέσω εντόμων που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα γάτας. Γι’ αυτό το φαγητό μας δεν πρέπει να μένει εκτεθειμένο για πολύ ώρα πριν το καταναλώσουμε κοντά σε χώμα και σκόνες, σε χώρους που κυκλοφορούν αδέσποτες γάτες. Οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το φαγητό πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και οπωσδήποτε λίγο πριν το καταναλώσουμε. Μέσω της εισπνοής μπορεί να γίνει μετάδοση αν οι ωοκύστεις δεν προχωρήσουν προς την αναπνευστική οδό (λάρυγγας, τραχεία και πνεύμονες) αλλά καταποθούν (δηλ. προχωρήσουν προς τον φάρυγγα και τον οισοφάγο). Κι αυτός ο τρόπος μόλυνσης είναι σπάνιος.

   Οι τρίχες της γάτας συνήθως δεν είναι μολυσμένες διότι οι γάτες γλείφονται και τις καθαρίζουν. Άλλωστε είναι δύσκολο να καταποθεί μια τρίχα που αιωρείται.

   Για να πιάσετε τις γάτες που δεν σας πλησιάζουν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές παγίδες ή να βάλετε ηρεμιστικό στο φαγητό τους.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 46. Καλησπέρα διάβασα το άρθρο σας.Δυστυχώς προβλήθηκα από μύκητες του δέρματος.Η δερματολόγος μου μου είπε να πάω άμεσα το σκυλάκι μου στην κτηνίατρο γιατί πιθανόν να είναι ο φορέας του μύκητα.όμως η σκυλίτσα μου δεν έχει κάποια σημάδια ή πληγή εμφανή υπάρχει περίπτωση τώρα 1 μήνα που εγώ έχω να μην είναι εμφανή τα σημάδια?Πώς μπορώ να προστατέψω το σκυλί μου αν δεν έχει μύκητες να μην το κολλήσω εγώ?κ επειδή την έχω μέσα στο σπίτι υπάρχει περίπτωση ο μύκητας να έχει μείνει πάνω σε σεντόνια σε καναπέδες κτλ?

  1. Αγαπητή κα Μανουσουδάκη,

   Πριν προχωρήσω στην απάντηση των ερωτήσεών σας, πρέπει να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι απαντήσεις δεν υποκαθιστούν την κτηνιατρική εξέταση του σκύλου σας ούτε αποτελούν προτροπή να μην ακολουθήσετε τις οδηγίες της δερματολόγου σας.

   Σε αντίθεση με τις γάτες, οι σκύλοι σπανίως είναι ασυμπτωματικοί φορείς δερματομηκύτων. Επειδή όμως στους σκύλους οι δερματομηκώσεις συνήθως προκαλούν εντοπισμένες αλλοιώσεις είναι πιθανό να υπάρχει κάποια αλλοίωση η οποία να μην έχει παρατηρηθεί, ιδιαιτέρως αν ο σκύλος είναι μακρύτριχος.

   Για να αποφύγετε τη μετάδοση του μήκυτα από εσάς στο σκύλο θα πρέπει να αποφεύγεται την επαφή των μολυσμένων περιοχών του δέρματός σας με το δέρμα του σκύλου, να τον βουρτσίζεται καθημερινά και να διατηρείται σχολαστικώς καθαρό το περιβάλλον διαβίωσής του (καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρισμα με απολυμαντικές ουσίες π.χ. χλωρίνη, 3-4 φορές την εβδομάδα) και τα σκεύη του (βούρτσες, περιλαίμια, στρωμνή, παιχνίδια), να απολυμάνετε τα φίλτρα του κλιματιστικού σας και να ακολουθείται τοπική θεραπευτική αγωγή στο δέρμα σας. Τέλος μπορείτε να εμβολιάσετε το σκύλο σας έναντι της δερματομηκυτίασης. Η σκοπιμότητα του εμβολιασμού θα καθοριστεί μετά από εξέταση του σκύλου σας και μετά από ταυτοποίηση του είδους του μήκυτα από τον οποίο πάσχετε. Επίσης, ίσως κριθεί σκόπιμο να λούζετε το σκύλο σας με αντιμηκυτιακό σαμπουάν έως ότου θεραπευθείτε.

   Ο μύκητας, και πιό συγκεκριμένα οι σπόροι του, μπορεί να μείνουν στο περιβάλλον (σεντόνια, καναπέδες κλπ) για πολλά χρόνια, γι’ αυτό συνιστάται καλός καθαρισμός και συχνό πλύσιμο, κατά προτίμηση με χλωρίνη όπου αυτό είναι δυνατόν.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 47. Πολυ ενδιαφερον αρθρο. Εγω εχω μια γατα 1 χρονου και σκεφτομαι να την αφηνω να μενει σπιτι. Βασικα ηταν αδεσποτη και τωρα της βαζουμε αντιψυλλικα γιατι εχει ψυλλους. Ποτε θα ξερω οτι δεν εχει καθολου ψυλλους?

  1. Αγαπητή Άντρια,

   Τα περισσότερα εξωπαρασιτοκτόνα σκοτώνουν τους ψύλλους εντός 24 – 48 ωρών από την εφαρμογή τους. Διαβάστε το φύλλο οδηγιών του παρασιτοκτόνου που χρησιμοποιείτε για περισσότερες λεπτομέριες.

   Για να εξασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν θα έχει ψύλλους στο διηνεκές, πρέπει να της βάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα αντιψυλλικά. Κάθε σκεύασμα έχει διαφορετική διάρκεια δράσης η οποία, επίσης, αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών του.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 48. ΙΑΤΡΕ ΓΕΙΑ ΣΑΣ,

  ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΓΑΤΟ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ.

  ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Κ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ

  ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΩ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ?

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,
  ΝΙΚΟΣ

 49. Geia sas signwmh gia ta greeklish ithela na rwtisw an einai dinato na kollisa tin gata mou streptokoko xwris na emfanisei simptwmata. Euxaristw

  1. Αγαπητή Δήμητρα,

   Ορισμένα είδη στρεπτόκοκκου που προκαλούν πονόλαιμο στον άνθρωπο, μπορεί να μεταδοθούν σε σκύλους και γάτες που έρχονται σε στενή επαφή με πάσχοντες ανθρώπους. Ο σκύλος και η γάτα δεν εμφανίζουν συμπτώματα παρά μόνο παροδική ύπαρξη του μικροβίου. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι μολυσμένοι σκύλοι ή γάτες είναι δυνατό να μεταδόσουν κι εκείνα το μικρόβιο σε ανθρώπους.

   Αν περνάτε υποτροπιάζουσες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, σας συνιστώ να εξεταστεί η γάτα σας για να διαπιστωθεί αν όντως είναι φορέας στρεπτόκοκκου και σε περίπτωση που είναι να ακολουθηθεί η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 50. Γεια σας, σημερα ηρθε στην αυλη μας ενα γατακι περιπου 6 μηνων, εξασθενισμενο και ξαπλωσε. Ηπιε αρκετο νερο, καποιες φορες προσπαθει να περπατησει αλλα δεν εχει δυναμεις, ειναι συνεχεια ξαπλωμενο, θελει να κοιματε και ανταποκρινετε ελαχιστα εως καθολου σε εμας. Μετα απο ωρες ηπιε λιγο γαλα και 1 ωρα μετα εκανε εμετο. Αναπνεει σε κανονικο προς αργο ρυθμο σαν να κοιματε. Πως μπορουμε να το βοηθησουμε και αν ειναι επικινδυνο για τα παιδια μας που ειναι 7 χρονων και συνεχεια θελουν να ειναι κοντα της. Η απαντηση σας θα ειναι πολυτιμη για εμας. Σας ευχαριστουμε εκ των πρωτερων.

  1. Θα πρέπει να προσκομίσετε το γατάκι το συντομότερο δυνατό σε κτηνιατρείο για εξέταση. Τα παιδιά μπορούν να είναι μαζί με το γατάκι υπό επίβλεψη και να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής που αναφέρονται στο άρθρο. Η επαφή με το γατάκι θα είναι ασφαλέστερη αφού γίνουν οι αποπαρασιτισμοί και εφόσον δεν συντρέχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

 51. Καλησπέρα σας!
  ¨Ηθελα κ γω με την σειρά μου να σας ρωτήσω το εξής. Έχω έναν γάτο αρσενικό, στειρωμένο, ενός έτους. Ζούμε σε μονοκατοικία με κήπο.Τους τελευταίους δυο μήνες ξεκινήσαμε να τον αφήνουμε να βγαίνει έξω γιατί πραγματικά έβλεπε τις άλλες γάτες κ σκύλους που ζούνε στην αυλή κ έκλαιγε. Υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουμε κάποια ασθένεια όπως τύφο, σταφυλόκοκκο κ.α.? Φυσικά τον πηγαίνουμε τακτικά στον κτηνίατρο. Μας έχουν φοβίσει λίγο οι γονείς όπως καταλαβαίνετε. Ο γάτος μας φυσικά θέλει να είναι κ εκτός κ εντός σπιτιού! Έρχεται στο παράθυρο κ κλαίει για να μπει μέσα κ δεν μου βαστάει καρδιά να μην τον βάλω. Αλλά κ από την άλλη δεν θέλω να είμαι υπέυθυνη αν αρρωστήσει κάποιος απο μας λόγω του γάτου..Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω?
  Ευχαριστώ πάρα πολύ!

  1. Αγαπητή Μελίνα,

   Αν τηρείτε σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής που αναφέρονται στο άρθρο, ακολουθείτε το πρόγραμμα εμβολιασμών και αποπαρασιτισμών που θα καταρτίσει ο κτηνίατρος και ο γάτος σας εξετάζεται κάθε 6 μήνες κατ’ ελάχιστο, τότε μπορείτε να απολαμβάνετε τη συντροφιά του με ασφάλεια παρ’ ότι βγαίνει έξω.

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 52. Καλησπέρα σας..διάβασα το άρθρο και σχεδόν όλα τα σχόλια και τις απαντήσεις σας και έτσι πήρα όλες τις απαντήσεις που ήθελα αλλά μου δημιουγηθηκε μια καινούρια…
  Μετακόμισα σε νέο σπίτι και έξω είχε μια μεγάλη μαύρη έγκυο γάτα κάθε μέρα την χαϊδευα και την ταΐζα αλλά μια μέρα όπως την χαϊδεύα (κάτω απ το στόμα της προς τον λαιμό) αστραπιαία γύρισε και δάγκωσε πολύ δυνατά..πήγα έκανα εμβόλια κλπ κ μετά από μερικούς μήνες ήρθαν και τα μικρά της και ενώ πότε δεν συμπαθούσα τις γάτες ο ένας μικρός γκρι 3 μηνός γατουλης με κέρδισε και τον ταΐζω τον προσέχω τον βάζω κ στο σπίτι και τώρα θέλω να του κάνω τα εμβόλια του για να τον κρατήσω..
  Η ερώτηση μου είναι ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τα εμβόλια και η ερώτηση που μου δημιουργηθηκε είναι για ποιον λόγο κάνουν στειρωση στους αρσενικούς γάτους???στις θυλικες το καταλαβαίνω…στους αρσενικούς όμως αν έχεις μόνο ένα γάτο ποιος ο λόγος της στειρωσης?
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για το άρθρο και το ενδιαφέρον σας για όλα τα σχόλια που απαντήσατε.

  1. Αγαπητέ Μάριε,

   Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον το άρθρο μου και τις απαντήσεις στα σχόλια των αναγνωστών και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

   Για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε ένα γατάκι πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 8 εβδομάδων. Η καταλληλότερη ηλικία κρίνεται μετά από κλινική εξέταση και αναλόγως των συνθηκών διαβίωσης.

   Σχετικά με τη στείρωση του γάτου: Η στείρωση του γάτου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 53. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΓΑΤΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΑΙΣΩΠΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.ΤΕΛΙΚΑ Η ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 54. Γεια σας. Εχω εναν γατο 7 μηνων. Δεν του εχουμε κανει εμβολια. Ειναι ράτσας κ οχι απο τον δρομο. Φοβαμαι μήπως εχω σκουλήκια στα εντερα μου! Γιατι τωρα τελευταία δεν εχω όρεξη για κανονικό φαγητό παρα μονο γκυκα. Σε ενα αλλο ιστότοπο ειχε πει οτι αν θες να τρως μονο γλυκα πιθανον να εχεις κ αυτα τα σκουλήκια!! Και εδω και 2 μερες μ έρχετε διάρροια. Ανησυχώ παρα πολυ… Τι πρέπει να κανωω???
  Ευχαριστω.

  1. Αγαπητή Ξένια,

   Για το πρόβλημα υγείας που αντιμεςτωπίζετε εσείς η ίδια, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό για ανθρώπους.

   Σε ότι αφορά το γάτο σας, θα πρέπει να μας επισκεφθείτε ώστε να καταρτίσουμε πρόγραμμα εμβολιασμών και αποπαρασιτώσεων το οποίο στο εξής θα ακολουθείτε προληπτικώς.

   Ακολουθούν τα στοιχεία επικοινωνίας ώστε να κανονίσετε το ραντεβού για το γάτο σας.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 55. καλησπερα σας, η γατουλα που την πηρα προσφατα και ειναι 7 μηνων,αποπαρασιτωμενη προ 3 μηνου σημερα εκανε εμετο και αναμεσα ηταν ενα σκουληκι περιπου 5 εκατοστα μηκος και απ οτι εψαξα βρηκα οτι ειναι ασκαριδα. πηγα και της πηρα χαπι ενδοπαρασιτων πραζικουαντελη, χρειαζεται κατι περισσοτερο? πρεπει να πλυνω ολο το σπιτι στους 90 βαθμους για να προλαβω τα αυγα των σκουληκιων?φοβαμαι οτι τα εχει μεταφερει παντου με τα πατουσακια της…εμεις κινδυνευουμε να εχουμε κολλησει?την αμμολεκανη την κα8αριζουμε με γαντια,αλλα πχ μπορει να την χαιδεψουμε και μετα να καπνισουμε… επισης κατι αλλο.ειναι παρα πολυ διεγερτικη. παιζουμε μαζι της περιπου 3 ωρες την ημερα,αλλα παρολα αυτα μας δαγκωνει και μας γραντζουναει λιγο,και πιστευαμε οτι το κανει λογω ηλικιας.μηπως φταινε τα σκουληκακια τλκ?δεν κοιμαται πολυ…. ευχαριστω πολυ…

  1. Αγαπητή αναγνώστρια,

   Η πραζικουαντέλη δεν είναι κατάλληλο φάρμακο για την καταπολέμηση των ασκαρίδων, αν υποθέσουμε ότι το σκουλήκι που είδατε είναι πράγματι ασκαρίδα. Επίσης, το πλύσιμο του χώρου στους 90 βαθμούς δεν καταστρέφει τα αυγά των παρασίτων. Από όσα γράφετε στο μήνυμά σας, διαπιστώνω ότι έχετε πολλές απορίες για την υγεία και τη συμπεριφορά της γατούλας σας και ότι έχετε πέσει θύμα παραπληροφόρησης ή παρανοήσεων.

   Σας συνιστώ να κλείσετε ραντεβού στο κτηνιατρείο μας, ώστε να εξετάσουμε τη γατούλα σας και να διαγνώσουμε τυχόν προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς, καθώς επίσης να καταρτίσουμε κατάλληλο πρόγραμμα αποπαρασιτισμών και εμβολιασμών.

   Δυστυχώς, η διάγνωση και η θεραπεία είναι αδύνατο να γίνουν δι’ αλληλογραφίας, όσο πρόθυμος κι αν είναι ο κτηνίατρος και όσο φιλομαθείς κι αν είστε εσείς.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 56. Υπεροχο το άρθρο σας! Σας ευχριστουμε πολυ! Εχω κι εγω με τη σειρα μου καποιες αποριες… Πριν 3 μερες βρηκα καποια πολυ πεινασμενα και ταλαιπωρημενα νεογεννητα γατακια. Εφ οσων πειστηκα πως η μανουλα τους δεν ερχεται να τα φροντισει και μετα απο κοπο απευθυνθηκα στην φιλοζωικη ουτως ωστε να με καθοδηγησουν στην φροντιδα τους. Δυστυχως εχει επιβιωσει μονο το ενα. Εχω ομως τος εξης αποριες… Το γατακι αυτο ειναι μολις 8 ημερων. Εμβολιασμοι και αποπαρασιτωσεις δεν εχουν γινει, προφανως. Εχω ομως 2 μικρα παιδακια που εχουν ξετρελαθει μαζι του. Πως μπορω να προστατευσω τα παιδακια μου απο τυχον αρρωστιες μπορει να κουβαλαει αυτο το υπεροχο πλασματακι πανω του; Εκτος απο τους κανονες υγιεινής τι αλλο πρεπει να προσεξω; Ποσο μεγαλος κινδυνος ειναι η υπαρξη του στο χωρο μας σε αυτην την ηλικια και εφ’ οσων δεν μπορουμε βαση αυτης να επεμβουμε προληπτικα με εμβολιασμο και αποπαρασιτωση;

  1. Αγαπητή Στέλλα,

   Εκτός από την τήρηση των κανόνων υγιεινής, θα πρέπει το γατάκι σας να εξεταστεί ώστε να γνωρίζουμε αν υπάρχει πιθανότητα να μεταδόσει κάποια ασθένεια στα παιδιά σας, αλλά και για να θεραπευτεί το ίδιο το γατάκι. Έως τότε θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή των παιδιών σας με αυτό.

   Εμβολιασμός δεν γίνεται σε αυτή την ηλικία, μπορεί όμως να γίνει αποπαρασιτισμός εάν κριθεί αναγκαίο μετά από κλινική εξέταση.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 57. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΑΤΟΥΛΑ 5,5 ΧΡΟΝΩΝ ΑΥΣΤΗΡΑ Κ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ Η ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΜΑΔΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΛΥΣΗ ( ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ) ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ? ΤΡΙΧΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!

  1. Αγαπητή Ρωξάνη,

   Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά!

   Η αυξημένη τριχόπτωση αυτή την εποχή είναι φυσιολογική λειτουργία του υγειούς οργανισμού της γάτας. Η ανανέωση του τριχώματος πρέπει να γίνει και οι γηρασμένες τρίχες να πέσουν. Σκεύασμα που να σταματάει την φυσιολογική τριχόπτωση δεν υπάρχει, και αν υπήρχε δεν θα ήταν καλό για τη γάτα να το χρησιμοποιήσουμε.

   Τα σκευάσματα του εμπορίου, αλλά και οι «φυσικές λύσεις» που αναφέρετε περιορίζουν την τριχόπτωση όταν αυτή οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις και όχι τη φυσιολογική τριχόπτωση που γίνεται για την ανανέωση του τριχώματος.

   Το συχνό χτένισμα βοηθάει διότι απομακρύνει τις νεκρές τρίχες με αποτέλεσμα να μην διασκορπίζονται στο περιβάλλον και όχι επειδή σταματάει τον φυσιολογικό κύκλο της τρίχας, ο οποίος καταλήγει στην πτώση της.

   Με εκτίμηση,

   Πέτρος Μπεάκος
   Κτηνίατρος
   Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, 11528, Αθήνα
   τηλ./φαξ: 210 7220215
   e-mail: pbeakos@yahoo.gr
   http://kthniatreio.blogspot.com

 58. Καλησπέρα!Έχω 3 γάτους οικοσιτους. Ο τελευταίος πρώην αδεσποτάκι ήταν σε μαύρο χαλι πριν 1,5 χρόνο που τον βρήκαμε και κάναμε όλες τις εξετάσεις και πάσχει από λοιμώδη περιτονιτιδα.Πηρε αγωγή πολύ καιρό τώρα δείχνει υγιέστατο. Υπέβαλα και τους άλλους 2 σε εξετάσεις γιατί είχαν έρθει σε επαφή και ο μεγάλος 11 ετών είναι κι αυτός φορέας χωρίς να έχει εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα. Ο μεσαίος βγήκε καθαρός (ήδη εμένε 4 χρόνια με το μεγάλο,τρώγανε ο ένας από το πιάτο του άλλου και αλλάζαν και λεκάνες όποτε θελανε) όποτε φαίνεται να χει ανοσια.εχει μείνει όμως πίσω στα εμβόλια του γιατί φοβόμαστε μήπως πέσει το ανοσοποιητικό με τον εμβολιασμό και κολλήσει.
  1ον σε 3 μήνες γεννάω το πρώτο μας μωρό υπάρχει θέμα με τη λοιμώδη περιτονιτιδα?
  2ον πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως με ο,τι εμβόλια χρειάζεται ο καθένας πριν έρθει το μωρό?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Αγαπητή Marmat,

   Με το καλό να έρθει το μωράκι σας!

   α) Η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.
   β) Ο εμβολιασμός αυτός καθ’ εαυτόν δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η γενικότερη κατάσταση της υγείας των γατών σας. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει οι γάτοι σας να εξετάζονται τακτικά από κτηνίατρο, να λαμβάνουν αντιπαρασιτικά και να εμβολιάζονται. Επίσης πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του άνωθι άρθρου.

   Με εκτίμηση,
   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 59. Καλησπέρα,

  θα ήθελα να ρωτήσω τι μικρόβια φέρνει ένα νεκρό ζώο γενικά και ειδικά όταν αυτό είναι κοντά σε σημεία όπου παιρνάμε και αναπνέουμε ,αλλά όταν ο σκύλος μου το έχει πλησιάσει ,μυρίσει (και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να έκανε ο σκύλος μου,που δεν ήταν υπό την επίβλεψη μου και έχει την αφόρητη μυρωδιά του ζώου αυτού) ???
  Φυσικά θα τον κάνω μπάνιο, αλλά θα ήθελα να ξέρω αν κουβαλάει μικρόβια και ποιο πιθανοί κινδύνοι;;
  Είναι δυστυχώς ένα πολύ συχνό φαινόμενο αυτό.Δυστυχώς αντί να τα θάψουν τα άμυρα όντα, τα πετάνε όπου βρούνε και τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά καλά,και καλοκαίρι !!!
  Αλήθεια το συνηθίζουν αυτό τα ζώα,να πλησιάζουν σε νεκρά;; και σε άσχημες μυρωδιές;

  Ευχαριστώ πολύ & Καλό Καλοκαίρι (Νικολέττα)

  1. Αγαπητή Νικολέττα,

   Στα πτώματα ζώων αναπτύσσονται τα μικρόβια του εντέρου καθώς και τα μικρόβια του εδάφους στο οποίο κείνται. Αργότερα αναπτύσσονται μύκητες και έντομα.

   Αν το ζώο δεν έπασχε από κάποια μολυσματική ασθένεια πριν πεθάνει, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για άλλα ζώα που πλησιάζουν το πτώμα. Το μπάνιο που κάνατε στο σκύλο σας είναι αρκετό.

   Με εκτίμηση,
   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 60. Γεια σας γιατρέ,
  Πρέπει στις γάτες, που ζουν αποκλειστικά σε διαμέρισμα και βγαίνουν έξω μόνο στο μπαλκόνι, να δίνουμε ανά 3μηνο χάπι για σκουλήκια και να τους βάζουμε ανά μήνα αντιπαρασιτικό από Απρίλιο έως Οκτώβριο ? Ή μήπως όλα αυτά μόνο στις γάτες που ζούνε και μέσα αλλά και έξω από το σπίτι ?

  Ευχαριστώ

  1. Αγαπητή Σοφία,

   Όλες οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν ενδο- και έξω – παρασιτοκτόνο αγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη κι αν διαβιούν αποκλειστικά σε διαμέρισμα, διότι τα αυγά των παρασίτων μεταφέρονται με τα ρούχα και τα παπούτσια μας μέσα στο σπίτι όπου εκκολάπτονται. Επίσης μεταφέρονται με τα πτηνά στα μπαλκόνια.

   Η συχνότητα χορήγησης εξαρτάται από τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος και τις συνθήκες διαβίωσης της γάτας, π.χ. από το πόσα ζώα ζουν στο διαμέρισμα, αν υπάρχει πρόσβαση στο μπαλκόνι σε άλλες γάτες, αν οι άνθρωποι που ζουν στο διαμέρισμα έρχονται σε επαφή και με άλλα ζώα κλπ.

   Με εκτίμηση,
   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

 61. Γειά σας,
  θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι.

  Έχω κάποια γατιά που μπαίνουν στην αυλή μου (μένω σε ισόγειο) και με ένα από αυτά έχουμε γίνει φίλοι, οπότε μπαίνει και στο σπίτι. Είναι ένα αδέσποτο γατάκι, μάλλον υγιές.
  Όπως καταλαβαίνετε το γατάκι πηγαίνει όπου θέλει στο σπίτι – με δυσκολία το εμποδίζω. Ακόμα και στο τραπέζι της κουζίνας, το οποίο σκουπίζω συνέχεια.

  Θέλω να ξέρω τί είναι πιο σημαντικό να προσέχω. Μπορώ να του κάνω εμβόλια; Θα βοηθούσε; Πόσο θα κόστιζαν;

  Σας ευχαριστώ!

  1. Πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο για να εξεταστεί το γατάκι και να καταρτιστεί πρόγραμμα εμβολιασμών και αποπαρασιτώσεων. Επίσης, πρέπει να τηρείτε τους γενικούς κανόνες υγιεινής όπως αναφέρονται στο άνωθι άρθρο.

   Πέτρος Μπεάκος
   κτηνίατρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: