Ταξίδι με το κατοικίδιό σας

   

Σκύλος με βαλίτσα και διαβατήριο

      Σχεδιάζετε να πάρετε το αγαπημένο σας ζωάκι μαζί σας στις διακοπές; Φροντίστε εγκαίρως για τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τους εμβολιασμούς προκειμένου να ταξιδέψετε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, χωρίς απρόοπτα και καθυστερήσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία κλπ.

1. Ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ)

     Σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε, οι κατοικίδιοι σκύλοι και γάτες πρέπει να έχουν μικροτσίπ. Το κατοικίδιό σας δε γίνεται δεκτό χωρίς μικροτσίπ σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία. Οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι στα αεροδρόμια και όταν ο προορισμός είναι στο εξωτερικό.

2. Διαβατήριο ζώων συντροφιάς (pet passport) ή βιβλιάριο εμβολιασμών

     Το διαβατήριο απαιτείται για ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. Γίνεται δεκτό και σε ορισμένες χώρες εκτός Ε.Ε. όπως π.χ. η Ελβετία. Για την έκδοση διαβατηρίου το ζωάκι σας πρέπει να έχει μικροτσίπ.
      Άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. απαιτούν άλλα έγγραφα, π.χ. πιστοποιητικό υγείας, γι΄ αυτό καλό είναι να επικοινωνείτε με τις πρεσβείες τους τουλάχιστον ένα μήνα πριν ταξιδέψετε.
     Για ταξίδια εντός Ελλάδος αντί διαβατηρίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βιβλιάριο εμβολιασμών.
3. Αντιλυσσικός εμβολιασμός
      Είναι απαραίτητος για ταξίδια και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρέπει να έχει διενεργηθεί είτε την ίδια μέρα με την τοποθέτηση του μικροτσίπ είτε αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι αν το κατοικίδιό σας δεν είχε μικροτσίπ όταν εμβολιάστηκε κατά της λύσσας, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναληφθεί αφού εμφυτευθεί το μικροτσίπ.
     Αν το κατοικίδιό σας εμβολιάζεται για πρώτη φορά κατά της λύσσας, πρέπει να παρέλθουν 21 ημέρες έως ότου ταξιδέψετε.
     Τα κουτάβια και τα νεαρά γατάκια πρέπει να εμβολιάζονται κατά της λύσσας μετά την ηλικία των 12 εβδομάδων, επομένως δε γίνονται δεκτά σε ταξίδια πριν την ηλικία των 15 εβδομάδων (12 συν 3 εβδ. που πρέπει να παρέλθουν μετά τον πρώτο αντιλυσσικό εμβολιασμό).
4. Κλινική εξέταση και αντιεχινοκοκκική αγωγή
     Ορισμένες χώρες όπως το Η.Β. και η Σουηδία απαιτούν 120 – 48 ώρες πριν το ταξίδι να έχει χορηγηθεί από κτηνίατρο στο ζώο σας αντιεχινοκοκκικό φάρμακο και να έχει γίνει κλινική εξέταση.
     Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία για το ταξίδι με το κατοικίδιό σας, σας συνιστούμε να επικοινωνείται με την πρεσβεία της χώρας προορισμού. Επίσης, αν πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς επικοινωνήστε εγκαίρως και με την αεροπορική εταιρεία για τυχόν ειδικούς περιορισμούς.
Πού μπορώ να κάνω όλα τα παραπάνω;  
     Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων τοποθετούνται μικροτσίπ, εκδίδονται διαβατήρια ζώων συντροφιάς και πιστοποιητικά υγείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, διενεργούνται αντιλυσσικοί εμβολιασμοί και γενικότερα αναλαμβάνονται όλες οι διατυπώσεις που απαιτούν κτηνίατρο προκειμένου το ζωάκι σας να ταξιδέψει χωρίς προβλήματα.
Κλείστε ραντεβού εγκαίρως και… καλό ταξίδι σε εσάς και στο αγαπημένο σας κατοικίδιο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: