Όταν οι όρχεις είναι κρυφοί (κρυψορχία)

Κρυψορχία είναι η παρουσία του ενός (συχνότερα) ή και των δύο (σπανιότερα) όρχεων σε θέση εκτός του οσχέουΤο όσχεο είναι ένας σάκκος ο οποίος σχηματίζεται από το δέρμα κάτω από τον πρωκτό, μεταξύ του οπισθίου μέρους των μηρών.

Η κρυψορχία είναι η πιό συχνή συγγενής πάθηση του γεννητικού συστήματος του αρσενικού σκύλου και του γάτου.

Οι όρχεις του εμβρύου βρίσκονται μέσα στην κοιλιά πίσω από τα νεφρά. Καθώς πλησιάζει η στιγμή του τοκετού μετατοπίζονται προς δύο σχισμές του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος, μία δεξιά και μια αριστερά, τους βουβωνικούς πόρους. Κατά τον τοκετό οι όρχεις έχουν φθάσει στους βουβωνικούς πόρους. Στην ηλικία των 4 – 5 εβδομάδων εισέρχονται στο όσχεο.  Στα αρσενικά γατάκια όμως δύσκολα γίνονται αντιληπτοί πριν την ηλικία των 4 – 5 μηνών.

Θέσεις κρυφού όρχι
Η πορεία του όρχι από τον οπίσθιο πόλο του νεφρού προς το όσχεο – θέσεις εντοπισμού του στα κρυψορχιδικά ζώα.

Όταν οι όρχεις δεν βρίσκονται στο όσχεο, μπορεί να έχουν παραμείνει:

  • είτε μέσα στην κοιλιά οπουδήποτε μεταξύ του οπισθίου πόλου του νεφρού έως το βουβωνικό πόρο
  • είτε μέσα στο βουβωνικό πόρο
  • είτε κάτω από το δέρμα προσθίως του οσχέου μεταξύ της κοιλιάς και της έσω επιφάνειας του μηρού
Οι κρυφοί όρχεις είναι 9 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν νεοπλασίες απ’ ότι οι φυσιολογικοί. Οι νεοπλασίες αυτές προκαλούν διόγκωση των μαστών, προστατίτιδα, αλωπεκία και υποπλασία του μυελού των οστών. Επίσης, είναι πιθανότερο να υποστούν συστροφή η οποία εκδηλώνεται με έντονο κοιλιακό πόνο.
Για την πρόληψη των παραπάνω επιπτώσεων της κρυψορχίας συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση των όρχεων που βρίσκονται σε μη φυσιολογική θέση. Σε περίπτωση που ο ένας όρχις βρίσκεται στο όσχεο (μονόπλευρη κρυψορχία) συνιστάται να αφαιρείται και αυτός, ώστε να αποκλειστεί η αναπαραγωγή καθώς η κρυψορχία είναι κληρονομική. Πάντως εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί τη διατήρηση του φυσιολογικού όρχι, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς επιπτώσεις στην υγεία του ζώου του.
Η χειρουργική επέμβαση είναι πολυπλοκότερη από αυτή της στείρωσης φυσιολογικών αρσενικών ζώων διότι ο κρυπτός όρχις εντοπίζεται δυσκολότερα ιδίως όταν βρίσκεται μέσα στην κοιλιά. Το μέγεθός του συνήθως είναι μικρότερο από το φυσιολογικό. Αν είναι διογκωμένος ή έχει ανώμαλη εμφάνιση συνιστάται η ιστοπαθολογική του εξέταση.
Μετά την αφαίρεση των όρχεων, τα κρυψορχιδικά κατοικίδια ζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή, με την προϋπόθεση ότι η επέμβαση έχει γίνει εγκαίρως όταν είναι ακόμη υγιή.

Σχετικά άρθρα:
Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: